Teknoloji

iPhone 18 Pro serisi, Apple’ın ikinci nesil modemi ile gelebilir

apple c2 iphone 18 pro

Apple, mobil cihazlarında daha fazla kontrol sağlamak amacıyla yıllardır kendi modem teknolojisini geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. Şirketin ilk kendi üretimi olan C1 modem, iPhone 16e modeliyle piyasaya sürüldü. Ancak Apple’ın bu teknolojiyi daha da ileri taşımak için ikinci nesil bir modem üzerinde çalıştığı belirtiliyor. İddialara göre, iPhone 18 Pro ve iPhone 18 Pro Max modellerinde Apple’ın yeni nesil C2 modemi kullanılabilir. Bu adım, şirketin Qualcomm modemlerine olan bağımlılığını azaltma yolunda önemli bir gelişme olarak görülüyor.

Apple’ın şu anki C1 modemi, bazı kısıtlamalara sahip. 4-7nm baz bant bileşenleri ve 55nm Güç Yönetim Entegre Devresi (PMIC) içeren bu çip, mmWave desteği sunmuyor. Dolayısıyla, Apple’ın bu modemi iPhone 17 Pro serisinde kullanma olasılığı düşük görünüyor. Analistler, iPhone 17 Pro modellerinin büyük ihtimalle Qualcomm’un modemleriyle piyasaya sürüleceğini belirtiyor. Ancak 2026 yılında tanıtılması beklenen iPhone 18 Pro serisiyle birlikte Apple, tamamen kendi modemine geçiş yapabilir.

Sektördeki güvenilir kaynaklardan biri olan analist Jeff Pu, Apple’ın iPhone 18 Pro ve iPhone 18 Pro Max modellerinde tamamen kendi geliştirdiği C2 modemine yer vereceğini öne sürüyor. Ancak, standart iPhone 18 modeli için kesin bir karar verilmiş değil. Şirketin ya mevcut C1 modemini kullanmaya devam edeceği ya da bazı iPhone 18 modellerinde Qualcomm modemleriyle yoluna devam edeceği belirtiliyor.

Öte yandan, Apple’ın C1 modemi halen bağımsız bir bileşen olarak çalışıyor. Yani, cihazın ana işlemcisine entegre edilmiş bir çözüm değil. Apple’ın gelecekteki modemlerini A serisi çiplerine entegre etmeyi planladığı biliniyor ancak son raporlar, bunun yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini gösteriyor. Şirket, tamamen bağımsız bir modem ekosistemi oluşturmak için uzun vadeli bir plan yürütüyor.

Apple’ın bu hamlesi, hem performans hem de güç tüketimi açısından iPhone kullanıcıları için önemli değişiklikler yaratabilir. Qualcomm’a olan bağımlılığı azaltmak, şirketin maliyetleri düşürmesine ve modem performansını daha iyi optimize etmesine olanak tanıyabilir. Ancak bu geçiş süreci bazı teknik zorlukları da beraberinde getiriyor.

Apple’ın kendi modemlerini geliştirme sürecinde bazı engellerle karşılaştığı da biliniyor. Modem teknolojisi, yalnızca hız açısından değil, aynı zamanda sinyal gücü, pil verimliliği ve 5G bağlantı kararlılığı açısından da büyük önem taşıyor. Qualcomm’un yıllardır geliştirdiği modem çözümleri bu alanlarda oldukça başarılı performans sergiliyor. Apple’ın tamamen kendi üretimi olan modemlere geçmesi, büyük bir yazılım ve donanım uyumluluğu gerektirdiği için şirketin önünde daha kat edilmesi gereken uzun bir yol bulunuyor.

Bununla birlikte, Apple’ın tedarik zinciri üzerindeki kontrolünü artırmak ve modem performansını kendi ekosistemine daha iyi entegre etmek istemesi, şirketin uzun vadede bu projeye yatırım yapmaya devam edeceğini gösteriyor. iPhone 18 Pro serisinde Apple’ın ikinci nesil C2 modeminin kullanılması, bu süreçte önemli bir adım olabilir. Ancak Apple’ın tam anlamıyla bağımsız bir modem üreticisi haline gelmesi için birkaç yıl daha beklemek gerekebilir.