Teknoloji

iPhone 15 Pro ve Pro Max, Thread desteği sunan ilk Apple telefonları

iphone 15 pro thread

Apple, en yeni iPhone modelleri iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max için açık kaynaklı akıllı ev protokolü Thread desteği getireceğini duyurdu. Fakat bu yeni özelliğin Apple’ın akıllı ev uygulamalarına nasıl bir katkı sağlayacağı henüz netlik kazanmadı.

Thread, düşük güç tüketen ve düşük bant genişliği gereksinimi olan akıllı ev cihazları için özel olarak tasarlanmış bir ağ protokolüdür. Gecikmeyi azaltmayı, pil ömrünü uzatmayı ve bağlı cihazların güvenilirliğini artırmayı amaçlıyor. Örneğin, bir hareket sensörüne hızlı bir şekilde yanıt veren akıllı ışıklar oluşturabilir. Akıllı cihazlar arasındaki bu tür bir iletişim, yeni bir ağ standardı olan Matter’da da yer buluyor.

Thread teknolojisinin iPhone’lar için muhtemel bir kullanım alanı, Thread sınır yönlendirici (border router) olarak işlev görmesi olabilir. Thread cihazları, internete ve diğer IP tabanlı ağlara bağlanabilmek için bir Thread sınır yönlendiriciye ihtiyaç duyar. Bu sayede cihazlar, ev dışından kontrol edilebilir ve Thread olmayan diğer cihazlara da bağlanabilir.

İlginç bir şekilde, Google’ın Android telefonlara da Thread sınır yönlendirici özelliği getirmeyi planladığı belirtildi. Ancak, bir akıllı telefonun sınır yönlendirici olarak kullanılması, her zaman en iyi uygulama olmayabilir. Zira Thread Grubu’na göre, Thread sınır yönlendiricileri her zaman güç kaynağına bağlı olmalıdır.

Apple, Thread teknolojisini ilk olarak HomePod Mini ile desteklemeye başlamıştı. HomePod Mini, bir Thread sınır yönlendirici olarak işlev görüyor. Şimdi ise iPhone ile bu destek daha da genişliyor.

Sonuç olarak, Apple’ın yeni iPhone modelleri, akıllı ev eko sistemine farklı bir boyut kazandırabilir. Ancak bu teknolojinin nasıl bir yol izleyeceği, yine de zamanla netleşecek.