iPhone 15
- Dynamic Island
- 48 MP ana kamera
- Apple A16 Bionic işlemci
- 2000 nit maksimum ekran parlaklığı
Apple’ın 2023 model iPhone’ları içinde yer alan iPhone 15, bu yıl önemli değişikliklerle birlikte geliyor. Tasarım tarafında iPhone 15 Pro modellerindeki gibi biçimsel değişiklikler olmasının yanı sıra, 2022 yılında iPhone 14 Pro‘larla birlikte hayatımıza giren Dynamic Island, şimdi baz modellerle birlikte daha fazla kullanıcıya ulaşma imkanı yakalıyor. Arkadaki ana kameranın çözünürlüğünün 48 megapiksele yükseltilmesi, Apple A16 Bionic işlemci gibi yenilikleri de unutmamalı. Peki, bu yeniliklerin kullanıcı deneyimine yansıması nasıl oluyor? Bu sorunun yanıtı ve yorumlar iPhone 15 inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.
iPhone 15 inceleme: Tasarım
iPhone 15, boyutlar ve ağırlık açısından selefi iPhone 14 ile hemen hemen aynı değerleri taşıyor. 6.1 inç ekranlı bu telefon, ekran büyüklüğü ve ergonomi açısından iyi bir denge üzerinde duruyor. Öte yandan 171 gramlık ağırlıyla da uzun süre boyunca rahatlıkla kullanılabiliyor. 7.8 milimetrelik ince gövdesi de her cebe rahatlıkla sığmasını sağlıyor. Ağırlık, boyutlar ve ergonomi açısından, iPhone 15 de, kendisinden önce gelen baz iPhone modellerinin çizgisini sürdürüyor.
Apple, iPhone 15 ile birlikte cihazın üretim sürecinde önemli bir değişikliğe gitti. Arkadaki sağlam cama renk doğrudan yerleştirildi. Sonuç olarak daha doğal ve etkileyici bir görünüm var. Mat cam arka yüzün hafif bir yüzey sürtünmesi var. Gerçekten de parmaklarınızı yüzey üzerinde gezdirdiğinizde, verdiği his etkileyici. Bununla birlikte mat arka yüzün parmak izine ve kire karşı da yüksek dayanıklılığa sahip olduğunu görüyoruz. Önceki baz iPhone modellerinde olduğu gibi, burada da kamera modülünde parlak cam yüzey mevcut. İki kamera, diyagonal biçimde yerleştirilmiş ve dışa doğru belli bir çıkıntı yapıyor.
iPhone 15’in tasarımında da, iPhone 15 Pro’da olduğu gibi konturlu bir kenar tasarımı görüyoruz. Bu telefonda kenarlar alüminyumdan yapılmış bir çerçeve sarıyor. Bu çerçeve mat görünümüyle arka yüzün dokusunu tamamlıyor. Öte yandan renkler de arka yüzün tonlarıyla uyum gösteriyor. Renkler demişken, beş farklı renk mevcut: Siyah, Mavi, Yeşil, Sarı ve Pembe. Siyah rengi bir kenara bırakırsak, diğer renklerde biraz daha açık tonlar tercih edilmiş. Bizim elimizdeki inceleme ürünü yeşil de gerçekten şık duruyor. Bu arada pembe renk, daha önce iPhone’larda pek görmediğimiz bir renk seçeneği olarak 2023 model iPhone’ların öne çıkanları arasında yer alıyor.
iPhone 15’in arkasındaki ve kenarlarındaki sağlam cam ve metal yapıyı önde de Ceramic Shield cam tamamlıyor. Apple, birkaç yıldır bu sağlam cam türünü iPhone’larda kullanıyor. Bunun, akıllı telefonlardaki en sağlam cam olduğunu ve düşmelere karşı daha fazla direnç gösterdiğini söylüyor. iPhone 15’i ciddi biçimde düşürmediğim veya düşme testi uygulamadığım için Ceramic Shield’ın dayanıklılığını bizzat test etmedim. Ancak bu ön camın çizilmelere karşı direncinin iyi olduğunu söyleyebilirim.
Dayanıklılık demişken, iPhone 15 de selefi iPhone 14 gibi IP68 ile belgelenen suya ve toza dayanıklılığa sahip. Yani, 6 metre derinlikteki suda 30 dakika boyunca herhangi bir şey olmadan durabiliyor. Öte yandan kahve, çay, kola ve bunun gibi sıvıların üstüne dökülmesine karşı da dayanıklı. Bu durum iPhone 15’i yağmur altında, havuz kenarında ve bunun gibi yerlerde daha rahat kullanmanızı sağlayacaktır.
iPhone 15, yüksek dayanıklılığa sahip olsa da, bu telefonu bir kılıfla kullanmanız yerinde olacaktır. Apple’ın iPhone 15 için sunduğu farklı kılıf seçenekleri var. Bize inceleme ürünüyle birlikte bir adet siyah renkli silikon kılıf gönderildi. Yumuşak yüzeyi, yeterli sürtünmesi ve cihazın her tarafını kaplayan yapısıyla silikon kılıf gayet kullanışlı. Bunun dışında şeffaf kılıfı ya da Mikro Dokuma kılıfı da tercih edebilirsiniz.
iPhone 15 inceleme: Ekran ve Ses
iPhone 15’in ekran tarafında önemli yenilikleri var. Öncelikle Apple’ın geçen yıl ilk kez iPhone 14 Pro ve Pro Max’e getirdiği hap biçimindeki ekran deliği, şimdi iPhone 15 ile birlikte baz seviyesindeki iPhone’lara da geliyor. Yani, kullanıcılar daha düşük maliyetlerde Dynamic Island olarak adlandırılan sistemi kullanabiliyor. Apple, hap biçimindeki ekran deliğini kullanıcıların işine yarayacak çeşitli gösterimler için kullanıyor. Face ID, şarj, AirPods bağlantısı, AirDrop dosya transferi gibi Apple’a ait çeşitli araçların yanında, üçüncü taraf uygulamalar da Dynamic Island’dan yararlanmaya başladılar. Özellikle canlı skor gösterimi gibi üçüncü taraf işlerde Dynamic Island fazlasıyla kullanışlı oluyor.
Ekran boyutu yine 6.1 inç. 2256 x 1179 piksel çözünürlüklü ekranın 460 ppi gibi fazlasıyla yeterli bir piksel yoğunluğu var. Super Retina XDR ekran canlı renkleri, derin siyahları ve yüksek kontrastı sayesinde farklı türdeki içerikler için yüksek kalitede görsel deneyim sunuyor. Ekranın renk sıcaklığını ortamdaki ışık koşullarına göre ayarlayan True Tone teknolojisi yine mevcut. Ekran parlaklığı tarafında iPhone 14’e göre önemli bir gelişme var. O da parlaklığın 2000 nit seviyesine kadar çıkabilmesi. Bu durum iPhone 15’i parlak güneş ışığı altında bile daha rahat kullanmayı sağlıyor. Öte yandan tepe HDR parlaklık değeri de iPhone 14 Pro’nun ekranında olduğu gibi 1600 nit seviyesine çıkarılmış. Bu telefonun ekranı Dolby Vision ve HDR desteğine sahip. iPhone 15’in kamerasıyla çektiğiniz HDR videoları veya Netflix, YouTube, Apple TV gibi hizmetlerdeki Dolby Vision ya da HDR videoları, yüksek parlaklık, canlı renkler ve yüksek gerçeklikle izleme imkanına sahipsiniz. 6.1 inç ekranın, makul bir video keyfi için fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebilirim.
Apple, iPhone 14 Pro’nun ekranındaki birçok unsuru iPhone 15’in ekranına taşımakla birlikte, bir unsuru hâle getirmiyor: Daha yüksek yenileme hızı. iPhone 15’in ekranı da seleflerinde olduğu gibi 60 Hz’lik yenileme hızına sahip. Günümüzde birçok orta segment Android telefonunda bile 90 Hz veya 120 Hz yenileme hızlı ekranları görüyoruz. iPhone 15’te ise standart 60 Hz ile yetinmek gerekiyor. Bu olumsuz bir durum gibi görünmekle birlikte, iPhone 15’te daha yüksek yenileme hızını pek aradığım söylenemez. Aksiyon içeren çok fazla oyunu oynamadığınız sürece, 60 Hz’lik yenileme hızı sizin için yeterli olacaktır, daha yüksek yenileme hızlı bir ekranın ihtiyacını hissetmezsiniz.
Ses tarafında ise iPhone’ların alıştığımız çizgisi korunuyor. iPhone 15’in alt kenarında yer alan hoparlörün yanında ekranın üst kısmında da öne bakan bir hoparlör daha var. Stereo ses çıkışı başarılı biçimde veriliyor. Ses çıkış şiddeti doyurucu, baslar hissedilir derecede. Tizler de temiz ve net. Öte yandan çevresel ses etkisi de iyi. Film izlemek isterseniz, sadece iPhone 15’in hoparlörleri yeterli olacaktır. Kulaklık tarafında, geçen yıllardan farklı olarak ses çıkışı USB-C portu üzerinden alınıyor. Eğer elinizde eskiden kalma bir USB-C uçlu kulaklık varsa, onu kullanabilirsiniz. Bunun dışında Apple da USB-C portlu EarPods satmaya başladı. Yine de en güzeli, AirPods Pro veya AirPods 3. Nesil gibi, iPhone 15 ile hızlı ve kolay biçimde bağlanabilen bir kablosuz kulaklık satın almak olacaktır.
iPhone 15 inceleme: Performans ve Pil
Apple A16 Bionic, ilk olarak 2022 model iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max modellerine gelmişti. Diğer iPhone 14 modelleri ise A15 Bionic ile sunulmuştu. Bir sonraki yıl da benzer bir tablo var. iPhone 15 ve 15 Plus, Apple A16 Bionic işlemciyle birlikte geliyor. 16 milyona yakın sayıda transistör barındıran ve 4nm mimarisine dayanan bu işlemci 6 çekirdekli CPU ve 5 çekirdekli GPU içeriyor. 16 çekirdekli Neural Engine de mevcut. Bu işlemcinin A15 Bionic’te yer alan iki performans çekirdeğine göre yüzde 20 oranında daha düşük güç tüketimine sahip olduğu belirtiliyor. Her ne kadar Apple açık biçimde belirtmese de, iPhone 15’te 6 GB RAM’in bulunduğunu görüyoruz.
Sahip olduğu donanım paketi, iPhone 15’in bir amiral gemisi telefona yakışır performans sunmasını sağlıyor. Kullanıcı arayüzünde akıcı bir gezinti sağlanırken Safari’de web sayfaları hızlı biçimde açılıyor ve rahatlıkla kaydırma yapılıyor. Uygulamalar ve oyunlar seri biçimde açılıyor. Isınma konusunda da telefon makul aralıklarda kalıyor. Sonuç olarak en son model bir iPhone’dan beklediğiniz düzeyde performans mevcut. iPhone 15’i GeekBench 6 testinden de geçirdik. Test sonuçlarında Apple A16 Bionic işlemcili iPhone 14 Pro ile hemen hemen aynı seviyede sonuçlar elde etti. Tek çekirdek sonuçlarında önde gelirken çok çekirdek sonuçlarında az da olsa geride kalıyor. GPU performans testinde de iPhone 15, iPhone 14 Pro’nun az da olsa önünde gelmeyi başarıyor.
Depolama seçenekleri tarafına baktığımızda; 128 GB, 256 GB ve 512 GB kapasite seçeneklerini görüyoruz. iPhone 15’in 48 megapiksel kamerasını dikkate aldığımızda ve sıklıkla fotoğraf veya video çekeceğinizi ya da uygulama ve oyun yükleyeceğinizi düşündüğümüzde, 128 GB yerine 256 GB’lık bir kapasiteden başlamanız yerinde olacak. Tabii ki, 128 GB’ı tercih edip iCloud tarafında ek depolama alanı paketi satın alma yoluna gidebilirsiniz. Ayrıca Google One, One Drive gibi alternatif hizmetleri de tercih etmeniz mümkün.
iPhone 15, 3349 mAh ile selefi iPhone 14’ten biraz daha yüksek kapasitede bir pile sahip. Bu pil, normal yoğunluklu bir kullanımda 30 saate yakın bir tek şarj performansı sunuyor. Biraz daha aktif biçimde kullandığınızı göz önünde bulundurduğumuzda, sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracağını söyleyebiliriz. Apple A16 Bionic işlemcinin güç tüketimi tarafındaki verimliliği tüm gün yetecek bir pil performansını sağlamakta başarılı oluyor.
Bu telefon da hızlı şarj desteğine sahip. Uygun bir güç adaptörüyle yarım saatte yüzde 50’lik doluluğa ulaşabileceği belirtiliyor. Kutudan çıkan USB-C kabloyu ve Apple’ın 30W güç adaptörünü kullanarak yaptığımız şarj testinde, telefonun yüzde 19 seviyesindeki pili, telefon açık durumdayken, 19 dakikada yüzde 56’ya, 25 dakikada yüzde 65’e, 31 dakikada yüzde 71’e, 40 dakikada yüzde 78’e, 55 dakikada yüzde 87’ye, 80 dakikada yüzde 96’ya ulaşıyor. Bir buçuk saat civarında bir sürede ise pil tamamen doluyor.
Kablosuz şarj tarafında ise MagSafe ve Qi2 desteklerini görüyoruz. Bu destekler 15W ile sınırlı. Kablolu şarj kadar hızlı olmasa da, kablosuz şarj için bu hızların yüksek olduğunu, pratiklik ve zamandan kazanmayı bir arada sunduğunu söyleyebiliriz. Piyasada MagSafe destekli kablosuz şarj aygıtlarının sayısı artmakla birlikte, yakında Qi2 destekli aksesuarların da arttığını göreceğiz. iPhone 15 ile bu yeni döneme hazır olacaksınız.
Bu arada pil sağlığı konusunda iPhone 15’te de, iPhone 15 Pro’da olduğu gibi şarjı yüzde 80’le sınırlama seçeneği var. Pillerin sıklıkla tam dolu duruma getirilmesi tam kapasitenin azalmasına katkıda bulunan bir unsurdur. Çalışma süresinden ödün vererek pil sağlığını artırma imkanınız bulunuyor.
Kablosuz teknolojiler tarafında da dikkate değer yenilikler var. iPhone 15 ve serinin diğer üyeleri ikinci nesil Ultra Genişbant çipe sahip. Apple, bu çipin aynı çipe sahip olan bir başka cihazla bağlantı sırasında üç kat daha fazla menzile destek verebildiğini belirtiyor. Apple, bu avantajı aynı çipe sahip iPhone’ların kalabalık ortamlarda birbirini kolaylıkla bulmaları için kullanıyor. Bul uygulamasına eklenen bir özellik sayesinde, tıpkı bir iCloud hesabına bağlı aygıtları, AirTag’li nesneleri veya AirPods Pro kulaklıkları buluyormuş gibi, iPhone 15 serisi telefona sahip olan arkadaşlarınızın veya sevdiklerinizin konumunu belirleyebilirsiniz. Bu da iPhone 15’in küçük, ancak belirli zamanlarda işe yarayabilecek önemli bir özelliği.
Öte yandan iPhone 15 de Trafik Kazası Algılama özelliğiyle birlikte sunuluyor. iPhone 15 şiddetli trafik kazalarını algılayabiliyor ve otomatik olarak acil yardım hattını artıyor. Aynı zamanda Sağlık uygulaması içinden belirlenen acil durum kişileriyle de irtibata geçiyor. Bunun yanı sıra, henüz Türkiye’de kullanılamayan Uydu üzerinden Acil Durum SOS ve uydu ile yol yardımı gibi özellikler de mevcut.
iPhone 15’in en büyük yeniliklerinden bir tanesi de USB-C bağlantısı barındırması. Bu, hem şarj hem de başka cihazlarla bağlantı tarafında katkı sağlıyor. iPhone 15’inizin kutusundan çıkan kabloyla veya diğer cihazların kablolarıyla Apple Watch, AirPods veya başka akıllı telefonlar gibi cihazları şarj edebilirsiniz. Burada 4.5W gibi çok yüksek olmayan bir güç çıkış seviyesi var, ancak acil durumlarda mobil cihazlarınıza ek güç sağlamak için yeterli olacaktır.
iPhone 15 ve 15 Plus’taki USB-C portu, USB 2 seviyesindeki hızları destekliyor, bu da 480 Mb/s gibi bir sınırın olduğu anlamına geliyor. Yine de, bu hız fotoğrafların, videoların veya diğer dosyaların harici belleklere veya bilgisayarlara aktarımı için yeterli olacaktır. Bu arada iPhone 15’teki USB-C portu DisplayPort kablolarını veya USB-C Digital AV Multiport adaptörünü kullanarak 4K60 Dolby Vision video aktarımına da izin veriyor. Monitörde veya TV’de bir şeyler izlemek isterseniz, iPhone 15’inizi kolaylıkla bu gibi görüntüleme cihazlarına bağlayabilirsiniz.
iPhone 15 inceleme: Yazılım
iPhone 15, iOS 17 ile yüklü olarak geliyor. Daha önce detaylı incelemesini yayınladığımız bu işletim sistemi sürümü, özellikle iletişim tarafında dikkate değer yenilikler getiriyor. Telefon uygulaması uzun zaman sonra önemli bir güncelleme aldı ve Kişi Posterleri olarak adlandırılan özellik geldi. Kişi listenizde yer alanların iPhone’larında bulunan Telefon, FaceTime, Mesajlar, AirDrop gibi bölümlerde görünen profil fotoğrafınızı ve posterini kendiniz özelleştirme imkanına sahipsiniz. Mesajlar ise yeni bir menü görünümü kazanırken FaceTime’a da video mesajı özelliği geliyor. Etkileşimli Araç Takımları, iki iPhone’u birbirine temas ettirerek hızlı ve zahmetsiz biçimde AirDrop başlatma, NameDrop ile kişi kartlarını paylaşma gibi yenilikleri de iOS 17’de görüyoruz.
Ayrıca Beklemede modunu da unutmamak gerekiyor. iPhone 15 şarj olurken yatay konuma çevirdiğinizde farklı bir tam ekran görünümü sizi karşılıyor. Burada saat, takvim, çeşitli araç takımları veya fotoğraflar görüntüleniyor. Ayrıca Canlı Etkinlikler, Akıllı Yığınlar ve Siri gibi çeşitli ana ekran ve kilitli ekran işlevleri de destekleniyor. iPhone 15’te hep açık ekran olmadığı için Beklemede modu iPhone 15 Pro ve Pro Max gibi, bu özelliğe sahip olan iPhone’lardaki kadar verimli değil, gözünüzü kaldırıp baktığınızda siyah bir ekran görüyorsunuz. Ancak ekrana hafifçe dokunduğunuz zaman Beklemede modu ekranı yeniden karşınıza çıkıyor.
iPhone 15’in güncelleme desteğinin de epey uzun olmasını bekliyoruz. Apple’ın burada haklı bir ünü var. Eylül 2023’te çıkan iOS 17 güncellemesi, 2018 sonbaharında çıkmış, beş yaşındaki iPhone modellerine bile gelmişti. Benzer bir durumun bu Apple telefonu için de geçerli olacağını tahmin ediyoruz. İyi bir tahminle, 2028 veya 2029 yılında çıkacak iOS güncellemelerinin iPhone 15’e geldiğini görebiliriz.
iPhone 15 inceleme: Kamera
iPhone 15 de selefleri gibi iki arka kamerayı barındırmaya devam ediyor. Kameraların yerleşim biçimleri de değişiklik göstermiyor. Ancak özellikle ana kamera tarafında önemli bir yenilik var. Apple, geçen yıl iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max modellerinde ilk kez yer verdiği 48 megapiksel kamerayı şimdi iPhone 15 ve 15 Plus’ta da sunuyor. Quad-pixel sensörlü bu kamera, f/16 diyafram, sensör kaydırmalı otomatik odak gibi özelliklere de sahip. Bu ana kameranın yanında, iPhone 14’tekiyle aynı, yani 12 megapiksel çözünürlük, f/2.4 diyafram ve 120 derecelik görüş açısı gibi özelliklere sahip ultra geniş kamera da mevcut.
Ana kamera ile varsayılanda 24 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiliyor. Bu, iPhone 14’tekine göre çözünürlükte önemli bir artışa karşılık geliyor. Öte yandan 48 megapiksel sensörün varlığı, iPhone 15 ve 15 Plus’ta fiziksel olarak bulunmayan telefoto kameranın eksikliğini bir şekilde kapatıyor. 2 kat dijital yakınlaştırma sayesinde, 12 megapiksel çözünürlükte, kaliteden ödün verilmemiş fotoğrafları çekmeniz mümkün. Özellikle uzaktaki nesneleri biraz daha iyi biçimde çekmek istediğinizde, ya da yemek ve benzeri nesneleri yakından fotoğraflamak istediğinizde, 2 kat yakınlaştırma işinize yarayacaktır.
Bu önemli yeniliğin dışında, iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max’te de gördüğümüz, normal Fotoğraf modunda portre fotoğraflar çekme özelliği burada da bulunuyor. Özellikle kişilerin fotoğraflarını çekerken iPhone 15, alan derinliğini de kayıt altına alıyor ve daha sonra arka plan derinliğini dilediğiniz gibi değiştirmenize izin veriyor. Bu tarz çekimler gerçekten başarılı görünüyor. Smart HDR, Gece Modu, Photonic Engine gibi teknolojiler, Apple A16 Bionic’in sağlamış olduğu işlemci gücüyle iPhone 15’in her türlü ışık koşulunda memnun edici fotoğraflar çekmesini sağlıyor.
iPhone 15 ile farklı koşullarda çektiğimiz fotoğraflara baktığımızda, bunların parlaklık ve renklerin doğruluğu bakımından bir hayli memnun edici olduğunu görüyoruz. iPhone 15 Pro ile yaptığımız karşılaştırmalı çekimlerde ise, odak uzaklığı biraz daha geniş, bu da açının biraz daha dar olmasına neden oluyor. Bununla birlikte iki telefonun aynı koşullarda çektiği fotoğraflarda ISO ve bunun gibi değerlerin de değişiklik göstermesi ilgi çekici. Burada iPhone 15 Pro’nun 48 megapiksel kamerasının f/1.8 ile biraz daha düşük bir diyafram değerine sahip olmasının etkisi de var. Gece çekimlerinde veya düşük ışıktaki çekimlerde detaylar iyi, bulanıklık ve kumlanma çok düşük seviyelerde. HDR performansı da başarılı. 12 megapiksel ultra geniş kamera ana kamera ile parlaklık ve renk sıcaklığı açısından tutarlı sonuçlar sergilerken, düşük ışıktaki çekimlerde de başarılı sonuçlar elde etmeyi sağlıyor.
Ön tarafta, Dynamic Island sistemine yerleştirilmiş kamera ise iPhone 14 ve iPhone 15 Pro modellerindekilerle aynı özelliklere sahip: 12 megapiksel çözünürlük, f/1.9 diyafram, faz algılamalı otomatik odak gibi özellikler var. Farklı ışık koşullarında ön kamera başarılı sonuçlar veriyor. Ön kamera ile 4K video kaydı yapabilirsiniz. Bu çekimlerde çekimlerin durağanlığı ve ses kayıt kalitesi gayet iyi. Video günlük çekmek isteyenler için iPhone 15 tek başına fazlasıyla yeterli olacaktır.
Video çekimi tarafında iPhone 15, “Pro” modellerdeki kadar zengin profesyonel özelliklere sahip değil. Yine de, günlük hayatta kullanıcıların işini görecek özellikleri burada görüyoruz. İki kat yakınlaştırmayı video tarafında da kullanabilir, kaliteden ödün vermeden iki kat yakınlaştırmadan yararlanabilirsiniz. Üstelik sensör kaydırmalı otomatik odak, yakınlaştırma yaptığınızda titremelerin belirgin biçimde görülmesini engelleyecektir. 4K video çekimleri de gayet başarılı. Gerek ses kalitesi, gerek durağanlık açısından memnun edici çekimler yapabilirsiniz. Arka planı bulanıklaştırılmış Sinematik videoları şimdi 4K çözünürlükte çekebilirsiniz. Aksiyon modu ise, iPhone 15 ile hareket hâlindeyken durağanlığı yüksek, profesyonel video kamera tadında aksiyon videoları çekmeyi mümkün kılıyor.
iPhone 15 inceleme: Sonuç
iPhone 15, geçen yıl ilk kez iPhone 14 Pro modellerinde tanıştığımız ve ilgi çeken yenilikleri ana akım olarak nitelendirebileceğimiz kullanıcılara hitap eden iPhone’lara getiriyor. Her bir özelliğin kullanıcı deneyiminde fark yaratacağını söyleyebiliriz. Her ne kadar deneyimi değiştirecek türden olmasa da, Dynamic Island çeşitli içeriklerin ve bilgilerin ekranda, dikkat dağıtmadan görüntülenmesi açısından kullanışlı. Ekran parlaklığının 1600 nit seviyesine çıkması da, özellikle dışarıda daha rahat bir kullanıma olanak sağlıyor. Apple A16 Bionic işlemci, ileriye doğru atılmış bir adım ve iPhone 15’in günümüz şartlarında ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca iş görecek performansı sunmasını sağlıyor. USB-C portunun gelmesi de önemli bir yenilik. Bu sayede şarj konusunda eliniz daha rahat, üstelik iPhone 15’e eşlik eden aksesuarları da telefonunuzla şarj etme imkanına sahipsiniz.
iPhone 15’in önümüzdeki birkaç yıl boyunca iOS güncellemelerini alacağını bilmek de, bu telefonu uzun dönemli kullanmayı düşünenler için önemli bir gelişme. Bu arada uzun dönemli kullanım demişken, pil sağlığı tarafında getirilen yenilikler, özellikle şarjı yüzde 80 ile sınırlandırma imkanı, iPhone 15’in pilinin daha uzun süre gitmesine katkıda bulunacaktır. Bunun dışında, pil ömrü konusunda iPhone 15, tek bir şarjda selefleriyle benzer çizgiyi koruyor.
Kamera tarafında iPhone 15, seleflerine göre önemli bir ilerleme kaydediyor. 48 megapiksel sensör, baz seviyesi iPhone’larda uzun zamandır eksik olan telefoto kamera deneyimini, üçüncü bir kamera olmadan, bir şekilde elde etmeyi sağlıyor. Bu durum, yukarıda belirttiğimiz gibi, yemek fotoğrafı çekimi gibi belirli durumlarda elinizi rahatlatıyor. Bunun dışında, farklı koşullarda ve zamanlarda çektiğimiz fotoğraflar, iPhone 15’in kamera sisteminin hem günlük hayatta hem de özel günlerde fazlasıyla iş göreceğini gösteriyor.
Son olarak cebe rahat sığan ve ele rahatlıkla oturan boyutları, çok yüksek seviyede olmayan ağırlığıyla iPhone 15 rahat kullanım sağlıyor. 6.1 inç ekranı rahat görüş ve iyi bir görsel deneyim için yeterli. Eğer siz de benim gibi kompakt telefonları seviyorsanız, iPhone 15 seçiminden memnun kalabilirsiniz.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.