Teknoloji

iPhone 12 dünyanın en çok satan 5G telefonu

a101 16 kasım 2023 iphone 12

Apple’ın iPhone 12 modeli piyasaya çıkan ilk 5G uyumlu telefonlar arasında yer almayabilir. Ancak gelecek nesil cihazın dünyada en çok kullanılan 5G telefonu hâline gelmesi için sadece birkaç hafta yetti. Counterpoint Research tarafından yayınlanan yeni bir araştırma raporu, iPhone 12’nin Ekim 2020 itibarıyla yeryüzündeki tüm 5G telefonlarının yüzde 16’sını oluşturduğunu kaydetti. iPhone 12 Pro ile birleştirildiğinde, Apple’ın 5G akıllı telefon pazarındaki payı yüzde 24’e ulaşıyor.

Raporun etkileyici yanı ise Apple’ın iPhone 12 serisinin yurt dışında ekim ayının sonlarına doğru çıkmış olması ve kısa sürede Samsung cihazlarından daha yüksek pazar payına ulaşması. Örneğin, Galaxy Note 20 Ultra 5G ve Galaxy S20 Plus 5G modelleri yeni iPhone’lardan haftalar önce yurt dışında satışa çıkmıştı.

Raporda iPhone 12’nin popülaritesinin mevcut iPhone kullanıcılarının 5G bağlantısına gösterdiği talep ve ilgiye bağlı olarak arttığı belirtiliyor. “Bu, özellikle ABD’de iPhone 12 ve 12 Pro satışlarının üçte birinden fazlasını oluşturan güçlü mobil operatör tanıtımlarıyla tamamlandı. Tüm operatörler, iPhone 12’yi takas ve sınırsız planların bir karışımı aracılığıyla 0 dolara sunuyordu.” ifadesi yer aldı. “Çin ve Japonya da iPhone 12 serisi için güçlü bir ilk talep gördü. Bölgesel bir varlığı olan diğer 5G modellerinin çoğuyla karşılaştırıldığında, iPhone 12 daha geniş bir pazar kapsamına sahiptir – 140’tan fazla ülkede mevcuttur, sonuç olarak bu da satışlara yardımcı olur.”

5G akıllı telefon pazar payları aşağıdaki gibi dağılıyor:

5g telefon pazar payları

iPhone 12’nin iki haftadan daha kısa bir sürede yaklaşık yüzde 25’lik bir pazar payı elde etmeyi başardığı gerçeği, cihaza yönelik taleple ilgili daha önce gördüğümüz raporlar göz önüne alındığında şaşırtıcı sayılmaz.

iPhone 12 ve diğer modellerin üretimi için iddialı tahmin

Daha geçen hafta, tedarik zinciri kaynaklarına atıfta bulunan bir Nikkei haberi, 2021’in ilk yarısında iPhone üretiminin 2020’ye göre yüzde 30 daha yüksek olacağını işaret etmişti. Bu rakamın iPhone SE gibi, iPhone 12 dışındaki cihazları da içerdiğini belirtmek gerekiyor. Nikkei Asia’ya konuyla ilgili olan çok sayıda kişi, Cupertino merkezli teknoloji devinin tedarikçilerden en yeni iPhone 12 serisi, bunun yanı sıra iPhone 11 ve iPhone SE dahil olmak üzere 95 milyon ila 96 milyon iPhone üretmelerini istedi. Ancak sektör genelinde görülen temel bileşen eksikliği bu hedefi tehdit edebilir.

Sonuç olarak Nikkei, tüm yıl için iPhone üretiminin 230 milyon adede ulaşabileceğini tahmin ediyor. Bu rakam, Apple’ın geçen yılki iPhone üretiminden yüzde 20 daha yüksek bir rakama karşılık geliyor.

Apple, iPhone satış rakamlarını farklı modellere göre açıklamıyor. Ancak haber, iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max talebinin özellikle güçlü olduğunu ve Apple’ın ilk tahminlerinin üzerinde olduğunu bildiriyor. Bu arada iPhone 12 Mini, bildirildiğine göre Apple’ın ilk tahminlerine göre daha düşük performans gösteriyor. iPhone 12 Mini talebi, her iki cihaz da kompakt form faktörlerine sahip olduğundan iPhone SE’nin geçtiğimiz nisanda çıkan 2020 sürümünden olumsuz etkilenmiş olabilir.

Apple, gelecek ayın sonlarında geride kalan ve içinde tatil dönemini de barındıran birinci mali çeyrek yılına ilişkin kazanç raporunu yayınladığında, iPhone 12 satışlarının da daha net bir tablosuna sahip olacağız.

İLGİLİ HABERLER