Apple, iOS 27.3’ün ilk geliştirici betasını yayımladı. Türkiye’deki kullanıcılar açısından en önemli yenilik, Siri AI’ın Türkçe dil desteğine kavuşması oldu. Yeni Siri deneyimi artık Türkçe ayarlarla kullanılabiliyor ve sorulara Türkçe yanıt verebiliyor. Güncelleme şimdilik geliştirici testinde, bütün kullanıcılara sunulan kararlı sürüm henüz yayımlanmış değil.
Siri AI’ın Türkçe desteği iOS 27.3 beta ile geldi
Teknoblog’dan Sabri Küstür’ün paylaştığı ekran görüntülerinde, Siri’nin beta ayarlarında dilin Türkçe olarak seçildiği görülüyor. Bir başka görüntüde ise Siri AI, Teknoblog hakkında Türkçe bir yanıt veriyor. Bu iki ekran, yeni desteği yanıt diliyle birlikte gösteriyor.


Apple, 26 Ekim’deki resmi duyurusunda Siri AI için Türkçenin yıl bitmeden geleceğini açıklamıştı. iOS 27.3’ün ilk betasıyla bu desteğin test süreci başlamış oldu. 9to5Mac’in güncel beta özeti de Türkçenin yanı sıra Geleneksel Çince, Norveççe ve Vietnamca desteğini doğruluyor. Buradaki yenilik, iOS’un ilk kez Türkçe olması veya Apple Intelligence’ın bütün işlevlerinin Türkçeye yeni kavuşması değil. Türkçe desteği genişleyen bölüm, Apple’ın yeni nesil kişisel asistanı Siri AI.
Siri AI için Apple Intelligence’ı destekleyen bir iPhone gerekiyor. Apple’ın uyumluluk listesi iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max ve iPhone 16 ile sonraki modelleri kapsıyor. Cihaz ve Siri dilinin desteklenen bir dilde ayarlanması da koşullar arasında. Özelliklerin kullanılabilirliği dile ve bölgeye göre değişebiliyor. Ekran görüntülerinden birinde Siri’nin güncellendiği uyarısı da bulunduğu için kurulum sırasında özelliklerin hemen kullanıma hazır olmaması mümkün.
9to5Mac’in aktardığına göre ilk beta 3 Kasım’da erişime açıldı. Apple da geliştirici sitesinde iOS ve iPadOS 27.3 beta sürüm notlarını yayımladı. Bu belgeler uygulama geliştiricilerine yönelik değişiklikleri açıklıyor, ancak kullanıcıların göreceği yeniliklerin tamamını sıralamıyor.
iOS 27.3 beta, uygulama aboneliklerine yeni bir seçenek getiriyor
Apple’ın resmi sürüm notlarında dikkat çeken başlıklardan biri, StoreKit üzerinden çok kullanıcılı abonelik desteği. Geliştiriciler, otomatik yenilenen bir abonelik için birden fazla kullanıcı yeri satın alınmasına ve başka kişilerin davet edilmesine imkân verebilecek. Bunun uygulamada kullanılabilmesi, geliştiricinin ilgili desteği sunmasına bağlı. Dolayısıyla iOS’u güncellemek, mevcut abonelikleri kendiliğinden çok kullanıcılı hâle getirmiyor.
Notlarda arayan kimliği sorgulama ve ağ adresi filtreleme hizmetleri için teknik değişiklikler de yer alıyor. Apple ayrıca Siri AI’ın bazı uygulama verilerini gösterirken tanımlanan kilit açma koşulunu istemeyebildiği bilinen bir soruna işaret ediyor. İlk betanın tamamlanmış bir yazılım deneyimi olmadığını gösteren bu ayrıntı, test sürümü ile kararlı güncelleme arasındaki farkı hatırlatıyor.
Yenilenen Sağlık uygulaması da iOS 27.3 beta ile geri döndü. Apple, iOS 27.2 testlerinde gösterdiği yeni uygulamayı dördüncü betada geri çekmişti. 9to5Mac’in yeni haberine göre Health Age ve Quest Diagnostics üzerinden laboratuvar testi planlama gibi özellikleri içeren tasarım, ilk iOS 27.3 betasında yeniden yer alıyor.
iOS 27.3 için kesinleşmiş takvimlerden biri Apple Intelligence’ın Çin’e açılması. Apple’ın 31 Ekim tarihli duyurusu, Çin’de ilk özelliklerin 4 Kasım’dan itibaren geliştirici betasında test edileceğini, genel dağıtımın ise aralıkta yapılacağını söylüyor. Çin’e yönelik bu dağıtım takvimi, Siri AI’ın Türkçe desteğinden ayrı ilerliyor.
Çin’deki ilk paket Yazma Araçları, Canlı Çeviri ve Fotoğraflar’da Temizleme gibi işlevleri kapsıyor. Alibaba’nın Qwen modeliyle bağlantı da bu pakette bulunuyor, ancak Siri AI kapsam dışında kalıyor. Apple, destekli iPhone modellerinde cihaz ve Siri dili için İngilizce veya Basitleştirilmiş Çince koşulu koyuyor. iOS 27.3’ün kararlı sürümü için henüz kesin gün açıklanmış değil.
Günün Öne Çıkan Fırsatları







