Akıllı telefonlarında kısıtlı depolama alanına ve belleğe sahip olan kullanıcılar için bazı işleri yerine getirmek çok kolay olmuyor. Üstüne üstlük Facebook, YouTube ve benzeri birçok popüler uygulamanın boyutları çok yüksek seviyelere çıkıyor. Buna ek olarak bu uygulamaların çalışması için fazla sistem kaynağı gerekiyor, güç tüketimi de fazla oluyor.
16 GB depolama alanı ve 1 GB ya da 2 GB RAM barındıran bir akıllı telefonun yeni uygulamalar veya fotoğraflar ve videolar için boş alanı hızlı şekilde kalmayabilir. Üstelik bu tür ağır uygulamaları çalıştırmak da telefonun aşırı ısınmasına, yavaşlamasına veya çökmesine neden olabilir.
Üstelik bu tür uygulamalar çok fazla miktarda veri tüketimine neden oluyor. Bütçesine dikkat eden veya telefonunu internete bağlanmak için temel araç olarak kullananlar için bu pek de hoş bir durum olmayabilir.
Neyse ki, çeşitli alternatifler mevcut. Piyasadaki birçok popüler uygulamanın “lite”, yani yükte hafif versiyonları bulunuyor. Bunlar telefonu gücünü, depolama alanını ve verisini daha az tüketiyor. Eğer bir uygulamanın Lite versiyonu yok ise, o zaman platformların Progressive Web Uygulamaları (PWA) olarak adlandırılan, bir mobil internet tarayıcısında temel işlevleri sunan versiyonları da bulunuyor. PWA’lar indirme veya yükleme gerektiriyor, işlemciyi de daha az yoruyor. Sıklıkla şirketlerin web uygulamalarını “lite” versiyon uygulamalara çevirdiğini görüyoruz. Bunların her ikisinde de aynı hizmeti sunuyorlar.
Aşağıda önemli hizmetler ve işlevler için en iyi lite uygulamaları veya PWA’ları listeliyoruz.
Google Maps Go
Maps Go, Google’ın harita ve navigasyon uygulamasının hafifletilmiş versiyonu. Google Maps, birçok farklı seyahat yöntemi için gerekli olan yol tarifleri için başvurulan bir numaralı uygulamalardan bir tanesi. Yürüyüşten toplu taşımaya veya arabayla gidişe kadar farklı yol tariflerini sunuyor.
Google Maps Go’yu kullanarak performans ve veri kullanımı tarafında önemli avantajlar elde edebilirsiniz. Ne yazık ki, bu uygulama sadece Android kullanıcıları için sunuluyor.
Ancak iOS kullanıcıları da Chrome internet tarayıcısında aşağıdaki bağlantıyı takip ederek PWA versiyonuna erişebilirler.
Facebook Lite
Facebook Türkiye’deki mobil kullanıcıların en çok uğradığı sosyal medya platformlarından bir tanesi. Ancak Facebook’un mobil uygulamaları çok hantal ve kullanıcılardan cihaz konumu ve benzeri birçok bilgiye erişim için izin istiyor. Bu nedenle daha hafif bir versiyon kullanarak bu gibi dertlerden kurtulabilirsiniz. Facebook Lite Android uygulaması uzun zamandır vardı. Ekim ayı itibarıyla iOS versiyonu da App Store’a geldi.
Facebook Messenger Lite
Facebook’un sohbet hizmeti Messenger, 1.3 milyardan daha fazla aylık aktif kullanıcısıyla kendi çapında önemli bir kitleye sahip. Facebook Messenger Lite uygulaması mesajlaşma uygulamasının en önemli yanlarını alarak uygulama boyutunu 5 MB seviyesine indiriyor. iOS ve Android kullanıcıları Facebook Messenger’ın hafifletilmiş sürümünü aşağıdaki bağlantılardan indirebilirler.
YouTube Go
Google’ın devasa sosyal video platformu YouTube’un küçültülmüş versiyonu olan YouTube Go 2016 yılında çıkmıştı. Şu anda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 130’u aşkın ülkede kullanılabiliyor.
Basitleştirilmiş uygulamanın ana uygulamada olmayan bazı etkileyici özellikleri bulunuyor. Bunların başında videoları çevrimdışı izleme için indirme bulunuyor. Videoyu açtığınızda YouTube Go, onun düşük kaliteli versiyonunu indirmek isteyip istemediğinizi soruyor. Böylelikle veri kullanımı üzerinde biraz daha fazla kontrol elde edebilirsiniz. Öte yandan Bluetooth aracılığıyla videoları arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz.
YouTube Go şu an için sadece Android platformunda bulunuyor.
YouTube Go: Android
Google Go
Google Go, Android telefonlarda bulunan varsayılan Google uygulamasının yüzde 40’a varan oranda daha az veri harcayan bir versiyonu. Sadece 5 MB’lık büyüklüğe sahip olan uygulama Türkiye’de satılan Android Go telefonu General Mobile GM 8 Go’da yüklü geliyor. Aşağıda Google Play bağlantısı var, ancak Türkiye’deki hiçbir Android telefona indirilemediğini belirtelim.
Google Go: Android
Opera Mini
Opera’nın küçük boyutlu mobil internet tarayıcısı Opera Mini’nin temel amacı, bütçesini düşünen kullanıcılar için veri tüketimini azaltmak. Bunun yanı sıra dahili reklam engelleyicisi de barındırıyor. Diğer özellikler arasında videolar için indirme butonu da var. Ne yazık ki, bu buton YouTube videoları için çalışmıyor. Ayarlar menüsü içinden de veri izleme ayarlarına ulaşabilir, bunları düzenleyebilirsiniz.
Gmail Go
Gmail Go aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülke pazarları için Şubat 2018’de yayınlandı. Uygulama depolama alanında en fazla 25 MB’lık yer tutuyor. Bu, 47 MB’lık standart Gmail uygulamasının epey gerisinde bir alana denk geliyor.
Özellikler bakımından ise, Gmail uygulamasından beklenen standart işlevlerin birçoğu sunuluyor. Bunların arasında çoklu hesap desteği, ekler ve itme bildirimleri bulunuyor. Mobil veri kullanımının azaltılması da en önemli özellikler arasında yer alıyor. E-posta senkronizasyonunda daha az günün e-posta iletisini işliyor, aynı zamanda uygulama içinde kaydırma da standart versiyona göre daha yavaş. Tüm bunlara rağmen Gmail Go düşük güçlü telefonlar için kullanışlı görünüyor.
Ne var ki, Gmail Go her telefon tarafından desteklenmiyor. Bu uygulama Android Go tabanlı telefonları hedeflediği için, GM 8 Go gibi telefonlarda kullanılabiliyor. iOS versiyonu ise bulunmuyor.
Gmail Go: Android
Skype Lite
Microsoft, küçük boyutlu Skype Lite platformunu temel olarak Hindistan için tasarlamıştı. Ancak henüz final sürümü yayınlanmayan bu Android uygulamasını Türkiye’den de indirebilirsiniz.
Henüz bitmediği için kararsızlıklar sergileyebileceği belirtilen Android uygulaması Skype uygulamasının önemli işlevlerini sunuyor. Bunların arasında mesajlaşma, sesli ve görüntülü görüşmeler yapma ve VoIP servisi gibi kullanma bulunuyor. Ayrıca Skype Lite ek olarak akıllı metin filtreleme hizmeti sunarak SMS fazlalılığının önüne geçmeyi hedefliyor. Hücresel bağlantılar üzerinden yapılan görüşmeler için veri tasarruf modu da mevcut.
Skype Lite: Android
Twitter Lite
Aslında Twitter Lite’ı farkında olmadan kullanmış olabilirsiniz. Bu uygulamaya Progressive Web Uygulaması olarak, mobile.twitter.com adresinden erişilebilirsiniz. Aynı zamanda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 45’i aşkın ülkede Twitter Lite Android uygulaması Google Play Store’dan ücretsiz olarak indirilebiliyor.
Bu uygulama 2G ve 3G ağlarında hızlı biçimde yüklenecek şekilde ayarlanmış. Sahip olduğu veri tasarruf modu sayesinde sadece görmek istediğiniz fotoğrafları ve videoları görüntülüyor. Sadece 3 MB’lık alan kaplıyor.
Google Fotoğraflar (PWA)
Google Fotoğraflar uygulamasını Haziran 2018’de güncelleyerek bir web uygulaması gibi çalışmasını sağladı. Hem Android hem de iOS kullanıcıları servisin daha hızlı yüklenen versiyonuna photos.google.com adresi üzerinden erişebiliyor.
Üstelik bu web uygulamasının yer imini Android telefonunda ana ekrana ekleyerek Chrome’dan erişebilirsiniz. Bunun için Chrome’da Google Fotoğraflar web uygulaması açıkken sağ üst köşedeki menü ikonuna tıklatın ve daha sonra “Ana Ekrana Ekle” seçeneğini tercih edin. Progressive Web uygulaması henüz itme bildirimlerini desteklemiyor, ancak fotoğraf yükleme, paylaşılan fotoğrafları görüntüleme, albümler oluşturma gibi tam sürüm uygulamadaki çoğu işi yerine getirmeyi sağlıyor.
Google Fotoğraflar: photos.google.com
Files Go
Files Go, Google’ın sunduğu bir dosya yöneticisi. Özellikle depolama alanı düşük olan akıllı telefonlar için kullanışlı. Silinebilecek dosyaları tavsiye ediyor, tek bir tıklatmayla kolaylıkla silinebilecek veri koleksiyonları oluşturuyor. Aynı zamanda depolama alanın yönetme ve görüntülemeyi sağlayan yararlı araçları barındırıyor. Aynı zamanda Apple’ın AirDrop işlevine benzeyen, Bluetooth üzerinden çevrimdışı dosya paylaşım işlevi de sunuyor. Files Go tüm Android telefonlarına indirilebiliyor.
Files Go: Android
Spotify Lite
Dünyanın en büyük müzik dinleme uygulamasının 180 milyon civarında aylık aktif kullanıcısı bulunuyor. Uygulamanın temel Android uygulaması 100 MB civarında bir büyüklüğe sahipken, şu anda beta testleri süren lite versiyonu ise 15 MB’lık büyüklüğüyle dikkat çekiyor. Uygulamanın beta testi ne yazık ki Türkiye’ye kapalı durumda. Yine de, uygulamayı test edenler çevrimdışı dinleme gibi birçok önemli özelliğin eksik olduğunu söylüyor.
Spotify Lite: Çok yakında