Apple’ın yepyeni iPhone’ları 29 Eylül Cuma gününden itibaren Türkiye’de satışa çıktı. Bizim de elimize 1 TB kapasiteli ve mavi titanyum renkli bir iPhone 15 Pro ulaştı. Daha önce sosyal medya hesaplarımızda bir kutu açılışı videosu yayınladık. Daha sonra ise YouTube kanalımızda, iPhone 15 Pro ile ilgili ilk izlenimlerimizi aktardığımız bir video, hemen sıcağı sıcağına cuma günü yayına girdi. Burada da videonun bir özetini geçiyoruz. Arzu ederseniz, videoyu yukarıdaki pencereden de izleyebilirsiniz.
Öncelikle kutu içeriğiyle başlayalım. Çünkü burada değişen önemli bir unsur var; o da kablo. Bildiğiniz gibi Apple, iPhone 15 ve iPhone 15 Pro modelleriyle birlikte Lightning portunu kaldırdı, bunun yerine USB-C portuna yer vermeye başladı. Bunun sonucunda kutudan çıkan kablo da değişti. Apple, son yıllarda özellikle Mac bilgisayarlarının kutularına ve yine Magic Keyboard ya da Magic Mouse gibi aksesuarlarının kutularına yerleştirdiği türde bir örgülü kabloyu şimdi mobil cihazlarına da ekliyor. iPhone’ların kutularından çıkan kablolar gerçekten şık görünüyor. Bu arada kablonun USB 2.0 hızlarını desteklediğini belirtelim. iPhone 15 Pro’nun USB 3 seviyesinde, 10 Gbps varan hız desteğinden yararlanmak için ayrı bir kablo satın almalısınız. Ugreen’in iyi ve uygun fiyatlı bir modeli Hepsiburada’da satılıyor. Bunu satın almayı düşünebilirsiniz.
Apple iPhone 15 Pro
- Uzay endüstrisi standartında titanyum tasarımıyla, Ceramic Shield ön yüzeyiyle, ve su, sıçrama ve toza dayanıklılığıyla öne çıkıyor. Ekran, ProMotion teknolojisi ve sürekli görünür kilit ekran özelliğiyle hızı ve erişilebilirliği artırıyor.
- A17 Pro çip, pro sınıfı GPU ile oyunları daha detaylı ve gerçekçi hale getirirken, aynı zamanda verimliliği koruyarak olağanüstü bir pil ömrü sağlıyor.
- Güçlü Pro kamera sistemi, yedi profesyonel lense, 48 MP ana kamera ve 3 kat telefoto kamera özelliklerine sahip olup, çeşitli ve ayrıntılı fotoğraf çekme imkanı sağlıyor.
- Kişiselleştirilebilen eylem düğmesi, hızlı erişim sağlarken; Pro bağlantı, hızlı şarj ve veri aktarımı imkanı sunar. Hayati güvenlik özellikleri ve gelişmiş gizlilik korumaları güvenliği artırırken, geri dönüştürülen materyallerle üretilmiş ve erişilebilirlik özelliklerine sahip olması çevreye ve kullanılabilirliğe odaklanmasını sağlar.
Kurulum sırasında eski iPhone’unuzdan destek alabilirsiniz. Bununla birlikte işe elle kurulum ile başlayabilirsiniz. Biz kurulumu iCloud yedeğinden yaptığımız için gerekmedi, ancak iPhone’dan iPhone’a transfer yöntemiyle ilerleyecekseniz, kuruluma başlamadan önce iOS 17.0.2 güncellemesini kurmalısınız. Apple burada gerekli yönergeleri zaten karşınıza çıkarıyor. Kurulum sırasında Apple Kimliği ile giriş yaparken gördüğümüz ekran yenilenmiş ve hoş olmuş. Bu adımları geçtikten sonra karşımıza çıkan ekranlardan biri Eylem Düğmesi ayarlama ekranı oluyor. Sonradan ayarlayabileceğiniz gibi, daha en baştan bu yeni fiziksel düğmeyi ne için kullanabileceğinizi belirleyebilirsiniz. Benim en çok zorlandığım noktalardan biri istediğim zaman kamerayı hızlı şekilde açamamaktı. Bu nedenle Eylem Düğmesini Kamera için ayarladım. iPhone 15 Pro’yu kullanmaya başlayalı 3 gün oldu ve bu seçimimden dolayı gayet memnun olduğumu söylemeliyim.
iCloud üzerinden uygulamaların ve verilerin yüklenmesi bağlantı hızına göre değişiklik göstermekle birlikte, benim uygulama ve dosya dolu iPhone’umda bu süre, 100 Mbps’lik fiber internette 2-3 saat arası bir süre aldı. Bu geri yükleme süreci boyunca Wi-Fi ağına bağlı kalmanızı tavsiye derim. Aksi takdirde hücresel veri paketinizin bitmesi ve aşım durumu söz konusu olabilir.
Apple’ın iPhone 15 Pro modellerinde titanyuma geçmesiyle birlikte telefonlar seleflerine göre hafifledi. Aradaki fark belki çok büyük değil, ancak ağırlık tarafında avantajın hafif de olsa 15 Pro’da olduğu görülüyor. Ekranın etrafını saran çerçevenin incelmesi de, ekran büyüklüğü aynı kalan telefonun yüzey alanının küçülmesiyle sonuçlanıyor. Apple, telefonla birlikte bir adet FineWoven, yani Mikro Dokuma kumaş kılıf ve MagSafe cüzdan kılıf da göndermiş. Apple’ın 2030’da karbon nötr şirket hâline gelme hedefinde önemli kilometre taşlarında bir tanesi olan bu malzeme, şimdiye kadar kullanılmış derinin yerini alıyor. Derideki üst sınıf his kadar olmasa da, mikro dokuma kılıfın da 1.999 TL’lik fiyatının hakkını verdiğini söyleyebiliriz. Cüzdan kılıf ise Bul ağına bağlanıp telefondan çıkarıldığı son konumu haritada gösterebiliyor. Normalde arka cebimden cüzdanı eksik etmem, ancak sürücü belgemi ve iki adet kredi kartımı buna yerleştirdim. Özellikle hafta sonu dışarı çıktığımda cüzdan taşımaktan kurtulabilirim. İlerleyen zamanlarda bu deneyimle ilgili bazı notları sosyal medya hesaplarımdan size aktarırım.
Apple, iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max’i tanıtırken oyun tarafındaki gücünden ayrıca bahsetmişti. Tabii ki, burada A17 Pro işlemcinin yüksek işlem gücüne ve grafik performansına çok şey borçlu. Yakında yayınlayacağımız detaylı incelemede bununla ilgili bazı izlenimlere de yer vermeyi amaçlıyorum. Bunun dışında, şimdiye kadar kullandığım iPhone 14 Pro zaten hızlıydı. Aynı hızın devam ettirildiğini söyleyebilirim. Bununla birlikte, üç ya da daha fazla yıldan kalan bir iPhone’dan geçiş yapacaksanız, aradaki hız farkını daha iyi şekilde hissedeceksiniz.
Kamera tarafında iPhone 14 Pro’nun donanımları korunurken Apple, yazılım tarafında A17 Pro’nun sunduğu güçten daha fazla yararlanıyor. 5 farklı odak uzaklığı kademesi var. 48 megapiksel sensör ve yazılım algoritmaları yardımıyla dijital zumdan öte bir işleme ve oluşturma var. Sonuç olarak ortaya çıkan işler de başarılı görünüyor. iPhone 15 Pro Max’te, elimdeki 15 Pro’nun 3 kat olan optik yakınlaştırma seviyesi 5 kata çıkıyor. Akıllı HDR 5, gece modunda Deep Fusion kullanımı, yeni nesil Portre modu ayarları gibi yeniliklerden ve sağladıklarından detaylı incelemede bahsedeceğiz.
USB-C portuna geçiş, iPhone deneyiminde önemli bir fark yaratacak. Yukarıda belirttiğim gibi, A17 Pro sayesinde iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max, 10 Gbps’ye kadar veri aktarımını destekliyor. Bunun için ayrı ve bu hızları destekleyen bir kablo edinmelisiniz. Bu yüksek hız sayesinde SSD diske ProRes video kaydı ve benzeri profesyonel seviyede avantajlara kavuşmanız mümkün olacaktır. Diğer yandan şarj konusunda da USB-C portunun getirdiği avantajlar var. Örneğin, artık iPhone 15 veya 15 Pro’nuzu bir powerbank gibi kullanabilirsiniz. Apple Watch, AirPods Pro veya bunun gibi cihazları şarj etmek için iPhone işe yarıyor. Yine inceleme için gelen Apple Watch Series 9’un kutusundan çıkan kabloyu iPhone 15 Pro’ya bağlayarak akıllı saati şarj ettim. 50 dakikada akıllı saatin pili yüzde 30 seviyesine çıkarken, iPhone 15 Pro’nun şarj seviyesi ise bu sürede yüzde 95’e geriledi. Özellikle Series 9’un pil seviyesi yüzde 20’nin üstüne çıktıktan sonra iPhone 15 Pro’nun pili daha hızlı biçimde tükenmeye başladı. Bu da normal, çünkü pil gibi kondansatörlerde kapasite dolumu yüzde 20 seviyesinden sonra hızlanır, bu da daha fazla gücün çekilmesiyle sonuçlanır.
USB-C’nin yararları arasında sadece tek bir kabloyla monitöre veya mikrofona bağlamak da var. Ofiste bulunan ve MacBook Pro’ya bağlı olan monitörün USB-C kablosunu bilgisayardan çıkarıp iPhone 15 Pro’ya bağlamak yetiyor. Üstelik bu sırada iPhone da şarj oluyor. Diğer taraftan, artık Teknoblog videoları ve kısa videoları için ses kaydı alırken, şu anda sıklıkla kullandığım iPad Air yerine iPhone’u da kullanabilirim. Lightning adaptörü bağlamaya gerek kalmadan, kabloyu doğrudan iPhone 15 Pro’ya takıp GarageBand’i açmam yetecektir.
iPhone 15 Pro’da USB-C’ye geçişle birlikte yaşadığım bir şaşkınlık arabada oldu. Normalde arabadaki CarPlay ile bağlantı için bir Lightning-USB-A kablosu tutuyorum. Ayrıca Android telefonlarla Android Auto için de USB-C – USB-A kablosu diğer porta takılı. Yani toplamda iki kablo var. iPhone 15 Pro USB-C’ye geçtiği için artık Lightning kablosu onun işine yaramaz. Ne var ki, diğer kullandığım USB-C kablonun ucu geniş olduğu için, kılıflı olan telefona takılması mümkün olmuyor. Bu soruna da bir çare düşünmem gerekiyor.
iPhone 15 Pro ile ilgili ilk izlenimlerim bu şekilde. Ön incelemesi bu kadar olduğunda, varın sizi incelemenin ne kadar uzun ve detaylı olacağını düşünün. Eğer sorularınız varsa, özellikle Instagram’da, @teknoblog veya @sabrikustur hesaplarından bunları bizimle paylaşabilirsiniz.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.