Apple iPad serisinin üzerindeki perdeyi kaldırdı, tanıtım toplantısının öncesinde sızanların gerçek olduğunu bir kez daha gösterdi. Büyük ekranlı iPad Air daha ince ve göz alıcı bir formda karşımıza çıkarken, iPad mini de Retina ekran kazandı. Her iki tablet ekran büyüklükleri dışında birbirinin aynısı gibi görünüyor. Ayrıca her iki tableti güçlendiren donanımlar da büyük benzerlik taşıyor. Yine de bu iki tableti belirli açılardan karşılaştırmak ve her iki tablet de Türkiye’de piyasaya çıktığında hangisini seçeceği konusunda yardıma ihtiyaç duyacaklara şimdiden yol göstermek iyi olacaktır.
Boyut ve Renk
Apple iPad serisinde de Mac serisindeki yaklaşımı sergilemeye başladı. Şirket farklı ekran büyüklükleriyle farklı kullanıcı kitlelerini hedefliyor.
iPad Air selefi iPad 4’e göre yüzde 28 daha hafif ve yüzde 20 daha ince formuyla dikkat çekiyor. Ancak 9.7 inç ekranıyla büyük ekranda tablet deneyimi yaşamayı isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyor. iPad Air’ın ekranını çevreleyen çerçeve bir hayli incelmiş ve görünüş açısından onu iPad mini’ye biraz daha yaklaştırmış. Her iki tablet yan yana konup bakıldığında arada ekran büyüklüğünden başka bir fark yok gibi görünüyor.
iPad mini’nin ekranı da 7.9 inç olarak kalmaya devam ediyor ve 2012’de tanıtılan birinci nesil iPad mini’nin tasarımıyla karşımıza çıkıyor. Uzay grisi-siyah ve gümüş-beyaz renk seçeneklerini hem iPad Air hem de iPad mini’de görüyoruz. Tanıtım toplantısı öncesinde beklentiler arasında yer alan altın renk seçeneğiyse boş çıktı.
Teknik Özellikler ve Pil Ömrü
iPad mini’nin daha ucuz fiyatı onun iPad Air’e göre daha düşük profilli donanım bileşenlerine sahip olacağı izlenimini uyandırıyordu. Ancak Apple bu beklentileri boşa çıkardı ve her iki tableti de aynı bileşenlerle sundu.
Her iki iPad modelinde de ilk kez iPhone 5s’te sunulan 64-bit A7 işlemci yer alıyor. Bu işlemci iPad Air’da selefine göre iki kat daha iyi CPU ve grafik performansının sunulmasını sağlayacak. iPad mini’de ise bu işlemci sayesinde dört kat daha yüksek CPU ve sekiz kat daha yüksek grafik performansı elde edilecek. M7 hareket işlemcisi her iki iPad modelinde de yer alıyor. Böylelikle ivmeölçer, jiroskop, pusula gibi modüllerin A7 üzerindeki yükü azaltılacak, güç verimliliği artacak.
Her iki tabletin arkasında da 5 megapiksel iSight kamera yer alıyor. Önde de aynı kalitede FaceTime HD kameralar bulunuyor.
iPad Air için 10 saate kadar pil ömrü bulunduğu belirtilirken, iPad mini için “tüm gün” çalışma sağlayacak pil ömründen bahsediliyor. Bu tabir, tahmin ediyoruz ki, sabahtan akşama bir iş gününü temsil etmek için kullanılıyordur.
Ekran, depolama ve bağlantı
iPad mini en sonunda Retina ekrana kavuştu, böylelikle birçok Apple hayranın ve sektör gözlemcisini tatmin etti. iPad Air ve iPad mini’de 2048 x 1536 çözünürlüğe sahip olan Retina ekranlar bulunuyor. Tabii ki, iPad mini’nin ekranı daha küçük boyuta sahip olduğu için 326 ppi değerine, yani iPhone 5s’in ekranının piksel yoğunluğuna ulaşması mümkün oluyor.
Her ne kadar daha yüksek piksel yoğunluğuna sahip ekranlar barındıran akıllı telefon ve tabletler görsek de, Apple Retina ekran teknolojisinin en iyi olduğunu söylemeyi sürdürüyor. Şirketin iddiasına göre iPad mini’nin 7.9 inç ekranı 7 inç tabletlerin ekranlarından yüzde 35 daha fazla görüntü alanı sunuyor; dolayısıyla Apple kendi ürününün daha iyi olduğunun altını bir kez daha çiziyor.
Her iki iPad modeli de 16 GB, 32 GB, 64 GB ve 128 GB’lık depolama alanı seçenekleriyle sunuluyor. Sadece Wi-Fi ve Wi-Fi + Hücresel seçenekler de bulunuyor.
Taşınabilirlik
Ekran, teknik özellikler ve tasarım noktasında iPad Air ve iPad mini’yi aynı seviyeye çeken Apple bundan sonrasında tercihi kullanıcılara bırakıyor. iPad mini küçük boyutları ve hafif oluşu nedeniyle çantada daha az ağırlık yapıyor, elde daha rahat tutulup kullanılıyor. Evde kullanımda ise büyük ekranlı iPad Air’ın biraz daha kolaylık sağlayacağını söylemek gerek.
Eğer zamanınızın büyük çoğunluğu dışarıda geçiyorsa, sürekli hareket hâlindeyseniz, o hâlde iPad mini sizin için daha uygun bir seçim olabilir. Ancak tableti daha çok evde kullanım amacıyla satın almayı düşünüyor; film izleme, oyun oynama veya üretkenlik uygulamalarını kullanma gibi işlevler sizin için öncelikliyse, o hâlde iPad Air’i tercih edebilirsiniz.
Fiyat ve Çıkış Tarihi
Retina ekranın gelişiyle birlikte iPad mini’nin fiyatı önceki nesil iPad mini’nin fiyatına göre biraz yükseldi. Retina ekranlı iPad mini’nin ABD başlangıç fiyatı 399 dolar oldu. Retina ekran istemeyenler için birinci nesil iPad mini de, yapılan küçük bir indirim neticesinde 299 dolarlık fiyat etiketiyle satılmaya devam edecek. Türkiye’deki birinci nesil ve ikinci nesil iPad mini fiyatlarında da benzer oranlarda artış ve inişler görebiliriz.
16 GB kapasiteli iPad mini Wi-Fi’nin şu anki Türkiye satış fiyatı 838 TL. Retina ekranlı iPad mini’deki fiyat artışını baz alarak kaba bir hesap yaptığımızda Retina ekranlı iPad mini’nin Türkiye’de 1000 TL’nin biraz üstü bir fiyatla piyasaya sunulmaya başlamasını bekleyebiliriz.
iPad Air’ın 16 GB kapasiteli modeli için 499 dolarlık ABD başlangıç fiyatı belirlenmiş. Yani tasarım değişse de, fiyatlar aynı kalmaya devam ediyor. Bu durumda Türkiye’deki iPad Air fiyatlarının 1250-1300 TL arasından başlamasını bekleyebiliriz.
iPad Air 1 Kasımda yaklaşık 40 kadar ülkede piyasada olacak. Eğer Türkiye bir AB üyesi olsaydı, muhtemelen 1 Kasımda bizde de iPad Air’ın satışa çıktığını görecektik. 1 Kasımda piyasaya çıkmayacak olsa da, iPad Air’ın Türkiye’ye gelişinin fazla zaman almayacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıl 2 Kasımda çıkan dördüncü nesil iPad’in Türkiye’ye gelişi aralık başında gerçekleşmişti. Bu yıl da benzer bir durum söz konusu olabilir. Hatta kasım sonunda bile iPad Air’ın Türkiye’de piyasaya çıktığını görebiliriz.
Retina ekranlı iPad mini için sadece kasım ayı gibi geniş bir zaman penceresi işaret edildi. Yani Apple iPad mini’nin Retina ekranlısını kasım ayının başında, ortasında veya sonunda yurt dışında piyasaya sürecektir. Bu durumda Türkiye’ye geliş takvimi de farklılık gösterecektir. Yine de, Retina ekranlı iPad mini’nin de Türkiye’ye girişinin en fazla bir buçuk ay sonra gerçekleşeceğini düşünüyoruz.
Sonuç
Hemen hemen tüm teknik bileşenler aynı olunca karar vermek de zor oluyor. iPad mini’nin Retina ekranlısı daha küçük boyutta daha fazla piksel sunacağı için yazı ve grafikler iPad Air’ın ekranında olduğundan daha keskin olacaktır. Bu da biraz daha göze hoş gelen görsel deneyim anlamına gelebilir. Tabii ki, küçük ekran küçük yazıları okumakta zorlanan gözler için bir handikap, bunu da unutmamak gerekiyor.
Taşınabilirlik anlamında iPad mini biraz daha önce çıkıyor. Ancak tableti çoğunlukla evde veya iş yerinde taşımayı, dışarı pek fazla çıkarmamayı düşünüyorsanız, o hâlde iPad Air sizin için daha uygun bir seçim olacaktır.