Apple’ın iPhone 14 Pro ve Pro Max modellerinde yaşadığı stok sorunları çözülmüş gibi görünüyor. Noel ve yılbaşı döneminde yükselen talebin hafiflemesi ve en büyük iPhone üretim tesisinde yeniden yüzde 70 kapasiteye çıkılmasıyla birlikte stoklardaki sorunların geride kaldığı söyleniyor.
Çin’in Zhengzhou şehrindeki Foxconn fabrikası, dünyanın en büyük iPhone üretim tesisi olarak biliniyor. Bu nedenle Zhengzhou da “iPhone şehri” olarak anılıyor. Şehirde ve fabrikada artan COVID-19 vakaları nedeniyle alınan önlemler nedeniyle üretimin yavaşlaması, iPhone’ların bulunabilirliğini de zorlaştırmıştı. Bu noktada küresel iPhone üretiminin yüzde 80’inin Zhengzhou’da yapıldığını hatırlatmakta fayda var.
Kapanma önlemleri nedeniyle fabrika sınırlarından çıkamayan işçiler, ilaç ve gıda eksikliğinden yakınmıştı. Bu süreçte çok sayıda işçi fabrikadan kaçmış ve evine dönmüştü. Sorunları aşmak için prim ödeme yoluna giden Foxconn ve Apple, bu primlerin ödenmesindeki problemlerin ardından da protesto eylemleriyle karşılaşmıştı. Bu süreçte 20 binden fazla fabrika çalışanının iş bıraktığı belirtilmişti.
Zhengzhou şehrindeki kapanma önlemleri yaklaşık 1 ay önce kaldırılmıştı. Ancak yüksek riskli olarak değerlendirilen fabrikadaki kapalı devre üretim politikası devam ediyordu. Bu politika çerçevesinde çalışanlar fabrika sınırlarının dışına çıkamıyordu. Fabrikada uygulanan kısıtlamalar gevşetilse de, hasta çalışanların COVID-19 testlerine ulaşımının engellendiği de iddialar arasında yer alıyordu.
Apple kasım ayının ortaları itibarıyla verilen siparişler için Noel döneminde teslimat sözü veremiyordu. Bu dönemde şirketin üretimdeki kaybının 20 milyonu bulduğu söylenirken, Apple’dan konuyla ilgili resmi bir açıklamanın gelmesi de durumun ciddiyetinin göstergesi olarak değerlendirilmişti.
iPhone 14 Pro ve Pro Max modellerinin teslimatı için süre 1-2 haftaya indi
Ancak hem Noel ve yılbaşı talebinin hafiflemesi hem de üretimin kademeli olarak artması sayesinde iPhone 14 Pro modellerinin stoklarının olağan seviyeye yaklaştığı söyleniyor. JP Morgan tarafından hazırlanan bir raporda ABD ve Çin’de teslimat sürelerinin 1-2 haftaya indiği ve Zhengzhou’daki üretim kapasitesinin de yüzde 70’i bulduğu belirtildi.