İncelemelerManşetler

iOS 12 İncelemesi

ios 12.2 inceleme

İlk kez WWDC 2018’de ön gösterimi gerçekleştirilen iOS 12, en sonunda kullanıcılarla buluşuyor. Geride kalan yaz ayları boyunca Apple, yayınladığı beta testleriyle iOS 12’yi final sürüme hazır hâle getirdi. Apple, geçtiğimiz haziran ayında WWDC 2018’deki duyurunun ardından iOS 12’nin geliştiricilere özel ilk beta sürümünü yayınladığında, iOS 12’ye bir ön bakış atmıştık. Şimdi daha detaylı biçimde bir inceleme zamanı. iOS 12 inceleme yazısı ve videosu, Apple’ın yeni mobil işletim sürümü ile ilgili detaylar içeriyor.

iOS 12 video inceleme

Apple’ın üstünde durduğu en önemli konu performans. iOS 12’de görsel değişikliklerden daha çok performansa odaklanan şirket, iOS 12’nin eski cihazlarda daha iyi performans gösterecek şekilde çalışmasını amaçlıyordu. iOS 12’ye güncellenen cihazlar listesine baktığımızda, 2013’te çıkmış iPhone 5s, iPad mini 2, iPad Air gibi cihazların da listede yer aldığını görüyoruz. Daha ilk beta sürümünden itibaren iPhone X’da iOS 12 gayet iyi performans gösteriyordu. iPhone 6s için de durum aynı şekildeydi. Daha önce de beta sürümlerini cihazlarımıza yükleyip test ederiz. iOS 12, daha ilk beta sürümünden itibaren oldukça kararlı bir yapı gösteriyordu. Özellikle daha eski cihaz kullanıcılarından iOS 12’nin kendi cihazlarındaki performansıyla ilgili yorumlarını bekliyoruz.

ios 12 ölçüm uygulamasıiOS 12 ile birlikte Apple, artırılmış gerçeklik alanına biraz daha fazla eğiliyor. ARKit 2.0 destekli uygulamaları ve oyunları yeni sürümle birlikte bekliyoruz. Bu arada Apple, iOS 12 ile birlikte tüm iPhone ve iPad’lerde Ölçüm adlı bir uygulamayı da yüklü olarak sunuyor. Bu uygulama ile, artırılmış gerçekliğin yardımıyla mesafe veya boyut ölçümü yapabilirsiniz. Cetvel, mezura veya metre gibi gerçek ölçüm araçları kadar doğru sonuçlar vermeyebilir, ancak fikir vermesi açısından Ölçüm uygulamasından yararlanabilirsiniz.

Performans bir yana, işlevselliği ve verimliliği artıran, küçük ama kullanışlı yenilikler de bulunuyor. Bunun yanı sıra Apple, eğlence unsurunu da unutmamış. Son yıllarda Snapchat ile birlikte filtreler, çıkartmalar iyice hayatımıza yayıldı. Apple da bu yıl Kamera Efektleri adı verilen bir özellik ile mesajlaşma servisini bu eğilime daha da uygun hâle getirdi. iOS 10 ile birlikte iMessage uygulamaları gelmiş, Mesajlar içinde fotoğraf ve video paylaşımı pratik hâle getirilmişti. Kamera Efektleri ile birlikte eskiden var olan hızlıca fotoğraf çekip paylaşma imkanı ortadan kalkıyor. Bunun yerine mesajlaşma ekranında, metin çubuğunun solundaki kamera ikonuna tıkladığınızda, tam ekranda kamera arayüzü açılıyor. Kamera uygulamasınınkine benzer bir arayüz var, ancak belirli noktalarda ayrışıyor. Örneğin sol üst köşede galeri kısayolu var. Sol alt köşede ise, Kamera Efektleri düğmesi bulunuyor.

Kamera Efektleri düğmesine tıklattığınızda; filtreler, metin, şekiller gibi araçları görüyorsunuz. iPhone X’da burada Animoji aracı da var. Ayrıca iMessage uygulamalarından da çıkartmaları kullanmak mümkün. Animoji veya Memoji seçtiğinizde sizin başınızın üstüne bu görüntü bindiriliyor. Şekiller ve metinler de başınızın hareketlerine göre hareket ediyor. Efektleri ekledikten sonra fotoğraf çekebileceğiniz gibi, önce fotoğraf çekip daha sonra efektleri ekleyebilirsiniz. Paylaşımdan önceki son ekranda diğer düzenlemeleri yapabilir veya elle çizim veya not ekleyebilirsiniz.

Kamera Efektlerini sadece Mesajlar’da değil, FaceTime’da da kullanabilirsiniz. İşin özünde hareketli görüntüler olduğu için, FaceTime’da kullanım daha eğlenceli. Yenilenen FaceTime arayüzünde Kamera Efektleri düğmesi, çağrı bitirme düğmesinin hemen yanında, göze rahatlıkla çarpacak biçimde duruyor. Mesajlar’da fotoğraflar üzerine eklediğiniz tüm efektleri FaceTime’da da kullanabilirsiniz. Bunu ister FaceTime çağrısını başlattıktan sonra, isterseniz önce yapabilirsiniz. Bu arada FaceTime’da görüşme yaparken iMessage üzerinden de yazışabilirsiniz. Ancak bunu iPhone’dan yaparken görüntünüzün karşı tarafa aktarımı duraklatılıyor.

FaceTime arayüzü eskisine göre biraz daha karmaşık hâle gelmiş gibi görünüyor. Daha önce görüşme ekranında yer alan kamerayı çevirme, sesi kapatma gibi araçlar, üç nokta işaretiyle gösterilen Menü düğmesinin arkasına gizlenmiş. Bu arada, Apple WWDC 2018’de FaceTime’ın yenilikleri arasında grup görüşme özelliğini de saymıştı. Aynı anda en fazla 32 kişinin birbiriyle video görüşme yapmasını sağlayacak bu özellik, ilk iOS 12 sürümünde yok. Daha sonra gelecek ve o zaman detaylarına bakacağız.

Apple, iOS 12 ile birlikte akıllı telefon ve tablet bağımlılığına dikkat çekmeyi sağlayacak yararlı bir aracı da sunuyor. Ayarlar içinden erişilebilen Ekran Süresi, iPhone veya iPad’nizi gün içinde veya son 7 günde nasıl kullandığınızı, hangi uygulamayı daha çok açtığınızı, ekranı kaç defa uyandırdığınızı gösteriyor. Diğer deyişle, acı gerçeği getirip önünüze koyuyor. Kendinizi kontrol etmenizi sağlayacak birtakım araçlar da mevcut. Cihazın kullanımını belirli süreler arasında kısıtlayabilir ya da belirli uygulamalara veya oyunlara sınır ekleyebilirsiniz. Tabii ki, bu sınırları kolaylıkla aşabilirsiniz. Apple, bu noktada kullanıcıların kendi iradelerine güvenmelerini istiyor.

Ekran Süresi içinde ebeveynleri ve çocukları ilgilendiren özellikler de var. Anne ve babalar, Ekran Süresi ayarları içinden çocuklarının iPhone ve iPad’lerinin günlük ve haftalık kullanımlarını görüyor, cihaza ve uygulamalara sınırlar ekleyebiliyor. Eğer çocuklar daha fazla kullanmak için izin isterlerse, bunun için size başvurmaları gerekiyor. Ekran Süresi özellikle ebeveynlerin çok hoşuna gidecektir.

Bildirimler her iOS sürümüyle birlikte yenilikler kazanıyor. iOS 12 ile birlikte Bildirim Merkezi’nde, aynı uygulamadan gelen bildirimler gruplanmış hâlde gösteriliyor. Böylelikle bildirim merkezine daha düzenli bir görünüm elde ediliyor. Öte yandan bildirimleri doğrudan kilitli ekrandan veya bildirim merkezi içinden yönetebilir, sessize alabilir ya da tamamen kısıtlayabilirsiniz. Eskiden bir uygulamanın bildirimlerini yönetmek için Ayarlar’ın menüleri içinde gezinmek gerekirdi. Neyse ki, iOS 12 ile buna gerek kalmadı.

Bildirimler demişken, Rahatsız Etme de, özellikle rahat bir uyku çekmeyi isteyenlerin hoşuna gidecek yenilikler kazanıyor. Saat uygulamasında bulunan Yatma Zamanı özelliğini etkinleştirdiyseniz, iPhone’da veya iPad’de uyku saatleriniz belliyse, bunu Rahatsız Etme ile entegre edebilir ve bu saatler arasında bu özelliğin otomatik olarak açılmasını sağlayabilirsiniz. Yatma zamanı içinde Rahatsız Etme aktifken iPhone ya da iPad’in ekranını açtığınızda, arka planı epey karanlık bir kilitli ekran ve Rahatsız Etme’nin açık olduğunu belirten bir bildirim görüyorsunuz. Bildirimler ise kullanıcılara gösterilmiyor. Eğer bildirimleri görmek isterseniz, bu kilitli ekranda parmağınızı yukarı doğru sürüklemeniz yeterli oluyor.

Öte yandan Denetim Merkezi’nden Rahatsız Etme’yi açmak isterseniz, bu kontrole hafifçe bastırdığınızda açılan panelden Rahatsız Etme’nin ne kadar süre boyunca açık kalacağına dair daha fazla seçenek göreceksiniz. Bu sayede Rahatsız Etme’nin açık kalması ve önemli bildirimleri veya çağrıları kaçırma tehlikeniz ortadan kalkacaktır.

Fotoğraflar uygulamasına da düzenliliği artıracak yenilikler geliyor. Yapay zekânın nimetlerinde yararlanmaya devam eden bu uygulama, özellikle fotoğrafları arama tarafında güçlü araçlar sunuyor. Ara sekmesi kullanışlı, Twitter ve Instagram’ın Keşfet bölümlerini andırıyor. Burada zaman, mekan veya belirli kavramlara göre ayarlanmış otomatik albümler sayesinde fotoğrafları albüm albüm ayırmaya ihtiyaç duymadan, istediğiniz zaman fotoğraflarda kolaylıkla gezinebilirsiniz. Sizin İçin adı verilen bir başka sekme de, sizin için otomatik olarak oluşturulmuş anıları gösteriyor. Öte yandan Fotoğraflar, çoğu zaman paylaşılması unutulan birlikte çekilmiş fotoğrafların arkadaşlar arasında paylaşılmasını teşvik ediyor. Bu da iOS 12’nin yararlı yeniliklerinden bir tanesi olarak gösterilebilir.

Siri de iOS 12 ile birlikte sık kullandığınız uygulamalara veya sıkça yaptığınız işlere daha kolay erişmenizi sağlayacak Siri Kestirmeleri özelliğini sunuyor. Böylelikle Siri’yi hayatınıza daha fazla sokabilirsiniz. Öte yandan el fenerini Siri’yle kolaylıkla açmak gibi küçük, ancak kullanışlı bir özellik de iOS 12 ile birlikte sunuluyor.

Apple’ın yüklü olarak gelen Borsa, Sesli Notlar, Kitaplar gibi uygulamalar da yenilendi. Bu uygulamaları çoğu zaman açmasak da, yenilikler sayesinde açma ihtimalimiz daha da artabilir. Borsa içinde haberlerin de sunulması yatırımcıların işine yarayabilir. Sesli Notlar ise sadece iPhone’u değil, iPad veya Mac’i olanlar için, sesli notları eş zamanlama imkanı kullanışlı olabilir.

iOS 12’de gelen küçük, ancak kullanışlı birtakım yenilikler de var. Örneğin Pil uygulaması içinde cihazdaki pil kullanımını gösteren bir grafik bulunuyor. iPhone X kullanıcıları ise Face ID’ye başka bir görünüşlerini de ekleyebilecekler. Böylelikle kendilerini tanıması daha kolay ve hızlı olacak. Öte yandan yine iPhone X’da, çoklu görev ekranı içinde uygulamaları kapatmayı kolaylaştıracak bir hareket geliyor. iPad’de ise, sonbaharda beklediğimiz Ana ekran düğmesiz iPad Pro’ya hazırlık niteliğinde, yeni gezinme hareketleri var. Aynı zamanda çoklu görev ekranı ve Denetim Merkezi yine birbirinden ayrılmış.

Gördüğümüz kadarıyla iOS 12, performans konusunda söz verilenleri karşılıyor. Sunulan yenilikler belki son kullanıcıları tatmin etmeyebilir. Ancak günlük hayatta cihazlarını kullanma alışkanlıklarına farkında olmasalarda, dikkate değer etkide bulunacağını düşünüyoruz. iOS 12 için beklemenize gerek yok, güncellemenin geldiğini gördüğünüz anda cihazınıza yükleyebilirsiniz. Tabii ki, güncelleme yapmadan önce yedekleme yapmayı unutmayın.