ManşetlerTeknoloji

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus yenilenen kamera tasarımı ve daha canlı renklerle geliyor

iphone 16

Apple, en yeni ana akıllı telefon modeli olan iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ı duyurdu. iPhone 16, önceki yıllara kıyasla daha canlı ve hafif yenilenmiş renk seçenekleriyle geliyor. Ayrıca, cihazın arkasında dikey olarak konumlandırılmış çift kamera düzeni de güncellendi. Bu tasarım, en son 2020 yılında piyasaya sürülen iPhone 12’de görülmüştü.

iPhone 16’da kullanıcıları yeni donanım iyileştirmeleri ve özellikler bekliyor. Cihazda 3nm süreçle üretilen A18 çipi, artırılmış pil ömrü, su ve toz dayanıklılığı, geçen yılın Pro modellerinde tanıtılan Eylem Düğmesi, ABD ve Kanada’da kullanılabilecek uydu mesajlaşma, Wi-Fi 7, oyun performansını artıran termal tasarım iyileştirmeleri ve donanım hızlandırmalı ışın izleme gibi yenilikler bulunuyor. Ayrıca, güç düğmesinin altına yerleştirilmiş yeni bir fiziksel Kamera Kontrol düğmesi de dikkat çekiyor. Bu düğme, kamera uygulaması için kaydırma ve dokunma hareketlerini algılayabilmesinin yanı sıra, fotoğraf çekmek için hafifçe bastırılabiliyor.

Yeni A18 çipi, altı performans ve dört verimlilik çekirdeğine sahip. iPhone 15’in işlemcisine göre yüzde 30 daha hızlı ve yüzde 30 daha az güç tüketirken, grafik işlemcisi (GPU) ise yüzde 40 daha hızlı çalışıp yüzde 35 daha az enerji harcıyor. Bu özellikler, Apple’ın iPhone 16’da önemli bir pil ömrü artışı sağladığı iddiasını destekliyor. A18 çipi, oyun performansında da iyileştirmeler sunarak, iPhone 16’nın “Assassin’s Creed Mirage” ve “Resident Evil 4” gibi AAA oyunlarla uyumlu olmasını sağlıyor. Bu oyunlar, daha önce yalnızca iPhone 15 Pro modellerine özgüydü.

iPhone 16, ayrıca ekim ayında yapılacak bir güncelleme sonrası Apple Intelligence adlı yapay zekayı beta olarak kullanmaya başlayacak. İlk olarak Apple’ın WWDC etkinliğinde tanıttığı bu yapay zeka yazılımı, başlangıçta yalnızca Pro modellerine sunulmuştu. Apple Intelligence, özel emoji oluşturma ve metin veya e-postaları özetleme gibi işlevlerle donatılmış olsa da, iPhone 16 için öne çıkan yeni özelliklerden biri, Google Lens’e benzer bir arama işlevi olan Visual Intelligence. Bu özellik, telefonun kamerasıyla görülen nesneler hakkında bilgi aramayı mümkün kılıyor.

iphone 16

Kamera tarafında, iPhone 16’nın 48 megapiksel ana kamera ve yeni otomatik odaklama özellikli ultra geniş açılı kamera ile donatıldığı görülüyor. Cihaz, 2x kırpma moduyla ve makro moduyla “dört lens eşdeğeri” sunuyor. Bu özellikler, önceki Pro modellerden gelen teknolojilerin standart modele aktarılmasına bir örnek.

iphone 16

Ekran boyutları ise önceki nesille aynı. Standart iPhone 16, 6.1 inç, daha büyük olan iPhone 16 Plus ise 6.7 inç ekranla geliyor. Ancak bu nesil, 2.000 nit tepe parlaklık ve 1 nit kadar düşük parlaklık değerleri sunabiliyor. Her iki model de 60Hz yenileme hızına sahip, bu da iPhone 15 serisiyle benzerlik gösteriyor.

iPhone 16, iPhone 15 ile aynı genel tasarım çizgisine sahip. MagSafe ve Qi2 kablosuz şarjı destekleyen arka cam, kare çerçeve yapısı, Face ID ve ön kamera sensörleri için kullanılan Dynamic Island çentiği ve USB-C şarj/data portu bu tasarım özelliklerinden bazıları. Apple’ın yeniden dikey kamera yerleşimine dönmesi ise Apple Vision Pro ile uyumlu mekansal fotoğraf ve video çekme yeteneğini desteklemek amacıyla yapılmış mantıklı bir hamle olarak görülüyor.

iphone 16

iPhone 16 ve 16 Plus Türkiye fiyatı ne kadar?

iPhone 16, Türkiye’de 64999 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak. Plus versiyonun başlangıç fiyatı ise 73999 TL olarak belirlendi. İki model için de ön sipariş süreci 13 Eylül’de başlayacak.