İncelemelerManşetler

iPhone SE (2020) İncelemesi

iphone se 2. nesil

iphone se 2020 satın aliPhone SE (2020)
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

iPhone SE, dört yıl sonra yeniden karşımızda. Her ne kadar farklı bir formda gelmiş olsa da, daha önce olduğu gibi Apple’ın kullandığı bir tasarımla birlikte sunuldu. Hatırlayacak olursanız, 2016 yılında gördüğümüz iPhone SE, daha önce iPhone 5 ve 5s modellerinde gördüğümüz kasayı ve ekranı kullanıyordu. 2020 yılına geldiğimizde ise, Apple’ın daha önce 2017 yılında çıkardığı iPhone 8 modelinde kullandığı tasarımı, ekranı ve malzemeleri kullandığını görüyoruz. Daha önce olduğu gibi eski tasarım, ekran ve malzeme yeni işlemci ve kamera bileşenleriyle birleştiriliyor. Sonuç olarak ortaya 2020 şartlarında güncel olarak kabul edeceğimiz bir telefon çıkıyor. Türkiye’de 5299 TL’lik başlangıç fiyatıyla sunulan Apple akıllı telefonu ile ilgili detaylar iPhone SE 2020 inceleme yazısı ve videosunda yer alıyor.

iPhone SE 2020 inceleme: Tasarım

Hatırlar mısınız, 2014 yılında Apple iPhone 6 ve 6 Plus modellerini çıkardığında, bu büyük bir adım olarak nitelendirilmişti. O zamana kadar 4 inç ekranlı gövdesiyle iPhone’lar, Android tarafındaki rakiplerine göre küçük kalmaya başlamıştı. Daha sonra iPhone SE’nin ilk versiyonu, 4 inçlik iPhone 5 gövdesiyle gelmiş ve bu telefon “kompakt” bir akıllı telefon isteyenler için hem uygun fiyatlı hem de güncel donanım bileşenlerine sahip bir model olarak nitelendirilmişti.

Aradan geçen zaman zarfında kullanıcı alışkanlıkları değişti. Artık ekran büyüklüğü 6 inç üstünde olan telefonlar bile çok büyük görünmüyor. Bu nedenle 4.7 inç ekranlı, bir zamanların ileri doğru atılmış büyük bir adımı olarak nitelendirilen iPhone gövdesi “kompakt” olarak nitelendiriliyor. Gerçekten de Apple’ın şu anda satışta olan diğer telefonları iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 Pro, iPhone 11 ve iPhone XR ile karşılaştırdığımızda, iPhone SE 2020 onlardan daha küçük kalıyor, avuç içine daha rahat sığıyor ve kullanılıyor.

2020 model iPhone SE, alıştığımız bir tasarımla geliyor. Tasarım ve malzeme seçimiyle iPhone 8 ile aynı doğrultuda, ancak bu tasarımı 2014 ile 2017 arasında çıkan iPhone’larda görmüştük. 4.7 inç ekran, 16:9 görüntü oranına sahip. Ekranın altında ve üstünde hatırı sayılır genişlikte çerçeve alanları mevcut. Ekranın altında Touch ID parmak izi okuyucusunun entegre edildiği Ana ekran tuşu var. Tuş dediğimize bakmayın, aslında burası dokunmatik bir alan ve titreşimle sanki bir tuşa basıyormuşsunuz hissini veriyor. Apple bu sistemi ilk kez iPhone 7 serisiyle birlikte kullanmıştı. Ekranın üst kısmında ise FaceTime kamerası ve çevresel ışık sensörü var.

Alt kenarda Lightning portu, hoparlör ve mikrofon var. Sol kenarda ses tuşları ve ses kapatma anahtarı mevcut. Sağ kenarda ise güç butonu bulunuyor. Ayrıca burada nano SIM kart yuvasını da görüyoruz. Arkada tek bir kamera sol üst köşeye yerleştirilmiş. Yanında ise mikrofon ve LED flaş bulunuyor. iPhone 8’inkinden farklı olarak arkadaki Apple logosu biraz daha büyütülmüş ve ortalanmış. Ayrıca “iPhone” yazısı da kaldırılmış. Böylelikle çok sade bir görünümü var.

iPhone SE üç renk seçeneğiyle geliyor; siyah, beyaz ve kırmızı. iPhone 11’de gördüğümüz farklı renkler burada yok. Keşke Apple renk konusunda yelpazeyi biraz daha geniş tutsaydı. Öte yandan tüm modellerde ekranın etrafı siyah renkte geliyor. Siyah ve kırmızı için bu pek sorun değil, ancak beyaz rengi tercih edenler ön tarafı da beyaz renkte isteyebilirdi. Öte yandan iPhone SE’nin gövdesi suya ve toza dayanıklı. Bu dayanıklılık IP67 sertifikasıyla belgeleniyor. Yani 1 metreye kadar derinlikteki suda yarım saat boyunca kalabiliyor.

iPhone SE 2020 inceleme: Donanım ve Performans

iPhone SE 4.7 inç IPS LCD ekranla geliyor. Ekran çözünürlüğü 750 x 1334 piksel ve 326ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Bu da Apple’ın “Retina” şartını sağlamak için yeterli bir çözünürlük. IPS teknolojisinin varlığı sayesinde geniş görüş açıları sunuluyor. Ekran parlaklığı da yüksek ve dış ortamda da rahat bir kullanım sunuyor. Her ne kadar Apple’ın daha yüksek fiyatlı iPhone’larındakiyle aynı seviyede bir görsel deneyim sunmasa da, iPhone SE’nin ekranını başarılı bulduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ekranın geniş bir renk yelpazesi desteği bulunuyor. Bu da çektiğiniz fotoğrafları görüntülerken veya videoları izlerken gerçeğe yakın bir görsellik elde etmenize katkıda bulunuyor. Apple’ın True Tone teknolojisi de mevcut, bu sayede özellikle bir şeyler okurken ekran gözlerinizin daha rahat etmesini sağlıyor.

Aslına bakarsanız, iPhone SE 2020’nin ekranı özünde iPhone 11 modelinin ekranıyla aynı nitelikleri taşıyor. Yalnızca daha küçük boyutlu ve 16:9 gibi, artık klasik olarak nitelendirebileceğimiz bir görüntü oranıyla geliyor. Aslında bu durum YouTube veya Netflix’te video izlerken içeriğin ekrana tam anlamıyla sığmasını sağlıyor. Günümüz şartlarında bu ekran artık küçük sayılır, ancak video izleme konusunda bize çok sıkıntı çıkarmadı.

iPhone SE’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi eski bir tasarımı ve yapıyı 2020’nin güncel iPhone modellerinin donanım bileşenleriyle sunması. Tabii ki, burada başı Apple A13 Bionic işlemci çekiyor. iPhone SE’yi tercih edenler, çok daha düşük fiyata Apple’ın şu anda var olan en iyi işlemcilerinden bir tanesinin gücünden yararlanma imkanı elde ediyor. Telefonun 64 GB, 128 GB ve 256 GB kapasite seçenekleri bulunuyor. Her ne kadar Apple belirtmese de, telefonda 3 GB RAM’in bulunduğunu biliyoruz. Bu açıdan 4 GB RAM’li iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinin gerisinde kalıyor. Her iPhone’da var olan microSD kart yuvasının eksikliği bu model için de geçerli. Ancak 64 GB kapasiteli başlangıç model bile çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır.

iPhone SE GeekBench 5 sonuçları

iPhone SE bir amiral gemisi telefonun seviyesinde akıcılığı ve performansı sunuyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti hızlı, uygulamalar ve oyunlar hızlı şekilde açılıyor. Web sayfalarının açılması ve sayfada kaydırma işlerinde de akıcılık iyi seviyede bulunuyor. Oyun konusunda da iPhone SE iyi bir grafik çiziyor. Benchmark testlerine baktığımızda ise iPhone SE’nin elde ettiği sonuçların daha büyük ekranlı ve yüksek fiyatlı kardeşlerinden geri kalmadığını görüyoruz. GeekBench 5’in CPU testlerinde elde edilen tek çekirdek sonuçları hemen hemen aynı seviyedeyken çoklu çekirdek sonuçlarında da aradaki farklar çok az.

iPhone 11 GeekBench 5 sonuçları

Pil tarafına baktığımızda, boyutlarından dolayı daha düşük kapasiteli bir pil var. Her ne kadar Apple belirtmese de, iPhone SE’de 1821 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu kapasite artık günümüzde ortalamaların epey altında kalıyor. Apple, iPhone SE ile tek bir şarjla 13 saate kadar video izlenebileceğini belirtiyor. Bu değer iPhone 11’de 17 saat olarak veriliyor. Daha düşük pil kapasitesine rağmen Apple, A13 Bionic’in güç tüketimi konusundaki avantajlarından yararlanarak iPhone SE’nin makul bir pil performansı sergilemesini sağlıyor. iPhone SE 2020’yi sabahtan akşama bir gün boyunca tekrar şarj etme gereği duymadan kullandık. Sabah tam dolu şekilde şarjdan alıp gün boyunca internette gezinme, oyun oynama, fotoğraf çekme gibi işlerle uğraştığınızda akşam yüzde 20 civarında bir pil seviyesi kalacaktır. Diyeceğimiz o ki, iPhone SE’yi her gün şarj etmeniz gerekecek, ancak sabah tam dolu şekilde şarjdan alırsanız, gün içinde yeniden şarj etme ihtiyacını pek hissetmezsiniz.

iPhone SE de Apple’ın uzun zamandır iPhone’larının kutularına yerleştirdiği 5W şarj adaptörüyle geliyor. Pil kapasitesi düşük olduğu için bu şarj adaptörüyle şarj işlemi iPhone 11’inkine göre biraz daha hızlı gerçekleşiyor. Yarım saatte yüzde 29-30’luk bir doluluk seviyesine ulaşıldığını gördük. Eğer bu telefonun pilinin yarım saatte yüzde 50 civarında doluluğa ulaşmasını isterseniz, Apple’ın 18W veya 30W şarj adaptörlerini, tabii ki bir USB-C – Lightning kablosuyla birlikte edinebilirsiniz. Bu ek masrafla şarj işlemini daha kısa sürede gerçekleştireceksiniz. Ne de olsa iPhone SE de, 2017’de çıkmış iPhone 8 gibi hızlı şarj desteğine sahip. Aynı zamanda ilk kez iPhone 8 ve onunla birlikte çıkan telefonlarda gördüğünüz Qi kablosuz şarj desteği 2020 model iPhone SE’de de mevcut. Bu telefon 7.5W kablosuz şarj adaptörlerini destekliyor.

iPhone SE 2020 inceleme: Kamera

Apple tasarım, malzeme ve ekranın yanı sıra kamera tarafında da iPhone 8’in temellerine bağlı kalıyor. 2. nesil iPhone SE’nin arkasında tek bir kamera bulunuyor. Bu kamera 12 megapiksel çözünürlük, f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak ve optik görüntü sabitleme gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. Kameranın yanında dört renkli dual-tone flaş da mevcut.

Donanımsal açıdan iPhone SE, Apple’ın 2019’un ikinci yarısında çıkardığı iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinin gerisinde. Biraz daha 2018 model iPhone XR’a daha yakın görünüyor. Apple, kamera sayısının eksikliğini A13 Bionic işlemcinin sunduğu yapay zekâ yetenekleri ve yüksek işlem gücüyle kapatmaya çalışıyor. Ve gördüğümüz kadarıyla bu işi genellikle iyi biçimde yerine getiriyor.

iPhone SE, yeterli derecede aydınlatılmış ortamlarda net, parlak ve canlı kareler ortaya koyuyor. Güneş ışığı altında yapılan çekimlerde de dinamik aralığı yüksek kareler yakalanıyor. Yüksek aydınlatmalı ve gölgeli alanların bir arada bulunduğu karelerde de dağılım dengeli, gölgeli alanlardaki detaylar da yeteri kadar iyi şekilde yakalanıyor. Düşük ışıkta hafif de olsa renklerde solma ve gürültü etkisi hissediliyor. Sonuçlar koşullara göre değişiklik gösterebiliyor. Yine de, düşük ışık performansının da ortalamayı geçmeyi başardığını söyleyebiliriz.

Sonuçların koşullara göre değişiklik gösterebildiğini yukarıda belirtmiştik. iPhone 11 ve iPhone SE ile düşük ışıklı ortamda yaptığımız bir çekimde iki kameralı ve düşük ışık performansı daha yüksek olan iPhone 11’in daha iyi bir sonuç ortaya koyduğunu gördük. Lambayla aydınlatılmış bir odada, yeterli ışık altında iPhone SE ve iPhone 11 Pro Max ile yaptığımız çekimde ise iki kare arasındaki farklar biraz daha düşük seviyede, hangisinin önde olduğunu söylemek o kadar kolay görünmüyor.

 

iPhone SE’nin başarılı olduğu alanlardan bir tanesi de makro çekimler. Örneğin çiçek fotoğraflarında detayları yakalamak ve iyi bir renk doğruluğu elde etmek kolay değildir. iPhone SE tek kamerasıyla bu alanda iyi bir grafik ortaya koyuyor. Portre çekimlerde tek kameranın varlığı nedeniyle iş daha çok yazılım tarafına kalıyor. Elde edilen sonuçlar kareden kareye değişiklik gösteriyor. Genellikle ince saç tellerinin yakalanması konusunda en az iki kameralı telefonların gösterdiği performans yok, bazı durumlarda bulanıklaştırmanın fazla kaçtığını da gördüğümüz oldu. Bununla birlikte kendi fiyat segmentinde bulunan ve birden fazla kameraya sahip telefonlarla karşılaştırılabilir bir portre çekim performansı bulunuyor.

Ön tarafta 7 megapiksel çözünürlüklü selfie kamera bulunuyor. Bunun özellikleri iPhone XR’dakiyle aynı. Yeterli ışık altında iyi selfie fotoğraflar çekmeyi sağlıyor, ancak düşük ışıkta gürültü artıyor ve detaylar azalmaya başlıyor. Yine de, iPhone SE kullanıcıları için bu kamera hem selfie fotoğraflar hem de video görüşmeleri için iş görecektir. Bu arada tek kamera olmasına karşın, yazılımın ve A13 Bionics’in gücü sayesinde ön kamera ile de portre çekimi yapılabiliyor. Işığın yeterli olduğu ortamlarda güzel işler ortaya çıkabilir.

iPhone’lar genellikle güçlü video çekim yetenekleriyle bilinir. iPhone SE de bu açıdan kaideyi bozmuyor. Tek bir kamera olmasına rağmen iPhone SE’nin video çekim performansı gerçekten iyi seviyede. Optik görüntü sabitlemenin varlığı durağan çekimler elde etmeye yardımcı oluyor. Rüzgarlı bir ortamda kayıt yapmış olmamıza rağmen rüzgarın uğultusu çok rahatsız edici seviyede değil. Netlemenin hızı kareden kareye değişiklik gösteriyor, ama genel olarak iyi şekilde işliyor. Pozlama için de aynısı geçerli. Saniyede 60 kare hızında 4K’ya kadar farklı formatlarda video kayıt imkanı da mevcut durumda.

Sonuç olarak iPhone SE 2020, tek bir arka kamerayla özel günlerinizde bile fotoğraf ve video çekmeniz için yeterli gücü ve yeteneği bünyesinde barındırıyor. Apple’ın iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinde yer verdiği ultra geniş açılı kamera veya gece modu gibi unsurlar bu kamera sisteminde bulunmuyor. Ancak çoğu kullanıcının kamera uygulamasını açıp varsayılan olarak ayarlanmış biçimde çekim yaptığını düşünecek olursak, eksiklikler kamera deneyiminde büyük bir olumsuzluk yaratmayacaktır

iPhone SE 2020 inceleme: Yazılım

2020 model iPhone SE’de iOS 13 yüklü olarak geliyor. Şu anda en güncel iOS 13 sürümü olan iOS 13.5.1 yüklü. Sonbaharda çıkacak olan iOS 14 güncellemesi de bu telefona gelecek. Apple’ın 2016’da çıkardığı ilk iPhone SE modeline bile iOS 14 güncellemesini getireceğini göz önünde bulundurursak, iPhone SE’nin önünde de iOS 20’ye kadar uzun bir yol olduğunu söyleyebiliriz. Yani yazılım güncellemeleri tarafında 2. nesil iPhone SE kullanıcılarını uzun dönemli bir destek bekliyor gibi görünüyor.

iOS’in sunduğu kararlılık, geniş Apple uygulama ekosistemi, A13 Bionic’in sunduğu güç gibi unsurlar iPhone SE kullanıcılarının iyi bir yazılım deneyimi yaşamasına yardımcı olacaktır. Apple’ın hemen hemen tüm uygulamaları iPhone SE’ye yüklü olarak geliyor. Kullanmadıklarınızı kaldırmak elinizde, öyle ki iOS 14’te tüm uygulamaları ana ekrandan kaldırma imkanı sunulacak.

iPhone SE’yi deneyimlemekle birlikte uzun zamandır kullanmadığımız ve nasıl bir his sunduğunu unuttuğumuz Touch ID’ye de geri dönmüş olduk. Özellikle bu pandemi döneminde, yüz maskesi takarken Touch ID kullanmak çok pratik oluyor. Apple, iPhone’larında Face ID’ye geçinceye kadar Touch ID’yi epey geliştirmişti. Bu parmak izi okuyucusu çok hızlı şekilde kilit ekranını geçmeyi sağlıyordu. iPhone SE kullanıcıları bunun avantajını yaşıyor. Tek bir ön kamera barındıran Android telefonlarında yüz tanıma özelliğini görmeye alıştık, ancak iPhone SE’de böyle bir özellik bulunmuyor.

iPhone SE 2020 inceleme: Sonuç

iPhone SE, kompakt bir telefon isteyenlerden önce bir iPhone isteyenlere hitap eden bir seçenek olarak nitelendirilebilir. iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max modellerinin fiyatlarını göz önünde bulundurduğumuzda iPhone SE, 5299 TL’lik başlangıç fiyatıyla, birçok tüketici için iPhone sahibi olmak için en uygun yol olarak öne çıkıyor.

4.7 inç gibi günümüzde “küçük” olarak nitelendirilebilecek bir ekran taşıması, daha önce büyük ekranlı bir iPhone kullanmış olanlar için yadırgatıcı olacaktır. Bu nedenle iPhone SE 2020, daha çok iPhone 6s, 6 veya birinci nesil iPhone SE gibi, hâlihazırda küçük ekranlı bir iPhone modelini uzun zamandır kullananlar için iyi bir güncelleme seçeneği olarak öne çıkıyor. Bu şekilde tek kamera, küçük ekran, kompakt boyut gibi zaten sahip olunan unsurlar biraz daha güncellenerek yola devam edilecektir.

Daha önce bir Android telefon kullanıp güncel bir iPhone modeline geçmek isteyenler için iPhone SE, performans anlamında fark yaratan bir model olacaktır. iPhone’larla Android telefonların performansını karşılaştırmak çok doğru olmaz, ancak iPhone SE içinde bulunduğu fiyat noktasında, daha yüksek fiyatlı iPhone 11 ve 11 Pro modellerinde gördüğümüz bir performansı sunuyor. Bu açıdan kendi sınıfındaki diğer akıllı telefonların önüne geçiyor. Kamera performansı tarafında da tek kamerasıyla, çok kameralı Android telefonlarla rahatlıkla yarışır. Ancak söz konusu ekran ve pil ömrü olunca, orada durup düşünmek gerekiyor. Yüksek performanslı bir iPhone sahibi olmak uğruna daha büyük ekran ve daha uzun pil ömründen vazgeçmek ister misiniz? Bu soruya cevap verip ona göre seçim yapmalısınız.

Bir noktaya daha dikkat çekmek gerekir ki, o da iPhone SE’nin geleceğe dönük bir yatırım da olması. Öncelikle önümüzdeki birkaç yıl boyunca yazılım güncellemelerini alacaktır. Performans konusunda uzun bir süre günlük ihtiyaçları rahatlıkla karşılayacaktır. İkinci el değeri de kolay düşecek gibi görünmüyor. 2016’da çıkan ilk iPhone SE modelinin uzun zaman boyunca ne kadar çok sattığını biliyoruz. iPhone SE’nin ikinci nesil versiyonunu da benzer bir gelecek bekliyor gibi görünüyor.

iphone se 2020 satın aliPhone SE (2020)
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.