Teknoloji

Geçiş Anahtarı, iOS 18 ile gelecek Parolalar uygulamasını boşa çıkarabilir

ios 18 parolalar

Apple, iOS 18 ile tanıttığı yeni Parolalar uygulaması sayesinde, tüm önemli giriş bilgilerinizi ve parolalarınızı güvenli bir şekilde saklamayı hedefliyor. Ancak, uygulamanın uzun vadeli başarısını etkileyebilecek bir ana özellik var: otomatik geçiş anahtarı yükseltmeleri.

Geçiş Anahtarı: Parolaların geleceği

Geçiş anahtarları, Apple’ın parolaların gelecekteki evrimine yönelik büyük bir yatırımı olarak değerlendiriliyor. Geçiş anahtarları, parolalara alternatif olarak tasarlanmış bir güvenlik yöntemidir ancak şu anda sadece sınırlı sayıda web sitesi ve uygulamada kullanılabiliyor.

Geçiş anahtarları, kullanıcı adı ve şifre oluşturmanızı gerektirmeyen benzersiz bir giriş sistemi sunar. Bunun yerine, Apple cihazınızın Face ID veya Touch ID biyometrik doğrulamasını kullanarak hesabınızı oluşturur. Bu sistem, çeşitli siteler için farklı giriş bilgilerini oluşturma veya hatırlama gereksinimini ortadan kaldırarak mevcut ‘Apple ile giriş yap’ sistemine benzer bir kolaylık sağlar.

Geçiş anahtarları, parolalardan çok daha güvenlidir. Biyometrik veriler cihazınızda yerel olarak saklandığı için, bu veriler veri ihlalleri, sızıntılar, korsan saldırıları veya kimlik avı girişimlerine karşı daha az savunmasızdır.

Parolalar uygulamasında otomatik geçiş anahtarı yükseltmeleri

Parolalar uygulamasının en dikkat çekici özelliklerinden biri, uygulamanın uzun vadede çok daha az kullanılmasını sağlayacak otomatik geçiş anahtarı yükseltmeleridir. Geçiş anahtarlarının desteklendiği bir site veya uygulama tespit edildiğinde, Parolalar uygulaması mevcut giriş bilgilerinizi otomatik olarak geçiş anahtarına yükseltebilir.

Zamanla, bu durum mevcut parolalar koleksiyonunuzun geçiş anahtarları ile kademeli olarak yer değiştirmesine neden olacaktır. Ancak, kaydedilen parolalarınız Parolalar uygulamasından kaldırılmayacak; verileriniz manuel olarak silmediğiniz sürece tamamen korunacaktır.

Otomatik geçiş anahtarı yükseltmeleri, sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan gerçekleşir. Ancak, geçiş anahtarları ile yükseltme işlemlerini istemiyorsanız, bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz. Bunu yapmak için, Ayarlar > Uygulamalar > Parolalar menüsüne gidip ‘Otomatik Geçiş Anahtarı Yükseltmelerine İzin Ver’ seçeneğini kapatabilirsiniz.

Otomatik geçiş anahtarı yükseltmeleri mükemmel bir özellik olup, geçiş anahtarları web üzerinde daha yaygın hale geldikçe zamanla daha fazla değer sağlayacaktır. Bu özellik, aynı zamanda parolalı hesaplarınızla karşılaşabileceğiniz potansiyel kafa karışıklığını da önler. Bu özellik olmadan, kullanıcılar çeşitli siteler için birden fazla hesap oluşturmak zorunda kalabilir, ancak otomatik yükseltmeler sayesinde bu tür durumlar çok daha az yaşanır.

Apple’ın Parolalar uygulaması ve geçiş anahtarları ile parolalar yerine daha güvenli ve pratik bir giriş sistemi sunma hedefi, kullanıcıların dijital güvenliklerini artırmayı ve kullanıcı deneyimlerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

İLGİLİ HABERLER