İngiliz bilim kadını Susan Greenfield, uzun süreli bilgisayar kullanımının otizme benzer özellikleri ve saldırganlığı tetiklediği iddiasını ortaya koymuştu. British Media Journal tarafından yayınlanan bir yazı ise ortada internet ve bilgisayar kullanımının çocukların beyinlerine zarar vereceğini destekleyecek nitelikte sonuçların bulunmadığını öne sürüyor.
British Media Journal tarafından yayınlanan yazıyı kaleme alan University College London ve Oxford Üniversitesi çıkışlı bilim adamları, Greenfield’ın ortaya attığı iddianın bilimsel veriler veya sinir bilimi çalışmalarıyla desteklenmediğine dikkat çektiler. Greenfield’a çalışmalarını bilimsel literatür çerçevesinde yayınlaması ve klinik araştırmacıların iddiaları üzerine testler yapmasının önünü açması için çeşitli çağrılar yapıldığını belirten bilim adamları, bu çağrıların sonuçsuz kaldığını dile getirdiler.
Greenfield, internet ve sosyal medya kullanımının olumsuz etkileri konusunda basın kuruluşlarına verdiği demeçlerle tanınıyor. Sosyal ağların daha zayıf kişilerarası etkileşimlere, daha az empatiye ve düşük kişisel kimliğe yol açtığına inanan Greenfield, çok fazla bilgisayar oynamanın dikkat süresinde kısalma ve öfkeyi de beraberinde getirdiğini öne sürüyor. Greenfield’ın ilginç iddialarından birisi de, çevrim içi etkileşimin otizm benzeri özellikleri tetiklediği.
Araştırmacılara göre, Greenfield’ın iddiaları, tersini kanıtlayacak sonuçlara daha önce ulaşılmasına rağmen, kamuoyunun kafasını karıştırıyor. Araştırmacılar, sosyal medyanın mevcut arkadaşlıkları geliştirdiğine ve ilişki kalitesini artırdığına dair sonuçlar bulunduğuna dikkat çekiyor. Uzun internet kullanımının etkilerine dair çeşitli endişeler olsa da, Greenfield’ın iddialarının genellikle suyu bulandırmaktan başka bir amaca hizmet etmediği de araştırmacılar tarafından dile getirilen hususlar arasında yer alıyor.