ManşetlerTeknoloji

iPhone 16 Pro ve Pro Max tanıtıldı: Şimdiye kadarki en büyük ekranlar, A18 Pro işlemci

iphone 16 pro

Apple, Glowtime adını verdiği etkinlikte amiral gemisi iPhone 16 Pro serisi telefonlarını da gözler önüne çıkardı.

iPhone 16 Pro ve Pro Max modellerinde ekran boyutları önceki nesle göre büyütüldü. 16 Pro, 6.3 inç, 16 Pro Max ise 6.9 inç ekran boyutuna sahip (önceki modellerde bu boyutlar sırasıyla 6.1 ve 6.7 inç idi). Apple ayrıca bu yeni telefonların, “Apple ürünleri arasında en ince çerçevelere” sahip olduğunu belirtti. Telefonların gövdeleri yine titanyumdan üretilmiş olup, siyah, beyaz, doğal titanyum ve yeni “çöl titanyumu” renk seçenekleriyle geliyor.

Yeni 16 Pro serisi, Apple’ın en yeni A18 Pro çipini barındırıyor. Bu çip, Apple’ın yapay zeka destekli Apple Intelligence özellikleri için yüzde 15 daha hızlı performans sunan 16 çekirdekli bir nöral motora sahip. Ayrıca, grafik performansı da iPhone 15 Pro’nun A17 Pro çipine kıyasla yüzde 20 daha hızlı olan altı çekirdekli bir GPU ile güçlendirilmiş.

iphone 16 pro

16 Pro, 48 MP “Fusion kamera”, 48 MP ultra geniş kamera ve 12 MP 5x telefoto kameraya sahip. iPhone 15 Pro Max’e özgü tetraprism tasarımı artık 16 Pro modelinde de bulunuyor. Ayrıca yeni Kamera Kontrol düğmesi, iki aşamalı bir deklanşör özelliğiyle yazılım güncellemesi sonrası daha da geliştirilecek. Apple, bu modelle birlikte yeni fotoğraf stilleri sunuyor ve çekim sonrasında fotoğraf stillerini değiştirme imkanı veriyor. iPhone 16 Pro’yla 120 fps hızında 4K video çekim ve çekim sonrasında hız ayarları da yapılabiliyor.

Ses donanımı da yenilenen iPhone 16 Pro’da, dört adet “stüdyo kalitesinde” mikrofon bulunuyor. Ayrıca uzaysal video kaydederken uzaysal ses yakalama özelliği sunuluyor. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde sesli notlar uygulamasına gelecek bir güncellemeyle, bir kaydın üzerine müzik veya ses katmanı eklenmesi de mümkün olacak.

iphone 16 pro

Apple, yeni Pro Max’in “şimdiye kadarki en iyi batarya ömrüne” sahip olduğunu iddia ediyor. A18 Pro çip ve optimize edilmiş iç tasarım sayesinde, Pro Max modelinde 33 saate kadar video oynatma, iPhone 16 Pro modelinde ise 27 saate kadar video oynatma imkanı sunuluyor. Her iki model de MagSafe ile 25W’a kadar şarj desteği sunarken, Qi2 sertifikasına da sahip.

iphone 16 pro

Apple, bu yıl yapay zeka (AI) teknolojilerine daha fazla odaklandığını vurguluyor ve bazı Apple Intelligence özelliklerinin Ekim ayında beta sürümüyle kullanıma sunulacağını belirtiyor. Yeni iPhone modelleri, baştan aşağı yapay zeka özellikleri düşünülerek tasarlanmış. Şirket, bu yıl Haziran ayında düzenlediği Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı’nda Siri’nin geliştirilmiş sürümü ve OpenAI’nin ChatGPT’siyle entegrasyon gibi çeşitli yapay zeka destekli araçlarını tanıtmıştı.

Geçen yılın iPhone 15 Pro serisinde öne çıkan özellikler arasında titanyum gövdeler ve yeni Hareket Düğmesi yer alıyordu. Ayrıca Apple, bu modellerde Lightning yerine USB-C bağlantısına geçiş yapmıştı. Aynı değişiklik, standart iPhone 15 modellerinde de uygulanmıştı.

iphone 16 pro

iPhone 16 Pro Türkiye fiyatı ne kadar?

iPhone 16 Pro, Türkiye’de 82999 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak. Pro Max’in başlangıç fiyatı ise 99999 TL. iPhone 16 Pro’lar 13 Eylül itibarıyla Türkiye’de ön siparişe açılacak.

D