Apple’ın tabletleri artık kendi içinde de ikiye ayrılıyor. En son ilkbaharda yeni modeli çıkarılan 9.7 inç Retina ekranlı iPad, esas amacı içerik tüketimi olan, tableti internette gezinmek, film izleme, gazete, dergi veya kitap okumak olan kullanıcıları hedefliyor. Son olarak yaza girerken 10.5 inç ve 12.9 inç ekranlı yenilenmiş versiyonları çıkan iPad Pro ise, standart iPad modellerinin sunduklarına ek olarak, içerik üretimi odaklı araçlar ve yazılım destekleri, aynı zamanda daha yüksek işlemci gücüyle birlikte geliyor.
Apple, iPad Pro’nun bir PC’nin yerini alabilecek kadar güçlü ve yetenekli olduğunu iddia ediyor. Bir PC ile gerçekleştirilebilen birçok temel işlevin iPad Pro ile rahatlıkla gerçekleştirilebileceğine inanıyor. Şimdiye kadar elde ettiğimiz tecrübeler, Apple’ın bu iddiasının boş olmadığını gösteriyor. Ancak bu iddianın gerçeğe dönüşmesi için sadece iPad Pro tek başına yeterli olmuyor, kendisi için çıkarılmış aksesuarlara da ihtiyaç duyuluyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPad Pro 10.5 İncelemesi
iPad Pro’nun 2017 model versiyonlarının sahip olduğu parlak, yüksek hızlı ve canlı ekranlar, Apple A10X Fusion işlemci gibi özellikler, üretkenlik ve yaratıcılık odaklı tableti tek başına güçlü bir multimedya ve içerik tüketim tableti hâline getiriyor. Diğer bir deyişle onları piyasadaki en güçlü iPad modelleri yapıyor. Ancak aksesuarlarla desteklendiği takdirde bu tabletler, taşıdıkları “Pro” takısının hakkını tam olarak veriyor. Bu yazıda iPad Pro aksesuarlarına değiniyor, hangisinin gerekli olduğu hakkındaki yorumlarımızı aktarıyoruz.
Smart Keyboard
Eğer iPad Pro bir PC’nin yerine geçecekse, sahip olması gereken en önemli unsur fiziksel klavyesinin olması. iPad Pro’nun 10.5 inç ve 12.9 inç ekranlı versiyonları tam boyutlu sanal klavyelere sahip. Ne var ki, ekran üstü klavyede on parmak yazı yazmak kolay değil. Üstelik klavyenin görüntülenmesi nedeniyle ekranda diğer içeriklere kalan alan da azalmış oluyor.
Üçüncü taraf seçenekleri de tercih edebilirsiniz. Ancak 10.5 inç ve 12.9 inç iPad’ler için çıkarılmış olan Smart Keyboard, iPad Pro’yla yazı yazmak isteyenler için en kullanışlı aksesuar olma özelliğini taşıyor. iPad Pro’ya Smart Connector üzerinden anında bağlandığı için eşleştirmeyle vakit kaybetmiyorsunuz. Mıknatıslı bağlantı hattının ortasında yer alan üç adet pini Smart Connector ile buluşturmanız yetiyor, klavye kullanıma hazır.
Kumaş kaplı yüzeyi, ne çok sert, ne de çok yumuşak tuşları, aynı zamanda yeterli miktardaki tuş derinliği sayesinde Smart Keyboard ile yazı yazmak zahmetsiz. 12.9 inç Smart Keyboard’un tuşları standart dizüstü bilgisayar klavyesine yakın boyutlarıyla daha rahat ettiriyor, ancak 10.5 inç ekranlı iPad Pro’nun klavyesi de rahatlık bakımından hiç fena sayılmaz.
Bu arada isteğe göre, Smart Keyboard’un Türkçe F veya Q klavyeli düzenlerini de tercih edebilirsiniz. Her ne kadar Smart Cover kadar kolay ve pratik olmasa da, klavyeli kapağı da uygun şekilde katlayarak iPad Pro için bir ayak gibi kullanabilir, bu şekilde film veya dizi izleyebilir ya da Duet gibi uygulamalarla iPad Pro’yu bilgisayarınızın yanında ikinci bir monitör gibi kullanabilirsiniz.
iPad Pro için Smart Keyboard’un 12.9 inçlik versiyonu 749 TL, 10.5 inçlik versiyonu ise 699 TL’ye satılıyor.
Apple Pencil
iPad’in çıkışından bu yana bu tabletin dokunmatik ekranı üzerinde çizim yapmayı sağlayan çeşitli kalem aksesuarları gördük. Ancak bunlardan hiçbiri Apple Pencil’ın yanına yaklaşamamıştı. iPad Pro’nun ekranı için özel olarak geliştirilen Apple Pencil sayesinde gerçek bir kağıt ya da defter sayfasına herhangi türde bir kalemle çizim yapıyormuş hissini yaşayabilirsiniz. İster tükenmez kalemle not alın, isterseniz kara kalem çizim yapın. Apple Pencil basınç hassasiyeti sayesinde siz ekrana bastırdıkça daha kalın ve koyu renkle yazabiliyor. Eğer isterseniz bir kurşun kalemi eğik tutup tarama yaparmış gibi, Notlar uygulamasında da Apple Pencil’ı ekrana eğik şekilde temas ettirip aynısını gerçekleştirebilirsiniz.
2017 model iPad Pro’larla birlikte ekranın yenileme hızı 120 Hz’e kadar çıkabiliyor. Bu da Apple Pencil’ın ekran yazıp çizdiklerinizi daha hızlı şekilde algılayıp ekrana yansıtmasını sağlıyor. Sonuç olarak doğruluk ve hız artıyor, daha rahat çalışma imkanı mümkün oluyor.
Her ne kadar Smart Keyboard kadar elzem olmasa da, Apple Pencil da iPad Pro’da fark yaratan bir ürün. Apple Pencil sayesinde çoğu zaman fiziksel bir kalem veya deftere ihtiyaç duymadan, her türlü not alma ve çizim işlemleri için iPad Pro’yu kullanabilirsiniz. İster yüklü gelen Notlar’ı, isterseniz Microsoft OneNote veya Evernote gibi üçüncü taraf bir uygulamayı kullanın. Avuç içini reddetme mekanizmasının da yardımıyla, bileğiniz iPad Pro’nun ekranına dayalı ve ondan destek alacak biçimde, tıpkı A4 boyutlarında bir deftere yazı yazarmış gibi yazabilir ya da çizim yapabilirsiniz. Bu arada Notlar uygulaması, iOS 11 ile birlikte elle alınan notlarda da arama yapma imkanı sunacak. Bununla birlikte satır içine el yazısıyla metin ekleme fırsatı da geliyor. Ayrıca OneNote uygulamasında da satır içi el yazısı ekleme özelliğinin mevcut olduğunu belirtelim.
Not alma ve çizim yapma gibi işlere ek olarak, Apple Pencil ile iPad Pro’nuzu kontrol edebilir, parmaklarınızı ekrana değdirmek yerine ekran kalemini kullanabilirsiniz.
Apple Pencil’ın arka kapağı çıkarılıyor ve ortaya Lightning portuna girebilen bir uç çıkıyor. Bunu iPad Pro’nun Lightning portuna takarak Apple Pencil’ı şarj edebilirsiniz. Sadece 1-2 dakikalık şarj ile yarım saat kadar çalışmayı sağlayacak gücü elde etmek mümkün oluyor. Yalnız Apple Pencil’ı iPad Pro’ya bağlı şekilde şarj ederken dikkatli olun, kalemi bir yere çarpıp tabletin portuna girmiş durumda olan Lightning ucunu kırabilirsiniz.
Eğer bütçeniz uygunsa, Apple Pencil da iPad Pro’nun yanında bulunması kullanışlı olabilecek biri ürün. Fiyatı ise 449 TL. Bu arada Apple, yeni iPad Pro’larla birlikte Apple Pencil için özel deri kılıf da çıkardı. Eğer Apple Pencil’ın çantanızda veya herhangi bir yerde daha korunaklı şekilde muhafaza edilmesini isterseniz, 129 TL fiyata sahip bu aksesuarı da tercih edebilirsiniz.
Deri Zarf Kılıf
Apple, 2017 model iPad Pro’larla birlikte Deri Zarf Kılıfı da aksesuar seçenekleri arasına ekledi. Deriden yapılmış kılıf, kenarları şık biçimde dikilmiş bir cep içeriyor. Buraya iPad Pro yerleştiriliyor. Tablet Smart Cover ve Smart Keyboard aksesuarlarla birlikte de bu cebe sığıyor. Ancak özellikle Smart Keyboard ile yerleştirmeyi denediğimizde kenardaki dikişlerin hafif de olsa zorlanmaya başladığını gördük. Bu nedenle düzgün bir kullanım için iPad Pro’yu deri zarf kılıfın cebine tek başına yerleştirmek daha iyi olacaktır.
Bu arada cebin hemen üstünde de Apple Pencil için özel olarak yerleştirilmiş bir bölüm bulunuyor. Böylelikle ekran kalemi, iPad Pro’nun hemen yanında, kullanıma hazır şekilde bekliyor. Deri Zarf Kılıf, iPad Pro’nun kullanışlı bir çizim aracı olduğu mesajını güçlendiriyor.
iPad Pro’ya özel deri zarf kılıfın 699 TL. Apple 10.5 inç ve 12.9 inç iPad Pro için daha önce olduğu gibi silikon kılıf satmayı bıraktı. Bu nedenle çanta ve bunun gibi yerlerde tabletin çizilmeden saklanması için en kullanışlı Apple çözümü olarak elde bu aksesuar kalıyor. Bu aksesuar sayesinde çantamızda daha önce ön cepte diğer aksesuarlar arasında muhafaza ettiğimiz Apple Pencil için yeni bir yuva doğmuş oldu. Üstelik iPad Pro ile her an kullanıma hazır hâlde bekliyor. Eğer bütçeniz uygunsa, deri zarf kılıf da değerlendirilebilecek bir aksesuar.
Smart Cover
Her iPad gibi, 2017 model iPad Pro’lar için de Smart Cover kapaklar bulunuyor. Bu kapak özellikle tabletin multimedya işlerinde kullanımı sırasında işe yarıyor. Tableti dengede tutup bir şeyler izlemek daha kolay hâle geliyor. 12.9 inç tablet için standart ve deri kapak fiyatları sırasıyla 279 TL ve 379 TL olarak belirlenmiş. 10.5 inç iPad Pro için ise standart ve deri kapaklar sırasıyla 229 TL ve 329 TL’ye satılıyor.
Yukarıda detaylarını verdiğimiz orijinal Apple aksesuarları dışında, üçüncü taraf üreticilerin Apple’ın Pro tabletleri için satışa sunduğu aksesuar seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.