İncelemelerManşetler

iPhone 12 İncelemesi

iPhone 12 inceleme yazısında Apple'ın 6.1 inç ekranlı 2020 model iPhone'u ile ilgili yorumlar, fotoğraflar ve video yer alıyor.
a101 16 kasım 2023 iphone 12

iphone 12 satın aliPhone 12
Amazon.com.tr’den satın alın

SATIN AL

Her ne kadar bu yıl iPhone 12 mini ile Apple daha küçük boyutlara ve dolayısıyla daha düşük fiyata sahip bir seçenek sunuyor olsa da, birçok kullanıcı için iPhone 12 fiyat ve büyüklük arasında kurduğu dengeyle en çok ilgi gören seçeneklerden biri olacak gibi görünüyor. Üstelik Apple, geçen yıllarda çıkan ve bu telefonun selefi olarak nitelendirebileceğimiz iPhone XR ve iPhone 11 gibi modellerden farklı olarak, daha yüksek fiyatlı telefonlarında kullandığı OLED ekranı kullanıyor. Böylelikle görsel açıdan iPhone 12, seleflerine göre birkaç basamak atlıyor. Buna bir de yenilenen tasarımı, geliştirilen kamera özelliklerini ve Apple A14 Bionic işlemciyi ekleyin. Peki, iPhone 12 günlük hayatta nasıl bir deneyim sunuyor? iPhone 12 inceleme yazısında bu sorunun cevabı ve yorumlar yer alıyor.

iPhone 12 inceleme: Tasarım

iPhone 12 serisinin genelinde yapılan tasarım düzenlemeleri ile birlikte iPhone 12 modeli de geçen yılın iPhone 11 modeline göre biraz daha küçük boyutlarla geliyor. Kalınlığı da dikkate değer oranda azaltılmış. 7.4 milimetrelik kalınlığı ve 164 gram ağırlığıyla selefi olarak nitelendirebileceğimiz modelden hem daha ince hem de daha hafif. Özellikle kenarların düzleştirilmesi iPhone 12’nin boyunun ve eninin selefine göre ciddi biçimde küçülmesine katkıda bulunuyor. Telefonun hafiflemesi de telefonu kullanma zevkini artırıyor.

Aslına bakarsanız iPhone 12, yine selefi gibi cam ve alüminyum birleşimi bir gövdeyle geliyor. Öndeki Ceramic Shield camı saymazsak malzeme türü ve kalitesinde bir değişiklik yok. Ne var ki, bu telefon geçen yılın modeline göre biraz daha üst sınıf bir telefon kullanıyormuş hissini veriyor. Değişen tasarımın bunda etkisi var, ancak esas fark yaratan unsur ekran ki, ona birazdan değineceğiz. iPhone 12, iPhone 11’e göre daha az renk seçeneğiyle geliyor, ancak geçen yıldan bildiğimiz çoğu renk korunuyor. Elimizdeki siyah renk ise daha çok ağır takılmayı sevenleri ve klasik renkleri tercih edenleri etkileyecektir.

Telefonun kenarlarını saran alüminyum çerçeve arkada da cam tabakayla buluşuyor. Bu tabakanın parlak ve pürüzsüz bir yüzeyi var. Sol üst köşedeki kamera modülü ise mat yüzeyli bir camla kaplı. Kamera modülü iki kamerayı ve flaşı barındırıyor. Apple, bu telefonda giriş, çıkış ve düğmelerin yerini SIM kart tepsisi hariç, değiştirmiyor. Normalde sağ kenarda görmeye alıştığımız SIM kart tepsisi sol kenara alınmış. Altta yine Lightning portunu görüyoruz. Bunun her iki yanında ızgaralar var, bunlardan bir hoparlöre diğeri de mikrofona ayrılmış. Sağ kenarda güç butonu, sol kenarda ses tuşları var. Ses tuşlarının üstünde de ses kapatma ve açma anahtarı bulunuyor. Üst kenar temiz bırakılmış.

iPhone 12’yi kılıfsız biçimde kullanmak ayrı bir keyif veriyor. Ancak bir yandan da bu kadar para verdiğiniz bir telefonu meydana gelecek düşme veya çizilmelere karşı korunaklı olmasını da istersiniz. Her ne kadar bu telefonu kılıfsız kullanmak keyif verse de, kılıfla kullanmayı tercih ediyorum. Apple, iPhone 12 için farklı kılıf seçenekleri bulunuyor. Elimizdeki kırmızı renkli silikon kılıf iPhone’u yeteri kadar havalı gösteriyor. Üstelik ön tarafın siyahıyla birleştiğinde görünüşü daha da etkileyici oluyor. Eğer iPhone 12’yi farklı renkte tercih ettiyseniz ve tasarımın her zaman açıkta olmasını istiyorsanız, o hâlde şeffaf kılıf tercih edebilirsiniz.

Apple, bu yıl iPhone 12 serisiyle birlikte sunduğu MagSafe teknolojisini kılıflarına da eklemiş. Aslına bakarsanız silikon kılıf veya şeffaf kılıf gibi aksesuarlarda manyetik kuvvetin etkisi çok hissedilmiyor, ancak Cüzdan Kılıf aksesuarını tercih ederseniz durum farklı. İçine kredi kartı, kimlik veya sürücü belgesi yerleştirebileceğiniz bu kılıf iPhone 12’nin arkasına kılıf olsun veya olmasın, sıkıca tutunuyor. Ben kartlarımı genellikle cüzdanda taşımayı tercih ettiğim için çok kullandığımı söyleyemem, ancak cüzdanından daha çok telefonunu her yere götürenler ve sadece kredi kartı kullanmayı tercih edenler için bu Cüzdan Kılıf kullanışlı bir aksesuar olacaktır.

iPhone 12 de suya ve toza dayanıklı. Bu durum IP68 sertifikasıyla belgeleniyor. Ancak Apple, geçen yılın modellerine göre bu suya dayanıklılığı geliştirmiş. Artık 6 metre derinliğe kadar suda 30 dakikaya kadar kalabiliyor. Yani iPhone 12’nizin üstüne sıvı dökülürse veya telefonu havuz, deniz veya su birikintisine düşürürseniz, herhangi bir zarar görmeyecektir.

iPhone 12 inceleme: Ekran ve Ses

iPhone 12, selefi iPhone 11 gibi 6.1 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip ekran barındırıyor. Ekranın üst kısmında bir iPhone klasiği hâline gelen çentiği görmeye devam ediyoruz. Kenarların düzleştirilmesi ve OLED ekrana geçilmesiyle birlikte iPhone 12’nin ekran çerçevesi daha da incelmiş. Yüzde 86’lık bir ekran-gövde oranı sunuluyor.

iphone 12 inceleme

Yukarıda iPhone 12’nin selefine göre daha değerli bir telefon hissini verdiğini belirtmiş ve bunda da ekranın önemli bir paya sahip olduğunu dile getirmiştik. Apple, hem iPhone 12 hem de iPhone 12 Pro’da 6.1 inç, Super Retina XDR OLED ekrana yer veriyor. Bu ekran da iPhone 11’deki IPS LCD ekran gibi 625 nit tipik parlaklık değerine sahip. Ancak 1200 nit maksimum parlaklık değeriyle yüksek dinamik aralıklı görüntüleri ve videoları daha iyi şekilde yansıtıyor. Derin siyahlar ve 2000000:1 gibi yüksek kontrast oranıyla renkler oldukça canlı ve etkileyici görünüyor. Gerçekten de ekran, iPhone 12’yi kullanmayı daha da zevkli hâle getiriyor.

Ekran çözünürlüğü de artırılmış. 1170 x 2532 piksel ekran, 460 ppi gibi ortalamanın üstü olarak nitelendirebileceğimiz bir piksel yoğunluğunu sunuyor. Bu da yüksek keskinlik ve netlik anlamına geliyor. Sonuç olarak yüksek parlaklık, keskinlik ve canlı renkler sunan ekran video izlemeyi, bir şeyler okumayı, internette gezinmeyi veya çekilen fotoğraflara bakmayı daha keyifli hâle getiriyor. HDR10 ve Dolby Vision desteği de görsel deneyimi yukarılara çıkarıyor. iPhone 11 ile çekilen fotoğraflara bile iPhone 12’nin ekranında baktığımızda daha etkileyici göründüğünü fark ediyoruz.

iphone 12 inceleme

Apple bu ekranda da True Tone teknolojisini sunmayı sürdürüyor. Yani ekranın renk sıcaklığı ortam koşullarına göre otomatik olarak ayarlanıyor. Böylelikle gözünüz daha az yorulacaktır. Özellikle beyaz arka planın daha yoğun olduğu internet siteleri veya e-kitap gibi içeriklerde True Tone’un etkisi daha iyi şekilde görülüyor. Bu arada iPhone 12’de Apple, 60 Hz yenileme hızına sahip ekranı sunmayı sürdürüyor.

Ekranın üstünü kaplayan Ceramic Shield düşmelere karşı dört kat yüksek sağlamlık sağlıyor. Üzerindeki oleofobik kaplama sayesinde yansıtması da düşük, böylelikle parlak ışık altında bile ekranda ne olduğunu rahat şekilde görebilirsiniz. iPhone 12 dış ortamda kullanımda da herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor.

Ses tarafında da daha önceki iPhone’ların çizgisi sürdürülüyor. Alt kenardaki ana hoparlörün yanı sıra ekranın üstündeki ahize bölümünde ikinci bir hoparlör bulunuyor. Bu hoparlörlerin ses çıkış şiddeti birbirine çok yakın, böylelikle yatay kullanımda stereo ses etkisi de başarılı biçimde veriliyor. Ses çıkış şiddeti ortalamanın üstünde, baslar hissediliyor, tizler de dengeli ve yüksek ses şiddetinde rahatsız etmiyor.

iPhone 12’de de 3.5mm kulaklık jakı yok. Bu artık olağan bir durum. Ne var ki, bu yılla birlikte Apple kutudan kulaklığı da çıkardı. Bu nedenle ilk kez bir iPhone sahibi olacakların kulaklık konusunda farklı çözümler bulmaları gerek. Eğer elinizdeki 3.5mm uçlu kulaklığı kullanmak isterseniz, en iyisi Lightning – 3.5mm adaptör satın almak olacaktır. Ancak kablosuz kulaklıklar giderek daha yaygın hâle geliyor, fiyatları da uygun sayılır. Bunları tercih edebilirsiniz. Eğer rahatlık ve kolay bağlantı isterseniz, o hâlde AirPods veya AirPods Pro tercihleri daha mantıklı olacaktır.

iPhone 12 inceleme: Performans ve Pil

iPhone 12’de Apple A14 Bionic işlemci bulunuyor. 5nm mimarisine dayan bu işlemci 2 adet 3.1 GHz yüksek performans çekirdeği ve 4 adet 1.8 GHz verimlilik çekirdeği içeriyor. Mimarisine ve sahip olduğu çekirdek yapısına bağlı olarak güç tüketimini verimli biçimde gerçekleştiriyor. Apple, bu işlemcide 4 çekirdekli GPU’ya da yer veriyor. Apple A14 Bionic, yapay zekâ yetenekleri konusunda da oldukça ileride bir işlemci. Bunun sonucunda oyunlarda, kamera uygulamasında veya yüksek grafik ve işlem gücü gerektiren fotoğraf ve video düzenleme ya da hesaplama uygulamalarında iPhone 12 oldukça iyi iş çıkarıyor.

Her ne kadar Apple RAM değerlerini vermese de, iPhone 12’nin de iPhone 11 gibi 4 GB RAM’e sahip olduğunu biliyoruz. Daha fazla RAM çoklu görev konusunda avantaj sunuyor, özellikle arka planda daha fazla uygulamanın aktif biçimde tutulması konusunda yarar sağlıyor. Ne var ki, iPhone 12’de iPhone 12 Pro’dan daha az RAM’in bulunmasının bir dezavantajını görmedik. Apple bu telefonda depolama alanı seçeneklerini 64 GB ile başlıyor. 128 GB ve 256 GB seçenekleri de mevcut. iPhone 12 ile daha fazla fotoğraf ve video çekeceğinizi dikkate alırsak, fiyat ve performans arasında en iyi dengeyi 128 GB kapasiteli seçenekle yakalayabileceğinizi söyleyebiliriz.

iPhone 12’nin performans tarafında beklentileri karşıladığını görüyoruz. Bir üst sınıf telefondan beklenen akıcılığı ve hızı sunuyor. Isınma konusunda da aşırıya kaçmadığını görüyoruz. Telefonu kullandığımız süre boyunca çeşitli oyunlarla, fotoğraf veya video çekimleriyle zorlamaya çalıştık. Tabii ki, telefonun sıcaklığı artıyor, ancak rahatsız edici seviyelere çıkmıyor, makul aralıkta kalıyor. GeekBench 5 benchmark testiyle de telefonun performansını ölçmeyi ihmâl etmedik. A14 Bionic’in hem tekil hem de çoğul çekirdek sonuçlarıyla A13 Bionic’in önde geldiğini gördük. Bu doğal, ancak aradaki değerlerin farkının çok yüksek seviyede olmadığını da belirtmek gerekiyor.

iPhone 12’nin fiziksel boyutlarının iPhone 11’inkine göre azalması pil kapasitesinin de düşmesine neden oluyor. Apple, pil değerlerini açıklamıyor, ancak üçüncü taraf kaynaklardan öğreniyoruz ki, iPhone 12’de 2815 mAh kapasiteli pil bulunuyor. iPhone 11’de ise 3110 mAh kapasiteli pil vardı. Apple, iPhone 12’deki pilin 17 saate kadar telefonun hafızasındaki videoları oynatma imkanı sunduğunu belirtiyor. Bu süre Netflix, YouTube gibi internet üzerinden izlenen videolarda 11 saate kadar veriliyor. 65 saate kadar müzik dinleme de Apple’ın iPhone 12 için verdiği pil değerleri arasında bulunuyor. Pratikteki gözlemlerimizi iPhone 12’nin normal yoğunluklu bir kullanımda sabahtan akşama bir iş gününü rahatlıkla çıkaracağını gösteriyor.

iPhone 12 de selefleri gibi hızlı şarj desteğine sahip. Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl iPhone’ların kutusundan güç adaptörü çıkmıyor. Eğer daha önce bir iPhone’unuz varsa ve elinizde de onun Lightning kablosu ve güç adaptörü varsa, onu da iPhone 12’yi şarj etmek için kullanabilirsiniz. Ancak daha önce iPhone kullanmadıysanız veya eski iPhone’unuzu satarken kablosu, kulaklığı ve güç adaptörüyle eksiksiz şekilde satmak istiyorsanız, o hâlde Apple’ın sunduğu güç adaptörlerinden bir tanesini satın almanız yerinde olacaktır. 20W güç adaptörüyle iPhone 12’yi hızlı şekilde şarj edebilirsiniz. Bu arada aynı güç adaptörü Apple’ın sonbaharda satmaya başladığı iPad Air ve 8. nesil iPad gibi cihazların kutularından da çıkıyor. Eğer o tabletlerden herhangi bir tanesini satın aldıysanız veya almayı düşünüyorsanız, kutudan çıkan güç adaptörünü iPhone 12’yi şarj etmek için de kullanabilirsiniz.

Söz konusu 20W güç adaptörüyle yarım saatte yüzde 50-60 arasında bir doluluğa ulaşılıyor. Bir buçuk saati biraz aşkın bir zamanda ise pilin tamamı şarj ediliyor. Kısacası iPhone 12’nin hızlı şarj performansı, destekleyen güç adaptörünün varlığı hâlinde gayet iyi.

Kablosuz şarj özelliği de mevcut. Üstelik Apple, bu yıl söz konusu desteği fiziksel açıdan daha iyi hâle getiriyor. iPhone 12’nin içinde, halka şeklinde büyük bir mıknatısın varlığı görünüyor. Bu, MagSafe olarak adlandırılan yeni teknolojinin bir parçası. Bu yapı sayesinde iPhone 12, kablosuz şarj aksesuarlarının şarj işini gerçekleştirilen bölümüne tam olarak oturuyor ve şarjın başlamaması gibi bir durum ortadan kaldırıyor. Üstelik Apple, bu manyetik kuvveti sadece şarj için değil, başka aksesuarların da iPhone’lara sıkıca bağlanması için kullanıyor.

Apple, MagSafe teknolojisinde açılışı doğal olarak kendi aksesuarlarıyla yaptı. Örneğin ince bir disk görünümündeki MagSafe şarj aksesuarı sayesinde iPhone’unuzu kablosuz olarak şarj edebilirsiniz. iPhone 12, 15W kablosuz şarj desteğine sahip ve Apple’ın MagSafe adaptörü de bu desteği sunuyor. Şarj hızı ise doğal olarak kabloludan yavaş. 15 dakikada yaklaşık yüzde 10 gibi bir şarj hızına, 20W güç adaptörünü de kullanarak ulaştık. Söz konusu MagSafe adaptöründen iPhone 12’yi kılıfla kullanırken de yararlanmak mümkün. Apple’ın sunduğu MagSafe destekli aksesuarların dışında, Qi kablosuz şarj protokolünü destekleyen, piyasada epey fazla miktarda gördüğümüz şarj aksesuarlarıyla da iPhone 12’yi kablosuz olarak şarj edebilirsiniz.

Apple’ın iPhone 12 serisi lansmanında öne çıkardığı özelliklerden bir tanesi de 5G olmuştu. Ancak Türkiye’de henüz 5G şebekeleri aktif olmadığı için Apple, tanıtımlarda bunu çok fazla öne çıkarmıyor. Ancak Türkiye’de satılan iPhone 12’de de Avrupa’da satılan cihazlarla aynı seviyede 5G desteği mevcut durumda. Yani, yurt dışına çıktığınızda ve 5G şebekelerinin bulunduğu bir ülkeye gittiğinizde, iPhone 12’ninizle bu şebekelere bağlanabilir ve daha yüksek hızda mobil internet bağlantısından yararlanabilirsiniz. Bu arada telefonda e-SIM desteği de açık. Böylelikle biri fiziksel SIM, diğeri de e-SIM olmak üzere iki hattı iPhone’da aynı anda kullanabilirsiniz.

iPhone 12 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

iPhone 12’de iOS 14 yüklü olarak geliyor. iOS 14 ile birlikte Apple’ın akıllı telefonlarında kullanıcı deneyimini değiştiren önemli yenilikler sunuldu. Bunların başında yenilenen Araç takımları ve Ana ekran düzeni bulunuyor. Uygulama Arşivi ve araç takımlarının ana ekran sayfalarına eklenebilmesi sayesinde çok daha verimli bir ana ekran kullanımı elde edebilirsiniz. Bunun dışında Siri de farklı bir tasarım ve yenilenen kadın sesi ve yeni gelen erkek sesiyle birlikte sunuluyor. iOS 14 ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için iOS 14 inceleme yazısına ve videosuna göz atmanızı tavsiye ederiz.

Apple, servisleri ve diğer cihazlarla kurulan etkileşimlerle gerçek anlamda bir ekosistemi kullanıcılara sunuyor. iPhone 12’yi de bu ekosistemin merkezine yerleştirebilirsiniz. Eğer ilk kez iPhone 12 ile Apple ekosistemine adım atacaksanız, bunu muhtemelen Apple Watch, AirPods gibi yeni cihazlar takip edebilir. Bunların birbirine kolayca bağlanması, arada kesintisiz biçimde geçişlerin sunulması, iCloud üzerinden yedekleme ve eşzamanlama gibi işlerin verimli şekilde yapılması kullanışlılığı artırıyor. Uygulama ve oyun desteği bakımından da Apple’ın App Store platformunun çok zengin olduğunu biliyoruz. iPhone 12 kullanıcılar tüm bu yazılım temelli avantajlardan ve deneyimlerden yararlanma imkanı buluyor.

Güvenlik tarafında ise Apple, iPhone 12’de de Face ID’yi tek biyometrik kimlik doğrulama yöntemi olarak sunmayı sürdürüyor. Aslında iPad Air ile birlikte kenardaki Touch ID düğmesinin kullanışlı olabileceğini gördük. iPhone 12’nin sağında yer alan büyük yan tuş da Touch ID için elverişli görünüyor. Üstelik yüz maskesinin dışarıdaki hayatın çok büyük bir kısmında kullanıldığı bu dönemde Face ID’nin verimi de çok yüksek seviyede değil. Buna rağmen Apple, Face ID alternatifi bir sistemi sunmuyor. Bunun yerine iOS 13.5 güncellemesiyle birlikte gelen, yüz maskesi takılıyken parola giriş ekranının otomatik olarak görünmesi gibi bir çözüm tercih ediliyor. Her şeye rağmen, pandemi koşullarından bağımsız olarak değerlendirildiğinde, Face ID daha önceki iPhone’larda olduğu gibi düzgün ve hızlı şekilde çalışmayı sürdürüyor.

iPhone 12 inceleme: Kamera

Her üretici gibi Apple da, akıllı telefonlarında kameraya ayrı bir önem veriyor. iPhone 12 serisinde seleflerine göre dikkate değer ilerlemeler var. Belki bunlar iPhone 12 Pro ve Pro Max modellerinde daha ileri seviyede, ancak iPhone 12’de de selefi iPhone 11’e göre kamera tarafında ileri yönde atılmış bazı adımlar bulunuyor.

Arkada yine iki tane kameranın bulunduğunu görüyoruz. Ve her iki kameranın da çözünürlüğü 12 megapiksel ile korunuyor. Ancak ana kameranın diyafram açıklığı f/1.6 ile artırılmış. Optik görüntü sabitleme bu geniş kameranın özellikleri arasında yer alıyor. Ultra geniş açılı kamera ise f/2.4 diyafram açıklığı, 120 derece görüş açısı gibi özelliklerle iPhone 11’deki kamerayla aynı özellikleri paylaşıyor. Bu iki kamera arkada, kare şekilli bir sensöre yerleştirilmiş. Dual-LED flaş ve mikrofon da burada bulunuyor. Arka yüzün parlak ve pürüzsüz yüzeyinden farklı olarak kamera modülü iPhone 12 Pro’daki gibi mat bir cam yüzeyle kaplı bulunuyor. Lensler de safir kristal cam kaplamayla çizilmelere karşı korunuyor.

iPhone 12 ile farklı koşullarda çektiğimiz fotoğraflar genel olarak hayal kırıklığı yaratmıyor. Yeterli ışık koşulları altında net, parlak ve canlı renklere sahip kareler yakalamak mümkün oluyor. Gün doğumu ve gün batımı gibi, ışık şiddetinin normale göre daha düşük olduğu ortamlarda bile net ve renklerin doğruluğunun yüksek olduğu kareler yakalanıyor. Düşük ışıkta da iPhone 12 genel olarak iyi performans sergiliyor. Bulanıklığın çok düşük, kumlanmanın çok az seviyede olduğu, buna karşı renk doğruluğu ve canlılığının yüksek olduğu kareler yakalayabilirsiniz. Gece manzara çekimlerinde de iPhone 12 iyi sonuçlar çıkarıyor.

Bu kamera sisteminde Apple’ın Smart HDR 3 olarak adlandırdığı HDR sistemi var. Verdiği sonuçlar da iyi. Işığın karşıdan geldiği, yüksek pozlamalı ve gölgeli alanların bulunduğu fotoğraflarda aydınlatma gerçekten de dengeli biçimde yapılıyor. Özellikle aşağıdaki gün doğumu fotoğrafında bunu iyi şekilde görebilirsiniz. Bunun yanında ultra geniş açılı lens de iyi performans sergiliyor. Ana kamerayla tutarlı bir renk doğruluğu ve sıcaklığı sunmayı başarıyor. Buna ek olarak düşük ışıktaki çekimlerde de performansını fena bulmadığımızı söylememiz gerekiyor.

Portre çekimlerde telefoto lens olmadığı için görüş açısı iPhone 12 Pro’dakine göre daha geniş, süjenin etrafında daha geniş alan alınarak fotoğraf çekimi yapılıyor. Sonuçların genel olarak iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bazen saç veya saçtaki toka gibi nesnelerin arka plandan ayırt edilmesinde sorunlar söz konusu olabiliyor. Bu arada kamera sisteminin netlemesinin hızlı olduğunu söylemeliyiz. Rüzgarlı bir ortamda yakından çekmeye çalıştığımız gülün tüm hatları keskin bir şekilde belli oluyor. Bu fotoğrafı da galeride bulabilirsiniz.

Ön tarafta yer alan TrueDepth kamera sistemi 12 megapiksel, f/2.2 diyafram açıklıklı kamera içeriyor. Smart HDR, Gece çekimi gibi özellikler ön kamerada da mevcut. Işığın yeterli olduğu koşullarda net, canlı ve detayların iyi olduğu fotoğraflar çekebilirsiniz. Gece çekimleri de parlak sayılır, detaylar ve renkler de iyi şekilde algılanıyor. Buna karşın hafif bulanıklığın, pürüzsüzleştirmenin ve kumlanmanın olduğunu görüyoruz. Yine de, iPhone 12 ile her koşulda memnun edici selfie fotoğraflar çekebileceğinizi söyleyebiliriz.

Video tarafında Apple bu yıl HDR video kaydı gibi bir yeniliği sunuyor. Saniyede 30 kare hıza kadar HDR video kaydı yapabilirsiniz. Bunun dışında saniyede 60 kare hıza kadar 4K video kaydı da mevcut. Arka kamera optik görüntü sabitleme desteğine de sahip olduğu için profesyonel video kamera tadında kayıtlar yapabilirsiniz. Buna bir de sinematik görüntü sabitleme yeteneğini ekleyin. Saydığımız bu özellikler, optik görüntü sabitlemenin varlığı hariç, ön kamera için de geçerli. Yani iPhone 12 tek başına sadece fotoğraf değil, video çekim işleri için de fazlasıyla yeterli olacaktır. Video günlük tutanlar bile iPhone 12 ile işlerini rahatlıkla yerine getirebilirler.

iPhone 12 inceleme: Sonuç

Apple’ın geçen yıllarda çıkardığı iPhone XR ve iPhone 11 gibi modeller, daha yüksek fiyatlı iPhone’larda işlemci, ana kamera, kablosuz şarj ve benzeri özellikleri nispeten daha uygun fiyatlardan sunmasıyla en çok ilgi gören iPhone modelleri arasında yer almıştı. Her ne kadar bu yıl iPhone 12 mini gibi daha ucuz bir alternatif olsa da, birçok tüketicinin ekran büyüklüğü ve diğer özellikleri nedeniyle yine daha çok iPhone 12 gibi, başta saydığımız modellerin devamı niteliğindeki telefona ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz.

Üstelik bu yıl iPhone 12’nin iPhone 12 Pro ile aynı ekran türünü, yani Super Retina XDR ekranı barındırması nedeniyle bu modeli seçenlerin içi seçimlerinden dolayı biraz daha rahat edecektir. Gerçekten bu ekran sayesinde iPhone 12, kendisiyle aynı büyüklüğe, ancak daha üstün teknik özelliklere sahip olan iPhone 12 Pro ile aradaki farkın açılmasını önlemiş oluyor. Buna karşın daha düşük RAM, telefoto kameranın bulunmaması, depolama alanı seçeneklerinin daha düşük seviyeden başlamasıyla iPhone 12, gerçekten de “Pro” modele göre biraz daha ana akım kullanıcı kitlesine hitap ediyor.

iPhone 12’yi tercih eden kullanıcılar tasarım, ekran, performans, pil, yazılım ve kamera gibi, neredeyse her açıdan seçimlerinden memnun olacaklardır. Tabii ki, bu telefonu tercih etmeden önce bütçe hesabını iyi şekilde yapmak gerekiyor.

iphone 12 satın aliPhone 12
Amazon.com.tr’den satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.