iPhone 12 Pro
GittiGidiyor’dan satın alın
Apple’ın bu yıl daha da zenginleştirdiği iPhone serisi içinde dikkate değer yenilikler var. Geçen yılın 5.8 inç ekranlı iPhone 11 Pro modelinin devamı olarak nitelendirebileceğimiz iPhone 12 Pro da selefine göre önemli yeniliklerle geliyor. Ekranı ve boyutları büyüyen, böylelikle fiyat, özellikler ve ekran konusunda kendisinden önceki modele göre daha iyi bir noktaya gelen iPhone 12 Pro, cam ve paslanmaz çelik birleşimi şık tasarımıyla da gerçekten üst sınıf bir iPhone kullanmanın hissini veriyor. Yine de, kendisiyle aynı boyutlara ve ekrana sahip olan iPhone 12’nin de bulunması, bu iki telefon arasında kararsız kalanların sayısını daha da artıracaktır. Peki, bu telefonu neden tercih etmeli? iPhone 12 Pro inceleme yazısında bu telefon ile ilgili yorumlar ve sorunun cevabı yer alıyor. Videoyu da izlemeyi ihmal etmeyin.
iPhone 12 Pro inceleme: Tasarım
iPhone 12 Pro da serinin diğer üyeleri gibi düzleştirilmiş bir kenar tasarımıyla geliyor. Bu yönüyle hem iPad Pro ve iPad Air serileriyle uyumlu hâle geldiğini, hem de yıllar öncesinin iPhone 4 ve iPhone 5 modellerini andırdığını söyleyebiliriz. Tasarımı değişmiş olsa da, Apple’ın “Pro” model iPhone’larında kullandığı malzeme türlerini tercih ettiğini görüyoruz. Telefonun önü ve arkası camla kaplı, kenarlar ise paslanmaz çelikten yapılmış. iPhone 12’nin kenarlarına nazaran iPhone 12 Pro’nun kenarları daha parlak görünüyor. Bununla birlikte parmak izlerini veya ufak çizikleri gösterme konusunda daha cömert davranıyor. Eğer bunları görmek hoşunuza gitmiyorsa, bir kılıf kullanmanızı tavsiye ederiz.
Ön tarafta kullanılan cam daha da sağlam hâle getirilmiş. Apple Ceramic Shield adını verdiği bu camın diğer akıllı telefonlarda kullanılanlardan daha sağlam olduğunun altını çiziyor ve bunun ilk kez kullanıldığını belirtiyor. Düşme durumunda dört kat daha iyi bir performans sergilediğini de ekliyor. iPhone 12 Pro’yu deneyimlediğimiz süre boyunca herhangi bir düşme testi yapmadık, telefonun düşmemesi için de dikkatli davrandık. Aslında bu, inceleme için gelen her akıllı telefon için uyguladığımız davranış. Her ne olursa olsun, Apple’ın açıklaması iç rahatlatıcı. Çizilmeler konusunda da iPhone 12 Pro kullandığımız süre boyunca herhangi bir sıkıntı çıkarmadı, ancak arzu ederseniz piyasada satılan ekran koruyucu filmlerden edinebilirsiniz.
iPhone 12 Pro’nun arkasında kullanılan cam da sağlamlığıyla dikkat çekiyor. Bu telefonu kullandığımız süre boyunca kılıf kullanmadık ve arka tarafta da dikkate değer çizik veya aşınma görmedik. Apple, bu cam yüzeyde özel bir ikili iyon değiştirme süreci uyguladığını belirtiyor. Yüzeyin matlığı ve pürüzlüğü iPhone 11 Pro ve Pro Max’inkiyle aynı. Apple logosu ve sol üst köşedeki kamera modülü arka yüzü tamamlıyor. iPhone 12 Pro da suya ve toza dayanıklı bir telefon. Üstelik Apple, serinin diğer üyelerinde olduğu gibi bu modelde de IP68 sertifikalı suya dayanıklılığı daha da geliştirmiş. Telefon 6 metre derinlikteki suda 30 dakika boyunca kalabiliyor. Kahve, çay, kola ve bunun gibi sıvıların üstüne dökülmesi durumunda da korkmanıza gerek kalmıyor.
iPhone 12 Pro renk seçenekleri de bu yıl değişiklik gösteriyor. Aslına bakarsanız Apple; uzay grisi, gümüş ve altın gibi klasik renkleri koruyor. Altının tonunda hafif değişiklikler var. Bununla birlikte pasifik mavisi gibi yeni bir renk de geçen yılın koyu yeşil renginin yerini alıyor. Elimizdeki ürün de bu renkte ve gerçekten çok hoş görünüyor. Yeni bir iPhone kullandığınızı zaten değişen tasarımı, düz kenarlarıyla açık şekilde gösterirsiniz. Ancak kullandığınız telefonun bir iPhone 12 Pro olduğunu en açık şekilde ortaya koymak isterseniz, o hâlde en güzeli pasifik mavisi rengi seçmek olacaktır. Eğer kılıf kullanmak isterseniz, şeffaf kılıf hem tasarımı hem de rengi açık şekilde gösterecektir.
Portların ve düğmelerin yerleşimi tarafında fazla değişen bir şey yok. Yalnızca nano SIM kart tepsisinin sol kenara alındığını görüyoruz. Yine sol kenarda ses tuşları ve ses kapatma anahtarı var. Açma, kapatma, ekranı uyandırma ve Siri’yi çağırma gibi işler için kullanılan Yan Tuş ise sağ kenarda, üste doğru yerleştirilmiş. Tuşların basma aralığı iyi ayarlanmış, normal tutuşta parmaklarınız rahatlıkla ulaşıyor, el yordamıyla bulup kullanma konusunda da sorun yok.
iPhone 12 Pro inceleme: Ekran ve Ses
iPhone 12 Pro’nun selefine göre ekran tarafındaki en önemli farkı artan ekran büyüklüğü oluyor. 5.8 inç yerine 6.1 inçlik bir ekran var. Ekran yine Super Retina XDR OLED ekran, 800 nit standart, 1200 nit maksimum parlaklık değeri var. Çözünürlük 1170 x 2532 piksel ile hem yatay hem de düşey yönde artıyor, ancak 460 ppi ile hemen hemen aynı piksel yoğunluğu korunuyor. 19.5:9 görüntü oranlı ekranın üst kısmında Apple’ın klasik çentiği var ve görsel açıdan bu çentikle yaşamaya birçok kullanıcının alıştığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Apple, iPhone 12’de de aynı büyüklük, çözünürlük, piksel yoğunluğu ve teknolojileri barındıran bir ekran sunuyor. Yalnızca tipik ekran parlaklık değeri iPhone 12 Pro’da daha yüksek. Her ne olursa olsun, normal şartlarda iki ekranın da hemen hemen aynı deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. iPhone 12 Pro kullanıcılar bu ekran sayesinde bir yandan kaliteli bir görsel deneyim yakalarken bir yandan da çalışmak, okumak, izlemek veya oyun oynamak için yeterli bir ekran alanını elde ediyor.
Ekranın 1200 nit tepe parlaklık değeri sayesinde HDR fotoğrafları veya videoları görüntülerken renkleri daha detaylı şekilde sergilemek mümkün oluyor. Bu sayede gerek Netflix veya YouTube’daki HDR videoları ya da iPhone 12 Pro ile çektiğiniz Dolby Vision videoları izlerken, gerek çektiğiniz fotoğraflara bakarken detaylar en iyi şekilde ve tüm canlılığıyla göreceksiniz. 2 milyona 1 kontrast oranı da derin siyahlarla renklerin gerçekçi biçimde görüntülenmesine katkıda bulunuyor.
Apple’ın daha önce de iPhone’larda yer verdiği True Tone ve Haptic Touch gibi ekran teknolojileri bu telefonun ekranında da mevcut durumda. True Tone sayesinde ekrandaki beyaz renk dengesi etraftaki ışığın renk sıcaklığına göre ayarlanıyor. Bu, özellikle beyaz arka planlı sayfalarda veya e-kitaplarda yararlı oluyor. Haptic Touch ise 3D Touch’ın yerini alan bir özellik. Kilit ekranı veya bağlamsal menülerle daha iyi şekilde etkileşim kurmayı sağlıyor. Bunun dışında geçen yıllarda olduğu gibi iPhone 12 Pro’nun ekranı da 60 Hz yenileme hızına sahip. Android tarafındaki üst sınıf telefonlarda 90 Hz veya 120 Hz varsayılan değerler olmaya başladı. Apple ise bu yıl da standart değere bağlı kalmayı sürdürüyor. Aslına bakarsanız, daha yüksek yenileme hızı günlük kullanımda çok fazla fark yaratmıyor, ancak Pro modellerde bir artı niteliğini taşıyabilirdi.
Ses tarafında ise iPhone 12 Pro seleflerinin çizgisini sürdürüyor. Apple, son yıllarda iPhone’ların ses deneyiminde büyük ilerlemeler kaydetmişti. Onların bu telefonda da yer aldığını görüyoruz. Alt kenardaki hoparlörlere ek olarak ekranın üst kısmındaki ahizede de ikinci bir hoparlör bulunuyor. Bu iki hoparlörün ses çıkış şiddeti hemen hemen aynı, aradaki seviye farkını ancak çok dikkatli biçimde dinlerseniz fark ederseniz. Oyun oynarken, müzik dinlerken veya video izlerken bu hoparlör sisteminin dışında, başka bir harici hoparlöre ihtiyaç duymazsınız. 3.5mm kulaklık jakı yok. Kutudan da kulaklık çıkmıyor. Bu durumda kulaklık için ek yatırıma ihtiyaç var. Eğer elinizdeki 3.5mm jaklı kulaklığı kullanmayı tercih ederseniz, 3.5mm-Lightning adaptörü satın almalısınız. Buna ek olarak AirPods veya AirPods Pro gibi kablosuz kulaklıklar da size kullanım kolaylığı ve iyi bir ses kalitesi sunacaktır. Bu kulaklıklar hakkında daha fazla detay için yayınladığımız incelemelere göz atabilirsiniz.
iPhone 12 Pro inceleme: Performans ve Pil
iPhone 12 Pro da serinin diğer üyeleri gibi Apple A14 Bionic işlemciyle geliyor. Apple, 5nm tabanlı bu işlemcinin bir akıllı telefondaki en hızlı işlemci olduğunun altını çiziyor. Makine öğrenmesi ile birlikte genel performansta da büyük sıçrama yapıldığını dile getiriyor. A14 Bionic’te iki adet performans çekirdeği ve dört adet özelleştirilmiş verimlilik çekirdeği bulunuyor. Öte yandan dört çekirdekli GPU birimi de mevcut durumda. 16 çekirdekli Neural Engine motoru da yapay öğrenme tabanlı modellerde daha iyi bir performans sunuyor. Her ne kadar Apple belirtmese de, iPhone 12 Pro’da 6 GB RAM’in bulunduğunu da üçüncü taraf kaynaklardan öğreniyoruz.
Sonuç olarak Apple A14 Bionic’in yüksek bir performans sunmasını bekleriz ki, pratikteki deneyimlerimiz de bu doğrultuda. Telefon gerçekten akıcı ve hızlı, kullanıcı arayüzünde gezinti, uygulamaların açılması ve oyunların yüklenmesi gibi işlerde iPhone 12 Pro gerçekten hızlı. Videoların veya fotoğrafların düzenlenmesi gibi işlerde de iPhone 12 Pro gerçekten de iyi bir sonuç sergiliyor. GeekBench 5 benchmark testinde iPhone 12 Pro, aynı işlemciyi taşıyan iPhone 12 ile aşağı yukarı aynı puanları elde ediyor. Selefi iPhone 11 Pro ile de arada, bir nesil farkını anlamlı kılacak kadar fark var.
Apple bu telefonda depolama alanı seçeneklerini daha yüksek seviyeden başlatıyor ve sınırı da daha yüksekte. Kullanıcılar 128 GB, 256 GB ve 512 GB arasından tercihlerini yapabilirler. 128 GB’lık giriş seviyesinin çoğu kullanıcı için yeterli olacağını düşünüyoruz. Ancak iPhone 12 Pro’yu profesyonel seviyede fotoğraf ve video çekimi gibi işlerde de yoğun şekilde kullanmayı istiyorsanız, bu durumda 256 GB’lık bir seçeneği tercih etmeniz yerinde olacaktır.
Tıpkı RAM gibi, pil kapasiteleri konusunda da Apple net bilgiler vermiyor. Ancak bu telefonda tıpkı iPhone 12’de olduğu gibi 2815 mAh kapasiteli pilin bulunduğunu öğreniyoruz. Apple’ın verdiği değerlere baktığımızda iPhone 12 Pro’nun tek bir şarjla 17 saate kadar video izleme, 11 saate kadar internet üzerinden video izleme, 65 saate kadar müzik dinleme gibi performansları sunduğunu görüyoruz. Pratikteki deneyimlerimiz de Apple’ın verdiği değerlerin doğrultusunda çıkıyor. Çoğu kullanıcı için iPhone 12 Pro, normal yoğunluklu kullanımda, tam dolu bir pille sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracaktır, telefonlarını şarj etmeye ihtiyaç duymayacaktır.
iPhone 12 Pro da selefleri gibi hızlı şarj ve kablosuz şarj desteğine sahip. Apple bu yıl itibarıyla iPhone’ların kutusundan güç adaptörünü çıkardı. Yani, ilk kez iPhone satın alacaksanız ve elinizde daha önce kullandığınız bir güç adaptörü yoksa, bunun için de ek yatırım yapmalısınız. Piyasada ayrı olarak satılan 20W’lık USB-C uçlu güç adaptörü uygun bir seçenek olacaktır. Bununla yarım saatte yüzde 55-60 arası bir doluluğa ulaşılıyor. Bir saat 45 dakika civarında bir sürede de pil tamamen doluyor.
Kablosuz şarj desteği tarafında da bu yıl farklı bir şeyler var. Bunun öncesinde iPhone 12 Pro’nun da Qi kablosuz şarj destekli cihazlarla şarj edilebileceğini belirtelim. Bunlarla 7.5W’a kadar güç çıkışıyla şarj mümkün oluyor. Apple’ın MagSafe olarak adlandırdığı yeni ekosistemin içinde yer alan kablosuz şarj adaptörü ise maksimum 15W güç çıkışı ile daha hızlı bir kablosuz şarj imkanı sunuyor. Aslında diğer kablosuz şarj aksesuarlarında olduğu gibi MagSafe’te de hızdan çok pratiklik ön planda. Ve gerçekten de MagSafe pratik bir çözüm. iPhone 12 Pro’nun arkasında bulunan halka şeklindeki güçlü mıknatısın da yardımıyla MagSafe kablosuz şarj adaptörü iPhone’a sıkıca tutunuyor, kablosuz şarjın yapıldığı yeri kaçırmanız mümkün değil.
Söylediğimiz gibi, MagSafe bir ekosistem ve iPhone’larla birlikte opsiyonel olarak sunulan kablosuz şarj adaptörü sadece bir örnek. MagSafe özelllikli kılıflar, cüzdanlar ve benzeri aksesuarlarla iPhone 12 Pro’nun görünümünü ve işlevselliğini daha da zenginleştirebilirsiniz. Apple, kendi çıkardığı tüm kılıflarda MagSafe özelliğini de sunuyor. Yani telefon kılıfla bile düzgün şekilde kablosuz olarak şarj edilebiliyor. MagSafe özellikli cüzdan kılıfı ise ister kılıfla ister kılıfsız olarak iPhone 12 Pro’ya takabilirsiniz.
5G de iPhone 12 serisinin önemli yeniliklerinden bir tanesi ve Türkiye’de satılan modellerde de 5G desteği var. Gerek Türkiye’ye 5G geldiğinde gerek yurt dışına gittiğinizde, bugünden satın aldığınız iPhone 12 Pro ile daha yüksek bağlantı hızlarından yararlanabilirsiniz. Bu arada Türkiye’de de kullanıma sunulmaya başlanan e-SIM desteği iPhone 12 Pro’da da mevcut. Biri normal SIM, diğeri de e-SIM olmak üzere iki hattı tek bir telefonda aynı anda kullanabilirsiniz.
iPhone 12 Pro inceleme: Yazılım ve Güvenlik
iOS 14, iPhone 12 Pro’da yüklü olarak geliyor. Yenilenen Ana ekran deneyimi, görsellik ve işlevsellik açısından daha da zenginleşen araç takımları, Uygulama Arşivi ile daha düzgün bir Ana ekran, telefon görüşmeleri ve Siri için daha kompakt tasarımlar iOS 14’ün başlıca yenilikleri arasında yer alıyor. iPhone 12 Pro sahiplerinin de yararlanabildiği tüm bu yenilikler ve daha fazlasıyla ilgili detaylar için iOS 14 inceleme yazısına ve videosuna göz atabilirsiniz.
Güvenlik tarafında ise iPhone 12 Pro’da Face ID var. Face ID zaten olgunlaşmış, hızlı şekilde çalışan bir sistem ve iPhone 12 Pro’da da işini hızlı şekilde yapıyor. Yalnızca yüz maskesini yoğun şekilde kullandığımız bu pandemi döneminde Face ID’nin çalışma performansı da düşüyor. Apple, yüz maskesi takarken Face ID yerine hızlı şekilde parola girmenizi sağlayan bir özelliği iOS 13.5 güncellemesiyle birlikte getirmişti. iPhone 12 Pro’da da bundan yararlanmak mümkün oluyor. Aslında Apple, iPad Air ile birlikte kenardaki güç düğmesine Touch ID’yi iyi şekilde entegre edebildiğini gösterdi. Belki iPhone 12 serisinde de bunun uygulamasını görsek daha güzel olabilirdi.
iPhone 12 Pro inceleme: Kamera
iPhone 12 Pro’da iPhone 12’den farklı olarak üç tane kamera bulunuyor. Her biri 12 megapiksel çözünürlüklü Geniş, Ultra Geniş ve Telefoto kameralar arka tarafta mevcut. Buna bir de ilk kez bu yılın başlarında çıkan iPad Pro’da gördüğümüz LiDAR tarayıcısını ekleyin. Dual Tone flaş ve mikrofon ile arkadaki kamera modülü tamamlanıyor.
Apple, iPhone 12 Pro’da da iPhone 12’dekiyle aynı özelliklere sahip bir Geniş kameraya yer veriyor. Bu kamera f/1.6 ile geçen yılın modellerindekine göre daha yüksek diyafram açıklığına sahip. Optik görüntü sabitleme sistemi de kamerada mevcut. 12 megapiksel çözünürlüklü, f/2.4 diyafram açıklıklı Ultra Geniş kamera da geçen yılın modelindekiyle aynı özelliklere sahip. Aslında aynı durumun Telefoto kamera için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bu telefoto kamera 2 kat optik yakınlaştırma imkanı sağlarken f/2.0 diyafram, optik görüntü sabitleme gibi özellikleri de bünyesinde barındırıyor.
Apple, iPhone 12 Pro’daki f/1.6 diyafram açıklıklı ana kameranın düşük ışıkta yüzde 27’ye varan oranda daha iyi performans sunduğunu belirtiyor. Gerçekten de düşük ışıkta çekilen fotoğraflara baktığımızda parlaklığın ve renklerdeki canlılığın yüksek olduğunu görüyoruz. Kumlanma ve bulanıklık ise oldukça düşük seviyelerde kalıyor. Bu noktada optik görüntü sabitlemenin de yardımları görülüyor. Gece modu ile de etkileyici gece manzara fotoğrafları yakalayabilirsiniz. İçerideki çekimlerde de gece modu sayesinde parlaklığı ve renklerin canlılığını daha da artırmanız mümkün.
Işık şiddetinin yeterli olduğu koşullarda da gayet canlı ve parlak, memnun edici kareler yakalanıyor. Renklerdeki canlılık ve görüntülerdeki keskinlik de etkiliyor. Apple’ın makine öğrenmesi yardımıyla sahneleri anlayan ve buna bağlı olarak fotoğrafın farklı noktalarında farklı ayarlamalar yapan Smart HDR 3 teknolojisi de ışığın karşıdan geldiği veya aydınlatmanın sahne içinde değişiklik gösterdiği karelerde memnun edici sonuçların elde edilmesini sağlıyor. Arkadaki telefoto kameranın varlığı ise portre modunun daha yüksek performansla çalışmasını sağlıyor. Gözlük veya saç teli gibi ince noktalardaki bulanıklaştırmalar genel olarak daha iyi şekilde yapılsa da, ara sıra filtreden kaçan sonuçların olduğunu da görüyoruz.
iPhone 12 Pro’nun ultra geniş kamerası ve telefoto kameraları uzaklaştırma veya yakınlaştırma yaptığınızda ana kamera ile renk canlılığı, sıcaklığı ve parlaklık açısından tutarlı sonuçlar elde etmeyi sağlıyor. Bu kameraların düşük ışık performanslarını da iyi bulduğunuzu söyleyebiliriz.
Arkada yer alan LiDAR tarayıcı akla genellikle artırılmış gerçeklik tabanlı uygulamaları getiriyor. Ancak bu birimin sayesinde iPhone 12 Pro’nun kamerası netlemeyi daha hızlı yapıyor. Gerçekten de, düşük ışıklı bir ortamda iPhone 12 ve iPhone 12 Pro ile yaptığımız netleme testinde iPhone 12 Pro’nun bu ortamda bile nesneye hızlı şekilde netleme yaptığını gördük. Daha hızlı netleme de çekmek istediğiniz sahneyi kaçırmamanız demek oluyor.
Bu arada iPhone 12 Pro’ya profesyonellerin ilgisini çekecek bir özellik de biz bu incelemeyi hazırlarken iOS 14.3 güncellemesiyle birlikte yayınlandı. Apple ProRAW olarak adlandırılan özel format sayesinde Apple, profesyonellere RAW formatının esnekliğini ve kontrolünü, sunduğu bilişimsel fotoğrafçılık yetenekleriyle buluşturuyor. Apple ProRAW; CPU, GPU, ISP ve Neural Engine gibi işlemci birimleri tarafından yapılan bilişimsel işlemleri tek bir görüntü dosyasında buluşturuyor. Bu format Deep Fusion ve Smart HDR gibi çoklu görüntü işleme ve bilişimsel fotoğrafçılık yeteneklerinin avantajlarını sunuyor. Bu fotoğraflar Apple’ın Fotoğraflar uygulaması veya diğer profesyonel fotoğrafçılık uygulamalarıyla da düzenlenebilecek. Aslında iPhone’lar uzun zamandır RAW formatında fotoğraflar üretiyordu, ancak bunlar Apple’ın yazılımsal dokunuşlarından yoksundu. Bu yeni format sayesinde iPhone 12 Pro, fotoğrafçılar için gerçek anlamda fark yaratacaktır. ProRAW’un yarattığı farklarla ilgili ayrı bir içeriğimiz olacak.
Video tarafında da iPhone 12 Pro, video çekimiyle uğraşanların fazlasıyla ilgisini çekecek yenilikler barındırıyor. Yine önceden olduğu gibi saniyede 60 kare hızına ve 4K çözünürlüğe kadar, farklı çözünürlük ve kare hızlarında çekimler yapılabiliyor. iPhone 12 Pro’nun bu konuda epey iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz. Özellikle Filmic Pro gibi profesyonel bir video kayıt uygulaması yardımıyla iPhone 12 Pro, bozulan video kameramızın yerini aldı ve yayınladığımız son birkaç videonun çekimini çoğunlukla bu telefon sayesinde gerçekleştirdik.
iPhone’ların video çekimi konusunda sundukları malum ve Apple şimdi Dolby Vision ile HDR video kaydı ile zincire önemli bir halka daha ekliyor. Apple’ın belirttiğine göre bu telefon, dünyada doğrudan Dolby Vision kaydı yapan ilk akıllı telefon. Üstelik 10-bit HDR video kayıt desteğiyle daha fazla rengi de yakalamak mümkün. Bunlar belki son kullanıcı için çok fazla anlam ifade etmeyebilir, ancak işi video çekimi olanlar için anlaşılır ve önemli kavramlar. Tıpkı bizim gibi, işlerinde iPhone 12 Pro’yu daha fazla kullanmalarını sağlayacaktır.
Dolby Vision video çekimleri parlaklık ve renk canlılığı açısından gerçekten etkiliyor. Bu videoları iPhone 12 Pro’da doğrudan düzenlemek de memnun edici özelliklerden bir tanesi. Böylelikle prodüksiyondan önce çekimleri iyileştirmek ve son hâllerini vermek için telefonunuzu kullanmanız yeterli olacaktır. Öte yandan piyasada daha fazla gördüğümüz 4K ve HDR destekli TV’ler için bizzat bunların hakkını verecek şekilde kendi içeriklerinizi oluşturma imkanını yakalayacaksınız.
Video çekimi tarafındaki bu önemli görsel yeniliklerin dışında iPhone 12 Pro, her iki kamerasında barındırdığı optik görüntü sabitleme sistemi ve buna ek olarak elektronik görüntü sabitleme sisteminin yardımıyla profesyonel video kameraları aratmıyor. Ses kaydı da kaliteli biçimde yapılıyor.
Önde yer alan TrueDepth kamera sistemi ise iPhone 12’de ve iPhone 11 Pro’daki sistemle aynı unsurları barındırıyor 12 megapiksel çözünürlüklü selfie kamera f/2.2 diyafram açıklığına sahip. Bunun yanında derinlik sensörünü de görüyoruz. Ön kamera ile de 4K HDR video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Bu kamerada da bulunan elektronik görüntü dengeleme sistemi sayesinde de durağan video çekimleri yapabilirsiniz. Öte yandan Gece çekimini ön kamera ile de kullanabilir, böylelikle pozlama süresini artırarak daha aydınlık çekimler yapabilirsiniz. Üstelik elektronik dengeleme sistemi sayesinde uzun pozlamalarda bulanıklık etkisi de çok düşük seviyede kalıyor. Kısacası, iPhone 12 Pro ile her koşulda memnun edecek selfie fotoğraflar çekebilirsiniz.
iPhone 12 Pro, iPhone 12 ile aynı niteliklere sahip Geniş ve Ultra Geniş kameralar barındırsa da, sahip olduğu artılarla gerçekten de biraz daha profesyonellere özel bir kamera deneyimi sunduğunu gösteriyor. Ultra geniş açılı sensörün varlığı, normal kullanıcı için telefoto sensörün varlığına göre daha önemlidir. Ancak fotoğraf veya video çekimiyle profesyonel veya amatör olarak uğraşıyorsanız, kaliteden ödün vermeden yakınlaştırma yapmak da önemlidir. İşte telefoto lensin varlığı da bu noktada önem kazanıyor. LiDAR tarayıcının kamera tarafında sunduğu avantajlar bir yana, artırılmış gerçeklik tabanlı uygulamaların kullanımı konusunda da çalışanlara daha fazla imkan ve verim kazandırıyor.
iPhone 12 Pro inceleme: Sonuç
iPhone 12 Pro sahip olduğu özellikler, tasarım, malzeme seçimi gibi özelliklerle gerçekten de üst sınıf telefon havasını vermeyi başarıyor. Aslına bakarsanız, normal bir kullanıcı için ekranı aynı olduktan sonra iPhone 12 yerine iPhone 12 Pro’yu seçmek için fazla neden kalmıyor. Ancak fotoğraf ve video çekimiyle ilgilenen ve bu alanda daha zengin donanıma sahip bir telefon isteyen kullanıcısıysanız, üstüne üstlük çok büyük ekranlı ve gövdeli bir iPhone da istemiyorsanız, o hâlde iPhone 12 Pro sizin için uygun bir seçenek olacaktır.
Her ne kadar iPhone 12 ile aynı tasarımı paylaşsa da, sahip olduğu paslanmaz çelik gövde ile iPhone 12 Pro varlığını hem hava hem de ağırlık açısından hissettiriyor. Ekranı yüksek bir görsel deneyim sunuyor. Performansı da bir amiral gemisi telefondan beklenen seviyede. Pil performansını da yeterli bulduk. Yazılım konusunda da iOS 14 size gereğinden fazlasını sunuyor. Face ID de iyi bir performans sunuyor. Yani performans, pil ve yazılım gibi unsurlar açısından iPhone 12 Pro, seleflerinin çizgisini devam ettiriyor.
Kamera tarafında dikkate değer yenilikler mevcut. Belki fotoğraf çekimi konusunda iPhone 11 Pro veya Pro Max ile arada çok büyük farklar olmayabilir, ancak Dolby Vision HDR video kaydı, özellikle video çekimiyle profesyonel şekilde uğraşanlar için iPhone 12 Pro’yu tercih edilebilecek bir telefon hâline getiriyor. Aslında iPhone 12 Pro Max, sahip olduğu biraz daha üstün özellikler ve büyük ekranıyla profesyonellerin daha fazla ilgi gösterdiği bir model olabilir. Ancak başta da söylediğimiz gibi kompakt bir telefon sizin için öncelikliyse, üstüne üstlük bütçenizi de daha fazla yukarı çıkarmak istemiyorsanız, o hâlde iPhone 12 Pro’yu tercih edebilirsiniz.
iPhone 12 Pro
GittiGidiyor’dan satın alın