İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: iPhone 4S – Galeri & Video

iphone-4s-inceleme-00001

Apple’ın 2011 yılı içinde tanıtmasını beklediğimiz beşinci nesil iPhone ile ilgili dedikoduları neredeyse bu yılın başından beri takip edip aktardık. Dedikodular hep iPhone 4’e göre daha radikal değişikliklere sahip bir ürünü işaret ediyordu. Medya da bu beklenen cihazı iPhone 5 olarak adlandırmıştı. Ne var ki, iPhone 5 dedikodularının yanı sıra bir de iPhone 4S dedikoduları yapılıyordu. Buna göre Apple, iPhone 4’ün tasarımını muhafaza edecek, sadece içindeki bileşenlerde güncellemeler yapacaktı.

iPhone 5 pompalandıkça pompalandı, beklentiler yükseltildi; ancak bu ürünün yerine ikinci tür dedikoduları doğru çıkaracak şekilde iPhone 4S gelince herkes hayalkırıklığına uğradı. Apple iPhone 4S ile birlikte çift çekirdekli işlemci, 1080p video kayıt yetenekli 8 megapiksel kamera, yenilenmiş bir anten tasarımı gibi önemli yenilikler sunuyordu, ancak tasarımın iPhone 4 ile aynı tutulması sebebiyle herkes burun kıvırdı. iPhone 4S’in fazla ilgi görmeyeceğini iddia edenler oldu, ancak ortaya çıkan ilk rakamlar onları yanıltacak türden.

iPhone 4S’in yıl sonuna kadar Apple’ın onayı doğrultusunda Türkiye’de satışa sunulmasını bekliyoruz. Bizse bu ürüne Türkiye’de henüz resmi olarak satışa çıkarılmadan ulaşmayı başardık. iPhone 4S’i tüm detaylarıyla inceledik ve gerçekten tercih edilebilir bir cihaz olup olmadığı konusunda bazı değerlendirmelerde bulunduk. Ayrıca iPhone 4S’i iPhone 4 ile de karşılaştırmayı ihmâl etmedik. iPhone 4S tercih edilmeye değer mi? Hangi iPhone sahipleri bu yeni ürüne terfi etmeli? Yazının devamında bulacağınız iPhone 4S incelemesinde bu soruların cevaplarını arayacağız.

Video: iPhone 4S Donanım İncelemesi

Galeri: iPhone 4S
[nggallery id=728]

Tasarım

2011 model iPhone’un geçen yılın modeline göre tasarım anlamında pek bir farkı yok. 115.2 x 58.6 x 9.3 mm’lik boyutlara sahip olan ve bu anlamda iPhone 4 ile aynı ebatlarda gelen iPhone 4S 140 gr.’lık ağırlığıyla geçen yılın modeline göre tartıda biraz daha ağır basıyor. iPhone 4 gibi siyah ve beyaz renk seçenekleriyle gelen iPhone 4’ün önünde 3.5 inç’lik ekran bulunuyor. Ekranın altındaysa her zaman olduğu gibi ana ekran tuşu bulunmakta. Ekranın üst kısmına baktığımızda FaceTime görüşmelerine özel bir ön kamera görmekteyiz. Ahize ve kamera ikilisinin üstünde ise sensör bölgesi bulunuyor. Beyaz renkli iPhone 4S’te bu bölge siyah renkte yapıldığı için daha belirgin, siyah modelde pek farkedilmiyor.

iphone-4s-inceleme-00015

[pullquote_right] iPhone 4S’te ses anahtarı ve kademe tuşları hafif aşağı kaydırılmış. Kılıf alırken dikkat edin. [/pullquote_right]

iPhone 4S’in arka tarafı da iPhone 4’ünkinden farksız. Sol üst köşede kamera ve LED flaş bulunuyor. Apple logosu ve iPhone yazısı da aynı şekilde varlığını koruyor. Aslında Apple iPhone’un yanına bir 4S yazısı eklese ve bu cihazı ayrıştırmayı biraz daha mümkün kılsa iyi olabilirdi. iPhone 4S ile iPhone 4’ün farkı cihazın etrafını çevreleyen ve aynı zamanda anten vazifesi gören metal çerçevede ortaya çıkıyor. Biliyorsunuz, iPhone 4S yeni bir anten tasarımıyla geliyor ve bu sayede geçen yıl Apple’ın başını oldukça ağrıtan anten problemine de çözüm bulunması amaçlanıyor. Bu yeni anten tasarımıyla birlikte metal çerçevenin üzerinde açılmış çentiklerin bazılarının yerlerinin değiştiğini görüyoruz. Öte yandan cihazın sol tarafında üste doğru yer alan ses kapatma anahtarı ve ses kademe tuşları da iPhone 4’tekine göre hafif aşağı kaydırılmış. Buraya dikkat; bu durum iPhone 4 kılıflarının iPhone 4S’e tam olarak uyum sağlamamasına neden oluyor. iPhone 4 ile kullandığımız, Apple’ın resmi kılıfı “bumper”ı iPhone 4S’e taktığımızda sol taraftaki anahtar deliğinin tam olarak örtüşmediğini, ayrıca ses kontrollerini kullanmanın biraz zor olduğunu gözlemledik. Bu nedenle iPhone 4S için satın alacağınız kılıfların bizzat bu ürün için üretilmiş olduğuna dikkat ederseniz, iyi olur. Bunun dışında cihazın altında her zaman olduğu gibi Apple’ın evrensel konnektör çıkışı, hoparlör ve mikrofon; sağ tarafında mikroSIM kart yuvası, üstte açma/kapama düğmesi, ikinci bir mikrofon ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer alıyor.

Anlayacağınız iPhone 4S dış görünüş anlamında iPhone 4’ten pek farklı değil. İnsanları da hayalkırıklığına uğratan bu oldu. Ancak cihazın içindekilere bakıldığında bu hayalkırıklığı dalgasını rahatlıkla dindirecek ayrıntılar görebiliriz.

Donanım

iPhone 4S’te değişikliğe uğramayan önemli bileşenlerden bir tanesi ekran. Apple’ın iPhone 4 ile birlikte sunduğu, 326 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğuna sahip olan, böylelikle keskin ve kaliteli bir görüntü imkânı sunan Retina Ekran iPhone 4S’te de varlığını aynen koruyor. 3.5 inç’lik köşeden köşeye uzunluğa sahip olan Retina Ekranın çözünürlüğü ise 640 x 960. Kapasitif dokunmatik LED arkadan aydınlatmalı IPS ekran oldukça yüksek bir görüş açısına sahip. Ekranın üstü ise çizilmelere karşı dayanıklı oleofobik yüzeyle kaplı. Ne var ki, parlak olan ekran yüzeyi özellikle aydınlık ortamlarda yansıma yapıp görüşü bir nebze olsun zorlaştırabiliyor.

[pullquote_left] A5 işlemcinin hızı 800 MHz ile sınırlanmış. 512 MB RAM varlığını koruyor.[/pullquote_left]

Apple’ın ilk kez iPad 2’de kullandığı çift çekirdekli Apple A5 işlemci iPhone 4S’te de karşımıza çıkıyor. Bu işlemci iPad 2’de 1 GHz hızında çalışırken iPhone 4S’te ise 800 MHz’de çalıştığını görüyoruz. Belli ki Apple, pil performansına dair hususları dikkate alarak bu işlemcinin çalışma hızında bir düzenlemeye gitmeyi uygun görmüş. Çift çekirdekli işlemciye PowerVR SGX543MP2 grafik işlemci eşlik ediyor. RAM ise iPhone 4’te olduğu gibi 512 MB seviyesinde tutulmuş. Dahili bellek seçeneklerine baktığımızda 16 ve 32 GB’ye ek olarak 64 GB’nin de listeye eklendiğini görüyoruz. Zaten test merkezimize gelen ürün de 64 GB’lık dahili belleğe sahip.

Kablosuz bağlantı seçeneklerine baktığımızda iPhone 4S’te Bluetooth 4.0 teknolojisinin varlığını görüyoruz. Bu anlamda da iPhone 4S’e göre bir gelişme söz konusu. Öte yandan mobil geniş bant desteği de iyileştirilmiş. Maksimum 14.4 Mbps’ye kadar HSDPA, maksimum 5.8 Mbps’ye kadar HSUPA desteği sunuluyor. 802.11b/g/n Wi-Fi ve GPS desteği de mevcut. İvmeölçer, üç eksenli jiro sensör, yakınlık sensörü, dijital pusula gibi sensörler de varlığını koruyor.

iphone-4s-inceleme-00019

Bu arada iPhone 4S’in bir “dünya telefonu” olduğu belirtiliyor. Bu aslında bizi çok ilgilendiren bir durum değil, çünkü bizim ülkemizde Avrupa’da ve dünyanın birçok yerinde geçerli bir hücresel erişim protokolü GSM kullanılıyor. Bu sayede çıktığından beri iPhone’u dünyanın çoğu yerinde rahatlıkla kullanmamız mümkün oluyordu. Ancak GSM’in dışında ABD, Çin, vb. ülkelerde kullanılan CDMA tabanlı hücresel şebeke protokolü de bulunuyor. Bu yılın başında özel olarak çıkarılan CDMA destekli iPhone 4 gelene kadar bu cihazlar GSM şebekelerinde çalışmıyordu. Ancak iPhone 4S’teki güncellenmiş radyo frekans yongasetinde GSM ve CDMA şebekelerine uyumluluk bir arada bulunuyor. Yani, iPhone 4S hem GSM hem de CDMA tabanlı şebekelerde sorunsuzca kullanılıyor. Bu da iPhone 4S’in dünyanın her yerinde haberleşme imkânı sunan bir telefon olduğu anlamına geliyor.

Galeri: iPhone 4S vs. iPhone 4
[nggallery id=732]

Yazılım

iPhone 4S iOS 5 işletim sistemiyle yüklü geliyor. Apple’ın geçtiğimiz ayın ortalarında yayınladığı iOS 5 ile birlikte yenilenmiş bir bildirim sistemi, iMessage, Twitter entegrasyonu gibi birçok yenilik eklendi. 200’den fazla yenilik içerisinden en dikkat çekici olanları daha önce yayınlamış olduğumuz iOS 5 incelemesinde anlatmıştık. Tekrar üzerinden geçmeye gerek yok, ancak iOS 5’i iPhone 4S üzerinde kullanmanın çok daha rahat olduğunu söylememiz gerek. Ekran geçişleri, bildirim penceresinin aşağı doğru sürüklenişi, uygulamaların açılma hızı eski modellere göre çok daha iyi, aslında bu gayet doğal, ne de olsa içinde çok daha fazla işlemci gücü saklıyor.

iphone-4s-inceleme-00023

iPhone 4S ile birlikte Apple’ın bulut depolama ve yedekleme sistemi iCloud da sunuluyor. iCloud ile birlikte verilerinizi Apple’ın sunduğu 5 GB’lık ücretsiz depolama alanında saklayabilirsiniz. E-posta, mesajlar, ajanda, rehber kayıtları doğrudan bulutta yedekleniyor ve yeniden kurulum durumunda bilgiler internet bağlantısı aracılığıyla doğrudan bu alandan çekilebiliyor. iCloud ayarları için Ayarlar uygulaması altında özel bir bölüm yer alıyor. iPhone 4S ile birlikte gelen bulut sistemiyle ilgili detayları iCloud dosyamızda bulabilirsiniz.

iOS 5 ile birlikte cihazların kurulumu için bilgisayara duyulan ihtiyaç da ortadan kalkıyor. iPhone 4S zaten iOS 5 ile yüklü geldiği için bu durumda kurulum işleminin çok daha zahmetsiz olacağını söyleyebiliriz. Kurulum yaptığınız ortamda bağlanabileceğiniz bir Wi-Fi şebekesinin olması yeterli. Sadece birkaç adımda kurulum işlemi tamamlanıyor. Bu kurulum esnasında konum bilgilerinin aktifleştirilmesine dair seçim, iPhone’umu Bul servisinin etkinleştirilmesi, App Store hesap bilgilerinin girilmesi veya yeni bir Apple hesabının oluşturulması ve iCloud ayarlarının yapılması gibi adımlar izleniyor. Söz konusu adımları 1-2 dk. içinde tamamlayıp cihazı kullanmaya başlamak mümkün.

Siri

iPhone 4S’i incelerken Siri’yi ayrı bir başlık altında incelemek en uygunu olacak diye düşündük. Apple’ın yeni akıllı telefonu diğer iOS cihazlarından ayıran en önemli özellik olarak dikkat çeken Siri kullanıcının sesli komutlarıyla çalışan bir akıllı asistan niteliği taşıyor. iPhone 4S sahipleri doğrudan Siri’ye sorular sorarak veya komutlar vererek çeşitli bilgileri alabilir, web’de arama yapabilir, hatırlatma veya alarmlar kurabilir, notlarını, randevu kayıtlarını görüntüleyebilir.

iphone-4s-inceleme-00024

[pullquote_right] Siri’nin Türkçe’yi konuşmuyor ve anlamıyor olması onun kullanışlılığını sınırlandırıyor. [/pullquote_right]

Siri’nin bizim açımızdan en büyük handikapı Türkçe desteğinin bulunmaması. Bu durum cihazın bizim açımızdan kullanımını oldukça sınırlıyor. Siri şu anda sadece İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerini destekliyor. Gelecekte yeni dilleri desteklemeye dair bir plan var ve umuyoruz ki bu açılımın ilk halkalarından biri de Türkçe olur. Şimdilik Siri’yi sadece bir eğlence ve kısıtlı sayıda işlevi kontrol etmek amacıyla kullanabilirsiniz. İngilizce, Almanca veya Fransızca bilenler için Siri’yi kullanmak biraz daha kolay olacaktır, ancak Siri’nin temel komutlarını öğrendikten sonra Siri’nin kullanılabilecek işlevlerinden yararlanmak mümkün.

Siri cihaz ilk kez açıldığında kapalı geliyor. Ayarlar’da Genel kategorisinin altında yer alan Siri bölümüne gidip bu servisi etkinleştirmek gerekiyor. Söz konusu ekranda Siri’nin dil seçimi; eş, çocuk, arkadaş gibi çeşitli bilgilerin girilmesi gibi ayarlar da yapılıyor. Ayrıca Siri’nin telefon kulağa doğru götürüldüğünde konuşma algılamaya hazır hâle gelmesini sağlayan özel bir ayar da bu sayfa üzerinden etkinleştiriliyor.

Siri’yi açmak için ana ekran tuşuna 1-2 sn. boyunca basmanız gerekiyor. Bunu yaptığınızda karşınıza bir mikrofon ikonu ve “What can I help you with?” yani “Size nasıl yardımcı olabilirim?” sorusu çıkacak. Bundan sonrası sizin söyleyeceğinize kalmış. Dilerseniz “What can I do?” yani “Ne yapabilirim?” sorusunu sorarak Siri’yle neler yapabileceğinize dair bir liste alabilirsiniz. Siri’nin konum bazlı bilgilendirme servisleri Türkiye’de çalışmıyor, ancak hava durumu bilgilerini görmek mümkün. Tabii, bunun için öncelikle konum servislerini etkinleştirmelisiniz.

Siri Türkçe konuşulan hiçbir şeyi anlamıyor ve kendince bazı karşılıklar çıkarmaya çalışıyor. Tabii bunlar da Türkçesiyle oldukça ilgisiz oluyor. Siri’yle desteklediği dillerde de konuşurken anlayacağı şekilde telafuz etmek gerekiyor. Bazı zamanlarda yanlış anlayabiliyor. Tabii, ne İngilizce, ne Almanca, ne de Fransızca ana dilimiz olmadığı için telafuz anlamında bazen yanlışlıklar yapabiliyoruz, ancak Siri bunları affetmiyor. Bu arada Siri’nin sorulacak her soruya veya söylenecek her söze bir cevabı var. Yerine göre çok sert, yerine göre de cilveli olabiliyor. Siri’nin cilveli havasını kendisine “You are beautiful”, yani “Çok güzelsin” dediğinizde verdiği cevaplardan bir tanesinde yakalayabilirsiniz. Tabii bazen bu iltifata çok soğuk yaklaştığı da oluyor.

Video: iPhone 4S Siri İncelemesi

Uzun lafın kısası Siri oldukça kullanışlı, özellikle otomobil kullanmak gibi ellerin meşgul olduğu durumlarda telefonu kontrol etmek için oldukça güzel bir fırsat sunuyor. Ne var ki, Türkçe dil desteğinin olmaması ondan tam olarak yararlanmayı zorlaştırıyor. Ancak önümüzdeki zamanda Siri’nin Türkçe’yi de anlamasının uzak ihtimâl olmadığını düşünüyoruz.

Performans ve Batarya

iPhone 4S’in selefi iPhone 4’e göre dış görünüş açısından herhangi bir farkı yok. Ancak “Şeytan ayrıntıda gizlidir” misâli, içte yapılmış olan değişiklikler farkı ortaya çıkarıyor. Yaptığımız incelemeler iPhone 4S’in performans açısından iPhone 4’e göre gözle görülür fark attığını ortaya koyuyor. Ne var ki, bu farkın iPhone 4’ten iPhone 4S’e terfide ne kadar ikna edici olduğunu sorgulamak gerek.

Her iki cihazın açılış performansına baktığımızda iPhone 4S’in iPhone 4’e göre yaklaşık 10 saniye daha erken açıldığını gözlemledik. Uygulama açılışlarında da iPhone 4S lehine ufak bir hız farkı söz konusu. Aynı durum internette gezinme hızında da söz konusu. Aynı Wi-Fi şebekesine bağlı iPhone 4S ve iPhone 4 ile yaptığımız web’de gezinme testinde sayfaların iPhone 4S’te biraz daha hızlı açıldığını gözlemledik. Gerçekleştirdiğimiz Sunspider Benchmark testi de bunu destekleyen bir sonuç sunuyor. iPhone 4S’in Safari internet tarayıcısı 2232.2ms +/- %0.7, iPhone 4’ün Safari internet tarayıcısı ise 3581.9 ms +/- %2.2’lik sonuç elde etti.

iPhone 4S ve iPhone 4’ü Geekbench adı verilen ve App Store’dan dağıtılan bir benchmark uygulaması yardımıyla karşılaştırmalı teste tabi tuttuk. Geekbench’in sonuçları iPhone 4S’in performans açısından iPhone 4’e göre yüzde 50’nin üzerinde bir artış sağladığını gösteriyor.

Pil performansı açısından baktığımızda iki cihaz arasında bir farkın bulunduğunu pek gözlemlemedik. iPhone 4’ün 1420 mAh’lik lityum polimer bataryası bulunurken iPhone 4S’te ise 1432 mAh’lik, çok az daha fazla kapasiteye sahip bir batarya bulunuyor. iPhone 4S daha güçlü bir cihaz olsa da, pil tüketimi bakımından iPhone 4 ile aynı çizgiyi tutturmayı başarıyor denebilir. Bir günün sonunda cihazı yeniden şarj etmeniz gerekecek gibi görünüyor. Üstelik iPhone 4S’te iPhone 4 ve önceki modellerde yer alan “3G’yi Etkinleştir” şeklinde özel bir anahtarın varlığını göremedik. Sadece hücresel veri bağlantısını açıp kapatma seçeneği bulunuyor. Bu da kullanıcıların 3G bağlantısını kapatıp EDGE ile idare etme ve böylelikle pilden tasarruf etme fırsatını ortadan kaldırıyor.

Video: iPhone 4S vs. iPhone 4

iPhone 4S’in yenilenen anten tasarımı cihazın geçen yıl yaşadığı anten problemini yaşamamasını sağlıyor. Problemli tutuş olarak nitelendirilen, cihazın sol yanının altına doğru bulunan çentiği köprüleyecek şekilde kavranması durumunda sinyal göstergesinin bir çubuk seviyesine inmesi problemini iPhone 4S’te yaşamadık. Sinyal alımı konusunda büyük bir aşama kaydedildiği ortada. iPhone 4S ile yapılan telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini oldukça kaliteli bir şekilde aldığımızı belirtelim. Aynı şekilde çift mikrofon yapısı sayesinde bizim sesimiz de karşı tarafa dış ortamın gürültüsü bastırılmış şekile iletiliyor.

Kamera

[pullquote_right] iPhone 4S’in kamera fonksiyonları etkileyici. iPhone 4’e göre bu alanda önemli aşamalar kaydedildiği apaçık ortada. [/pullquote_right]

iPhone 4S’in önemli yeniliklerinden bir tanesini de arka kamera gördü. Yeni kamera sadece daha fazla piksel sayısıyla değil, aynı zamanda tamamen yeni bir optik sistemle karşımıza çıkıyor. 8 megapiksellik kamera f/2.4 açıklıklı yeni bir sensörle birlikte geliyor. Özelleştirilmiş lensin beş farklı duyarlılık elementi sayesinde kameraya giren ışık miktarı da ayarlanıyor. Sonuç olarak ortaya daha keskin, parlak ve kaliteli fotoğraflar çıkıyor.

iphone-4s-inceleme-00017

iPhone 4S’in kamerası gerçekten yapılan bu önemli değişikliklerin sonucunu kullanıcıya yansıtıyor. Daha kamera uygulamasını açtığınızda ortamı ne kadar parlak ve canlı şekilde gördüğünüzü farkedeceksiniz, gece bile. Gündüz dış ortamlarda yaptığımız çekimlerde oldukça parlak ve canlı kareler yakaladık. Gece çektiğimiz fotoğraflarda bile gerçeğe yakın sonuç yakaladık, granülleşme etkisinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu gördük. iPhone 4S’in 8 megapiksellik kamerası makro çekimlerde de başarılı. Oldukça hızlı bir şekilde otomatik odaklama yapan kamera, cihazın dokunmatik ekranında dokunduğunuz yere odaklama yapma yeteneğine sahip. Böylelikle yakın planlı çalışmalarda etkileyici sonuçlar yakalayabilirsiniz. Kamera daha fazla ışık çektiği için renk yakalama oranı da çok iyi. iPhone 4 ile karşılaştırıldığında iPhone 4S’in kamerasının renkleri gerçeğine çok daha yakın şekilde ürettiği ortaya çıkıyor.

Örnek Fotoğraf 1

iPhone 4S
iPhone 4

Örnek Fotoğraf 2

iPhone 4S
iPhone 4

Örnek Fotoğraf 3

iPhone 4S
iPhone 4

iPhone 4S’in kamerası LED flaşla birlikte geliyor. Böylelikle karanlık ortamlarda bile iyi fotoğraflar çekmeniz mümkün. Kameranın bir diğer önemli özelliği de oldukça hızlı bir şekilde çekim işlemini gerçekleştirmesi. Yapacağınız art arda çekimlerde bu hızı hissedeceksiniz. Yüz tanıma, HDR modu, coğrafi etiketleme, ızgara modu gibi özellikler de mevcut. Zumlama özelliği ekranda kıstırma hareketiyle gerçekleştiriliyor.

Galeri: iPhone 4S Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=729]

iPhone 4S’in video çekim tarafında da önemli bir geliştirmesi bulunuyor. iPhone 4 720p HD video çekebilirken, iPhone 4S 1080p Full HD video çekim yeteneğiyle karşımıza çıkıyor. Kullanıcılar sadece 1080p fotoğraf çekebiliyor, daha düşük çözünürlüklerde çekim yapabilmek mümkün değil. Optik sabitleme özelliği sayesinde el titremeleri ve hareketleri çekilen videoyu minimum oranda etkiliyor, ortaya daha stabil bir video çıkıyor. Ortalama bir dakikalık videonun 200 MB mertebesinde bir büyüklüğe sahip olduğunu belirtelim. Eğer videoyla işiniz çoksa en az 32 GB kapasiteli bir iPhone 4S tercih etmeniz iyi olacaktır.

Video: iPhone 4S’in Kamerasından 1080p Video

iPhone 4S’te dahili fotoğraf düzenleme aracı da geliyor. Aslında iPhone 4S ile birlikte sunulan bu özellik sayesinde çekmiş olduğunuz fotoğraflarla ilgili kırpma, efekt, kırmızı göz düzeltme gibi temel düzenleme işlevlerini doğrudan cihaz üzerinde yapabilirsiniz. Çekilen fotoğrafları Twitter üzerinden doğrudan paylaşmak da mümkün. Bir iCloud özelliği olan Fotoğraf Yayını (PhotoStream) sayesinde iPhone 4S ile çektiğiniz fotoğrafları bulut sunucusuyla eş zamanlayabilir ve iCloud hesabınıza bağlı diğer bilgisayar veya iOS cihazlarıyla eş zamanlayabilirsiniz. Fotoğraf Yayını özelliğini iCloud ayarları altından kapatıp açabilirsiniz.

Multimedya

[pullquote_right] iPhone 4S 720p MKV videoları üçüncü parti uygulamalar yardımıyla sorunsuz bir şekilde oynatabiliyor.[/pullquote_right]

iOS’in sunmuş olduğu multimedya işlevlerini iPhone 4S ile rahatlıkla kullanmak mümkün. Bu cihazın sahip olduğu donanım gücü kullanıcıya büyük bir avantaj olarak yansıyor. Cihaz müzik tarafında MP3 veya AAC gibi sık kullanılan formatları destekliyor. Video tarafına baktığımızda ise yelpazenin kısıtlı olduğunu görüyoruz. MP4 veya MOV formatındaki video dosyaları doğal olarak destekleniyor. Cihazda Müzik ve Videolar şeklinde iki farklı doğal uygulama yüklü olarak geliyor. AVI veya MKV dosyalarını izlemek için üçüncü parti uygulamalara ihtiyaç var. Neyse ki, App Store’da bu işi rahatlıkla gören uygulamalar yer alıyor. iPhone 4S’in MKV uzantılı 720p videoları rahatlıkla oynattığını, ancak 1080p MKV videolarda başarılı olmadığının altını çizelim.

Apple’ın iPad 2 ile birlikte piyasaya sunduğu, 1080p HDMI çıkış desteğine sahip Dijital AV Adaptörünü hatırlarsınız. Bu aksesuar sayesinde iPad 2’yle olduğu gibi iPhone 4S’in ekran görüntüsünü de harici monitörlere veya HDTV’lere aktarabilirsiniz. Aynı işlevi AirPlay desteği aracılığıyla Apple TV 2G üzerinden gerçekleştirmek de mümkün. Bu durum hem sunum hem de video klip ve filmlerin topluluklara gösterimi açısından yararlı olacaktır.

iphone-4s-inceleme-00009

Sonuç

Apple, iPhone 4S için “şimdiye kadarki en iyi iPhone” nitelendirmesini yapıyor. Doğru bir nitelendirme. iPhone 4S gerçekten beğenimizi kazanan, bizi etkileyen bir cihaz oldu. Tasarımın aynı kalması birçok kişi için hayalkırıklığı oldu, ancak Apple’ın bir tasarımı sadece bir nesilde kullanıp çöpe atmasını beklemek fazla iyimser bir tahmin olurdu, üstelik önümüzde iPhone 3G-3GS örneği varken. Artan işlemci gücü sayesinde iPhone 4S iOS 5’i çok rahat bir şekilde çalıştırıyor, yüksek kaliteli videoları daha rahat şekilde oynatıyor. Kamerası ise başlı başına bir tercih sebebi sayılabilir. iPhone 4S’in kamerasını akıllı telefon kameraları içinde ilk beşin içine rahatlıkla yerleştirebiliriz.

iphone-4s-inceleme-00002

Pekiyi, iPhone 4S’i kimler tercih etmeli? Bir kere daha önce iPhone kullanmamış olmayanlara doğal olarak öneriyoruz. iPhone 2G, 3G veya 3GS gibi daha eski nesil iPhone modelleri kullananlar için de iPhone 4S mantıklı bir güncelleme gibi görünüyor. Ancak iPhone 4 sahibi olanların daha cihazlarını kullanmaya başlamaları bir yıl olmuşken iPhone 4S’e geçmelerini çok gerekli görmüyoruz. Her ne kadar iPhone 4S’in iPhone 4’e göre artıları fazla olsa da, bu farklar ek bir yatırımı çok da gerekli kılmıyor. iPhone 4 sahipleri bir sonraki güncellemeyi bekleyebilir.

[pullquote_left] Eğer aklınızda iPhone 4S almak gibi bir plan varsa, mobil operatörleri beklemenizi ve satışa çıkacağı ilk günlerde hemen harekete geçmenizi tavsiye ederiz.[/pullquote_left]

iPhone 4S’in 2011 bitmeden Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz. Aslında bazı mağazalar iPhone 4S’i satmaya başladı, ancak bu ürün için çok yüksek fiyat biçiyor. Biz, Apple’ın onayladığı ve mobil operatörler tarafından gerçekleştirilen satışları resmi satış olarak görüp buna göre bir beklenti ortaya koyuyoruz. iPhone 4 geçen yılın eylül ayında 1700 TL’lik başlangıç fiyatıyla piyasaya çıkmıştı. Geçen yıla göre artan döviz kurunu hesaba katarsak iPhone 4S’in bu fiyata göre biraz daha yüksek bir seviyeden piyasaya girmesini bekleyebiliriz. Yine de, başlangıç fiyatının 2000 TL’yi geçmeyeceğini tahmin ediyoruz. Eğer aklınızda iPhone 4S almak gibi bir plan varsa, mobil operatörleri beklemenizi ve satışa çıkacağı ilk günlerde hemen harekete geçmenizi tavsiye ederiz.