Teknoloji

iOS 13’te uygulamalar neden Bluetooth erişim izni istiyor?

apple google koronavirüs bluetooth

Apple’ın yeni iOS 13 güncellemesi yeni bir güvenlik önlemi daha getiriyor. Bu doğrultuda uygulamaların cihazınızın Bluetooth bağlantısını kullanabilmesi için izninize ihtiyacı bulunuyor.

iOS’in en son versiyonunu yükledikten sonra, birçok uygulamanın ilk kez açıldığında Bluetooth bağlantınıza erişim için izin istediğini görürseniz şaşırmayın. Ancak bazı uygulamaların neden Bluetooth bağlantısına ihtiyaç duyduğunu düşünebilirsiniz.

Apple’ın bu önlemi hayata geçirmesinin en büyük nedeni olarak Bluetooth’un şirketlere gizlice konumunuzu izleme imkanı vermesi gösteriliyor. Özellikle mağazalarda, alışveriş merkezlerinde ve hatta bazı ülkelerde yoğun caddelere yerleştirilmiş “beacon” adlı cihazlar yardımıyla, siz yürürken konumunuz belirlenebiliyor.

Bu, iPhone’unuzda bulunan konum gizliliği ayarlarından tamamen bağımsız. Dolayısıyla el altından kullanılması şimdiye kadar daha mümkün görünüyordu. “Beacon”, cihazınızın Bluetooth yongasını kolaylıkla algılayabiliyor ve bunu bir satıcının veya telefonunuzdaki bir başka uygulamanın kaydına ekleyebiliyor. Bu nedenle Apple’ın Bluetooth konusunda daha sıkı bir tutum göstermesi ve müşterilerini istemedikleri izleme faaliyetlerinden korumaya çalışması memnun edici görünüyor.

Benzer şekilde şirket, konum konusunda daha da şeffaf bir yaklaşım sergiliyor. Bir haritada konumunuzun hangi sıklıkta ve nerelerde uygulamalar tarafından takip edildiğini gösteriyor. Bu sayede kullanıcılar nerede olduklarını gözleyebilen uygulamaların listesini daha da kısaltacaktır.

Bazı iPhone sahipleri, müzik ve diğer medya uygulamalarına Bluetooth kulaklıklarını, hoparlörlerini veya diğer ses sistemlerini bağlayabilmek için izin verip vermeme konusunda kafa karışıklığı yaşayabilirler. Böyle uygulamalarda Bluetooth’un kullanılması için izin talebinde bulunulması daha doğal görünüyor. Açıkçası, bu tarz uygulamalar için de Bluetooth erişimine izin vermeniz gerekmiyor. Bluetooth ses çıkışı doğrudan sistem ayarları üzerinden kontrol ediliyor, uygulamalardan bağımsız şekilde gerçekleşiyor. Eğer siz bir uygulamanın Bluetooth’a erişmesine izin vermeseniz bile, onun ses çıkışı Bluetooth üzerinden bağlı aygıtlara ulaştırılır.

Mağaza içi promosyonlar sunan veya nerede neyin olduğunu göstermeyi sağlayan mağaza veya lokanta uygulamalarını açtığınızda bu tarz bir Bluetooth izin penceresi göreceksiniz. Bunun yanı sıra fitness takipçileri, Bluetooth kulaklıklar veya kamera şirketlerinin eşzamanlama için çıkardığı uygulamalarda da benzer izin taleplerini görebilirsiniz.

Google’ın Chromecast yayın platformunu kullanan uygulamalarda da Bluetooth erişim izni sıklıkla talep ediliyor. Chromecast yayınları Wi-Fi üzerinden yapılsa da, platformun sahip olduğu misafir modu, evde veya iş yerindeki kablosuz ağ şifresini bilmeyen ziyaretçilerin de TV’de veya bağlı cihazda video veya ses oynatabilmesine izin veriyor. Misafir modu için yakındaki Chromecast cihazlarını bulmak için bu uygulamalar Bluetooth kullanıyor. Bu nedenle Bluetooth erişim izni penceresini bu tür uygulamalarda da görebilirsiniz. Google geliştiricilere Chromecast’i misafir modu olmadan da entegre etme imkanı sunuyor. Böylelikle uygulamalarında Bluetooth erişim talebi penceresinin çıkmasını engelleyebiliyorlar.

Geliştiriciler için en uygun hareket, neden Bluetooth erişimine ihtiyaç duyduklarını açık bir şekilde belirtmek olacaktır. İzin penceresi içinde Apple’ın sunduğu varsayılan mesaj çok muğlak bir ifade içeriyor ve kullanıcılarda kafa karışıklığına neden oluyor. Neyse ki, şirket bu mesajı özelleştirme imkanı da sunuyor.

Daha fazla uygulama güncellendikçe ve onların Bluetooth izinleri konusundaki açıklamalar belirginleştikçe, herhangi bir kafa karışıklığı da kalmayacaktır. Şu an için size garip gelen bir Bluetooth erişim talebi görürseniz, izin vermemeyi tercih edin. Eğer bir uygulamadaki belirli bir özelliğin kullanılamaz hâle geldiğini görürseniz, neden olduğunu bilirsiniz. Daha sonra ayarlara gidip Bluetooth erişimini yeniden açabilirsiniz.