Teknoloji

iPhone 16 serisinin kamera özellikleri ortaya çıktı

iphone 16 pro

Apple, iPhone 16 serisini çok büyük ihtimalle önümüzdeki ay gözler önüne çıkaracak. Tanıtım etkinliğinin 10 Eylül’de gerçekleştirileceği iddia edilirken, sızıntılar da sürüyor. En yeni sızıntı, dört yeni iPhone’un kamera özelliklerini gözler önüne seriyor.

Standart iPhone 16’da ve Plus modelde, seleflerinde olduğu gibi çift arka kamera olacak. Ancak bu sefer bu iki kamera dikey biçimde hizalanacak. Ana kamera görevini yine 48 megapiksel çözünürlüklü sensör üstlenecek.

Ultra geniş açılı kameranın diyafram genişliği f/2.2 olarak güncellenecek. Geçtiğimiz yılın modellerinde bu kameranın diyafram genişliği f/2.4 idi. Böylelikle düşük ışıklı ortamlarda daha iyi karelerin yakalanması hedefleniyor. Buna ek olarak, Pro olmayan modellerde de ilk kez makro fotoğraf desteği sunulacak.

Yeni Pro ve Pro Max modellerinde 5x telefoto kamera kullanıcıları karşılayacak. Geçtiğimiz yıl sadece iPhone 15 Pro Max’te 5x telefoto kamera mevcuttu. Bu kameranın çözünürlüğü 12 megapiksel olacak.

Pro modellerde ana kamera tarafında bir değişiklik beklenmiyor. Ancak ultra geniş açılı kamerada önemli bir değişim yaşanacak. 48 megapiksel çözünürlüklü piksel birleştirme özellikli sensör, 0.7 mikrometrelik piksellere sahip olacak ve birleştirme modunda efektif piksel boyutu 1.4 mikrometre olacak. 48 megapiksel ProRaw fotoğraflar da bu sensörle yakalanabilecek.

Apple’ın bu yıl listeye JPEG-XL adını taşıyan yeni bir format eklemesi bekleniyor. İki Pro model de 120 fps’de Dolby Vision ile 3K video kaydı gerçekleştirebilecek.

iPhone 16 modelleri Capture butonuyla gelecek

Buna ek olarak, Capture (Yakalama) butonu dört modelde de mevcut olacak. Bu kapasitif tuş sadece kamera uygulamalarında kullanılabilecek ve üçüncü taraf uygulamaları da destekleyecek.

Bu buton, fotoğraf çekmek için tamamen aşağı basmadan önce pozlama ve odaklamayı kilitleme gibi şeyleri etkinleştirmek için bir geliştirici API’si aracılığıyla erişilebilen kuvvete duyarlı yarım basma özelliğine sahip olacak. Kapasitif olduğundan, bir izleme paneli gibi de davranabilecek. Üzerinde bir parmağınızı kaydırmak farklı eylemleri tetikleyebilecek. Apple bu hareketi yakınlaştırma ve uzaklaştırma için kullanabilir, ancak üçüncü taraf geliştiriciler ilişkili API’yi kullanarak bununla başka şeyler yapabilecek.