iPhone 6s piyasaya çıktığında onu satın alıp ilk kez eline alanlar, onun iPhone 6’dan biraz daha ağır olduğunu fark edecekler. Bu ağırlık farkı çok büyük sayılmaz, ancak iPhone 6s, geçen yılın telefonları iPhone 6 ve 6 Plus’a göre yüzde 11 oranında daha ağır geliyor.
Bu ek ağırlık nereden kaynaklanıyor? iPhone 6s’te kullanılan daha sağlam ve havacılık standartlarındaki alüminyum alaşımı suçlayabilirsiniz, ancak bu durumda yanlış yapmış olursunuz. Apple’ın özelleştirilmiş alüminyum alaşımının bileşenleri bilinmiyor, ancak 7000 serisi alaşımlar, Apple’ın iPhone 6’da da kullandığı söylenilen 6000 serisi alaşımlara göre sadece biraz daha fazla oranda yoğun. İkisi arasındaki fark alaşımda kullanılan elementler. 7000 serisinde alaşıma çinko katılırken, 6000 serisi alüminyumda magnezyum ve silikonu kullanılıyor.
Apple’a göre, iPhone 6s Plus’taki alüminyum selefinde kullanılan alüminyuma göre sadece 2 gr. daha ağır. 6s’teki alüminyum ise 6’dakinden bir gramdan daha az ağırlıkta. Sonuç olarak yeni alüminyum iPhone’ların ortadan ikiye bükülmesini önleyebilir, ancak ağırlık artışının temel sebebi olamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple?dan iPhone 6s ile çekilen fotoğraflar
Bu durum ek ağırlığın kaynağının yeni 3D Touch ekran olduğunu gösteriyor. Ekran aksamı daha öncekinden iki kat daha ağır. iPhone 6’daki ekranın ağırlığı 12 gramdı, ancak şimdi iPhone 6s’teki ekran 29 gram çekiyor. Apple’ın basıncı ölçmesi için ekrana tamamen yeni bir katman eklemesi gerekti. Bu yeni kapasitif basınç sensörü ekranın arka ışığına eklendi ve bu durum da ekranın biraz daha kalın ve ağır olmasına neden oldu.
Sonuç olarak, iPhone 6s ve 6s Plus seleflerinden sırasıyla 14 ve 20 gr. daha ağır geliyor. Bu durum günlük hayatta önemli bir fark yaratmaz, ancak ağırlığın kaynağının ne olduğunu bilmek iyi olsa gerek. Keşke Apple iPhone 6s’in pil kapasitesini biraz daha yükselterek, ağırlığı biraz daha artırsaydı. Tahmin ediyoruz ki, buna kimsenin bir itirazı olmazdı.