İncelemelerManşetler

iPhone XR İncelemesi

iphone xr inceleme

iPhone XR Satın AliPhone XR
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Geçen yıl tanıştığımız iPhone X, Apple’ın deyimiyle akıllı telefonların geleceğinin yolunu çiziyordu. Apple, bir yandan üst sınıf iPhone Xs ve Xs Max modelleriyle o yoldan ilerlerken, iPhone deneyimini biraz daha uygun fiyatla, ancak yepyeni bir cihazla yaşamak isteyenler için de iPhone XR gibi yepyeni bir seçenek sundu. 30 Kasım’da, diğer 2018 model iPhone’larla birlikte aynı tarihte ülkemizde satışa sunulan iPhone XR, 6.1 inç ekranı, alüminyum gövde, Face ID ve A12 Bionic işlemci gibi özelliklerle sunuluyor. Çeşitli renk seçenekleriyle farklı zevklere de hitap eden iPhone XR’nin 256 GB kapasiteli ve beyaz renkli versiyonunu bir süredir deneyimliyoruz. iPhone XR inceleme yazısında akıllı telefonla ilgili izlenimlerimizi ve merak ettiklerinizi bulacaksınız.

iPhone XR video inceleme

iPhone XR inceleme: Tasarım

iPhone X ve onun izinden giden iPhone Xs ve Xs Max’te paslanmaz çelik ve cam birleşimini tercih eden Apple, iPhone XR’de ise uzun zamandır iPhone’larda kullanılan temel malzemelerden bir tanesi olan alüminyumu tercih ediyor. Doğrusu, iPhone XR’nin geçen yılın iPhone X ve iPhone 8 modellerinin bir birleşimi olduğunu söylemek yanlış olmaz. iPhone X’un ön tarafı ve genel hatları alınırken, kenarlar ve arka taraf ise iPhone 8’den ödünç alınıyor. Köşelerin iPhone X’teki kadar kavisli olduğu ve ekranın da buna uyum gösterdiği ilk bakışta göze çarpıyor.

iphone xr inceleme

Ortaya çıkan genel görünüm iPhone Xs ve Xs Max’teki kadar yüksek derecede zarif ve çekici olmayabilir. Ne var ki, iPhone XR da bir amiral gemisi akıllı telefon havasını taşıyor. Kenarları çevreleyen alüminyum, Apple’ın deyimiyle havacılık standartlarında özel bir alaşım. Aynı zamanda anotlanmış alüminyum yüzey, farklı renk seçeneklerinde farklı tonlarda karşımıza çıkıyor. Ön ve arka tarafı çevreleyen camların sağlamlığının ise iPhone X’unkinden daha yüksek olduğu belirtiliyor. Gerçekten de, kullandığımız bir aylık süre boyunca, üstelik kılıfsız olmasına rağmen, iPhone XR’nin ne camında ne de alüminyum yüzeyinde herhangi bir çiziğe rastlamadık. Tabii, kullanım sırasında epey itinalı davrandığımızı bir dipnot olarak vermemiz gerekiyor.

iPhone XR da suya ve toza dayanıklı. Ancak iPhone Xs ve Xs Max gibi IP68 değil, IP67 sertifikasyonuna sahip. Yani 1 metre derinlikteki suda 30 dakika kalabiliyor. Yine de, sıvı dökülmesi, sağanak yağmur altında konuşurken veya kullanırken telefona yoğun su damlamasının olması ve benzeri durumlarda telefonunuza hiçbir şey olmayacaktır.

iphone xr inceleme

Apple bundan yıllar önce iPhone 5c modeliyle alıştığımız renklerin dışında, canlı renk seçenekleri sunmuştu. Ancak o telefonun gövdesi büyük oranda plastikti. Şimdi iPhone XR ile birlikte aynı tonlarda renk seçeneklerinin sunulduğunu görüyoruz. Apple, alıştığımız siyah, beyaz ve hatta kırmızının yanı sıra; mavi, mercan ve sarı gibi eğlenceli renkleri de kullanıcılara sunuyor. Özellikle son üç renk, gerçekten bir iPhone XR sahibi olduğunuzu herkese açık bir şekilde göstermenizi sağlayacaktır. Her bir renkte arkayı kaplayan renkli cam yüzeye, yakın tonlardaki anotlanmış alüminyum yüzey eşlik ediyor.

iPhone XR’nin önünü 6.1 inç ekran kaplıyor. Ekranın üst kısmında TrueDepth kamera sistemini ve ahize hoparlörünü barındıran çentik mevcut. Çevresini saran çerçevenin alanı ise iPhone Xs ve Xs Max’tekine oranla biraz daha fazla. Buna rağmen, 5.5 inç ekranlı iPhone 8 Plus’a göre daha az alan kaplayan ve rahat kullanılan bir telefon karşımızda duruyor. Gövde kalınlığı 8.3 milimetre ile hem bu yılın hem de geçen yılın diğer iPhone’larına göre çok az daha fazla. Ne var ki, bunun ne görünüşte ne de kullanımda dikkate değer bir etkisi mevcut.

Telefonun önünü ve arkasını görmesek, sadece kenarlarına baksak, bunun bir iPhone 8 Plus olduğunu düşünebilirdik. Tabii ki, kenarlarda da iPhone X’dan alınan bir şeyler mevcut. Örneğin, sağ kenarda büyük bir güç butonunu görüyoruz. Bu tuş cihazı açma, uyandırma ve Siri’yi çağırma gibi işler için kullanılıyor. Yine bu kenarda aşağı doğru nano-SIM kart tepsisi yerleştirilmiş. Sol kenarda ise ses kapatma ve ses tuşları mevcut. Alt kenarda Lightning portu ve onun iki yanında bulunan ızgaraları görüyoruz. Bu ızgaralardan sağda kalanı hoparlöre ev sahipliği yapıyor. İkinci hoparlör ise ön yüzde, ahize hoparlörünün içinde bulunuyor. Dahili mikrofonlardan ikisi bu alt kenarda bulunuyor. Üst kenar ise temiz tutulmuş. Sağ ve sol kenarlarda üst ve alt kısımlarda anten çizgilerinin bulunduğunu da belirtelim. Bunlar da her modelde arka yüzün rengine uyum gösteriyor.

Camla kaplı arka yüzey, diğer iPhone modellerinde olduğu gibi kablosuz şarj özelliğinin kullanılmasını mümkün kılıyor. iPhone Xs ve Xs Max’in aksine, iPhone XR’nin arkasında, geçen yılın iPhone 8’inde olduğu gibi tek bir arka kamera görüyoruz. Bunun altında ek bir mikrofon ve dört renkli True Tone flaş bulunuyor. Apple logosu ve iPhone yazısı da arka yüzde gördüğümüz diğer dikkat çekici unsurlar.

iPhone XR inceleme: Donanım ve Performans

iPhone XR’nin ekranı 6.1 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip. Ekran çözünürlüğü 1792 x 828 piksel ile hem iPhone Xs ve Xs Max’in hem de iPhone 8 Plus’ın ekranlarının çözünürlüğünden düşük. Ancak 326 ppi piksel yoğunluğuyla, Apple’ın en baştan akıllı telefonları için koyduğu Retina ekran şartını karşılıyor.

Apple bu ekranı Liquid Retina olarak adlandırıyor. Bunun en büyük nedeni, köşelerdeki kavis ve buralarda ortadakiyle aynı görünümün elde edilmesi için uygulanmış olan özel işlemler. Apple, gelişmiş piksel maskeleme, piksel altı keskinliği yumuşatma ve yüksek doğrulukla işlenmiş cam sayesinde ekranın cihazın köşelerinin kavisli hatlarını izlemesinin mümkün olduğunu belirtiyor. Aslına bakarsanız, iPad Pro’nun köşeleri kavisli Liquid Retina ekranıyla aynı işlemler bu ekranda da uygulanıyor.

Ne var ki, iPhone XR’de cihazın yüzey alanının mümkün olduğu kadar küçük tutulup, ekran alanının mümkün olduğu kadar genişletilmesi önemli. Üstelik iPhone XR’nin ekranı iPhone Xs ve Xs Max’teki gibi OLED değil, LCD teknolojisine sahip. Bu nedenle diğer 2018 model iPhone’ların ekranlarındaki işlemler aynen uygulanamıyor. Apple, yeni bir arka aydınlatma tasarımı geliştirerek ekranın köşelere kadar uzanmasını sağlıyor. Bu şekilde şimdiye kadar bir iPhone’da sunulan en büyük LCD ekranını elde ediyor.

iPhone XR’yi iPhone Xs ve Xs Max ile karşılaştırdığınızda, ekranı saran çerçevenin biraz daha kalın olduğu dikkat çekiyor. Ancak bu durum gözü o kadar da rahatsız etmiyor. LCD ekranı cihazın sınırlarına mümkün olduğu kadar uzatmaya çalışan Apple, farklı bir yöntem kullanmanın yanı sıra, son yıllarda iPhone’larda sıklıkla gördüğümüz bir özellikten, 3D Touch’tan da vazgeçiyor.

3D Touch, ilk kez iPhone 6s ve 6s Plus ile birlikte karşımıza çıkmıştı. Bu özelliğe sahip ekran, farklı basınç seviyelerini algılayabiliyor. Bu sayede parmağınızı ekrana hafifçe veya sıkıca bastırdığınızda farklı işlevlerin yerine getirilmesi mümkün oluyor. 3D Touch’ın ne kadar kullanışlı olduğu uzun zamandır tartışılıyor, ancak biz şimdiye kadar kullandığımız tüm iPhone’larda bu özellikten fazlasıyla yararlanıyorduk.

3D Touch’ın olmaması nedeniyle iPhone XR’nin ana ekranındaki uygulama ikonlarına hafifçe bastırdığınızda Hızlı Aksiyon menüsü açılmıyor. Bunun yerine uygulamaların kaldırılmasını veya yerinin değiştirilmesini sağlayan arayüz çıkıyor. Öte yandan Safari veya Mail uygulamasında bağlantıları ön izlemenizi sağlayan Peek veya tamamen açmanızı sağlayan Pop da yok.

3D Touch’tan epey yararlandığımızı söyledik, ancak aslına bakarsanız, Apple 3D Touch’ın sevilen birçok özelliğini dolaylı olarak iPhone XR kullanıcılarına da sunuyor. Örneğin, kilitli ekranda bulunan El Feneri simgesine hafifçe bastırdığınızda, 3D Touch’lı ekranda olduğu gibi hafif bir titreşim hissediyorsunuz ve el feneri açılıyor. Ya da Denetim Merkezi’nde daha fazla kontrole, her bir kontrolün düğmesine hafifçe bastırarak erişebiliyorsunuz. 3D Touch’ın en popüler imkanlarından olan, sanal klavyeye hafifçe bastırarak imleci hareket ettirmeyi de, boşluk tuşuna hafifçe bastırdıktan sonra parmağınızı kaldırmadan klavye üzerinde hareket ederek erişebiliyorsunuz. Sonuç olarak, iPhone XR’de 3D Touch’ın olmaması çok büyük bir kayıp sayılmaz.

iPhone XR’nin LCD ekranında da True Tone teknolojisi var. Bu teknolojiyi açık tuttuğunuz takdirde ortamdaki ışın renk sıcaklığına göre ekranın beyaz renk seviyesi ayarlanıyor. Özellikle telefonda bir şeyler okurken bu şekilde gözleriniz daha rahat ediyor. Öte yandan ekran 600 nit seviyesinin üzerinde bir parlaklığa ve DCI-P3 renk aralığı desteğine sahip. Kontrast oranı 1400:1 ile iPhone Xs ve Xs Max’in ekranınkinden düşük.

Yine de, ekranın keskinliği, renklerin canlılığı ve detaylar ileri seviyede. Aynı zamanda siyah renk derinliği de yüksek. Ekran kapalıyken üstteki çentik alanını ekrandan ayırt etmek iPhone Xs ve Xs Max’te olduğu kadar zor. Üstelik Netflix veya iTunes Store’daki Dolby Vision destekli içerikleri iPhone XR’nin ekranında parlak ve canlı biçimde izleyebilirsiniz. Gerçekten de, hem Netflix’te izlediğimiz, hem de iTunes Store’dan kiraladığımız Dolby Vision destekli içeriklerde etkileyicilik iPhone Xs Max’te olduğu kadar yüksek.

iPhone Xs Max’in OLED ekranıyla karşılaştırdığımızda, iPhone XR’nin ekranının daha alt seviyede kaldığını görüyoruz. Bu durum hem kağıt üstünde hem de pratikte kanıtlanıyor. Her iki telefonun ekranına yakından baktığımızda; iPhone XR’deki yazıların keskinliğinin iPhone Xs Max’tekine göre daha fazla olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra iPhone Xs Max’in ekranında renkler daha canlı görünüyor. Ancak iPhone Xs Max’i bir kenara bırakır, iPhone XR’yi aynı segmentteki diğer ürünlerle karşılaştırırsak, ekranın sunduğu kalite ve deneyimin üst seviyede olduğunu görürüz. Sonuç olarak, iPhone XR sahipleri ekrandan bir hayli memnun kalacaklardır.

Ses tarafındaki gücü ekranın sunduğu üstün nitelikleri tamamlıyor ve iPhone XR multimedya tutkunları için kullanışlı bir cihaza dönüşüyor. Apple, iPhone Xs ve Xs Max’in stereo hoparlörlerindeki ilerlemeleri iPhone XR’de de sunuyor. Bir alt kenarda, diğeri ön yüzde, ahize hoparlöründe bulunan stereo hoparlörler güçlü, bas ve tiz bakımından dengeli bir ses çıkışı sunuyor. Apple, ahize hoparlöründeki hoparlörün ses çıkış şiddetini önceki nesil modellerdekine göre artırmış. Böylelikle, özellikle telefonu yatay tuttuğunuzda her iki kulağınıza da eşit şiddette ses yansıtılıyor. Ses çıkış şiddeti iPhone Xs Max’inkine göre bir kademe daha alt olmakla birlikte, akıllı telefon ortalamasının üstünde. Sonuç olarak kendi başınıza veya başkalarıyla müzik dinlerken veya bir şeyler izlerken harici hoparlörün ihtiyacını hissetmezsiniz.

Artık iPhone’ların klasiği oldu, iPhone XR’de de 3.5 mm. kulaklık jakı yok. Kutudan Lightning uçlu EarPods kulaklıklar çıkıyor. Üstelik 3.5 mm. – Lightning adaptörü de yok. Kutudan çıkan kulaklık işinizi görecektir, ancak farklı kulaklıklarla denemek için önünüzde iki yol var. Ya Apple’ın 69 TL’ye sattığı Lightning – 3,5 mm Kulaklık Jakı Adaptörü aksesuarını satın almalı ya da Bluetooth kulaklık seçeneklerini değerlendirmelisiniz.

iPhone XR’de de iPhone Xs ve Xs Max’te olduğu gibi Apple tasarımı A12 Bionic işlemciyi görüyoruz. 7 nm mimarisini temel alan bu işlemci altı CPU çekirdeğiyle geliyor. Bunlardan iki tanesi yüksek performanslı işler için, diğer dört çekirdek de güç tasarrufuna öncelik veren, günlük işler için kullanılan çekirdekler. Apple, CPU performansının A11 Bionic yongasına göre yüzde 15’e varan oranda arttığını söylüyor. GPU tarafında ise dört çekirdekli bir grafik işlemci birimi görüyoruz. Apple’ın belirttiğine göre yüzde 50’ye varan oranda performans artışı sunuluyor. Böylelikle oyunlarda, video düzenleme uygulamalarında veya görsel açıdan fazla kaynak gerektiren işlerde daha iyi performans elde ediliyor.

GeekBench 4’te gerçekleştirdiğimiz işlemci ve grafik performans testleri, iPhone XR’nin performansının geçen yılın modellerinin ilerisinde olduğunu gösteriyor. CPU benchmark test sonuçları, Apple’ın belirttiklerinin doğrultusunda geçen yılın telefonlarına göre hafif bir farkla önde görünüyor. Grafik işlemci performansını ölçen Compute benchmark testinde, iPhone X’un sonuıçlarıyla fark yüzde 30 seviyesinde. iPhone Xs Max ile karşılaştırıldığında ise yüzde 5 ile 10 arasında daha düşük seviyede kalıyor.

Sonuç olarak iPhone XR, geçen yılın iPhone’larından daha iyi performans gösteriyor ve bu durum testlerle de kanıtlanıyor. Sonuçlarda iPhone Xs Max’in biraz altında kalsa da, günlük hayattaki kullanımda iki telefon arasındaki performans farkının gözle görülür derecede olmadığının altını çizmemiz gerekiyor.

Her ne kadar Apple resmi olarak açıklamasa da, iPhone XR’de 3 GB RAM’in bulunduğunu biliyoruz. iPhone Xs ve Xs Max ise 4 GB RAM ile geliyor. iOS bellek yönetimini çok iyi biçimde gerçekleştiriyor. Bu nedenle aradaki farkı hissetmek çok zor. Eğer iki telefona da sahipseniz, her iki telefonda da uzun zaman önce açıp arka planda bıraktığınız uygulamaları yeniden başlatmak istediğinizde, belki iPhone Xs Max’in daha fazla uygulamayı tampon belleğinde tutup başlattığını görebilirsiniz. Demek istediğimiz, iPhone XR sahipleri için 3 GB RAM’in varlığı, dikkate değer bir fark getirmiyor.

Depolama alanı seçeneklerine baktığımızda, iPhone XR’nin 64, 128 ve 256 GB’lık kapasite seçeneklerini sunduğunu görüyoruz. Apple’ın bir süredir 128 GB’lık alanı sunduğunu görmüyorduk. 64 GB ve 256 GB’lık arasına bir seçenek yerleştirmek güzel. Aslına bakarsanız iCloud’ın ve diğer bulut depolama servislerinin varlığı sayesinde 64 GB’lık alan da çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Ancak biraz daha para verip 128 GB’ı tercih ederek çektiğiniz fotoğraflar, videolar veya yükleyeceğiniz film veya diziler için daha fazla alan açabilirsiniz.

iPhone XR’nin iPhone Xs ve Xs Max’e göre geri kaldığı alanlardan bir tanesi de 4.5G desteği. iPhone Xs ve Xs Max, Kategori 16 LTE desteği sayesinde 1 gigabit seviyesini aşan indirme hızlarını destekliyor. iPhone XR’de ise Kategori 12 LTE desteği var. Bu da 600 Mbit seviyesinde indirme hızlarına destek sunmakla birlikte, potansiyel açıdan Xs ve Xs Max’tekine göre daha düşük kalıyor. Aslına bakarsanız, mevcut 4.5G şebekeleri bu kadar yüksek seviyelerdeki hızlara çıkamadığı için, şu anda mobil internet bağlantı deneyimleri farklı olmayacaktır. Ancak gelecekte mobil şebekelerin kapasiteleri, kullanılan teknolojilerin güncellenmesiyle birlikte genişlediğinde, iPhone XR’nin gideceği alan biraz daha kısıtlı görünüyor. Her ne olursa olsun, bu farklılık kullanıcıların satın alma kararlarında çok büyük bir önem arz etmeyecektir.

Pil tarafına baktığımızda, iPhone XR’nin 2942 mAh ile hem geçen yılın iPhone’larından hem de bu yılın iPhone Xs Max modelinden daha yüksek kapasiteli bir pil barındırdığını görüyoruz. Apple’ın belirttiğine göre bu telefon, iPhone 8 Plus’a göre 1.5 saat daha uzun çalışma ömrü sunuyor. Öte yandan 25 saate kadar telefon görüşmesi, 15 saate kadar internette gezinme, 16 saate kadar video izleme, 65 saate kadar müzik dinleme imkanı da mevcut.

iPhone XR’nin normal yoğunluklu kullanımda 24 saati aşan bir çalışma ömrü sunduğunu görüyoruz. Üstelik bu kullanım sırasında ekran parlaklığı çoğunlukla orta seviyenin üstünde oluyor. Yani, iPhone XR tam dolu pille sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarmanızı, hatta ertesi günün sabahını da bulmanızı sağlar. Bu telefon da hızlı şarj desteğine sahip. Ancak Apple, telefonu kutusuna 5W’lık standart şarj adaptörünü yerleştiriyor ve bununla hızlı şarj imkanı yok. Bu adaptör ile tam doluluğa ulaşmak 2,5-3 saati bulabiliyor.

Hızlı şarj desteğinden yararlanmak için Apple’ın ayrı olarak sattığı 18W ya da 30W USB-C güç adaptörüne ve USB-C – Lightning kablosuna ihtiyacınız var. Bizim elimizde geçen yıl satın aldığımız 29W USB-C güç adaptörü var. Bununla gerçekleştirdiğimiz testte iPhone XR’nin pilinin 28 dakikada yüzde 50 doluluğa ulaştığını, tam doluluğa ise 1 saat 40 dakika gibi bir sürede geldiğini gördük. Hızlı şarjın dışında kablosuz şarj desteği de mevcut. Kablosuz şarj, 5W’lık adaptörle yapılan şarja göre de yavaş, ancak pratiklik açısından ondan daha ileri seviyede. Qi kablosuz şarj standardı iPhone XR tarafından destekleniyor ve yaygın bir standart. Piyasadan satın alacağınız çoğu kablosuz şarj aksesuarıyla bu imkandan yararlanabilirsiniz. Ancak Apple’ın tavsiye ettiklerini tercih etmeye özen gösterin.

Apple, geçen yıl sadece iPhone X’da yer verdiği Face ID’yi bu yıl tüm iPhone serisine yayıyor, Touch ID’yi tamamen terk ediyor. iPhone Xs ve Xs Max’te gördüğümüz TrueDepth derinlik algılamalı kamera sistemini iPhone XR’de de görüyoruz. Bu sayede cihazınızın kilidini parola girmeden, sadece telefona bakarak açabilirsiniz. Face ID, iPhone XR’de gayet hızlı biçimde çalışıyor. Öyle ki, iPhone Xs Max’teki Face ID ile aynı hızı yakaladığını görüyoruz.

iPhone XR inceleme: Yazılım

iPhone XR’de iOS 12 yüklü olarak geliyor. iOS 12 ile birlikte Apple, performansa odaklanıyor ve daha eski modellerin bile hızlı ve akıcı şekilde çalışmasını mümkün kılıyor. iPhone XR gibi son model bir telefonda iOS 12 gayet akıcı ve hızlı biçimde çalışıyor.

iOS 12 ile birlikte Ekran Süresi, Grup FaceTime, Mesajlar ve FaceTime uygulamalarında Kamera Efektleri, Rahatsız Etme ve Bildirimler tarafında sunulan yararlı iyileştirmeler gibi birçok yeniliği getiriyor. iPhone XR sahipleri tüm bu imkanlardan yararlanma imkanı buluyor.

iPhone XR’nin 6.1 ekranı yeteri kadar görüntüleme alanı sunuyor ki Apple; Ayarlar, Mail, Mesajlar gibi uygulamalarda yatay kullanımda ekranı bu yöne göre ayarlıyor. Aynısını iPhone Xs Max’te ve daha önceki “Plus” modellerde de yapıyor.

iPhone XR için App Store’da geniş bir uygulama ve oyun kütüphanesi var. Bu nedenle telefon sahipleri yükleyecekleri uygulamalar ve oyunlar konusunda herhangi bir sıkıntı çekmeyecektir. Apple A12 Bionic işlemcinin gücü, Apple’ın giderek daha fazla önem verdiği artırılmış gerçeklik tabanlı uygulamaları ve oyunları da verimli bir şekilde kullanma fırsatı verecektir. Öte yandan Ölçüm adı verilen ve iOS 12 ile birlikte tüm iPhone’lara sunulan uygulama da iPhone XR’nizi ihtiyaç duyduğunuzda bir cetvel ya da metre gibi kullanmaya izin verecektir.

iPhone XR inceleme: Kamera

iPhone Xs, Xs Max ikilisiyle iPhone XR arasındaki en büyük farklılıklardan bir tanesi kamera tarafında. Daha yüksek fiyatlı akıllı telefonlarında çift arka kameraya yer veren Apple, iPhone XR’de ise geçen yılın iPhone 8’inde olduğu gibi tek bir arka kamera sunuyor. 12 megapiksel çözünürlüklü ve f/1.8 diyafram açıklıklı bu kamera, iPhone Xs ve Xs Max’teki gibi yepyeni bir sensörle geliyor. Bu sensör daha geniş piksel büyüklüğüne sahip, böylelikle düşük ışıkta iyi fotoğraflar çekmeyi sağlarken, görüntülerin gerçeğe yakınlığını da artırıyor. Öte yandan daha büyük boyutlu sensör video çekimlerinde de görüntü sabitleme performansını iyileştiriyor. Optik görüntü sabitleme sisteminin mevcut olduğunu da belirtelim.

Donanım tarafındaki ilerlemelerin yanı sıra Apple, yapay zekâ yetenekleri genişletilmiş A12 Bionic işlemcinin sunduğu güçten yararlanarak yazılımı da daha fazla kullanıyor. Örneğin Smart HDR adı verilen özellik, iPhone Xs ve Xs Max’te olduğu gibi XR’de de kullanılıyor. Smart HDR, daha hızlı çalışan sensör, genişletilmiş görüntü işaret işlemcisi ve gelişmiş algoritmaların yardımıyla çektiğiniz fotoğraflardaki karanlık ve aydınlık alanlara daha fazla detay katıyor.

iPhone XR’yi satın almayı düşünüp gözü iPhone Xs veya Xs Max’e kayanlar için en büyük soru işaretlerinden bir tanesi kamera olmalı. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu yılki üç iPhone modelinin geniş açılı kameraları aynı niteliklere sahip. Sonuç olarak, telefonu çıkarıp herhangi bir yakınlaştırma yapmadan, sadece deklanşöre bastığınızda çektiğiniz fotoğraflar her üç telefonda da hemen hemen aynı sonuçları verecektir.

Sol: iPhone XR, Sağ: iPhone Xs Max

Gerçekten de, iPhone Xs Max ve XR ile farklı ortamlarda çektiğimiz fotoğraflara baktığımızda çoğunda birbirine yakın sonuçlar gördük. Dışarıda, gün ışığı altında çekilen fotoğraflar arasında büyük bir fark yok. Gece gerçekleştirdiğimiz çekimlerde de iPhone XR ve Xs Max’in birbirine yakın sonuçlar ürettiğini görüyoruz. Her iki telefon da, gece çekimlerinde geçen yılın telefonları iPhone X ve 8 Plus’a göre daha iyi iş çıkarıyor. Geçen yılın telefonları, gece çektiğimiz fotoğraflarda ışığı bu yılın telefonlarına göre daha fazla saçıyor, karanlık alanlarda da detay az. iPhone Xs Max ve XR ise, Smart HDR’ın da katkısıyla, aydınlık ve karanlık alanlar arasındaki dengeyi kurmayı iyi şekilde başarıyor.

Tabii ki, bazen farklılık biraz daha dikkat çekici seviyede oluyor. Bir kafede, pencere kenarında oturup, sarı ışıklarla aydınlatılmış iç ortamı çektiğimizde ise iPhone Xs Max’in ortamdaki ışığı ve renkleri daha iyi biçimde yansıttığını, iPhone XR ile çekilen fotoğrafta renklerin ve parlaklığın bir kademe daha açık olduğunu gördük. Bu fotoğraflardaki detaylarda da iPhone Xs Max öndeydi.

iPhone XR’nin yeteri kadar ışığın olduğu ortamlarda Xs Max ile hemen hemen aynı sonuçları verdiğini, düşük ışıklı ortamlarda da iyi sonuçlar vermekle birlikte, performansın iPhone Xs Max’inkinin bir tık daha altına düştüğünü söylemek yanlış olmayacaktır.

Soldan sağa: iPhone XR, iPhone Xs Max, iPhone X

iPhone XR’de ikinci kameranın, diğer bir deyişle telefoto kameranın olmaması, en büyük farkı Portre modunda yaratıyor. Portre modu sadece insan yüzlerinde çalışıyor, cansız nesnelerde kullanmanız mümkün olmuyor. Arka plan derinliği yazılım yardımıyla sağlanıyor. iPhone Xs veya Xs Max’te Portre modunda çekim yaptığınızda süjeye daha yakın kareler elde edilirken, aynı etkiyi iPhone XR’de yakalamak için süjenize fiziksel olarak yaklaşmanız gerekiyor.

Sol: iPhone XR, Sağ: iPhone Xs Max

Telefoto kameranın eksikliğinin bir başka yansıması da optik yakınlaştırmanın olmaması oluyor. iPhone XR’nin kamera arayüzünde 2 kat yakınlaştırma düğmesi göremeyeceksiniz. Bunun yerine parmağınızı kıstırarak dijital yakınlaştırma yapabilirsiniz. Dijital yakınlaştırma da hiçbir zaman optik yakınlaştırmanın sağladığı sonuçlara yaklaşamıyor. Eğer daha önce çift arka kameralı iPhone’larda optik yakınlaştırmayı sıklıkla kullandıysanız, bu özelliğin yokluğuna alışmanız biraz zaman alabilir.

iPhone XR’nin önündeki kamera, Xs ve Xs Max’tekiyle aynı. 7 megapiksel çözünürlüklü TrueDepth kamera, selfie fotoğraflarda Portre modunu kullanmayı, arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar çekmeyi mümkün kılıyor. Keskinlik ve netlik bakımından her iki telefonun çektiği selfie fotoğraflarda herhangi bir fark görünmüyor. Öte yandan hem ön hem de arka kamerayla çektiğiniz selfie fotoğraflarda arka plan bulanıklığını sonradan değiştirebileceğinizi belirtelim.

Video tarafında ise iPhone XR, bir amiral gemisi telefondan beklenen özellikleri bünyesinde barındırıyor. Saniyede 60 kare hızında 4K video çekimi yapabiliyor. Dört mikrofonu sayesinde ortam seslerini kaliteli biçimde kaydediyor, berrak ve anlaşılır seslerin duyulmasını, çevrenin etkisinin ses tarafında da, görüntüde olduğu kadar iyi şekilde aktarılmasını sağlıyor. Optik görüntü sabitleme sisteminin yardımıyla, yeteri kadar durağan ve düzgün çekimler yapabilirsiniz.

iPhone XR inceleme: Sonuç

iPhone Xs ve Xs Max, Apple’ın en üst seviye akıllı telefonları ve doğal olarak bu telefonlar daha üstün niteliklerle geliyor. Ancak bu durum fiyat etiketine de doğru orantılı biçimde yansıyor. Apple, daha düşük fiyata, daha pahalı iPhone’ların sunduğu deneyimi büyük oranda  yansıtacak bir model sunmak iPhone XR’yi tasarladı. Üstelik, iPhone Xs ve Xs Max’ten daha düşük fiyata ve bir kademe daha alt seviyede teknik özelliklere sahip olsa da, iPhone XR amiral gemisi telefon sınıfına rahatlıkla giriyor.

OLED yerine LCD ekran kullanılması, Touch ID’nin yokluğu, arkada tek kameraya yer verilmesi, paslanmaz çeliğin yerine alüminyumun kullanılması, daha düşük LTE sınıfının tercih edilmesi… Bunlar kağıt üstünde kafalarda soru işareti oluşturabilir. Ancak iPhone XR Apple A12 Bionic işlemci, Face ID, kablosuz şarj, hızlı şarj, Smart HDR gibi Xs ve Xs Max’in birçok önemli unsurunu barındırıyor.

Yaklaşık bir aydır hem iPhone Xs Max’i hem de iPhone XR’yi kullanıyoruz. Tabii ki, iPhone Xs Max’in verdiği değerli cihaz hissi fazla, büyük ekranı daha konforlu bir görünüm sunuyor, aynı zamanda o şu anda iPhone’ların en uç noktasında bulunuyor. Ancak iPhone Xs Max’te yapabildiğimiz işlerin büyük çoğunluğunu iPhone XR ile de yapabiliyoruz. Çektiğimiz fotoğrafların ve videoların birbirinden çok büyük farkları bulunmuyor. Pil performansı da birbirine yakın durumda. Multimedya deneyimi bakımından da iPhone XR hiç aşağı kalır durumda değil. Öte yandan renk seçenekleriyle daha eğlenceli bir görünüm sunuyor.

Sonuç olarak, iPhone XR ile daha az ödeyerek, iPhone Xs veya Xs Max ile aynı seviyede olmasa da, onlarınkinden hiç de aşağı kalmayacak derecede performans elde edebilir, memnun kalabilirsiniz. iPhone XR’nin yüksek fiyat-performans oranına sahip bir telefon olduğunu söyleyebiliriz.

iPhone XR Satın AliPhone XR
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.