Pandemi, evden çalışırken işlerini halletmek için tableti kullananların sayısını artırdı. Çocuklar ise cihazı uzaktan eğitim için kullanıyordu. Günün sonunda ise hem ebeveynler hem de çocukları işlerini bırakıp tabletlerini mobil oyunlar oynamak veya bir şeyler izlemek için kullandılar. Sonuç olarak tabletler geride kalan bir yılı aşkın dönemde büyük ilgi gördü ve Apple iPad de ilgi gören tabletlerin başını çekiyordu. Öyle ki, Apple’ın bu yılın ocak ayından mart ayına kadar süren mali ikinci çeyreği (2021 takvim yılının ilk çeyreği) sırasında, iPad geliri yıldan yıla çarpıcı bir şekilde yüzde 79 oranında artmıştı.
Apple’ın bu hafta ortalarında açıklanan üçüncü çeyrek mali kazanç raporu (takvim yılının ikinci çeyreğine denk geliyor) sırasında, iPad gelirindeki yıldan yıla kazanç yüzde 11 oranında düştü. Brüt düşüşe rağmen, iPad 30 Haziran’da sona eren çeyrekte küresel sevkiyatlara dayalı olarak dünyanın en iyi tableti olmayı sürdürdü. IDC tahminlerine göre, bir yıl önce sevk edilen 12,5 milyona kıyasla üç ay içinde 12.9 milyon iPad’in sevkiyatı gerçekleştirildi.
Apple’ın iPad sevkiyatları ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,5 artmasına rağmen, küresel tablet pazarındaki pazar payı hala yüzde 32,1’den yüzde 31,9’a geriledi. Bunun nedeni, Apple’ın büyümesinin, çeyrek boyunca yüzde 4,2 olan tüm tablet pazarının büyümesini takip etmesiydi.
IDC’nin rakamlarına göre ikinci sırada Samsung yer aldı. Güney Koreli elektronik devi mart-haziran ayları arasındaki dönemde 8 milyon tablet sevkiyatı gerçekleştirdiğini kaydetti. Böylelikle geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon daha fazla tablet sevkiyatı gerçekleştirdiği ve yüzde 13,3 artış kaydetti. Samsung’un bu çeyrekte tablet pazarındaki payı, geçen yılın aynı çeyreğinde sahip olduğu yüzde 18’den yüzde 19,6’ya yükseldi. Lenovo ise, 2020’nin aynı döneminde satışa sunduğu 2,9 milyona kıyasla ikinci çeyrekte 4,7 milyon tablet sevkiyatı gerçekleştirdi. Böylelikle yıllık bazda kazancını yüzde 64,5 oranında artırdı.
Amazon ise IDC’nin tahminlerine göre 2020’de 3,6 milyon tablet sevkiyatı gerçekleştirdikten sonra bu yıl aynı dönemde 4,3 milyona ulaşan bir tablet sevkiyatına imza attı. Böylelikle yıldan yıla yüzde 20,3’lük kazanç artışı elde etti. Yakın zamanda bünyesinden ayrılan Honor markası altında piyasaya sunulan Honor tabletler hariç tutulduğunda Huawei, IDC’nin tahminlerine göre, tablet sevkiyatlarında beşinci sırada yer aldı. Yıldan yıla yüzde 53,7 düşüşle 4,5 milyondan 2,1 milyona seviyesine geriledi. Bu rakamlarla Çinli üretici geride kalan çeyrek yıllık dönemde küresel tablet pazarının yüzde 5,1’ini kontrol etti. Honor’un yaklaşık 400 bin adetlik 2020 ikinci çeyrek tablet sevkiyatlarını da dahil ederseniz, IDC Huawei’nin bu yılın ikinci çeyreğinde teslimatlarda yıldan yıla yüzde 57,5’lik daha yüksek bir düşüş kaydettiğini dile getiriyor.
Geride kalan üç ay boyunca, geçen yılın aynı nisan-haziran döneminde piyasaya sunulan 38,9 milyona kıyasla toplam 40,5 milyon tabletin sevkiyatı gerçekleştirildi edildi. Yine, bunlar IDC tarafından tahmini rakamlarıdır.