Yapay zekâ yakında tıp dünyasının en zorlu hedeflerinden biri olan felçli kişileri yeniden ayağa kaldırmak için de kullanılabilir. Intel ve Brown Üniversitesi tarafından geliştirilen DARPA destekli Akıllı Omurilik Arayüzü projesi, yapay zekâ yardımıyla ciddi omurilik hasarı olan kişilerin yeniden hareket edebilmesini ve idrar kontrollerini kazanabilmesini amaçlıyor.
Bilim adamları, iki yıl boyunca omurilikten gelen motor ve duyusal sinyalleri mercek altına alacak. Cerrahlar ise hasarlı bölgenin iki ucuna elektrotlar yerleştirerek bir “akıllı geçiş” oluşturacak. Intel’in araçlarıyla çalışan nöral ağlar, bu akıllı geçiş üzerinden motor komutlarla iletişim kurmayı öğrenecek. Böylelikle hasarlı sinirler yeniden işlev kazanmış olacak.
Intel yapay zekâ projesiyle doğru yönde bir adım atıyor
İlk arayüz dış bir işlemci bilgisayar üzerinden omurilik sinyallerini değerlendirecek. Uzun vadede bağlantının kurulması için de vücuda yerleştirilen bir sistemden yararlanılacak.
Projenin kulağa fazlasıyla iddialı geldiği ve felcin çözümünü garanti etmediği söylenebilir. Yine de, genel çerçeveden bakıldığında projenin faydalı olma ihtimali yüksek görünüyor. Mühendislik profesörü David Borton, araştırma sayesinde omurilik sayesinde yeni bilgilerin keşfedilebileceğini ve tedavi için inovasyonun hızlanacağını belirtti. Intel ve Brown Üniversitesi tarafından hazırlanan yapay zekâ projesi aranan kan olmasa bile doğru yönde atılmış bir adım gibi görünüyor.