Apple geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dört farklı iPhone modeliyle tüketicilerin karşısına çıktı. Bunlardan ikisi “normal” olarak nitelendirebileceğimiz; ekran, işlemci, pil, yazılım ve kamera gibi temel unsurlar bakımından fiyatının hakkını veren, amiral gemisi telefon seviyesinde deneyim sunan “normal” iPhone 13’ler. Bir de daha gelişmiş özelliklere ve yüksek seviyeli malzemelere sahip olan, üretkenlik odaklı işlerle de daha fazla ilgilenen profesyonelleri hedefleyen “Pro” iPhone 13’ler var. iPhone 13 Pro, bu ikilinin daha küçük ekranlı olanı. Ekranı ve boyutları küçük olsa da, sahip olduğu özellikler ve yetenekler bakımından daha büyük ekranlı iPhone 13 Pro Max’ten geri kalmıyor. Bu nedenle geçen yıla nazaran, Pro modeller arasında kararsız kalanların seçim yapması daha kolay görünüyor. Pil ve ekran dışında aşağıdaki iPhone 13 Pro inceleme yazısında okuyacağınız ve videosunda izleyeceğiniz her nokta daha büyük boyutlu iPhone 13 Pro Max için de geçerli olacaktır. Şimdi daha fazla sözü uzatmayalım ve daha önce ilk izlenimlerimize yer verdiğimiz iPhone 13 Pro ile geçirdiğimiz iki haftanın sonunda elde ettiğimiz izlenimleri ve yorumları aktaralım.
iPhone 13 Pro inceleme: Tasarım
iPhone 13 Pro, geçen yıl iPhone 12 Pro modelleriyle birlikte yenilenen tasarımın çizgisinden ilerliyor. Düz kenarlarla çevrili telefonun önü ve arkası camdan yapılmış. Ön yüzey sağlam Ceramic Shield camla kaplı. Apple’ın belirttiğine göre bu cam dört kat daha yüksek düşme performansı sergiliyor. Telefonun arkası ise dokulu mat cam yüzeyle kaplı. Kenarlar ise Apple’ın deyimiyle “cerrahi sınıf paslanmaz çelikle” çevrili. Apple, kenarları saran paslanmaz çelik geçen yılın modelindekine göre biraz daha gelişmiş ve kaliteli görünüyor.
iPhone 13 Pro, şık görünümüne karşın oldukça sağlam bir telefon ve bunu da sahibine iyi biçimde yansıtmayı başarıyor. Telefonun ağırlığı geçen yılın modeline göre yaklaşık 15 gram artarak 203 grama yükselmiş. Kalınlık ise 7.7 milimetre ile ufak bir artış gösteriyor. Bu kalınlık ve ağırlık artışını artan pil kapasitesine bağlayabileceğimiz gibi, kullanılan malzemelerdeki farklılığın da artan ağırlığa katkısının olduğunu düşünüyoruz. Ağırlığın ve kalınlığın artması ise ergonomiye olumsuz bir etkide bulunmuyor. iPhone 13 Pro, optimum boyutlarıyla tek elle bile rahatlıkla kullanılabilen bir akıllı telefon.
Telefonun sağlamlığı suya, sıçramalara ve toza dayanıklılık ile tamamlanıyor. IP68 derecesiyle bu durum belgeleniyor. Telefon 30 dakikaya kadar maksimum 6 metre derinlikte hiçbir şey olmadan kalabiliyor. Bu durum telefonu sağanak yağış altında, su kenarında ve bunun gibi yerlerde rahatlıkla kullanabileceğinizi gösteriyor. Su, kola, kahve gibi sıvıların sıçraması veya dökülmesi de çok büyük sıkıntı yaratmayacaktır.
Renk seçenekleri tarafında iPhone 13 Pro’daki değişiklikler iPhone 13’tekine göre daha sınırlı tutulmuş. Grafit, altın ve gümüş gibi klasik Pro renkleri yine mevcut. Elimizde altın renkli versiyon var. Normalde altın renk favori rengimiz değildir, ancak iPhone 13 Pro’da altının tonu biraz daha açığa doğru kaçıyor. Önceki iPhone modellerinde gördüğümüz altına kıyasla açık tona sahip, beyaza yakınlığı diğerlerine nazaran daha fazla. Bu nedenle yeni modellerde bu rengi beğendik. Ancak iPhone 13 Pro’ya özel bir renge sahip olmak isterseniz, o hâlde tercihiniz Sierra Mavisi olmalı. Apple her yıl farklı bir renk seçeneğini deniyor, bu yılın rengi de mavinin özel bir tonu oldu.
Apple, iPhone 13 modellerinde olduğu gibi sağdaki yan tuşun ve soldaki ses tuşları ve ses anahtarının konumlarını biraz aşağı almış. Böylelikle bunlara erişimi biraz daha kolaylaştırmış. nano SIM kart tepsisi de sol kenarda yer alıyor. Alt kenarda Lightning portu, hoparlör ve mikrofonlar var. İkinci hoparlör ise ekranın hemen üstünde, ahize bölümünde yer alıyor. Apple, bu yılın iPhone’larında ahizeyi daha üste kaydırarak üst çerçevenin hemen dibine yerleştirmiş. Bu durum çentiğin yüzde 20 oranında küçülmesine de vesile olmuş. Daralan çentik içinde True Depth kamera ve diğer sensörler yer alıyor.
Arkadaki kamera modülünün, iPhone 12 Pro ve Pro Max’tekine nazaran dikkate değer oranda büyüdüğünü görüyoruz. Kameraların epey büyük görünüyor. Bunlar iPhone 12 Pro’daki dizilişe sahip, üstte Dual Tone LED flaş, altta ise 3D uçuş süresi kamerası bulunuyor. Kamera modülünün dışında bir de Apple logosunu ortalanmış biçimde görüyoruz. Arka yüzün mat dokusuna karşın, Apple logosu parlak bir yüzeyde yapılmış. Arka yüzün mat dokuya sahip olması cihazın rahat biçimde tutulmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca toz ve parmak izinin parlak cam yüzeye sahip olan iPhone 13’e göre daha az tutunmasını sağlıyor.
iPhone 13 Pro inceleme: Ekran ve Ses
iPhone 13 Pro, iPhone 13 ile aynı ekran büyüklüğünü ve alanını paylaşıyor. 6.1 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip olan Super Retina XDR ekran, 1170 x 2352 piksel çözünürlükle 460 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Bu yoğunluk keskin ve net görüntüler için fazlasıyla yeterli oluyor. Web sitelerinde gezinirken, fotoğraflara bakarken, video izlerken keskinlik ve netlik görsel zevki yukarıya çıkarıyor. DCI-P3 renk yelpazesi desteği, True Tone ekran teknolojisi gibi özellikler de ekranı üst seviyeye yükseltiyor. 2.000.000:1 dinamik kontrast oranı ve siyah renk derinliği de iPhone 13 Pro’da görüntülenen içeriklerin daha gerçekçi ve etkileyici görünmesine yardımcı oluyor.
1000 nit tipik parlaklık ve 1200 nit maksimum parlaklık da iPhone 13 Pro’nun ekran parlaklığının iPhone 13’ten daha yüksek seviyede olduğunu gösteriyor. İki telefonu yan yana getirdiğimizde ve maksimum parlaklığa ayarladığımızda, iPhone 13 Pro’nun ekranının biraz daha parlak olduğu görülüyor. Yüksek parlaklık telefonu dış ortamda kullanırken ya da dışarıda çekim yaparken işlerinizi daha iyi biçimde yapmanıza yardımcı olacaktır.
Yüksek ekran parlaklığının sağladığı bir başka avantaj da HDR içeriklerin gösteriminde oluyor. Zaten iPhone’lar uzun zamandır DolbyVision ve HDR içerikleri destekliyor. Yükselen parlaklıkla birlikte dinamik aralık daha da genişliyor ve görüntülerin etkileyiciliği artıyor. iTunes filmleri, Netflix veya YouTube içerikleri ekranın HDR desteğinden en iyi biçimde yararlanabileceğiniz alanların başında geliyor.
Yüzde 20 oranında küçülen çentikle birlikte bunun her iki yanında bulunan ekran alanı genişliyor. Bu durumda tam ekranda görüntülenen video veya oyunlarda kırpılan içeriğin alanı da küçülmüş oluyor. Bunun dışında çentiğin her iki yanında görüntülenebilecek daha fazla simge veya kontrol için de alan açılmış oluyor. Ne var ki, en azından şimdilik Apple, büyüyen alanı saat, Wi-Fi, hücresel ağ, pil gibi göstergelerin boyutlarını büyütmekle değerlendiriyor.
iPhone 13 Pro modellerinin ekranına has bir özellik ise 120 Hz maksimum yenileme hızı oluyor. Yüksek yenileme hızı iPhone’larda en fazla istenen özelliklerden bir tanesiydi. Apple, en sonunda bu isteklere kısmen de olsa cevap veriyor. Kullanıcı arayüzünde gezinirken, web sitelerinde yukarı aşağı kaydırırken ekrandaki unsurların daha akıcı biçimde aktığını göreceksiniz. Yükselen yenileme hızının gözle görülür en büyük farkı bu oluyor. Bunun dışında daha yüksek yenileme hızını destekleyen oyunlarda veya videolar da 120 Hz ekranın farkı ortaya çıkıyor. Bir de bu akıcılığın ekranda kullanıcı arayüzünde gezinirken daha hoş bir görünüm oluşturduğunu belirtelim. Kısacası, iPhone 13 Pro’nun ekranına, sahip olduğu keskinliğe ve zengin renklere yüksek yenileme hızı epey yakışmış.
Ses tarafında ise iPhone 13 Pro, daha önceki modellerinin çizgisinden ilerliyor. Alt kenarda ve ekranın hemen üstünde yer alan hoparlörler stereo ses etkisini başarılı biçimde sunuyor. Video izlerken, müzik dinlerken ya da oyun oynarken harici bir hoparlöre ihtiyaç hissetmezsiniz. Kulaklık konusunda ek bir çözüm geliştirmelisiniz, ne de olsa telefonun kutusundan kulaklık çıkmıyor. Kolay bağlantı ve kullanılabilirlik açısından en güzeli bir AirPods tercih etmek olacaktır. Bununla birlikte diğer kablosuz kulaklık seçeneklerini ya da 3.5mm-Lightning adaptörü edinerek kablolu kulaklıkları kullanmayı düşünebilirsiniz.
iPhone 13 Pro inceleme: Performans ve Pil
Serinin diğer üyeleri gibi iPhone 13 Pro’da da Apple A15 Bionic çip var. Ancak Apple, bu yıl bir farklılığa giderek iPhone 13 Pro ve Pro Max’teki A15 Bionic işlemciye 4 yerine 5 GPU çekirdeği yerleştirmiş. 2 adet performans ve 4 adet verimlilik odaklı çekirdek taşıyan 6 çekirdekli CPU ve 16 çekirdekli Neural Engine ise tüm telefonlarındaki A15’in paylaştığı özellikler arasında bulunuyor. iPhone 13 mini ve 13 modellerinde 4 GB RAM varken, bu Pro modellerinde 6 GB RAM var.
Depolama alanı seçenekleri ise 128 GB’den başlıyor; 256 GB, 512 GB ve 1 TB şeklinde devam ediyor. Evet, iPhone 13 Pro’nun 1 TB ile bir bilgisayara kafa tutacak seviyede yüksek depolama alanı olabiliyor. iPhone 13 Pro’nun daha çok profesyonellere hitap eden bir model olduğunu düşünecek olursak, iCloud üzerinden ek bulut depolama alanı alınmadıktan sonra 128 GB pek yeterli olmayabilir. Üstelik yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve video çekimi için telefonu sıklıkla kullanmayı düşünüyorsanız, tercihinizi daha yüksek depolama alanlarından yana yapmanız iyi olabilir. Örneğin, elimizdeki 1 TB’lık iPhone’un yaklaşık 340 GB’lık kısmının şimdiden dolu olduğunu belirtelim. Yakında 512 GB kapasite bile bizim için yer sıkıntısı çıkarmaya başlayabilirdi. Kısacası, ihtiyaçlarınızı ve kullanım durumunuzu belirleyip ona göre depolama alanı tercihinde bulunmanız yerinde olacaktır.
iPhone 13 Pro’nun sahip olduğu bu yüksek güç, telefonun her alanda yüksek bir deneyim sunmasına yardımcı oluyor. Oyunların, uygulamaların hızlı açılmasına ek olarak Safari üzerinden web’de gezinti de akıcı biçimde gerçekleşiyor. YouTube videolarını da 4K çözünürlükte akıcı ve kesintisiz biçimde oynatmanız mümkün. Fotoğraf ve video düzenleme gibi işler için de bu telefon oldukça kullanışlı. Adobe Premiere Rush üzerinden video düzenleme işlerini iPhone 13 Pro ile hızlı ve akıcı biçimde gerçekleştirdiğimizi belirtelim.
iPhone 13 incelemesinde ve daha önceki tüm iPhone incelemelerimizde başvurduğumuz GeekBench 5 benchmark testini iPhone 13 Pro üzerinde de koştuk. Bu telefon CPU testinde 1736 tek çekirdek puanıyla geçen yılın iPhone 12 Pro modellerini geçiyor. Esas farkı ise çoklu çekirdek testinde elde ettiği 4950 puan ile atıyor.
iPhone 13 Pro da 5G destekli bir telefon. Türkiye’de 2023 yılından itibaren 5G desteğinin sunulmaya başlanması bekleniyor. Daha şimdiden bu desteğe sahip olan bir telefonla yeni döneme hazırlık yapmış olacaksınız. Bununla birlikte yurt dışına çıkarsanız, 5G’nin faaliyete geçtiği ülkelerde, uygun ayarlarla bu destekten yararlanabilirsiniz. Bunun dışında eSIM desteği de mevcut. Biri nano SIM, diğeri de eSIM olacak biçimde aynı anda iki hattı iPhone 13 Pro’da kullanabilirsiniz. Bu durum çalışanlar için oldukça kullanışlı olabilir.
Diğer kablosuz bağlantı teknolojileri bakımından da iPhone 13 Pro oldukça iyi bir yerde bulunuyor. Gigabit LTE desteği sayesinde mevcut 4.5G şebekelerinde mümkün olan en yüksek hızı almak için yeterli kapasite mevcut. Wi-Fi 6 desteği de var, üstelik kişisel erişim noktası özelliğini açtığınızda başka cihazlara paylaşım da Wi-Fi 6 ağı olarak yapılıyor. Okuyucu modu özellikli NFC, U1 ultra geniş bant çipi, Bluetooth 5.0 desteği gibi özellikler de iPhone 13 Pro’da mevcut.
iPhone 13 Pro da, diğer iPhone 13 serisi modelleri gibi pil tarafında önemli ilerlemeler kaydediyor. Bu telefonda 3095 mAh, yani 12.11 Wh kapasiteli pil bulunuyor. Kapasite geçen yılın modeline göre yüzde 10’un biraz üzerinde bir artış gösteriyor. A15 Bionic’in güç verimliliği tarafında gösterdiği ilerlemelerle birleşince, pil ömrü iPhone 12 Pro modeline göre dikkate değer bir artış gösteriyor. Apple’ın belirttiğine göre iPhone 13 Pro, tek bir şarjla 22 saate kadar video oynatma, 20 saate kadar online video izleme ve 75 saate kadar ses çalma gibi imkanları sunuyor. Pratikte elde ettiğimiz izlenimler, iPhone 13 Pro’nun tek bir şarjla normal yoğunluklu kullanımda 24 saati aşan bir çalışma ömrüne ulaşabildiğini gösteriyor. Daha yoğun bir kullanımda bile sabah günün başlangıcından gece yatıncaya kadar tek bir şarjla çalışmak mümkün oluyor. Yoğun bir F1 Türkiye GP 2021 cumartesi gününde iPhone 13 Pro’nun bu performansını açık bir şekilde test etme imkanı bulduk. Birçok kişi için telefonun tek bir şarjla sabahtan akşama bir günü çıkarması yeterli kriterdir. iPhone 13 Pro da bunu rahatlıkla karşılıyor.
Şarj konusunda ise iPhone 13 Pro, selefinin çizgisini sürdürüyor. Öncelikle hızlı şarj desteği var. 20W veya daha güçlü bir adaptörle yaklaşık 30 dakikada yüzde 50’ye kadar şarja ulaşmak mümkün oluyor. Kutudan güç adaptörü çıkmadığı için, bunun için bir çözüm düşünmeniz gerekiyor. Hızlı şarj desteğinden en iyi şekilde yararlanmak için, iPad’lerin kutularından da çıkan ve ayrı olarak da satılan 20W güç adaptörünü satın almanızı tavsiye ederiz. Geçen yıl iPhone 12 serisiyle birlikte sunulan MagSafe teknolojisi de destekleniyor. MagSafe Kablosuz Şarj Aygıtı gibi aksesuarlarla 15W maksimum güç çıkışından yararlanarak, pratik biçimde şarj işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte piyasada rahatlıkla bulunan diğer Qi özellikli kablosuz şarj aksesuarlarıyla da iPhone 13 Pro’yu kablosuz olarak şarj edebilirsiniz.
iPhone 13 Pro inceleme: Yazılım ve Güvenlik
iPhone 13 Pro’da iOS 15 yüklü olarak geliyor. iOS 15 ile birlikte Apple; yenilenmiş tasarımı ve özellikleriyle FaceTime, Odak profilleri, yenilenen Safari internet tarayıcısı ve bunun gibi birtakım yenilikleri sunuyor. iPhone 13 Pro sahipleri, Apple’ın yeni sürüm işletim sistemiyle sunduğu tüm yeniliklerden, yüksek verim elde edecek biçimde yararlanma imkanı elde ediyor. Yenilikleri ve sunulan deneyimi yakından tanımak için iOS 15 inceleme yazısı ve videosuna göz atmanızı tavsiye ederiz.
Milyonlarca uygulama, donanıma uygun biçimde optimize edilmiş yazılım ve bunun gibi birçok unsur, iPhone 13 Pro’da uygulama deneyimini yükseklere çıkarıyor. Farklı kategorilerdeki birçok oyunu ve uygulamayı iPhone 13 Pro’da memnun kalacak biçimde kullanabilirsiniz. Fotoğraf düzenlemeden video yapımına, arkadaki LiDAR sensörün yardımıyla bulunduğunuz odanın modelini çıkarmaktan artırılmış gerçeklik tabanlı oyunları oynamaya kadar her işi iPhone 13 Pro ile rahatlıkla gerçekleştirme imkanınız var.
Güvenlik tarafında ise Apple, iPhone 13 Pro modellerinde de Face ID’ye bağlı kalmayı sürdürüyor. Face ID, yüzünüzde maske yokken hızlıca ekran kilidinin açılmasını sağlıyor. Bununla birlikte App Store üzerinde satın alma öncesi kimlik doğrulama işleri için de bu birim bir hayli kullanışlı. Yüz maskesi takılıyken verimlilik doğal olarak düşüyor. Apple, yüz maskesi takılıyken parola ekranının otomatik olarak gösterilmesi veya bağlı Apple Watch bilekteyken ekran kilidinin otomatik olarak açılması gibi çözümler sunuyor. Bunlardan yararlanabilirsiniz. Aslında kenardaki yan tuş Touch ID için epey kullanışlı bir büyüklüğe ve konuma sahip. Ne var ki, Apple iPad mini ve iPad Air’ın en son modellerinde kullandığı yan tuşa entegre edilmiş Touch ID’yi akıllı telefonlarında sunmuyor.
iPhone 13 Pro inceleme: Kamera
Kamera iPhone 13 Pro’yu hem iPhone 13’ten hem de geçen yılın iPhone 12 Pro modellerinden ayıran en önemli noktalardan bir tanesi. Arkadaki kameraların ve bunlara ev sahipliği yapan kamera modülünün epey büyüdüğünü söylemiştik. Burada her biri yenilenen ve özellikleri geçen yılın modellerindekine göre zenginleşen üç adet 12 megapiksel kamera var.
Öncelikle geniş kameradan başlayalım. 26mm odak uzaklıklı bu kamera f/1.5 ile daha büyük bir diyafram açıklığı değerine sahip. 1.9 mikron ile piksel boyutu da büyüyor. Sensör kaydırmalı optik görüntü sabitleme sistemi de mevcut. Ultra geniş kamera ise f/1.8 ile daha büyük bir diyaframa sahip. 13mm odak uzaklığı ve 120 derece görüş açısı gibi değerler korunuyor. iPhone 13’ten farklı olarak, bu telefonda telefoto kamera da bulunuyor. Bu kamera ise f/2.8 diyafram, 77mm odak uzaklığı, optik görüntü sabitleme gibi özellikler var. Odak uzaklığının 77mm’ye çıkmasıyla birlikte 3 kat optik yakınlaştırma imkanı sunuyor. Son olarak LiDAR tarayıcı da arkadaki kamera grubunun dördüncü görüntüleme birimi olarak sıralanıyor. Dual Tone flaşı ve mikrofonu da unutmayalım.
iPhone 13 Pro ve 13 Pro Max arasında kararsız kalanlar için kamera özelliklerinin her iki telefonda aynı olduğunu belirtelim. Hatırlayacak olursanız, geçen yıl iPhone 12 Pro Max, 12 Pro’ya göre biraz daha üstün kamera özellikleriyle geliyordu.
Donanım tarafında bu kadar gelişmiş özelliklere sahip olan kamera sistemi, Apple A15 Bionic’in sunduğu güç sayesinde kaliteli fotoğraflar çekmeye olanak sağlıyor. Akıllı HDR 4, Deep Fusion, Apple ProRAW gibi teknolojilerle sadece normal kullanıcılar değil, profesyoneller de normalde bir profesyonel kamera ile çekmeyi tercih edecekleri birçok kareyi veya görüntüyü iPhone 13 Pro ile yakalayabilirler.
Yukarıdaki galeride iPhone 13 Pro ile farklı ortamlarda çekilmiş çeşitli fotoğrafları bulabilirsiniz. Yeterli ışık koşullarında Apple’ın akıllı telefonu renk doğruluğu yüksek ve parlak fotoğraflar üretiyor. Düşük ışık koşullarında da gürültü etkisi düşük, detayların iyi biçimde ortaya konulduğu fotoğraflar üretiliyor. Düşük ışıkta gece modunun daha fazla devreye girdiğini görüyoruz. Bununla birlikte iPhone 13 Pro’nun hem geniş hem de ultra geniş kameralarının daha yüksek donanıma sahip olması, çekimler sırasında iPhone 13’e göre ISO ve benzeri parametrelerin daha düşük tutularak iyi sonuçlar yakalanmasını sağlıyor. Özellikle ultra geniş kameranın daha yüksek bir diyafram değerine sahip olması düşük ışıkta yapılan ultra geniş açılı çekimlerinde daha aydınlık ve detayların daha iyi biçimde yansıtıldığı fotoğraflar çekilmesine izin veriyor. Bunun dışında Portre fotoğraflarda performansı geçen yılın iPhone’larına göre daha iyi bulduk. Arka plan ile süjenin sınırları daha belirgin biçimde çiziliyor. Yakınlaştırma yapıldığında fark edilen ufak tefek kusurların dışında her şey oldukça düzgün görünüyor.
Telefoto kamera da kaliteyi bozmadan üç kat yakınlaştırmayı iyi biçimde yapıyor. Dikkat çeken bir ayrıntı da her üç kameranın renk, parlaklık ve bunun gibi unsurlar açısından birbiriyle tutarlı olması. Yakınlaştırma veya uzaklaştırma yaparken bile kameraların değişimini ayırt etmeniz, eskisine göre daha zor görünüyor. Hareketli nesnelerin yakalanmasında geniş kamera kadar ultra geniş ve telefoto kameralar da iyi iş görüyor. Formula 1 yarışında, son viraja girerken önümüzde yavaşlayan, hızını saatte 300 kilometreden 120 kilometreye düşüren otomobilleri iPhone 13 Pro ile çekerken pek zorlanmadık. Otomobillerin hareket hâlindeyken net görüntülerini yakalamak mümkün oldu. Tabii ki, bunu yaparken Live Photo özelliğinden de yararlanmayı ihmal etmedik.
iPhone 13 Pro’ya has bir kamera özelliği de makro modu. Çekeceğiniz nesneye 2-2,5 cm kadar yaklaştığınızda ultra geniş kamera devreye giriyor ve çok yakına netleme yapılıyor. Bu özellik otomatik olarak çalışıyor, Apple iOS 15.1 ile birlikte bunun arzu edildiği takdirde kapatılmasını sağlayan bir ayar ekleyecek. Makro modu gerçekten oldukça başarılı, çiçek ve benzeri nesnelerdeki detayları iyi şekilde yakalıyor. Aynı mesafeden iPhone 13 ile yaptığımız çekimlerde de sonuçlar memnun ediciydi, buna rağmen, örneğin bir çiçek fotoğrafında tam ortaya netleme yapılmıyordu. Halbuki iPhone 13 Pro, tam da ortada netlemeyi düzgün bir şekilde gerçekleştiriyordu.
Fotoğrafik Stiller de iPhone 13 Pro’ya eklenen yeni kamera özellikleri arasında bulunuyor. Normalde iPhone’ların renk doğruluğu yüksek, gözün gördüğüne çok yakın renkleri sunan fotoğraflar ürettiğini söyleriz. Ancak bazen daha sıcak, soğuk, canlı veya kontrastı yüksek fotoğraflar daha çok tercih edilebiliyor, bunların sosyal medyada paylaşıldığında daha fazla beğenisi olabiliyor. İşte Apple, eklediği stillerle kullanıcılara bu profillerde fotoğraflar üretme imkanı sunuyor. Kamera uygulamasını ilk kez açtığınızda fotoğraf stilini seçebileceğiniz gibi, bunun seçimini daha sonra da gerçekleştirebilirsiniz. Bu özellik filtrelerden farklı, renk ayarlamaları resmin geneline tek bir parça hâlinde yapılmıyor, sahnenin farklı alanlarında farklı düzenlemelerin yapılması söz konusu. Sonuçlar da oldukça başarılı görünüyor. Bu arada çektiğiniz bir fotoğrafın üzerinde daha sonra stil değişimi yapamıyorsunuz.
Önde yer alan 12 megapiksel TrueDepth kamera da oldukça başarılı sonuçlar üretiyor. Sadece yeterli ışıkta değil, düşük ışıkta çekilen fotoğraflar da başarılı. Düşük ışıkta ekranı flaş gibi kullanabilirsiniz, ayrıca Gece modu ön kamera ile de çalışıyor. Bu iki özelliğin de aktif olduğu bir gece çekiminde yeteri kadar net bir fotoğraf elde etmek mümkün. Detaylıca bakıldığında hafif kumlanma olsa da bu, göz ardı edilebilecek seviyede bulunuyor.
Video tarafında iPhone 13 Pro, saniyede 60 kare hıza kadar 4K video kaydı gerçekleştirebiliyor. Dolby Vision HDR video kayıt yeteneği de varlığını sürdürüyor. iPhone’lar video çekimi konusunda her zaman en üst seviyededir ve iPhone 13 Pro ile de bu yer değişmiyor. Bir profesyonel kamera kalitesinde durağan, renk canlılığı ve parlaklığın tatmin edici olduğu, ses kaydının kaliteli biçimde yapıldığı videolar çekebilirsiniz. Durağanlık sadece geniş kamerada değil, yakınlaştırma yapıldığında geçilen telefoto kamerada da korunuyor.
iPhone 13 Pro da iPhone 13 gibi Sinematik mod özelliğini bünyesinde barındırıyor. iPhone 13 serisinin tanıtımında çok konuşulan bu özellik, arka planı bulanıklaştırılmış, kişiye daha fazla odaklanan, sinema filmi tadında çekimler yapmanıza olanak sağlıyor. Sahnede başka kişiler de varsa, netleme sahne içinde dinamik biçimde değişiklik gösteriyor. Kamera uygulamasında Sinematik adlı özel bir mod var. Buna geçiş yaparak çekim yapmaya başlayabilirsiniz. Çekimler 1080p çözünürlükle sınırlı. Bu, normal bir kullanıcı için çok önemli olmayabilir, ancak profesyoneller için 4K çözünürlükte kayıt imkanının olması daha iyi olurdu. Apple’ın bu desteği de yakın gelecekte, daha sonraki nesil iPhone’ların birinde getireceğini tahmin ediyoruz. Sinematik mod yeni olsa da, çekilen videolar oldukça tatmin edici görünüyor. Çektiğiniz videoda daha sonra da düzenlemeler yapabilir, netleyeceğiniz kişi veya noktayı değiştirebilirsiniz.
Profesyonellerin ilgisini çekecek bir iPhone 13 Pro özelliği de Apple ProRes video desteği olacaktır. Apple ProRes yüksek kaliteli ve kayıplı bir video sıkıştırma formatı. 8K’ya kadar video kayıt imkanı sunuyor ve daha çok post-prodüksiyonda verimlilik sağlıyor. Bu format genellikle reklamlarda veya akış servislerindeki içeriklerde kullanılıyor. iOS 15.1 güncellemesiyle bu format iPhone 13 Pro’ya gelecek. O zaman bu özelliğe daha detaylı biçimde değinecek ve ayrı bir dosyada aktaracağız.
Ön kamera ile de 4K video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Bu kamera donanım özellikleri açısından epey iyi bir noktada bulunuyor. Yaptığı video çekimleri de memnun edici. Sinematik modu sadece arka kamerayla değil, ön kamerayla da kullanabileceğinizi belirtelim. Video günlük çekenler için ön kamera gayet iyi bir performans sunacaktır.
iPhone 13 Pro inceleme: Sonuç
iPhone 13 Pro, birçok açıdan üst sınıf nitelikler taşıyor ve öncelikle fiyatının hakkını veriyor. İlk bakışta ve tutuşta iPhone 13 ile aradaki farkı anlamayabilirsiniz, ancak kullanmaya devam ettikçe, malzeme kalitesi ve verdiği hissi daha iyi biçimde hissediyorsunuz. Bu telefonu kullanmak oldukça zevkli. Üstelik 6.1 inç ekranı büyük ekran deneyimi ve ergonomi arasında iyi bir denge sunuyor. iPhone 13 Pro’dan Apple’ın iPhone 11 Pro Max ve iPhone 12 Pro Max modellerini ana telefon olarak kullanmıştık, yani daha büyük ekrana alışmıştık. Bundan sonra daha küçük bir ekrana dönüş yapmak bizim için hiç sorun olmadı. iPhone 13 Pro da yüksek bir görsel deneyimi ve kullanışlılığı sunmayı başarıyor. Üstelik kamera özelliklerinin iPhone 13 Pro Max ile aynı tutulması, her iki telefon arasında kararsız kalanların, ancak daha rahat elde tutabileceği bir telefona doğru aklı kayanların daha rahat biçimde karar vermesini sağlayacaktır.
iPhone 13 Pro’daki A15 Bionic işlemci, profesyonel seviyede işler için kullanılacak ve buna uygun bir performans beklenen iPhone’dan istenilenin alınmasını sağlıyor. Depolama alanı seçeneklerinin 1 TB’ye kadar geniş tutulmasının da kullanıcı ihtiyaçlarının belirlenmesinde daha geniş bir hareket alanı sunacağını söyleyebiliriz. Pil, iPhone 13 Pro’nun en güçlü olduğu alanlardan bir tanesi. Bu sayede sadece daha uzun süre boyunca eğlence değil, iş yapmayı da sağlayacaktır.
“Pro” modeli satın almaya karar verenlerin birçoğunun aklı daha büyük ekranlı “Max” seçeneklerine kayabilir. Ancak iPhone 13 Pro da, görsel deneyim ve pil performansı bakımından aşağıda kalmıyor. Üstüne üstlük kamera özelliklerinin ve yeteneklerinin aynı olması da bu seçeneği geçen yıllara göre daha cazip kılıyor. Aradaki fiyat farkını vermek istemeyenler için iPhone 13 Pro yeteri kadar makul bir seçim olacaktır.