Huawei ve Amerikalı iş ortakları arasındaki ilişkiler daha da kötüleşecek gibi görünüyor. Gelen son haberlere göre; Google’ın aldığı Android lisansı iptal kararının benzerlerini Intel, Qualcomm ve Broadcom gibi Amerikan şirketleri de alacak. Dünyanın önde gelen üç yonga tasarımcısı ve tedarikçisinin Huawei’yle ilgili kararlarını vakit kaybetmeden uygulamaya koyacağı söyleniyor.
Huawei için “Kara Pazar” olarak nitelenebilecek günde ilk olarak Google, Huawei’nin Android lisansını iptal etmiş ve şirketin Google Play Hizmetleri ile Play Store’a erişimini engellemişti. Bu karar Huawei’nin Android telefon pazarından çıkışı ve Çinli üreticinin Android’in açık kaynaklı yalın versiyonunun üstüne kendi sürümünü geliştirmek zorunda kalması anlamına geliyor.
Bloomberg‘in kaynaklarına göre, ABD’nin önemli yonga üreticilerinin çalışanları da şirketlerinin Huawei’yle olan ilişkilerin ikinci bir emre kadar dondurulacağı konusunda bilgilendirildi. Intel, Huawei’ye sunucu yongaları ve dizüstü bilgisayar serisi için işlemci sağlıyor. Qualcomm ise Huawei’ye modem yongası ve başka işlemciler satıyor. Kendi işlemcilerini ve modem yongalarını üreten Huawei için Qualcomm’un kararı çok büyük bir etki taşımıyor.
Bloomberg’in haberinde başka ilginç bir noktaya da dikkat çekiliyor. Haberde Huawei’nin Amerikan üreticilerinin yongaları için en az üç ay yetecek bir stok oluşturduğu belirtiliyor. Üç aylık sürenin Amerikan hükümetinin kararının bir korkutma taktiği mi yoksa kalıcı bir ceza mı olduğunu anlamaya yeteceği düşünülüyor.
Bu tarz bir durumun yaşanabileceğini öngören Huawei’nin Android ve Windows’un kendi versiyonlarını geliştirmek için çalıştığı biliniyordu. Huawei’ye Windows lisansı sağlayan Microsoft’tan henüz bir açıklama gelmese de, yazılım devinin de Amerikan hükümetinin kararına uyması öngörülüyor.
Amerikan hükümetinin Huawei’yi kenara itme konusundaki çabası uzun süredir devam ediyordu. Bu çaba şimdiye kadar sadece Huawei’nin ABD akıllı telefon pazarına girmesini engellemişti. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz hafta imzaladığı başkanlık kararnamesi ve Google, Intel, Qualcomm gibi şirketlerin hamleleri; ABD’nin çabalarının uluslararası bir boyuta taşındığı anlamına geliyor. Yaşanan olayın ABD ve Çin arasında gerginliği giderek artan ticaret savaşının bir parçası olduğunu belirtmekte de fayda var.