Apple’ın 2017 model iPhone’larını tanıttığı 12 Eylül tarihinden bu yana iPhone X ile ilgili pek çok haber yayınladık. En sonunda bu akıllı telefonu elimize alıp deneyimleme şansını elde ettik. 24 Ekim Cuma günü Türkiye’de resmen satışa sunulacak olan iPhone X, test merkezimize ulaştı. Biz de hemen kutusundan çıkardık, kurulumunu yaptık. Daha sonra da yepyeni Ana ekranda gezinme deneyimine, aynı zamanda Face ID ve Animoji gibi öne çıkan yeniliklere kısaca baktık.
Kutudan çıkanlara baktığımızda, daha önceki iPhone’lardan farklılığın olmadığını görüyoruz. 5 vatlık standart şarj adaptörü, USB – Lightning kablosu yine mevcut. iPhone X da iPhone 8 ve iPhone 8 Plus gibi kablosuz şarj ve hızlı şarj desteğine sahip, ancak bu telefonu satın alanların söz konusu desteklerden yararlanmaları için ek aksesuar satın almaları gerekiyor.
iPhone X’da da 3.5 mm. kulaklık jakı yok. Bu nedenle kutusundan Lightning uçlu EarPods kulaklık çıkıyor. Aynı zamanda 3.5 mm. uyumlu jaklarla kullanım için bir adaptör de eklenmiş.
iOS 11 yüklü cihazların kurulumunu, bir başka iOS cihazını yakına getirerek yapmak mümkün. Videoda da göreceğiniz gibi, iPhone X’un kurulumunu iPhone 8 Plus yardımıyla gerçekleştirdik, bu şekilde iCloud bilgileri, Wi-Fi parolası gibi ayarları bir telefondan diğerine kolaylıkla aktardık.
iPhone X’da Touch ID parmak izi okuyucusunun yerini Face ID olarak adlandırılan yüz tanıma sistemi alıyor. Face ID’nin ayarlamasını kurulum sırasında yapabileceğiniz gibi daha sonra da yapabilirsiniz.
iPhone X’u daha önce var olan bir iCloud ya da iTunes yedeğinden kurabileceğiniz gibi, Android telefondan da veri aktarımı yapabilirsiniz. Ya da sıfırdan, yeni bir iPhone olarak kurabilirsiniz.
Kurulumun sonlarına yaklaşırken iPhone X’un ekranında da bulunan True Tone teknolojisinin küçük bir gösterimi yapılıyor. True Tone sayesinde iPhone X’un ekranının renk sıcaklığı ortamdaki ışığa göre otomatik olarak ayarlanabiliyor.
Son olarak, iPhone X’da ekran ön yüzün neredeyse tamamını kapladığı için Ana ekran düğmesi yok. Ana ekran düğmesiz gezintinin nasıl olacağını gösteren tanıtıcı ekranlar da, iPhone X’u kullanmaya başlamadan hemen önce karşınıza çıkacaktır.
iPhone X ile ilgili çok daha fazla detaya incelemede değineceğiz. Ancak Ana ekran deneyiminden kısaca bahsedecek olursak, kısa bir öğrenme deneyimi sizi bekliyor. Özellikle ekranın alt kısmında yer alan ince, uzun ve siyah renkli çizgi gezintide sıklıkla kullanılıyor. Açık bir uygulamadan Ana ekrana dönüş için parmağınızı bu çizgiden ortaya doğru sürüklemelisiniz. Ortaya sürükledikten sonra parmağınızı ekranda bekletirseniz, çoklu görev arayüzü karşınıza çıkacaktır. Ayrıca herhangi bir uygulamadayken, parmağınızı bu çizgi üstünde sürükleyerek açık olan uygulamalar arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz.
Denetim Merkezi’ne erişim, ekranın üstündeki çentiğin solundan aşağı doğru sürüklenerek sağlanıyor. Çentiğin solundan aşağı doğru sürüklediğinizde de Bildirim Merkezi karşınıza çıkıyor.
Face ID ise oldukça pratik bir yöntem. Kurulumu da oldukça basit. Videoda da görebileceğiniz gibi, başınızı burnunuzun etrafında iki kez çevirip yüzünüzü taratmanız gerekiyor. Face ID’yi ayarladıktan sonra telefonu elinize alıp ekran kapalıyken yüzünüze çevirdiğinizde bile kilit açılıyor. Daha sonra parmağınızı ekranın alt kısmından yukarı doğru kaydırarak Ana ekrana erişebilirsiniz. iPhone X’u kullanmaya başladığımız saatlerdeki tek sıkıntımız bu harekete alışmak ki, ona da hızlı şekilde alışabileceğimizi düşünüyoruz.
Animoji de oldukça eğlenceli görünüyor. iPhone X’un önündeki True Depth kamera yüz hareketlerinizi, mimiklerinizi yakalama konusunda çok başarılı. Animoji bir iMessage uygulaması olarak çalışıyor, ancak çektiğiniz animasyonu video olarak kaydedip iPhone X sahibi olmayan kişilerle, buna Android telefon sahipleri de dahil, paylaşabilirsiniz.
iPhone X ile ilgili ilk izlenimlerimiz bu şekilde. Yakında yayınlayacağımız iPhone X inceleme yazısı ve videosunda Apple’ın yeni akıllı telefonuyla ilgili çok daha fazla ayrıntıyı bulacaksınız.