ManşetlerTeknoloji

Intel, Lunar Lake kod adlı Core Ultra işlemcilerini tanıttı

intel core ultra 200v

Intel, uzun zamandır merakla beklenen yeni nesil Core Ultra işlemcilerini duyurdu. Lunar Lake kod adıyla bilinen bu işlemciler, 24 Eylül’den itibaren bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacak. Intel’in bu hamlesi, hem enerji verimliliği hem de performans açısından ciddi iyileştirmeler vaat ediyor. Core Ultra (2. Seri) olarak adlandırılan bu işlemciler, yıl boyunca piyasaya sürülen Meteor Lake Core Ultra işlemcilerinin bir adım ötesine geçiyor. Daha hızlı grafik performansı, gelişmiş pil ömrü ve yerel yapay zeka işlemleri için yeni bir sinir işleme birimi (NPU) gibi özellikler sunuyor.

Lunar Lake iyileştirmeleri ve verimlilik

Intel, Lunar Lake işlemcilerinin özellikle pil ömrü ve güç verimliliğinde önemli iyileştirmeler sunduğunu vurguluyor. Şirket, Snapdragon X Elite işlemcili bir sistemle aynı kasa ve aynı büyüklükteki 55 WHr batarya kullanarak yapılan testlerde, Lunar Lake sisteminin ofis uygulamaları testinde daha uzun süre çalıştığını belirtti. Microsoft Teams görüşmelerinde ise Qualcomm’un sistemi daha uzun bir pil ömrü sundu.

Intel’in Lunar Lake işlemcileri, x86 tabanlı bilgisayarların ARM tabanlı Windows sistemlerine kıyasla uygulama, oyun ve sürücü uyumluluğu sorunlarının olmadığını sürekli vurguluyor. Eğer Intel, Qualcomm gibi ARM üreticilerinin pil ömrünü yakalayabilirse, ARM işlemciler lehine yapılan birçok tartışmanın son bulabileceği belirtiliyor.

Meteor Lake ile benzer şekilde, Lunar Lake işlemcileri de Intel’in Foveros paketleme teknolojisini kullanarak farklı silikon çipletleri (veya “döşemeleri”) tek bir büyük çipte birleştiriyor. Ancak Lunar Lake’deki en büyük fark, işlevsel döşemelerin sayısının dört yerine ikiye düşürülmüş olması. Bu döşemeler, Intel’in kendi üretim süreçleri yerine TSMC tarafından üretiliyor. Ayrıca Intel, bu işlemcilerin bellek paketini CPU’ya entegre edeceğini de duyurdu. Bu da, Apple’ın M serisi işlemcileri gibi daha verimli bir enerji kullanımı sunacak.

Core Ultra 200V Serisi: Performans ve bellek seçenekleri

Intel, Core Ultra 200V serisinin dokuz farklı modelini duyurdu. Ancak bu modeller, işlemcilerin entegre belleğine göre farklılık gösteriyor. Aynı işlemcinin 16GB ve 32GB bellekli versiyonları farklı model numaralarıyla anılıyor. İstisna olarak, Core Ultra 9 288V sadece 32GB bellek seçeneği ile sunuluyor.

intel core ultra 200v
Bu görselin Alt özniteliği boş. Dosya adı: intel-core-ultra-200v-040924-13-1024x448.jpeg

Core Ultra 9 ve 7 işlemcileri, temelde aynı yapıya sahip. Her ikisinde de 12MB önbellek, 8 Xe çekirdekli Arc 140V GPU ve 6 çekirdekli sinir işleme birimi (NPU) bulunuyor. Core Ultra 7’ler, daha düşük saat hızlarında çalışsa da, performans açısından benzer bir deneyim sunacak. Core Ultra 5 işlemciler ise 8MB önbellek, 7 Xe çekirdekli Arc 130V GPU ve 5 çekirdekli NPU ile geliyor.

Bu işlemciler, Microsoft’un Copilot+ etiketi için gerekli olan 40 trilyon işlem/saniye (TOPS) gereksinimini karşılayarak, yerel yapay zeka ve makine öğrenimi özelliklerini destekleyecek.

Grafik performansı: Battlemage mimarisi

Intel, yeni Arc 140V GPU’sunun Meteor Lake’teki Arc GPU’ya kıyasla %31, Snapdragon X Elite’in Adreno GPU’suna kıyasla %68, Ryzen AI 9 HX 370’teki Radeon 890M’e kıyasla ise %16 daha hızlı olduğunu belirtiyor. Ayrıca, test edilen oyunların yarısının Snapdragon X Elite ile çalışmadığına dikkat çekildi.

Intel, Lunar Lake işlemcilerini erken duyurarak, özellikle Copilot+ etiketli sistemlerde Microsoft’un pazarlama desteğinden faydalanmayı hedefliyor. Bu yeni etiket, Microsoft’un yapay zeka özellikleri için önemli olsa da, şu an sadece Qualcomm Snapdragon X Elite ve Plus işlemcileri bu etiketi taşıyor. Ancak, Windows 11’in 24H2 güncellemesiyle bu özelliklerin Intel ve AMD işlemcilerde de aktif hale gelmesi bekleniyor.

Intel’in geçtiğimiz çeyrekte 1,6 milyar dolar zarar ettiğini açıklamasının ardından yaşanan büyük işten çıkarmalar ve Meteor Lake üretiminde yaşanan sorunlar, şirketin zorlu bir süreçten geçtiğini gösteriyor. Ancak Lunar Lake işlemcileri, Intel’in rekabet gücünü yeniden artırma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.