iPhone sahiplerinin, özellikle de iPhone 6s, 6, 5s gibi daha küçük ekranlı iPhone sahiplerinin en büyük sorunu, cihazlarının tek bir şarj ile tüm güne varan çalışma ömrünü yakalamakta zorlanması. Aslına bakarsanız, Apple yaptığı düzenlemeler ve sunduğu optimizasyonlarla iPhone’ların pili daha verimli kullanmasını sağladı. iPhone’lar eskisine göre daha iyi pil performansı sergiliyor. Yeni modellerde de artan pil performansının etkisi görünüyor. Örneğin bu yılın başlarında çıkan yeni 4 inç ekranlı iPhone, yani iPhone SE, selefi iPhone 5s’e göre, her ne kadar hemen hemen aynı pil kapasitesine sahip olsa da, daha yüksek bir performans sergiliyor.
Her ne olursa olsun, 2900 mAh civarında nispeten yüksek kapasiteli bir pil barındıran iPhone 6 ve 6s Plus modellerini bir kenara bırakırsak, iPhone’ların hepsi günümüz amiral gemisi akıllı telefon standartlarının çok altında kapasiteye sahip pillerle geliyor. Android telefonlarda tek şarj ile 1,5-2 günlük bir kullanım performansına ulaşmak mümkün olsa da, bu durum 5.5 inç ekranlı “Plus” modellerinin dışındakiler için pek mümkün görünmüyor. Tabii ki, iPhone gibi değerli ve kullanımı zevk veren bir cihaz sahibi olanların, telefonlarını diğerlerine göre daha fazla meşgul ettiğini de unutmamak gerekiyor. Bu da, iPhone’ların şarjının çabuk tükenmesine dair şikayetlerde önemli bir neden sayılabilir.
Apple, geçen yılın sonlarına doğru, iPhone 6s ve 6 modelleri için özel bir aksesuar çıkardı. iPhone 6s Smart Battery Case olarak adlandırılan bu aksesuar, sahip olduğu ek pil sayesinde Apple’ın 4.7 inç ekranlı iPhone’larına ek pil kapasitesi sağlıyor. Apple’ın iPhone 6s ve 6 modellerine özel silikon kılıflara görünüm açısından çok benzeyen ve aslında aynı malzemeden üretilen Smart Battery Case’in siyah ve beyaz olmak üzere iki temel rengi bulunuyor. İçi süet benzeri yumuşak bir dokuyla kaplıyken dışı da yumuşak ve hafif sürtünmeli bir yüzeye sahip. Sonuç olarak iPhone 6s’in korunaklı bir şekilde kalmasını sağlıyor. Öyle ki, telefonu Smart Battery Case takılı hâldeyken yaklaşık 80 cm. yükseklikteki masadan düşürdüğümde ne kılıfa ne de telefona bir zarar geldi.
Kılıfın arkasında, Sihirli Elma’da belirtildiğine göre, 1877 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu pil nedeniyle kambur benzeri bir görüntü oluşuyor. Ayrıca kılıfın alt kısmında da, normalde silikon kılıflarda bulunmayan bir uzantı mevcut. Burası aslında şarj için gerekli olan devre elemanlarını barındırıyor. Kılıfın içinde Lightning port ile uyumlu bir uç bulunuyor. iPhone 6 veya 6s’in portu bu uca girecek şekilde yerleştirme yapılıyor. Kılıfın üst kısmındaki silikon yapı yumuşak ve kolaylıkla bükülebiliyor. Üst kısım bükülüyor ve açılan kanala telefon yerleştiriliyor. iPhone 6s’i Smart Battery Case ile birlikte kullandığımda telefonun normal ağırlığına göre hatırı sayılır bir ağırlık artışı oluyor. Ancak bunun pratikte çok zararı yok. Hacim için de aynısı geçerli. Arkadaki pil cihazın tutuşunu biraz zahmetli hâle getirse de, genel olarak bu hâliyle iPhone’u kullanmakta pek sıkıntı yaşadığım söylenemez.
Smart Battery Case ile kullanımda iPhone 6s’in altındaki elemanlar erişilemez hâle geldiği için, Smart Battery Case üzerinde bunların her biri için yedekler oluşturulmuş. Mikrofon ve hoparlör ön yüzde, kullanıcıya bakıyor. Hoparlörün öne yerleştirilmesi bir şeyler izlerken veya dinlerken sesin doğrudan size yönelmesini sağlıyor ve biraz da ses performansını iyileştiriyor. Alt kısımda Lightning portu ve 3.5 mm. kulaklık jakı var. Kulaklık jakı biraz derinde kaldığı için, Apple’ın Earpods kulaklıkları dışındaki kulaklıklar kullanmak biraz zorlanıyor. Örneğin elimde bulunan ve ses performanslarından epey memnun kaldığım iki farklı kulaklığı ne yazık ki, iPhone 6s’e Smart Battery Case giydirilmişken kullanamıyorum. Telefonun kendi kulaklıklarını taşımam gerekiyor.
Gelelim iPhone 6s Smart Battery Case’in şarj performansına… Kılıfı isterseniz tek başına, isterseniz de içinde iPhone varken şarj edebilirsiniz. Kılıf yalnızken 1 saat dolaylarında şarj oluyor. İçinde iPhone varken ise bu süre toplam 2 saat civarında oluyor. Kılıf içinde yer alan küçük LED lamba sayesinde şarj işleminin ne zaman tamamlandığını anlamak mümkün oluyor. Kılıfın pil tamamen dolduğunda LED lambanın turuncu olan rengi yeşile dönüyor. Bunun dışında iPhone’un görsel bileşen alanında yer alan pil gösterge paneli üzerinden de kılıfın şarj seviyesini de görmek mümkün oluyor.
Normalde iPhone 6s Smart Battery Case’i tek başına şarj edip çantama atıyorum. Normal iş günlerinde, ofiste vakit geçirdiğimde iPhone 6s genellikle bilgisayara bağlı dock’ta sürekli şekilde duruyor. Bu da şarjın sabahtan akşama kadar yüzde 100 seviyesinde kalmasını sağlıyor. Yani, normal mesai günlerinde bu kılıfa pek ihtiyacım olmuyor. Ancak çantamdan eksik etmiyorum ve her zaman hazır şekilde olması için çantamda, tam dolu şekilde taşıyorum. Bir kez kullandıysam, mutlaka şarj edip o hâlde tekrar çantama geri koyuyorum.
Başlıkta belirttiğim tatil durumuna gelecek olursak… Tatil için yanıma alacaklarım listesinde Smart Battery Case ilk sırada yer alıyordu. Hâlâ devam eden tatilim boyunca da iPhone 6s’imi sürekli bu kılıfla birlikte kullanıyorum. Silikon kılıf çantamda, İstanbul’a dönüşte tekrar iPhone’a kavuşmak üzere dinleniyor. Genellikle iPhone ve kılıf ikilisini her sabah, denize gitmek için evden çıkmadan hem kılıf hem de telefonun pili tam dolu olacak şekilde şarj ediyorum.
Öncelikle kılıfın pili mesaiye başlıyor ve onun kapasitesiyle sabahtan akşama kadar telefonumu herhangi bir kesinti olmaksızın kullanıyorum. Yaklaşık akşamın geç saatlerinde bu sefer devreye iPhone’un pili giriyor ve onunla da akşam ve gece iPhone’u rahatlıkla kullanmam mümkün oluyor. Sonuç olarak bu ikili sayesinde iPhone 6s’i tatilde de yoğun şekilde, gün içinde şarj sıkıntısı yaşamadan kullanma mümkün oluyor. Bu arada, konakladığım yerde Wi-Fi bağlantısı yok, tamamen 4.5G’ye bağlı durumdayım. Diğer bir deyişle telefonun Wi-Fi bağlantısını kapattım, her türlü veri iletişimini hücresel veri bağlantısı üzerinden gerçekleştiriyorum. Konum servisleri de açık, bu servislerden yararlanan Foursquare, Instagram, Twitter, Facebook, Snapchat gibi servisleri de yoğun şekilde kullanıyorum.
Tatil çantamda diğer Android telefon ve mobil cihazlar için iki adet power bank bulunuyor. Ancak Smart Battery Case sayesinde bunları iPhone için kullanmama gerek kalmadı. Pilli kılıf sayesinde sabahtan akşama bir tatil gününde şarj ihtiyacı tamamen karşılanıyor. Günün ve hatta gecenin büyük çoğunluğunun dışarıda; plajda, havuz kenarında, kafelerde veya gece kulübünde geçtiği yaz aylarında iPhone’lar da genellikle prizlerden uzak düşüyor. iPhone 6s Smart Battery Case ile iPhone 6 veya iPhone 6s’inizin pil performansını önemli oranda artırabilirsiniz. Gerçekten de bu kılıf sayesinde Apple’ın akıllı telefonu sahiplerini yarı yolda bırakmıyor. 379 TL bir kılıf için yüksek bir fiyat olabilir, kazandırdıkları buna değer gibi görünüyor.
iPhone 6s’in yaşının bire yaklaştığı ve yeni iPhone modelinin tanıtımı ve piyasaya çıkışı için haftaların kaldığı bir ortamda, bu kılıf için yatırım yapmak ne kadar mantıklı olabilir? Eğer iPhone 6 veya iPhone 6s’inizi yeni iPhone çıkınca değiştirmeyi düşünmüyorsanız, o hâlde bir sorun yok demektir. Bu aksesuarı satın almayı planlıyorsanız, hemen harekete geçebilirsiniz. Sızıntılara bakıldığında, Apple’ın beklenen iPhone 6SE veya iPhone 7 modelinin 4.7 inç ekranlı versiyonu tasarım ve boyutlar açısından seleflerinden pek farklı olmayacak gibi görünüyor. Bu nedenle yeni iPhone’u satın almayı düşünüp elinde Smart Battery Case’i olanlar, bu pilli kılıflarını yeni telefonlarıyla da kullanabilirler. Tabii ki, bu şu an için sadece bir ihtimal ve gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek için biraz daha beklemek gerekiyor.