Intel, şirket içinde çeşitliliği sağlama konusunda ne kadar ilerlediğini gösteren raporların ikincisini kamuoyuyla paylaştı. Söz konusu rapora göre, 2015’te işlemci üreticisi için çalışmaya başlayanların yüzde 43’ünü kadınlar ve azınlıklar oluşturuyor. Şirket, bu konuda kendisine yüzde 40’lık bir hedef belirlemişti. Yeterince temsil edilemeyen azınlıklar, gerçekleştirilen işe alımların içinde yüzde 11.8’lik bir paya sahip.
Geçtiğimiz yıl 1700 kadın çalışanın işe alınması da, işlemci devinin yüzünü güldürecek gelişmeler arasında yer alıyor. Şirket, işe alınan kadınlara maaş konusunda da eşit bir muamele gösterildiğinin altını özellikle çiziyor.
Ancak bütün bu kazanımlara rağmen, şirketin önünde uzun sayılabilecek bir yol bulunuyor. Şirketin toplam iş gücündeki kadınların oranı halen yüzde 25’in altında seyrediyor. Teknik pozisyonlarda görev üstlenen kadınlarda ise bu oran yüzde 20’ye iniyor. Teknik olmayan bölümde ise kadın çalışan oranı yüzde 50’ye çıkıyor. Şirketin çalışanlarının yüzde 53’ünü beyazlar oluştururken, Afrika kökenli çalışanların oranı yüzde 3.5’te kalıyor.
Raporu değerlendirmek amacıyla bir yazı kaleme alan şirketin çeşitlilikten sorumlu yöneticisi Danielle Brown, Intel’in evrimi ve gelişimi için çeşitliliğin önemine yürekten inandıklarının altını çizdi.
Çeşitlilik, teknoloji şirketlerinin tutturmakta zorlandığı önemli standartlar arasında üst sıralarda yer alıyor. Halen pek çok teknoloji şirketinde üst düzeyde veya teknik görevlerde pek fazla kadın yöneticiye rastlanmıyor. Intel’in iş gücünün sadece yüzde 24’ünü kadınlar oluşturuyor. Sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta ise bu oran yüzde 32’ye çıkıyor. Apple ise yüzde 31’lik kadın çalışan oranıyla Facebook’un gerisinde kalsa da, ırksal çeşitlilik bakımından pek çok rakibinin önünde bulunuyor. Cupertino merkezli şirketin çalışanlarının yüzde 8’ini Afrika kökenliler oluşturuyor.