İncelemelerManşetler

iPhone 5s İncelemesi

iphone 5s

iPhone donanımını güncelleme döngüsünde sonu çift haneli yıllar radikal tasarım değişikliklerinin ve aynı zamanda içteki donanım güncellemelerinin, tek haneli yıllar ise sadece içteki donanımların güncellemelerinin olduğu yıllar olarak kabul ediliyor. Aslında bu noktada yazılı bir kural yok, ancak geleneklerine bağlı olan Apple 2008 yılından beri bu kaideyi hiçbir şekilde bozmuyor. Yıl 2013, yani bu yıl sıra sadece donanım güncellemelerinin yapılmasındaydı. Beklendiği gibi de oldu. Apple geçtiğimiz eylül ayında iPhone 5 ile aynı tasarıma sahip olan iPhone 5s ile karşımıza çıktı.

iphone-5s-inceleme-00034

iPhone 5s görünüş açısından iPhone 5’e benzese de, donanım tarafında yapılan güncellemeler iPhone 3G ile iPhone 3GS veya iPhone 4 ile iPhone 4S arasındaki güncellemelere çok daha geniş kapsamlı oldu. Yepyeni renk seçenekleri sunan Apple, öte yandan Touch ID adı verilen parmak izi okuyucusuyla iPhone için yeni bir dönemi başlattı. İşlemcide yapılan güncellemeler de çok daha geniş kapsamlı oldu, Apple A7 işlemcisi 64-bit mimarisiyle mobil cihazlarda yeni bir kapıyı açtı. Ayrıca her zaman olduğu gibi kamerada da dikkat çekici iyileştirmeler yapıldı. Tüm bu saydıklarımız ve daha fazlasına ait detayları yazının devamında bulunan iPhone 5s incelemesinde bulabilirsiniz.

Video İnceleme


İnceleme Başlıkları
TasarımEkranApple A7Touch IDYazılımPerformans ve BataryaKameraSonuç

Tasarım

Android ve Windows Phone tarafında büyük ekranlı telefonların popülaritesini giderek artırdığını görüyoruz. Ancak buna karşılık Apple, akıllı telefonunu nispeten küçük boyutlarda tutmaya devam ediyor. Gelecek yıl, ortalıkta dolaşan dedikodular gerçeğe dönüşür de, büyük ekranlı iPhone görür müyüz, şu an için bilmiyoruz. Ancak bu yıl yine 4 inç ekranlı bir iPhone ile idare etmek gerekecek. Aslında “idare etmek” deyimi biraz yanlış kaçabilir, çünkü bir telefonun boyutunun çok da büyük olmaması gerektiğini düşünen, bu görüşü zamanında bizzat Steve Jobs tarafından dile getirilen Apple gibi düşünen kullanıcılar olabilir. Diğer platformlara baktığımızda üst sınıfta 4 inç seviyesinde ekran barındıran cihaz görmüyoruz. Bu nedenle küçük ve güçlü bir telefon arayanlar için iPhone 5s nadir seçenekler arasında bulunuyor desek yanlış olmaz.

iphone-5s-inceleme-00006

iPhone 5s’in 123.8 x 58.6  x 7.6 mm.’lik boyutları ve 112 gr. ağırlığı onu iPhone 5 ile eşdeğer yapıyor. Karşımızda “tüy gibi hafif” nitelendirmesini yapabileceğimiz, elde rahatlıkla tutulan ve uzun süreli kullanımda yorgunluk yaratmayan, her türlü cepte rahatlıkla taşınabilecek bir akıllı telefon duruyor. Sahip olduğu 4 inç ekranı 16:9’luk oranıyla dar ve uzun bir görüntü yakalıyor. Bu da iPhone 5s’in tek elle rahatlıkla kullanılmasını, baş parmağın ekranın her noktasına ve ana ekran tuşuna telefonun elde hareket ettirilmesine ihtiyaç duyulmadan erişilmesini mümkün kılıyor.

iphone-5s-inceleme-00007

iPhone 5s ve iPhone 5 aynı görünüme ve ağırlığa sahip olsa da, bu cihazları ayırt etmek için elimizde birden fazla argüman var. Bunların başında farklı renkler geliyor. iPhone 5’in siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renk seçeneği bulunuyordu. Siyah renkli iPhone 5’in önü ve arkasında üstte ve altta yer alan plakalar siyah renge sahipti, bunun dışında kalan arkadaki metal plaka ve kenarları çevreleyen metal çerçenin rengi koyu griydi. Beyaz renkli iPhone 5’te de ön ve arkadaki şeritler beyaz, geri kalan yerlerde gümüş renk kullanılmıştı.

iphone-5s-inceleme-00008

Bu yılın amiral gemisi iPhone’una baktığımızda uzay grisi, altın ve gümüş olmak üzere üç renk seçeneği görüyoruz. Bunlardan gümüş renkli olanının renk bakımından geçen yılın beyaz renkli modelinden çok farkı yok, hemen hemen aynı. Altın renkli modelde ön bölüm beyaz renge sahipken arkadaki metal plaka ve kenarları çevreleyen metal çerçeve altın renginde karşımıza çıkıyor. Altın renkli iPhone 5s’in etkileyici olduğunu, özellikle kadınların bir hayli ilgisini çekebileceğini söylemek gerekiyor. Uzay grisi model de geçen yılın siyah renkli modelinin yerini alıyor. Ön yüz tamamen siyah renkte gelirken kenardaki çerçeve ve arkadaki metal plaka açık gri, ya da Apple’ın deyimiyle uzay grisi renginde geliyor. Uzay grisi modelin geçen yılki siyah renkli modelde fazlasıyla sıkıntı yaratan renk aşınmalarına çözüm bulduğu, o kadar rahatsız edici sonuçların doğmayacağı söyleniyor. Bunun için cihazı biraz daha uzun süre boyunca kullanmak gerekiyor. Bu nedenle şu an için net bir yorumda bulunmak pek mümkün görünmüyor.

iphone-5s-inceleme-00011

Geçen yılın iPhone 5’inde olduğu gibi iPhone 5s’te de 4 inç Retina ekran büyük bir yer kaplıyor. Bunun altında görünümü değiştirilen ve Touch ID sensörü eklenen ana ekran tuşu yer alıyor. Üstte ahize hoparlörü, 1.2 megapiksel FaceTime HD kamera ve çevresel ışık sensörü bulunuyor. Sol kenarda ses tuşları ve ses kapatma anahtarı yer alırken, üstte güç butonu, sağ kenarda nano SIM kart yuvası, altta da 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, Lightning portu ve hoparlör bulunuyor. Arka bölümde 8 megapiksel kamera sol üst köşede bulunurken bunun yanında ikinci mikrofon ve çift LED flaş yer alıyor. Bu iki unsur iPhone 5s’i iPhone 5’ten ayıran önemli detaylar arasında bulunuyor.

Ekran

iPhone 5’in 4 inç, 1136 x 640 piksel çözünürlüklü LED arka aydınlatmalı IPS dokunmatik ekran iPhone 5s’te de hiçbir fark olmaksızın karşımıza çıkıyor. İçinde bulunduğumuz zamanda büyüklüğü 6 inç’e yaklaşan büyük ekranlı telefonlar görüyoruz, ancak Apple hâla 4 inç gibi nispeten küçük bir boyuta bağlı kalmaya devam ediyor.

iphone-5s-inceleme-00036

Her ne kadar küçük ekrana bağlı olarak kompakt tasarım iPhone 5s’in telefon hissini daha fazla vermesine, daha rahat taşınmasına olanak sağlıyor, ancak özellikle Android tarafında sayıları daha çok artan büyük ekranlı telefonlar da kullanıcıların çok ilgisini çekmeye başladı. Sırf ekranı büyük olduğu için, elde rahat tutulup tutulmadığına bakılmaksızın bu telefonlar tercih edilebiliyor. İşte bu noktada Apple’ın iPhone’unun biraz pozisyon kaybetmeye başladığını söylemek gerek. Bakalım, Apple’ın gelecek yıl daha büyük ekranlı bir iPhone ile gelip gelmeyeceğini göreceğiz, ancak şu an için Apple’ın en az 4.7 inç’lik ekrana sahip telefonları test ettiği söyleniyor.

iphone-5s-inceleme-00037

Şu an için iPhone 5s sahiplerinin bu ekranla idare etmeleri gerekiyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi, ekran artık küçük kaçsa da, tatmin edici bir görüntü kalitesine sahip. 326 ppi’lik piksel yoğunluğuna sahip olan Retina ekran keskin görüntü ve grafikler sunuyor. Renkler bakımından canlılığa sahip olan bu ekranın parlaklığı da fazlasıyla iyi, güneş ışığı altında da rahat bir kullanım sunuyor. Retina ekran iOS 7’nin basit ve sade kullanıcı arayüzünü de etkileyici şekilde gösteriyor.

Apple A7

iPhone 5s’in iPhone 5’e göre temel farklılıklarının içteki donanımlarda olması bekleniyordu. Gerçekten de farklılıklar var, üstelik bunlar tahmin edilenden daha da öte seviyede. 1.3 GHz çift çekirdekli Apple A7, iPhone 5s’i güçlendiriyor. Apple A7’nin en önemli özelliği 64-bit mimarisini temel alarak geliştirilmiş olması. Bu sayede Apple A7 daha fazla bilgi işleme ve daha fazla miktarda RAM kullanma kapasitesine sahip.

iphone-5s-inceleme-00025

Ancak iPhone 5s’teki Apple A7 işlemciden şu an için tam anlamıyla istenen performansı elde etmek mümkün olmayacak gibi görünüyor. Öncelikle 64-bit işlemciden optimum performansı elde etmek için 64-bit destekli uygulamaların bulunması gerekiyor. Şu an için bunların sayısı çok fazla değil, ancak zamanla arttığını göreceğiz. Öte yandan 64-bit mimarisinin farkını hissetmeye katkıda bulunacak miktarda RAM iPhone 5s’te yok. Bu telefon da selefi iPhone 5 gibi sadece 1 GB RAM içeriyor.

Yine de, Apple’ın 64-bit mimarisine geçiş yaparak akıllı telefon dünyasında önemli bir kapıyı açtığını söylemek gerekiyor. Bu adımla birlikte hem gelecekte daha yüksek performanslı cihazlar göreceğiz, hem de uygulama geliştiricilerinin bu yeni dünyaya uyum sağlaması gerekecek. Bu arada Apple A7 yongasetin 32-bit mimariyi temel alan uygulamaları da rahatlıkla çalıştırabildiğini belirtmeden geçmemek gerekiyor.

Apple A7 işlemcide dört çekirdekli PowerVR G6430 grafik işlem birimi bulunuyor. Bunun yanı sıra 16/32/64 GB’lık farklı depolama kapasitesi seçenekleri mevcut. 16 GB kapasiteli iPhone 5s’i pek tavsiye etmiyoruz, çünkü yükleyeceğiniz uygulamalar, çekeceğiniz yüksek çözünürlüklü videolar, tek veya burst modunda fotoğraflar nedeniyle 16 GB kapasiteli bir iPhone 5s’in çabucak dolması işten değil. Bu nedenle iPhone 5s alacaksanız biraz daha fazla para verip 32 GB’lık modeli tercih etmenizi tavsiye ederiz.

iphone-5s-ekran-goruntuleri-00019

Apple A7 işlemciden uzaklaşmadan devam edelim. 64-bit mimarisinin yanı sıra A7’nin bir başka önemli tarafı da M7 adı verilen yardımcı hareket işlemcisinin de bu yongasete entegre edilmiş olması. iPhone 5s’te varolan pusula, ivmeölçer, jiroskop gibi hareket algılayıcılarından toplanan veriler M7 tarafından sürekli şekilde işleniyor. CPU bu gibi işlerle ilgilenmediği için de enerji tasarrufu yapılmış oluyor.

iphone-5s-ekran-goruntuleri-00020

M7 yardımcı hareket işlemcisi hareket verilerini sürekli ölçüyor. Öyle ki, iPhone 5s’e yüklediğimiz Pedometer++ adlı ücretsiz adımsayar uygulamasının sunduğu istatistiklere göz attığımızda uygulamanın, henüz onu yüklemediğimiz tarihlere ait adım bilgilerini bile gösterdiğine tanık olduk. Benzer durum iPhone 5s için yeni yayınlanan Nike+ Move uygulaması için de geçerli. Uygulama yeni çıkmış olsa bile, Apple M7 işlemcisi hareket verilerine sürekli depoladığı için geçmişe ait adım sayılarına da erişmek ve bunları da hesaplamalara katmak mümkün oluyor.

iphone-5s-ekran-goruntuleri-00011

Öte yandan M7, iPhone 5s’in otomobilde mi, yürürken mi, koşarken mi kullanıldığını algılama fırsatı sunuyor ve uygulamaların davranışlarını buna göre düzenlemesini sağlıyor. Örneğin, Apple Haritalar uygulamasının yürüyüş navigasyonunu kullanırken iPhone 5s sizin yoldan kaldırıma geçiş yaptığınızı anlayabiliyor. Ya da gece uyurken iPhone 5s’in uzun süre sabit kalmasından yola çıkararak ağ bağlantısı üzerinden pingleme aralığını artırıyor, böylelikle gereksiz güç harcanmasının önüne geçiyor.

Touch ID

iPhone 5s için “ileriyi düşünen” tanımı yapılmasına neden olan unsurlardan bir tanesi Apple A7 işlemciyse, diğeri de Touch ID sensördür. iPhone kullanıcılarının yarıya yakınının herhangi bir PIN kodu veya parola kullanmadığını farkeden Apple, ekran kilidi kullanımını teşvik etmek, buna karşın kullanıcıları her seferinde parola tuşlama zahmetinden kurtarmak için Touch ID adı verilen parmak izi okuyucusunu iPhone 5s’e eklemiş.

iphone-5s-inceleme-00024

iPhone 5s’in ana ekran tuşuna entegre edilen Touch ID sahip olduğu yüksek hassasiyet derecesi sayesinde parmağınızı ana ekran tuşuna hafifçe dokundurmanız sayesinde parmak izinizi algılayabiliyor. Parmak izinizi okutmanız için ana ekran tuşuna baskı uygulamanıza gerek yok.

iphone-5s-ekran-goruntuleri-00001

Touch ID’yi kullanmadan önce bir veya birden fazla parmağınızı tanıtmanız gerekiyor. En fazla beş farklı parmak izi ekleyebilirsiniz. Bunların tümü size ait olabileceği gibi yakınınızdaki güvendiğiniz kişilerin de parmak izlerini ekleyebilirsiniz.  Cihazı sağ veya sol elle tuttuğunuzda kolaylık olması için sağ ve sol el baş parmaklarınızı mutlaka eklemelisiniz. Bunun yanı sıra diğer parmaklarınızı da isteğe göre ekleyebilirsiniz. Touch ID için parmak izi ekleme işlemi yapmadan önce bir parola belirlemeniz gerekiyor. Eğer parmak iziniz okunamazsa, bu parolayı girerek ekran kilidini kaldırabilirsiniz. Bu arada iPhone 5s’i yeniden başlattığınızda veya cihaz 48 saat boyunca uyku modunda kaldıktan sonra ilk kez uyandırıldığında parolanızı girmeniz isteniyor.

iphone-5s-inceleme-00033

Tüm bu işlemler Ayarlar uygulaması içinde Genel bölümü altında yer alan Touch ID ve Parola kısmından gerçekleştiriliyor. Parola belirleme işlemini tamamladıktan sonra bu sayfada yer alan Touch ID sayfasına girerek parmak izi ekleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Basit kurulum sihirbazı sayesinde parmak izi eklemeyi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için parmağınız ana ekran tuşuna birkaç kez art arda yerleştirip çekmeniz, ekranda beliren parmak izi işaretinin kırmızı renkle dolmasını tamamlamalısınız. Daha sonra cihazı tutuşunuza göre parmağın ana ekran tuşunda sıklıkla kullanılacağı pozisyon belirleniyor ve tanımlama işlemi tamamlanıyor.

iphone-5s-inceleme-00032

Touch ID sensörü 360 derece algılama yeteneğine sahip olduğu için cihazı yatay veya dikey tutsanız bile parmak izini okuttuğunuzda sistem çalışıyor.

Parmak izi okuyucusuyla ekran kilidini kaldırabileceğiniz gibi iTunes Store veya App Store üzerinden satın alma işleminde doğrulamayı da her seferinde Apple kimlik şifresini girmek yerine parmak izinizi okutarak gerçekleştirebilirsiniz. Touch ID’nin bu açıdan da büyük kolaylık sağladığını söylemek gerek. Touch ID’nin hangi işlevler için kullanılacağını da Touch ID ayar sayfasında bulunan düğmeler yardımıyla ayarlayabilirsiniz.

iphone-5s-ekran-goruntuleri-00025

Bu arada Touch ID ile parmak iziniz kopyalanıp Apple sunucularına kaydedilmiyor. Bunun yerine Touch ID parmak izinizdeki çizgive eğimlere bağlı olarak eşsiz bir tanımlayıcı oluşturuyor. Bunlar sayesinde her bir kullanıcı ayırt edilebiliyor, ancak bu eşsiz tanımlayıcılarla parmak izleri yeniden oluşturulamıyor. Kaydedilen en fazla beş tanımlayıcı yeni A7 yongasının içinde güvenli bir bölümde depolanıyor, iCloud veya diğer başka Apple sunucularına yüklenmiyor. Eğer iPhone 5s’i temizlerseniz bu parmak izlerini yeniden eklemeniz gerekiyor.

Yazılım

iPhone 5s’te iOS 7 işletim sistemi yüklü geliyor. iPhone 5s yurt dışında piyasaya çıktıktan sonra iOS 7’ye de çeşitli güncellemeler geldi. Son olarak ekim sonlarına doğru iOS 7.0.3 yayınlandı. Türkiye’de piyasaya sürülen cihazlarda da bu son sürüm yüklü olabilir, eğer böyle değilse bile Ayarlar altında yer alan Yazılım Güncelleme bölümü aracılığıyla kablosuz bağlantı üzerinden güncelleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

iphone-5s-ekran-goruntuleri-00007

iOS 7 ile birlikte iOS işletim sistemi birinci nesil iPhone’dan beri ilk kez kapsamlı arayüz değişikliklerinden geçti. Bazıları iOS 7’nin görünümünü beğeniyor, bazıları da çok basit buluyor. Her ne olursa olsun, iOS 7 ile birlikte iPhone 5s’e daha farklı, gövdeyle veya kullanılacak kılıflarla uyumlu görünüm kazandırmak mümkün. Öte yandan iOS 7’nin Ayarlar bölümü içinde de iPhone 5s’in bazı donanım özelliklerine bağlı olarak varolan çeşitli bölümler ve seçenekler görüyoruz. Touch ID ayarları veya Kamera uygulaması içinde yer alan Ağır Çekim modu bunlara örnek olarak gösterilebilir.

iPhone 5s’te Takvim, Borsa, Harita, Hava Durumu, Hesap Makinesi, Pusula, Sesli Notlar gibi uygulamalar yüklü geliyor. App Store’da milyara yakın uygulama kullanıcıları beklerken iTunes Store üzerinden de birçok şarkı, film, zil sesi sunuluyor.

Multimedya konusunda iPhone 5s’in etki alanı Apple’ın çizdiği sınırlarla belirleniyor. Videolar uygulaması iTunes Store’dan indireceğiniz filmlere veya bilgisayarda dönüştürerek iTunes yazılımı üzerinden transfer ettiğiniz video dosyalarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca App Store’dan indirebileceğiniz, iTunes yazılımını veya Wi-Fi transfer yöntemini kullanarak iPhone 5s’e alt yazı dosyalarıyla birlikte yükleyeceğiniz DivX, XviD, MKV filmleri izlemeye olanak sağlayan üçüncü taraf video uygulamaları da epey iş görüyor. iPhone’da hiçbir zaman FM radyo özelliği bulunmadı ve iPhone 5s’te de yer almıyor. Ancak binlerce internet radyo uygulaması ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor.

iOS 7 ile ilgili daha fazla detayı iOS 7 inceleme yazımızda bulabilirsiniz.

Performans ve Batarya

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, iPhone 5s’te 64-bit mimariye sahip olan çift çekirdekli Apple A7 işlemci bulunuyor. Geçen yılın iPhone 5’inde yer alan A6 işlemciye göre önemli gelişimler kaydeden bu yongaset sayesinde iPhone 5s doğal olarak daha iyi performans sunuyor. Her iki telefonu karşılaştırdığımızda iPhone 5s’in başlangıcının iPhone 5’ten yaklaşık 5-6 saniye daha önce gerçekleştiğini görüyoruz. Uygulama veya oyun açılışlarındaysa karmaşık bir tablo söz konusu. İnceleme videosunda yaptığımız testte Badland adlı oyun iPhone 5’te iPhone 5s’ten daha önce yüklendi. Ancak daha önce aynı oyunla yaptığımız bir testte de oyunun iPhone 5s’te bir saniye daha önce yüklendiğine tanık olmuştuk.

iphone-5s-ekran-goruntuleri-00015

Her ne olursa olsun, iPhone 5s iOS 7’yi pürüzsüz, seri şekilde çalıştırıyor. iMovie, GarageBand gibi uygulamalarda düzenleme işlemleri de bu telefonda gayet düzgün şekilde gerçekleştiriliyor. İnternette gezinme noktasında iPhone 5s’in akıllı telefonlarda zirvede bulunduğunu söylesek kesinlikle yanlış yapmış olmayız. Safari’nin hızını pratikte zaten hissediyorsunuz, ancak gerçekleştirdiğimiz SunSpider Benchmark testinden elde ettiğimiz sonuç durumun teoride de farklı olmadığını gösteriyor.

Geekbench 3 3DMark SunSpider
Single Core Multi Core Ice Storm Ice Storm Extreme Ice Storm Unlimited
iPhone 5s 1418 2566 Sınır aşımı* Sınır aşımı* 14155 394.4 ms +/- %0.6
iPhone 5 723 1301 5906 3291 5684 728.1 ms +/- %1.2
Sony Xperia Z1 903 2763 Sınır aşımı* Sınır aşımı* 17421 701.0 ms +/- %1.2
Samsung Galaxy Note 3 895 2308 Sınır aşımı* 9495 14918 551.8 ms +/- %3.3
LG G2 824 2099 Sınır aşımı* Sınır aşımı* 15960 990 ms +/- %9.9

iPhone için varolan GeekBench 3 ve 3DMark testleri sayesinde iPhone 5s’in performansını diğer üst sınıf Android telefonlarla anlamlı şekilde karşılaştırmak mümkün oluyor. GeekBench 3’te iPhone 5s’in tek çekirdek performansı Android telefonlarının önünde çıkarken çok çekirdek performansında da Snapdragon 800 işlemcili Sony Xperia Z1 ile yarışıyor. Grafik performansı noktasında önemli ipuçları sunan 3DMark testinde de sonuç veren test, en üst sınıf test olan Ice Storm Unlimited oldu. iPhone 5s bu testte Android telefonların biraz altında kaldı, ancak sonuç çok da uzak sayılmaz.

iphone-5s-ekran-goruntuleri-00017

iPhone 5s’te pil konusunda da bazı geliştirmeler söz konusu, ancak bunlar Apple A7, Touch ID veya kamerada olduğu kadar büyük atılmış adımlardan ibaret değil. iPhone 5’in 1440 mAh kapasiteli pilinin yerini iPhone 5s’te 1560 mAh kapasiteli pil alıyor. Bu pil sayesinde vadedilen katalog değerlerinde ufak artışlar söz konusu; iPhone 5s’in tek bir şarjla 250 saat bekleme, 10 saate kadar konuşma ve 40 saate kadar da müzik dinleme imkanı sunacağı belirtiliyor. Pratikteki duruma baktığımızda iPhone 5s’in iPhone 5’e göre biraz daha iyi bir pil performansına sahip olduğu hissediliyor. Yine de, pil performansı bakımından iPhone 5s daha yüksek kapasiteli piller barındıran Android telefonlarından geri kalıyor. Bu telefonla çok vakit geçireceğinizi de hesaba katarsak bir gün içinde ikinci kez şarj etmeniz gerekebilir.

iphone-5s-ekran-goruntuleri-00016

Kablosuz bağlantı tarafında iPhone 5s’in 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0+LE, GPS, DC-HSDPA-42 Mbps, HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps gibi başlıca özelliklere sahip olduğunu görüyoruz. NFC Android telefonlarda giderek daha fazla kullanılan bir özellik, ancak Apple bu kablosuz bağlantı teknolojisine direnç göstermeye devam ediyor. Onun yerine iOS 7 ile birlikte mobil cihazlara da sunulan AirDrop kablosuz paylaşım özelliğinden yararlanılıyor. iPhone 5s’in çekim gücü iPhone 5’ten biraz daha iyi gibi görünüyor. İkili mikrofon yapısı sayesinde sizin sesiniz de karşı tarafa bulunduğunuz ortamın gürültüsü minimuma indirilerek gönderiliyor.

Kamera

Apple her yeni iPhone modelinde kamerayı güncellemeye, geliştirmeye devam ediyor. Kamera cephesinde de iPhone 5s’in birtakım yenilikler içerdiğini görüyoruz. Arkada yer alan kamera tıpkı iPhone 5?teki kamera gibi 8 megapiksel çözünürlüklü bir sensör barındırıyor. Ancak bu sensör 1/3 inç boyut ve 1.5 mikron piksel büyüklüğüne sahip, doğal olarak her biri daha geniş alan kaplayan pikseller barındırıyor ve sonuçta daha fazla miktarda ışık toplayabiliyor. Bu durum hem düşük ışıkta daha iyi performans sağlıyor hem de fotoğraflardaki keskinliği artırıyor.

iphone-5s-inceleme-00022

Olumlu yöndeki bu farklılıklar neticesinde iPhone 5s, zaten iyi bir kamera performansı gösteren iPhone 5’ten daha iyi fotoğraflar çekebiliyor. Yeterli ışık koşullarında daha detaylı ve keskin sonuçlar veren bu kamera gece vakti yapılan çekimlerde de daha kaliteli, ışık miktarının aşırıya kaçtığı ve doğallığın bozulduğu sonuçlar doğurmadan fotoğraf çekimleri gerçekleştiriyor. Doğrusunu söylemek gerekirse iPhone 5s’in gece çekimlerinde çok aydınlıkla çok karanlık arasında düzgün bir denge yakalanmış. Otomatik odaklamanın varlığı yakın çekimlerde de iPhone 5s’in iyi sonuçlar elde etmesini sağlıyor.

iphone-5s-ekran-goruntuleri-00004

Apple A7 işlemcisinin varlığı sayesinde bazı ek özellikler de kamera uygulamasında karşımıza çıkıyor. Bunlardan bir tanesi burst mode. Android telefonlarında uzun zamandır gördüğümüz bu sürekli çekim modu saniyede 10 kare gibi hızlı bir çekim işleminin gerçekleştirilmesini sağlıyor. Bunun için parmağınızı Kamera uygulamasında yer alan çekim tuşuna basılı tutmanız yeterli. iPhone 5s en iyi fotoğrafı kendi başına seçebileceği gibi sizin de istediğiniz kareyi seçip kaydetmenize de olanak sağlıyor. Seçilen karelerin dışına kalan tüm kareler silinebileceği gibi bunlar da telefon hafızasında tutulabiliyor.

iphone-5s-kamera-fotograflari-00029

Galeri: iPhone 5s Kamerasından Fotoğraflar

Video tarafında da iPhone 5’te olduğu gibi saniyede 30 kare hızında 1080p Full HD video kaydını görüyoruz. Video kaydı yaparken dijital zumdan da yararlanmak bundan böyle mümkün kılınıyor. Buna ek olarak saniyede 120 kare hızında 720p çekimin yapıldığı ve elde edilen görüntünün dörtte bir hızda oynatıldığı Ağır Çekim modu da iPhone 5s’e has bir özellik olarak dikkat çekiyor. Ağır Çekim modunda çekilen video başlangıçta normal hızda oynatılıyor, daha sonra video yavaşlıyor, en sonunda yeniden normal hıza dönülüyor. Böylelikle maçlarda gördüğümüz ağır çekimde tekrar pozisyonlara benzer bir his oluşturuluyor. Ağır Çekim videoları iPhone 5s’te ağır oynatım olarak izlemek mümkün oluyor. Ayrıca Quick Time yazılımı üstünde de iPhone 5s ile kaydedilen ağır çekim videolar çalınırken ortaya çıkan bir Ağır Çekim butonu bulunuyor.

Video: iPhone 5s Kamerasından Örnek 1080p Video

iOS 7?nin güncellenen Kamera uygulamasıyla gelen bazı yenilikler doğal olarak iPhone 5s’te de bulunuyor. Eklenen filtreler yardımıyla çekilen fotoğraflara daha çekime başlamadan önce efekt ekleme ve elde edilecek sonucu önceden görme fırsatı sunuluyor. Filtreler Instagram’daki kadar etkileyici olmasa da, hiç yoktan iyidir.

Video: iPhone 5s Kamerasından Ağır Çekim Video Örnekleri

iPhone 5s’in kamerasında yer alan çift LED flaş Apple tarafından True Tone olarak adlandırılıyor. Bu flaş etraftaki ışık koşullarına bağlı olarak yakacağı ışığın şiddetini ve rengini ayarlıyor. Renk ayarı da biri beyaz biri sarı olan iki LED lamba sayesinde yapılıyor. iPhone 5’in beyaz renkli tek LED flaşı ve iPhone 5s’in True Tone flaşıyla çektiğimiz karelere göz attığımızda parlaklık açısından çok fark gördüğümüz söylenemez. Ancak iPhone 5s ile çekilen fotoğraflar renk doğruluğu bakımından biraz daha tatmin edici duruyor.

Sonuç

iPhone 5s dış görünüş açısından selefi iPhone 5’ten çok farklı sayılmaz. Eğer altın rengi bir kenara ayırırsak, gümüş ve uzay grisi renklere sahip olan modeller geçen yılın siyah ve beyaz renkli modellerinden çok farklı görünüme sahip değil. Öndeki ana ekran tuşu ve arkadaki True Tone flaş ve mikrofon deliği olmasa, iPhone 5s ile iPhone 5’i birbirinden ayırt etmek oldukça zor olurdu. Ne var ki, iPhone 5s’in içinde değişen hatırı sayılır miktarda bileşen var. Apple A7 işlemci, her ne kadar şu an için hünerlerini iyi şekilde sergileyemese de, zamanla gücünü ve avantajını gösterecektir. Daha büyük sensör boyutlu kamera sayesinde daha keskin ve parlak fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Ağır Çekim video özelliği sayesinde iPhone 5s ile ilginç ve eğlenceli işler çıkarabilirsiniz. Ses çıkış şiddeti yükseltilen hoparlör ve kulaklık da iPhone 5s’in memnun edici artılarından sayılır. Touch ID parmak izi okuyucusu ise şu an için kısıtlı bir kullanım alanına sahip olsa da, gelecek için çok farklı kullanım alanları vadediyor. Ayrıca her seferinde parola veya şifre girme zahmetine katlanamayan, ancak güvenlikten de ödün vermek istemeyenlerin imdadına yetişiyor. Her ne kadar iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 4s, iPhone 4 gibi cihazlarda da kullanılıyor olsa da, iOS 7’yi de iPhone 5s’in dikkat çekici yeniliklerinden biri olarak değerlendirebiliriz.

iphone-5s-inceleme-00026

Apple iPhone 5s için ?ileriyi düşünen? nitelendirmesini yapıyor. Yardımcı hareket işlemcisi M7’yi ve 64-bit mimarisini barındıran Apple A7 işlemciyi ve Touch ID parmak izi sensörünü düşündüğümüzde bu tanımlamaların doğru olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 4 inç Retina ekranı düşündüğümüzde, söz konusu terim biraz geçerliliğini yitiriyor gibi görünüyor. Apple’dan daha büyük ekranlı akıllı telefonlar beklenmeye çoktan başlandı, ancak şu an için 4 inç Retina ekranla idare etmek gerekiyor. Her ne kadar bazıları için küçük kalsa da, şu anda iPhone cihazları için eldeki en iyi ekran olan bu ekran tatmin edici bir kullanıcı deneyimi edinmenizi sağlamayı başarıyor.

Geçen yıl iPhone 5 satın alanlar için, yeni telefonda gelen A7 işlemci, Touch ID sensör, 8 megapiksel büyük sensörlü kamera gibi donanım güncellemeleri kafa karıştırıcı, cezbedici olabilir. Bu arada ellerindeki mevcut iPhone 5’in de fazlasıyla idare edecek bir kullanıcı deneyimi sunmaya devam ediyor. Eğer iPhone 4s, iPhone 4, iPhone 3GS gibi iki veya daha fazla yıldan bu yana kullandığınız bir iPhone varsa ve yine Apple’ın akıllı telefonuyla devam etmek istiyorsanız, iPhone 5s sizin için isabetli bir güncelleme olabilir.