ManşetlerTeknoloji

iOS 18.2 ile AB’deki iPhone kullanıcıları App Store’u ve daha fazlasını silebilecek

ios 18 18.2

Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası (Digital Markets Act – DMA) kapsamında Apple, iOS ve App Store ile ilgili bazı önemli değişiklikler yapmak zorunda kaldı. iOS 18.2 ile birlikte bu değişiklikler daha da genişletiliyor. Özellikle iPhone ve iPad kullanıcıları artık App Store, Safari ve diğer birçok yerleşik iOS uygulamasını silebilecekler.

Apple halihazırda Hesap Makinesi, Takvim, Müzik ve Notlar gibi bazı yerleşik uygulamaların silinmesine izin veriyordu. Çarşamba günü geliştiricilere sunulan iOS 18.2 beta sürümü ile bu liste daha da genişliyor. Ancak yalnızca Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan kullanıcılar için geçerli olmak üzere.

En son beta sürümünde, AB’deki kullanıcılar artık App Store, Kamera, Safari, Mesajlar ve Fotoğraflar gibi temel iOS uygulamalarını silebiliyor. Bu değişiklik, DMA’nın teknoloji şirketlerine yönelik uygulama silme kolaylığı sağlamalarını zorunlu kılan bir maddesi ile uyumlu hale getirildi. Apple, bu seçeneği getireceğini Ağustos ayında duyurmuştu.

AB’deki kullanıcılar, App Store’un yerine alternatif uygulama marketlerini indirebilecek. App Store’u sildikten sonra geri yüklemek isteyen kullanıcılar için Ayarlar uygulamasına bir düğme eklendi.

iOS 18.2 diğer bölgelerdeki kullanıcılara da bazı yenilikler getirecek

Diğer bölgelerdeki kullanıcılar için de bazı yenilikler yolda. iOS 18.2, kullanıcıların varsayılan uygulamaları daha kolay ayarlayabilmesi için yeni bir menü sunuyor. E-posta, mesajlar, aramalar, web tarayıcı, şifre yöneticisi ve klavye gibi uygulamalar için varsayılan ayar seçenekleri bulunuyor.

Bunun yanı sıra iOS 18.2, iPhone 16 modelleri için Image Playground, Genmoji, ChatGPT entegrasyonu ve Görsel Arama gibi yenilikleri de getiriyor.

Şu an için iOS 18.2 beta sürümü yalnızca Apple Intelligence ile uyumlu cihazlar için kullanılabilir durumda. Bu da iPhone 15 Pro veya daha yeni modeller ve M1 iPad’ler veya daha yeni modeller anlamına geliyor. Ancak bu güncelleme ilerleyen dönemde diğer cihazlar için de sunulacak. Apple, iOS 18.2’nin Aralık ayında genel kullanıma açılacağını daha önce belirtmişti.