Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından telif haklarının düzenlenmesi amacıyla hazırlanan yasa taslağında internet üzerinden korsan film ve dizi paylaşmaya yönelik bazı yaptırımlar da yer alıyor. Hürriyet’in Anadolu Ajansı’na dayandırarak verdiği habere göre, bu eylemlerde bulunan kullanıcılara internet bağlantı hızını yavaşlatma cezasının verilmesi öngörülüyor. İnternet üzerinden korsan filmi indiren veya çeşitli siteler aracılığıyla bu gibi içerikleri izleyenlere yönelik bir yaptırım ise yer almıyor.
Söz konusu yasa taslağı, dijital dünyada yaşanan hak ihlâllerine yönelik iki tedbiri getirmeyi hedefliyor. Kamuoyunda “internetten film izleyene ceza” olarak algılanan internet yavaşlatma cezası, aslında korsan filmleri izleyenleri değil, bu içeriklerin yayılmasına katkıda bulunan bireysel internet kullanıcılarını kapsıyor. Yani bireysel internet abonelerinin internetten herhangi bir filmi izlemeleri veya indirmeleri, cezai yaptırımların içerisinde yer almayacak. Fakat bir abone, indirdiği filmi dosya paylaşım programları üzerinden indirip, farklı kullanıcılarla paylaşırsa “internet yavaşlatma” cezasıyla da karşı karşıya kalacak.
HIZ YAVAŞLATMADAN ÖNCE İKİ KEZ UYARI YAPILACAK
Taslak kapsamında kurulması planlanan “Dijital Telif Hakkı İhlalleriyle Mücadele Merkezleri” tarafından bu tip dosya paylaşımlarında bulunduğu belirlenen bireysel internet aboneleri, öncelikle iki kez uyarılacak. Kişinin bu eylemlerine devam etmesi durumunda ise internet hızı 6 aya kadar yavaşlatılabilecek.
İki kez uyarıp sonrasında internet yavaşlatma yaptırımının uygulanmasına yönelik bu düzenlemeyle özellikle genç neslin bilinçlendirilmesinin hedeflendiği söyleniyor. Düzenlemede iki kez uyarı yapılmasının nedeni olarak ise, ihlâlde bulunan kişinin kullanılan internet bağlantısının adına kayıtlı olduğu aboneden farklı bir kişi olması ihtimaline karşı abonenin gerekli tedbirleri almasına olanak tanınması gösteriliyor.
Öte yandan dijital alanda getirilmesi planlanan ikinci kritik düzenleme ise ihlâlci internet sitelerine erişimin engellemesine yönelik olacak. Bu kapsamda “Uyar-kaldır” olarak bilinen ve internet ortamında çeşitli web siteleri aracılığıyla eserleri izinsiz kullanılan ve paylaşılan hak sahipleri, bu yasa dışı kullanım veya paylaşımın kaldırılması için doğrudan internet sitesini uyarabileceği gibi doğrudan savcılığa da başvurabilecek. Ayrıca vizyona girmek üzere olan bir sinema filminin izinsiz bir şekilde internet üzerinden paylaşılması durumunda filmin yapımcısı zaman kaybetmeden ve uyarı prosedürünü işletmeden de savcılıktan derhal siteye erişimin engellenmesini talep edebilecek. İnternet sitesi faaliyetlerinin genel olarak izinsiz içerik ve eserlerin paylaşılmasına yönelik olması halinde ise sitenin tamamına erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.