Apple’ın WWDC 2020 açılış konuşması yayınında ön gösterimini yaptığı gelecek nesil işletim sistemlerinin başında iOS 14 geliyor. Sonbaharda iPhone 6s ve 6s Plus ile bundan sonra çıkan tüm iPhone’larda iOS 14’ü göreceğiz. Aynı zamanda 7. nesil iPod touch da iOS 14 güncellemesini alacak. Açılış konuşmasının hemen ardından iOS 14 için ilk geliştirici beta sürümü yayınlandı. Biz de iPhone 11 Pro Max’e iOS 14 beta sürümünü yükleyerek yeniliklere hızlı bir bakış attık. Gelen başlıca yenilikleri hazırladığımız videoda bulabilirsiniz.
iOS 14 ile gelen yenilikler içinde en dikkat çekici olanı Ana ekran yenilikleri oluyor. Uzun zamandır ana ekranda sadece uygulama kısayollarına veya klasörlerine izin veren Apple, şimdi Android’de olduğu gibi “widget”lar ya da Apple’ın deyimiyle araç takımları ile uygulama ikonlarının aynı ekranda bulunmasına izin veriyor.
Tabii ki, tüm araç takımlarını eskiden olduğu gibi ana ekranın en solundaki panelde tutmaya devam edebilirsiniz. Apple’ın yüklü olarak sunduğu kendi uygulamaları için iOS 14’ün yeni ana ekranına uygun araç takımları hazırlanmış ve bunlar uygulama ikonlarıyla aynı sayfalara taşınabiliyor. Üçüncü taraf uygulamalar henüz buna uyum sağlamadığı için onların araç takımlarını Bugün sayfasından dışarı taşımak mümkün değil.
Ana ekran yönetiminde de dikkate değer değişiklikler var. Araç takımı ekle sayfası içinden istediğiniz bir araç takımını ana ekrana hızlıca ekleyebilirsiniz. Bunların arasında dikkat çekenlerden bir tanesi, Apple’ın da WWDC 2020 açılış konuşmasında üzerinde durduğu Akıllı Yığın oluyor. Günlük kullanımınıza göre çeşitli uygulamaların bileşenleri ana ekranda, tek bir araç takımı içinde gösteriliyor ve parmağınızı sürükleyerek bunların içinde gezinebilirsiniz.
Uygulama Arşivi de ana ekran kullanımını farklılaştıracak bir özellik. Bunun biraz Android’in uygulama menüsünü andırdığını söyleyebiliriz. Genellikle iPhone’da sık kullandığımız uygulamaları baş sayfalara alıyoruz ve arkada kalan sayfalardaki uygulamalara pek bakmıyoruz. Bir iPhone kullanıcısı olarak genellikle ilk iki sayfadaki uygulamaları açtığımı, geri kalan uygulamaları açmak için arama özelliğini kullandığımı söyleyebilirim. Uygulama Arşivi, kategorilere göre sınıflandırılmış uygulama kısayolları sayesinde cihaz içindeki uygulama keşfini daha iyi seviyeye getirecektir. Üstelik sadece kullandığınız ilk iki sayfayı tutarak diğer sayfaları kaldırabilir ve Uygulama Arşivi sayfasını hızlıca erişilebilecek bir alan hâline getirebilirsiniz. Üstelik buradayken parmağınızı aşağı doğru sürüklediğinizde yüklü tüm uygulamaları alfabetik sırada ve liste hâlinde görebilirsiniz.
Bu arada Apple, iOS 14 ile birlikte artık yüklü olarak sunduğu her uygulamanın ana ekrandan kaldırılmasına izin veriyor. Bunun yanında e-posta ve internet tarayıcısı gibi uygulamaların varsayılanlarını da değiştirme imkanınız bulunacak.
Picture-in-Picture olarak adlandırılan özellik, geçtiğimiz yıllarda iPad’lere gelmişti. iOS 14 ile birlikte bunun iPhone’lara da geldiğini göreceğiz. Videoda Apple TV uygulaması içinden açtığımız bir videonun nasıl küçük pencereye alındığını gösteriyoruz. Video penceresinin yerini değiştirmek, boyutunu da ayarlamak mümkün. FaceTime’da da bundan yararlanabileceksiniz. Bu sayede FaceTime uygulamasından çıkıp başka bir uygulamaya geçtiğinizde kameranın duraklatılması ve karşı tarafın sizi görememesi sorunu da ortadan kalkacak.
Siri için de iOS 14’te kapsamlı değişiklikler yolda. Öncelikle sadece kadın sesi var olan Türkçe, şimdi erkek sesi de kazanıyor. Aynı zamanda Siri’nin “Hey Siri” diye seslendiğinizde verdiği cevap da “insancıl” hâle getirilmiş. Sanki karşınızda gerçek bir asistan varmış gibi hissedeceksiniz. Sorgulara verilen cevaplar da ekranın üstünde veya altında gösterilen küçük panolarla sunuluyor. Böylelikle kullandığınız uygulamanın görünümünü kesintiye uğratmadan Siri’yi kullanabilirsiniz. Siri’nin çeviri özelliğiyse henüz Türkçe’yi desteklemiyor. Bu arada Çevir adlı yeni bir uygulama da yüklü olarak sunuluyor. Google Translate’i andıran ve sade bir arayüzü bulunan bu uygulamada da Türkçe desteği bulunmuyor.
Safari içinde de web sayfalarını çevirme seçeneği mevcut. Desteklenen dillerde bir web sitesi açıldığında bu seçeneği görmek mümkün oluyor. Diğer çeviri özelliklerinde olduğu gibi, burada da henüz Türkçe desteği bulunmuyor. Kamera uygulamasında ise pozlama telafisi için yeni bir ayarın eklenmesi küçük, ancak fotoğraf çekerken daha fazla ayarı elinin altında isteyenler için kullanışlı olacaktır.
Yaz ayları boyunca gelecek geliştirici ve public beta sürümleriyle iOS 14 sonbahardaki dağıtıma hazır olacak. Sonbaharda, iOS 14 için detaylı inceleme yayınlayacağız. Aynı zamanda yeni gelen özelliklerle ilgili daha detaylı içeriklerimiz de bulunacak. Ana ekran deneyimine gelen değişikliklerle iPhone’un ekranına bir kez bakarak birçok bilgiyi almanız mümkün olacaktır. Siri’ye gelen tasarım değişikliği ve etkileşimde insanla konuşuyormuş hissinin artırılması da memnun edici yenilikler arasında bulunuyor.