Apple bu sefer arayı daha kısa tuttu ve Mayıs 2020 sonlarında Türkiye’de satışa sunduğu 2. nesil iPhone SE‘nin üzerinden iki yıl geçmeden bu modelin takipçisini piyasaya çıkardı. Hatırlayacak olursanız, birinci ve ikinci nesil iPhone SE modelleri arasında dört sene gibi daha uzun bir zaman vardı. Apple’ın bu sefer daha da hızlı hareket etmesinin en önemli sebebinin yurt dışında 5G şebekelerinin giderek yaygınlaşması olduğunu düşünüyoruz. 5G desteğinin eklenmesi ve Apple A15 Bionic gibi, iPhone 13 modellerindekiyle aynı işlemcinin kullanılması gibi yeniliklerle 3. nesil iPhone SE geçtiğimiz günlerde satışa sunuldu. Yaklaşık iki haftadır bu telefonu deneyimliyoruz. iPhone SE 2022 inceleme yazısında bu telefonun öne çıkan özelliklerini belirtiyor, yorumlar aktarıyoruz.
iPhone SE 2022 inceleme: Tasarım
2022 model iPhone SE, iki yıl önce çıkmış olan selefinin tasarımıyla birlikte geliyor. Apple’ın yeni SE modeliyle birlikte en azından iPhone X sonrası gelen telefonların tasarımını alabileceği söyleniyordu, ancak bu beklentiler bir sonraki nesle kalmış oldu. Apple’ın ilk kez 2014 yılında iPhone 6 serisiyle gördüğümüz tasarım, yıllar sonra yine bir güncel modelde yer almaya devam ediyor. Aslında bu durum, daha önce iPhone 6, 6s, 7 veya 8 gibi telefonları kullanmış olanlar için iyi haber. Yeni bir tasarıma veya yeni kontrol mekanizmalarına alışmaya gerek duymadan, yeni iPhone SE’ye kolayca uyum sağlayacaklardır.
Eski tasarım dilini devam ettirmesi, yıllar öncesi tanıtılmış bazı tasarım unsurlarını barındırmaya devam ettiği anlamına geliyor. Örneğin 4.7 inç Retina HD ekran ve bunun etrafını saran geniş ekran çerçevesi bunlardan bir tanesi. Bunun hemen altında yer alan Ana ekran düğmesi ve ona entegre edilmiş Touch ID düğmesi de bir diğer önemli tasarım detayı. Bu düğme, cihaz açık durumdayken verdiği titreşimli geri bildirimle fiziksel bir tuş kullanıyormuş hissi veriyor. Bu deneyimi ilk kez iPhone 7’de görmüştük ve 6 yıl sonra çıkan modelde de iyi şekilde işlediğini görüyoruz. Günümüzde 6 inç ve üzeri büyüklüğe sahip ekranlara sahip telefonlar standart hâlini aldı, onların büyüklüğüne alıştık. Durum böyle olunca iPhone SE 3 çok küçük bir telefon gibi kalıyor, ekranı da çok küçük geliyor. Birkaç aydır iPhone 13 Pro kullandıktan sonra 3. nesil SE modeline geçiş başlangıçta biraz garip geldi. Ancak bu telefonun inceliği, hafifliği kısa sürede uyum sağlamamıza yardımcı oldu. Ekranının daha küçük oluşuna da kısa sürede alıştığımızı söyleyebiliriz.
Ne var ki, yukarıda sözünü ettiğimiz incelik ve hafiflik, büyük bir telefondan geçiş yapanlar için başlangıçta garip gelebilir. iPhone SE 3’ün küçük boyutlarına uyum sağlarken ufak bir kaza da yaşadık. Telefonu bel hizasından, yaklaşık 110 cm’lik yükseklikten sert fayans zemine düşürdük. Telefonda kılıf olmamasına rağmen, sağ üst köşesindeki küçük bir aşınmanın dışında telefona bir şey olmadı. Bu da iPhone SE 3’e sağlamlık konusunda güvenmemiz için yeterli bir kanıt sayılabilir. Zaten Apple, iPhone SE’nin bir akıllı telefondaki en sağlam cama sahip olduğunu söylüyor. iPhone 13 serisinin üyelerinde arkada kullanılan cam bu telefonun önünde ve arkasında kullanılıyor. Kenarları saran, havacılık endüstrisinde de kullanılan 7000 serisi alüminyumun da sağlam olduğunu başımıza gelen bu olaydan sonra söyleyebiliriz. Suya dayanıklılık da iPhone SE’nin sahip olduğu memnun edici özelliklerden bir tanesi. IP67 sertifikasıyla belgelenen bir dayanıklılık var, yani 1 metre derinliğe kadar suda 30 dakika boyunca hiçbir şey olmadan kalabiliyor. Yazın havuz veya deniz kenarında bu akıllı telefonu endişe etmeden kullanabilirsiniz, ancak bilerek suya daldırmamanız yerinde olacaktır.
Apple, iPhone SE 3 modelinin üç farklı rengini sunuyor. iPhone 13 modellerinde gördüğümüz Gece Yarısı ve Yıldız Işığı gibi hoş siyah ve beyaz tonlarının yanında (PRODUCT)RED, yani kırmızı rengi de görüyoruz. Elimizdeki test ürünü kırmızı ve tıpkı iPhone 13 ve 13 mini’deki kırmızı renk seçeneği gibi daha koyu bir tona sahip. Cihazın arkasının yanı sıra alüminyum kenarları da aynı renk düzenini barındırıyor. Sonuç olarak kırmızı renk iPhone SE’de bir hayli hoş görünüyor.
iPhone SE 2022 modelinin ön veya arka yüzünün kir veya parmak izlerine karşı dayanıklı oleofobik kaplamasının olduğu belirtiliyor. Gerçekten de parmak izini tutma konusunda bu telefonun cam yüzeyleri epey dirençli görünüyor. Kılıfsız kullandığımız telefon kiri de fazla tutmuyor. Kullandığımız iki haftalık süre boyunca ekranda herhangi bir çizik görmediğimizi de belirtelim.
Alışılmış tasarımı koruyan 3. nesil iPhone SE; aynı biçimde gelen önceki telefonlarda gördüğümüz giriş, çıkış ve tuş dizilimini de koruyor. Alt kenarda Lightning portu; onun iki yanındaki ızgara deliklerine teker teker yerleştirilmiş hoparlör ve mikrofon var. Ekranın üst kısmındaki geniş alanda ahize var. Ayrıca burada telefonun ikinci hoparlörü bulunuyor. FaceTime kamera ve çeşitli sensörler de burada mevcut. Sağ kenarda yan tuş ve nano SIM kart tepsisi var. Sol kenarda ise ses tuşları ve ses kapatma anahtarı var. Tuşlar normal tutuşta rahatlıkla kullanılabilir konumlarda, telefonu avuç içinizde hareket ettirmenize gerek kalmıyor. Arkada ise sol üst köşeye yerleştirilmiş tek bir kamera bulunuyor. Bu kameranın yanında ikinci mikrofon ve Dual LED flaş var. Apple logoları ve (PRODUCT)RED markası ise, arkada gördüğümüz diğer tasarım detayları oluyor.
iPhone SE 2022 inceleme: Ekran ve Ses
iPhone SE 3’te 4.7 inç Retina HD ekran var. 750 x 1334 çözünürlükle Apple’ın 326 ppi’lik Retina ekran piksel yoğunluğu şartı karşılanıyor. Ekranın 16:9 görüntü oranı YouTube veya Netflix gibi platformlardaki çoğu videoyu kenarlarda çubuklar olmadan görüntülemeye izin veriyor. Küçük ekranda video izlemenin ne kadar keyifli olduğu tartışılır, ancak izlediğimiz birkaç YouTube veya Netflix videosunda sıkıntı çekmedik.
Ekranın 625 nit gibi tipik bir parlaklık değerine sahip. Bu değer ekranın HDR veya Dolby Vision içerikleri desteklemesine izin veriyor. YouTube ve Netflix gibi platformlarda bu destekten yararlanabilir, videoları daha zengin renklerle ve yüksek kaliteyle izleyebilirsiniz. iPhone SE’nin küçük ekranında bile iyi bir deneyim elde ettiğimizi söyleyebiliriz. Ekranın geniş P3 renk gamı desteği ve yüksek renk doğruluğu bu telefonda çekilen fotoğrafları veya videoları görüntülemek için de elverişli bir ortam sağlıyor. True Tone gibi, ortamın ışık koşullarına göre ekranın renk sıcaklığını ayarlayan ve daha doğal bir görünüm imkanı veren ekran özelliği de 2022 model iPhone SE’nin ekranında mevcut.
Günümüzün standart hâlini alan büyük ekranlı telefonlarına göre daha küçük boyuta sahip olan ekran, Mail uygulamasında, web sitelerinde veya çeşitli belgelerde tek bakışta daha az sayıda satırı görmeye neden olacaktır. Ayrıca daha küçük yazılar ve grafikler demek. Söylediğimiz gibi, iPhone SE’ye iPhone 13 Pro’dan geçiş yaptık. Kısa bir alışma döneminden sonra çok büyük rahatsızlık yaşadığımızı söyleyemeyiz. Eğer iPhone 6, 6s, 7, 8 gibi aynı ekran büyüklüğüne sahip telefonlardan geçiş yapacaksanız, zaten hiç sıkıntı çekmezsiniz. Küçük boyutlu bir telefonda tatmin edicinin ötesinde bir görsel deneyimin sunulduğunu söyleyebiliriz.
Ses tarafında iPhone SE 2022, selefleri iPhone’ların çizgisini sürdürüyor. Bu telefonda iki hoparlör var; biri alt kenarda diğeri ise ekranın üstündeki ahizeye yerleştirilmiş, kullanıcıya doğru bakıyor. Bu iki hoparlörün ses çıkış şiddeti birbirine çok yakın, stereo ses etkisi iyi şekilde veriliyor. Ses çıkış şiddeti bu boyuttaki bir telefona göre ortalamanın üstünde. Net, temiz bir ses çıkışı var, çevresel ses etkisi de iyi biçimde veriliyor. Videoları izlerken başka bir ses kaynağına ihtiyaç duymazsınız, aynı durum arkadaşlarınızla birlikte müzik dinlemek istediğinizde de geçerli.
Son birkaç yıldır Apple telefonlarında görmediğimiz 3.5mm kulaklık jakı bu telefonda da yok. Kutudan da kulaklık veya adaptör çıkmıyor. Bunları ayrı olarak satın alabileceğiniz gibi, bu iPhone ile kolay eşleştirme imkanı sağlayacak AirPods 3 veya AirPods Pro gibi bir kulaklığı da tercih edebilirsiniz.
iPhone SE 2022 inceleme: Performans ve Pil
Yeni iPhone SE’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi, Apple’ın iPhone 13 serisinde de yer verdiği A15 Bionic çipe sahip olması. Bu çip, iPhone 13 ve 13 mini modellerinde gördüğümüz gibi, altı CPU çekirdeği ve dört adet GPU çekirdeğinden oluşuyor. CPU çekirdeklerinden ikisi yüksek performansa, dördü ise yüksek verimlilik odaklı işlere odaklanıyor. Apple’ın belirttiğine göre, A15 Bionic çip sayesinde iPhone SE, iPhone 8’e göre 1.8 kat daha yüksek CPU ve 2.2 kat daha yüksek GPU performansı sunuyor. iPhone 6’da ise CPU performans farkı üç kata, GPU performans farkı da beş kata çıkıyor.
A15 Bionic’teki 16 çekirdekli Neural Engine, saniye 15.8 trilyonluk işlem kapasitesiyle yapay öğrenme işlerini büyük bir verimlilikle yerine getiriyor. Burada ise iPhone 8’dekine göre 26 kat daha yüksek hızın varlığı söz konusu. CPU, GPU ve Neural Engine gibi birimlerde gelen ilerlemeler, iPhone SE kullanıcılarının Canlı Metin ve benzeri karmaşık işleri yüksek performansla gerçekleştirmelerine olanak sağlıyor.
Gerçekten de iPhone SE 3, Apple A15 Bionic’in sunmuş olduğu bu imkanlardan iyi biçimde yararlanmayı sağlıyor. Telefon, bir amiral gemisi üründen beklediğimiz performansı sunuyor. Uygulamalar ve oyunlar hızlıca açılıyor, kullanıcı arayüzünde akıcı biçimde geziliyor. Oyunlarda da iyi bir performans var. Yüksek profilli oyunları bile akıcı ve yüksek kalitede oynamak mümkün. Isınma konusunda da makul sınırlar içinde kalmayı beceriyor.
Her iPhone’u testten geçirdiğimiz GeekBench 5 uygulamasını 2022 model iPhone SE için de kullandık. Ayrıca testi elimizdeki iPhone 13 Pro ile yan yana yaptık. Her iki telefonda aynı uygulamalar ve oyunlar yüklü olduğunu belirtelim. iPhone 13 Pro, sahip olduğu fazladan GPU çekirdeği sayesinde görsel işlerin ön planda olduğu Compute testinde biraz daha iyi sonuçlar verirken, CPU benchmark testinde iki telefonun birbirine çok yakın sonuçlar aldığını gördük.
Bu arada, iPhone SE’de 4 GB RAM’in bulunduğunu belirtelim. Apple’ın optimizasyonları sayesinde bu RAM’den iyi performans elde ediliyor, aynı anda 3-4 uygulama arasında, yaptıklarınızı kaybetmeden rahatlıkla geçiş yapmanız, internet gezintinize kaldığınız yerden devam etmeniz mümkün oluyor. Depolama alanı tarafında ise Apple, bu telefonun 64 GB, 128 GB ve 256 GB olmak üzere üç farklı versiyonunu sunuyor. Eğer hâlihazırda bir iCloud+ aboneliğiniz varsa, dosyalarınızı ve fotoğraflarınızı bulutta tutuyorsanız, 64 GB sizin için yeterli olacaktır. Ancak yeni iPhone SE’leriyle sıklıkla fotoğraf ve video çekmeyi düşünenler için en az 128 GB’lık bir modeli tercih etmek yerinde bir karar olarak nitelendirilebilir.
Yeni telefonun 2020 yılında çıkmış olan selefine göre en önemli farklılıklarından bir tanesi de 5G desteğine sahip olması. Bu telefon 6 GHz altı bantlarda 5G desteğiyle, bu şebekelerin kurulduğu ülkelerde daha yüksek hücresel bağlantı hızlarına erişim imkanı sağlıyor. Türkiye’de henüz 5G desteği aktif olmadığı için bu desteğin varlığı şu anda çok önemli olmayabilir. Ancak 5G’nin Türkiye’ye geleceği söylenen 2023 ile birlikte bu kavramı ve 5G uyumlu telefonlar hakkında daha fazlasını duyacağız. iPhone SE ile şimdiden bu yeni döneme hazırlıklı hâle gelebilirsiniz.
Pil tarafında iPhone SE, A15 Bionic’in verimlilik tarafında sunduğu avantajlardan yararlanıyor. Apple, 5G desteğine ve aynı tasarıma rağmen iPhone SE 3’ün daha önceki 4.7 inç ekranlı iPhone modellerine göre daha iyi bir pil performansı sergilediğini belirtiyor. Tek bir saate kadar 15 saate varan süre boyunca video izleme işleminin yapılabileceğini belirtiyor. Bizim pratikteki deneyimlerimiz, telefonun normal yoğunluklu kullanımda iki şarj arasında 25 saat kadar açık kalabileceğini gösteriyor. Buna 6-6,5 saat arasındaki uykuda geçen süre de dahil. Kısacası, iPhone SE’yi her gün şarj etmeniz gerekecek, ancak boyutlarına ve sahip olduğu işlemciye göre sağlam bir pil performansı sergilediğini belirtmemiz gerekiyor.
Amiral gemisi telefonlarda görmeyi beklediğimiz hızlı şarj ve kablosuz şarj gibi özellikler mevcut. Kutudan sadece USB-C – Lightning kablo çıktığı için güç adaptörü konusunda farklı çözümler geliştirmelisiniz. Eğer daha önce de iPhone kullandıysanız ve elinizde 5W’lık adaptör varsa, onu kullanabilirsiniz, ancak eski telefonunuzun kablosu da elinizde olmalı. Eğer son iki yıl içinde piyasaya çıkmış olan bir iPad’iniz varsa, onun yanında gelen 20W’lık güç adaptörü de kullanışlı olacaktır. Bunu ayrı olarak da satın alabilirsiniz. Böylece hızlı şarj desteğinden tam anlamıyla yararlanacaksınız. Apple, sadece yarım saatte yüzde 50 doluluğa ulaşılabileceğini belirtiyor ki, elimizde olan Apple markalı 30W güç adaptörüyle yaptığımız şarj testi, bunun doğruluğunu gösteriyor.
iPhone SE 2022 inceleme: Yazılım ve Güvenlik
iPhone SE 3, iOS 15 ile yüklü olarak geliyor. iOS 15 ile birlikte yenilenmiş FaceTime, Mesajlar içinde fotoğrafları, web makalelerini ve diğer içerikleri paylaşmanın yeni yolları, yaptığınız işe kanalize olmanıza yardımcı olacak Odak, yeniden tasarlanmış Bildirimler gibi birçok yenilik var. Daha önce iOS 15 inceleme yazısı ve videosunda yeniliklerden detaylıca bahsetmiştik. O içeriğimize göz atarak iPhone SE’de sunulan yazılım odaklı özellikler hakkında daha ayrıntılı bilgi ve fikir sahibi olabilirsiniz.
Biyometrik kimlik doğrulama tarafında ise, yılların tasarımını kullanmanın getirdiği bir sonuç olarak Touch ID’nin kullanıldığını görüyoruz. iPhone X ve sonrasında bir iPhone kullananlar bu deneyimi unutmuştur, ancak iPhone 8 veya daha eski bir telefon kullanıp da iPhone SE 2022 modeline geçiş yapacaklar için alışmak zor olmayacaktır. Aynısını çoğu Android telefondan geçiş yapanlar için de söyleyebiliriz.
Ana ekran düğmesine yerleştirilmiş Touch ID yumuşak yüzeyi ve yüksek tepkiselliği sayesinde ekran kilidini hızlıca geçmeyi sağlıyor. Her ne kadar Apple, son olarak iOS 15.4 güncellemesi ile birlikte Face ID’li iPhone 12 ve üstü modellere yüz maskesi takarken ekran kilidini açma imkanı sunsa da, hâlâ yüz maskesi takarken en kullanışlı kimlik doğrulama yöntemi Touch ID gibi görünüyor. Toplam beş farklı parmak izi ekleyebilirsiniz. Rahat kullanım için her iki elin baş ve işaret parmaklarının eklenmesi iyi olacaktır.
Eğer daha önce bir iPhone kullandıysanız, yeni iPhone SE’ye geçiş sizin için sorunlu olmayacaktır. Apple, yeni iPhone satın alanlara iCloud Yedekleme üzerinden kolaylıkla geçiş imkanı sağlıyor. iCloud+ ile daha fazla depolama alanı kapasiteniz olmasa da, üç hafta boyunca eski telefonunuzun yedeği için kullanabileceğiniz bir ek alan sunuluyor. Bu sayede geçişi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun dışında eski iPhone’dan doğrudan transfer imkanı da mevcut. Android telefondan geçiş yapanlar da iOS’e Taşı uygulamasından yararlanabilirler.
Güncelleme desteğinden bahsetmeden de geçmeyelim. Bildiğiniz gibi Apple, 2021 sonbaharında çıkardığı iOS 15 güncellemesini 2015 sonbaharında çıkmış olan iPhone 6s serisi için bile sunuyor. Bu durumda iPhone SE 2022 modelinin de önümüzdeki birkaç yıl boyunca çıkacak iOS güncellemelerini alacağına yönelik bir tahminde rahatlıkla bulunabiliriz. Güncellemelerin sıklığı ve sürekliliği tüketicilerin önem verdiği bir konu ve Apple bu alanda iyi bir noktada bulunuyor.
iPhone SE 2022 inceleme: Kamera
iPhone SE 3’ün arkasında 12 megapiksel çözünürlüklü tek bir kamera var. Bu kamera iPhone 8 ve iPhone SE 2020 modellerindekiyle aynı fiziksel özellikleri taşıyor. Bu nedenle gece modu gibi diğer iPhone’larda gördüğümüz bazı kamera özellikleri yok. Ultra geniş açılı veya telefoto gibi, diğer iPhone’larda gördüğümüz türde kameralar da yok. Buna rağmen Apple’ın A15 Bionic işlemcinin sunduğu işlemci gücü sayesinde Akıllı HDR 4 ve Deep Fusion gibi teknolojiler sayesinde tek bir kamera memnun edici işler çıkarıyor.
Arkadaki kamera 12 megapiksel sensör, f/1.8 diyafram, 28 mm odak uzaklı ve 1.22 mikron piksel boyutu gibi özelliklere sahip. Faz algılamalı otomatik odak var ve saniyede 60 kare hıza kadar 4K video çekimi yapılabiliyor. iPhone 13 serisiyle birlikte Apple’ın telefonlarında ilk kez gördüğümüz Fotoğraf Stilleri, yeni iPhone SE’de de mevcut. Bu sayede telefon sahipleri, seçtikleri stil profillerine göre daha canlı, soğuk, zengin ve bunun gibi renk profillerinde fotoğraflar çekebiliyor. Örneğin renkler bakımından canlı fotoğraflar çekmeyi seviyorsanız, gerçeklikten çok renklerin güzel görünmesi önemliyse, Fotoğraf Stilleri sizin için kullanışlı olacaktır. Bu stiller en baştan seçiliyor ve fotoğraf çekimi sonrasında uygulanmıyor.
iPhone SE’de yer alan Deep Fusion, özellikle ışık koşulları ideal olmadığında epey kullanışlı. Siz çekim tuşuna basmadan dört tane, bastığınızda dört tane ve bunlara ek olarak uzun pozlamalı bir tane çekim yapıyor. Neural Engine en iyi sahneleri seçerek bunları yüksek kaliteli bir HDR fotoğrafında birleştiriyor. Sonu olarak detayları fazla, keskin ve doğal görünümlü fotoğraflar elde ediliyor. Gerçekten de, farklı ışık koşullarında çektiğimiz fotoğraflarda elde ettiğimiz sonuçlar bizi etkilemeyi başardı.
iPhone SE (2022) ile çekilen fotoğrafların tam çözünürlüklü versiyonları burada
Akıllı HDR 4 ise, karanlık ve aydınlık bölümlerin bir arada olduğu sahnelerde iyi işler çıkarıyor. Aşırı aydınlık alanları fazla patlatmadan gölgede kalan alanların detaylarını görmek mümkün oluyor. Yukarıda bahsettiğimiz Fotoğraf Stilleri, renklerin görünümünü isteğe göre belirleme imkanı sunsa da, iPhone SE 3, varsayılan Fotoğraf modunda ve ayarlarında renk doğruluğu yüksek fotoğraflar çekiyor. Parlaklık da iyi seviyede, düşük ışıkta gürültü etkisi de düşük seviyede kalıyor. Son yıllarda çıkan iPhone’larda gördüğümüz, ortamdaki ışığa göre pozlama süresini otomatik olarak belirleyen Gece modu yok. Yine de, bunun eksikliğini fazla aramadık. Portre çekimlerde tek kamera tatmin edici sonuçlar veriyor. iPhone 13 Pro’daki Makro modu gibi bir mod olmasa da, yakın çekimlerde de bu telefonun çektiği fotoğrafları iyi bulduk.
Ön tarafta 7 megapiksel çözünürlüklü kamera var. Fotoğraf Stilleri, Deep Fusion, Akıllı HDR 4 gibi yazılım tabanlı fotoğrafçılık özellikleri ön kamera tarafından da kullanılabiliyor. Üstelik ön kamera ile Portre modunda fotoğraflar çekilebiliyor. Arka kamera gibi ön kamerada da, altı farklı portre ışığı modundan yararlanmak mümkün. Ön kamera ile selfie çekimlerinde elde edilen kalite memnun edici, farklı ışık koşullarında iyi işler çıkarıyor. Portre çekimlerinde sunduğu performans da iyi seviyede bulunuyor. Bununla birlikte, düşük ışıktaki portrelerde hafif bir pürüzsüzleştirme etkisini gözlemeledik.
Video tarafında ise, yukarıda da belirttiğimiz gibi iPhone SE 3 modeli saniyede 60 kare hıza kadar 4K video çekimi yapabiliyor. A15 Bionic’teki görüntü işaret işleme biriminin katkısıyla video kalitesi yükseliyor, özellikle düşük ışıkta düşük gürültüyle çekim yapılıyor. Buna ek olarak sinematik video sabitleme özelliği de, tripod veya gimbal olmadan bile, hareket hâlinde durağanlığı yüksek, rahatlıkla izlenebilir videoların çekilmesine olanak sağlıyor. Ortamın ses kaydıda stereo olarak, yüksek kalitede yapılıyor. iPhone SE, küçük boyutlarına ve sayıca fazla olmayan kameralarına rağmen özel günlerde fotoğraf ve video çekimi için yeterli olacaktır.
iPhone SE 2022 inceleme: Sonuç
2022 model iPhone SE, yıllardır bildiğimiz bir tasarımla gelse de, iPhone 13 serisinden aldığı renk tonları ile görünüş açısından bir farklılık katıyor. İnceliği ve hafifliğiyle küçük boyutlu bir telefon kullanmak isteyenlerin ilgisini çekecek, onların rahat etmesini sağlayacaktır. Cam ve alüminyum birleşimi tasarım sağlam, değerli bir telefon kullandığınız hissini veriyor. Suya dayanıklılığın bulunması da, fiyatı 10 bin TL’nin üstünde olan bir telefon için memnun edici. 4.7 inç ekranı büyük boyutlu olmasa da, parlaklığı ve renk canlılığı ile internette gezinmeyi, sosyal ağlarda gezinmeyi veya video izlemeyi zevkli hâle getiriyor. Stereo hoparlörleri ise bu boyutlardaki bir telefona göre çok daha yüksek seviyelerde.
Bu telefonun en büyük farkı, Apple A15 Bionic’in sahip olduğu yüksek gücü ve verimliliği diğer iPhone 13 modellerine nazaran daha düşük fiyattan sunması. Gerçekten de Apple’ın iPhone 13 Pro gibi, daha yüksek fiyatlı telefonlarında gördüğümüz seviyeye çok yakın benchmark sonuçları elde ettik. Bunların yansımalarını pratikte de görüyoruz. iPhone SE’nin, birçok amiral gemisi telefonda beklediğimiz seviyedeki performansı, onların yarı fiyatına sunduğunu söylesek yanlış olmaz. Pil bakımından da bir günü içinde kolay kolay yarı yolda bırakmayacağını söyleyebiliriz. Ancak güç adaptörü için bir çözüm düşünmeniz gerek, çünkü kutudan güç adaptörü çıkmıyor. Kulaklık da yok. Biraz daha ödeyip Apple’ın 20W güç adaptörünü edinmeniz en güzeli olacaktır.
iOS 15’in sunduğu yeniliklerden iPhone SE sahipleri yararlanabiliyor. Birkaç yıl boyunca telefonlarının iOS güncellemelerini alacağını bilmek de güzel. Touch ID, uzun yıllar var olan bir teknoloji, ancak işini bu telefonda da iyi şekilde yapmaya devam ediyor. Özellikle Touch ID’li daha eski iPhone’lardan bu telefonlara geçiş yapanlar sonuçtan memnun kalacaktır.
Arkadaki tek kamera, birçok akıllı telefonun çektiğinden daha iyi seviyede fotoğrafları ve videoları çekebiliyor. A15 Bionic’in sunduğu yüksek performans ve işlem gücü, Apple’ın Deep Fusion ve Akıllı HDR 4 gibi teknolojileriyle birleşerek iyi sonuçlar elde etmeye yardımcı oluyor. Bazı durumlarda ultra geniş kameranın olmasını isteyebilirsiniz, ancak 12 megapiksel tek kamera, çoğu durumda kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Öndeki 7 megapiksel selfie kamera ise her koşulda tatmin edici fotoğraflar çekmenize izin verecektir. Video çekimi konusunda da iPhone SE, sahip olduğu özellikler ve yazılım tabanlı yeteneklerle özel günlerde bile iyi iş çıkaracaktır.
iPhone SE, öncelikle bütçesini düşünen ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca, mümkün olduğu kadar uzun süre içinde değiştirmeyeceği bir iPhone satın almayı düşünenler için en makul seçim. 5G desteği ve uzun süreceğini düşündüğümüz iOS güncelleme desteği, şimdiden bu telefonu seçmiş olanlar için geleceğe dönük önemli avantajlar arasında olacaktır.