Akıllı telefonları yanımızdan ayırmıyoruz, ekranını neredeyse hiç kapatmıyoruz. Birçok kişi için durum alışkanlığın ötesine geçti. Hâl böyleyken Apple, kullanıcıların akıllı telefon ve tablet kullanım alışkanlıklarına dikkat çekmek ve onlara biraz olsun kontrol imkanı vermek için Ekran Süresi adı verilen bir özelliği iOS 12‘de kullanıma sunuyor.
Ekran Süresi’ni yeni bir cihaz satın aldığınızda veya iOS 12’ye güncelleme yaptığınızda en baştan açmanızı tavsiye ederiz. Daha sonra Ayarlar > Ekran Süresi yolunu takip ederek bu özelliğe erişebilirsiniz.
Ekran Süresi sayfasının en başında, aygıtınızın özet niteliğindeki kullanım bilgileri gösteriliyor. Toplam sürenin yanı sıra her bir uygulama kategorisi altındaki uygulamada toplam ne kadar zaman harcandığı gösteriliyor. Bu bölüme tıklattığınızda daha detaylı bilgilerin yer aldığı bir ekran açılıyor. Burada hangi uygulamayı gün içinde ne kadar süre boyunca kullandığınız, ekranı kaç kez ve en çok hangi saat aralığında uyandırdığınız, hangi uygulamadan ne kadar bildirim geldiği görülüyor. Bugün sekmesinin yanında bir haftalık özet görünümün yer aldığı 7 Gün sekmesi de mevcut.
Eğer iCloud hesabınızda birden fazla aygıt varsa, kullanım verilerini paylaşabilir ve tüm cihazlarınıza ait Ekran Süresi bilgilerine ve toplam kullanım bilgilerine her bir cihazdan erişebilirsiniz.
Durum görüntülemenin yanı sıra durum kontrolü sağlayan araçlar da var. Örneğin, Atıl Süre adı verilen özellik cihazınızın kullanımını belirli zaman aralıklarında sınırlamanıza, sadece izin verdiğiniz uygulamalara erişmenize olanak sağlıyor. Atıl Süre aktif durumdayken izin verilmeyen uygulamaların isimlerinin yanlarında kum saati ikonu görüntüleniyor ve ikonları karartılıyor. Hâl buyken yine de sınırlamayı kaldırıp uygulamayı kullanabilirsiniz. Aslında Atıl Süre, sizi kullanmaktan alıkoymaktan daha çok, irade kontrolü yapmanıza yardımcı olmayı amaçlıyor.
Cihazın tüm uygulamalarına belirli zaman aralığında sınırlama koymak yerine uygulama bazında sınırlar ekleyebilirsiniz. Ekran Süresi içinde yer alan uygulama sınırları içinde eğlence, oyun ve benzeri kategoriler altında listelenen uygulama gruplarına sınır ekleyebilirsiniz. Belirlediğiniz günlük kullanım sınırları aşıldığında uygulama erişilmez hâle geliyor. Tabii ki, yine irade sizde, eğer arzu ederseniz, kendinize tanıdığınız ek süreyi uzatabilirsiniz.
Ekran Süresi içinde ebeveynlerin çocuklarının cihazlarını daha iyi biçimde gözetlemelerini ve kontrol etmelerini sağlayan araçlar da bulunuyor. Aslında bunlar, Ekran Süresi içindeki araçlarla aynı, ancak kontrol ve izlemeyi kendi cihazınızın yerine çocuklarınızın cihazlarına uyguluyorsunuz.
Ekran Süresi parolası belirlemek önemli. Bu sayede başkasının sizin ayarlarınızı değiştirmesinin veya koyduğunuz sınırları kapatmasının önüne geçebilirsiniz.
Bir hafta aralıklarla Ekran Süresi, haftalık kullanımı gösteren bir raporun hazırlandığına dair bildirimi de gösteriyor.
iOS 12‘de sunulan Ekran Süresi, belki katı bir engel koymak yerine, kullanıcıların kendi iradelerini kontrol etmelerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Bunu öncelikle gerçekleri yansıtan tabloyu kullanıcıya yansıtıyor. Daha sonra da çözüm için kullanılabilecek araçları sunuyor.