Intel, 2021 yılının büyük bir kısmını geleceğe dönük planları duyurmakla geçiriyor. Yeni IDM 2.0 stratejisi, geleceğe dönük işlemci mimarilerine dair yeni adlandırma düzenleri ve yeni masaüstü GPU’ları daha önce açıklanmıştı. Perşembe günü düzenlenen Intel Architecture Day 2021 etkinliğinde ise yeni yongalarla ne gibi değişikliklerin geleceğine dair detayları elde etmeye başlıyoruz. Şirket, bu yılın ilerleyen zamanlarında göreceğimiz Alder Lake serisinin ön gösterimini yaptı.
Şirket geçen yılın Architecture Day etkinliğinden beri çeşiti ipuçlarını paylaştığı Alder Lake, Intel’in en yeni hibrit mimarisine sahip olacak. Yeni nesil güçlü Intel CPU çekirdeklerini sunmak yerine, hem performans hem de verimlilik x86 çekirdeklerinin bir karışımını içerecek.
Alder Lake, Intel’in adı yeni açıklanan Intel 7 teknoloji düğümünde piyasaya sürülen ilk çip olacak (Bu, önceden Intel’in gecikmiş 7nm mimarisi olarak bilinen ve yeni plan dahilinde 2023’te “Meteor Lake” kod adıyla çıkacak Intel 4 ile karıştırılmamalıdır.). Intel 7, Intel 4 için planlanan üretim süreçlerindeki daha büyük sıçrama yerine, şirketin mevcut 10nm teknolojisine benzer bir teknolojiyi kullanmaya devam ediyor.
Kod adı “Golden Cove” olan yeni x86 performans çekirdeği, şu anda şirketin 11. Nesil Tiger Lake işlemcilerinde bulunan Willow Cove çekirdeklerinin takipçisidir. Intel, bunun şimdiye kadar yapılmış en güçlü CPU çekirdeği olduğunu iddia ediyor. Ancak şirket, daha gelişmiş Willow Cove çekirdekleriyle değil, yalnızca Cypress Cove çekirdekleriyle (Intel’in 14nm sürecine uyarladığı 10nm mimarisinin versiyonu) bir karşılaştırma sundu.
Bu arada, şirketin “Gracemont” kod adlı yeni x86 Verimlilik çekirdeği, şirketin Skylake yongalarından daha yüksek IPC sunarken “dünyanın en verimli x86 CPU çekirdeği” olmayı hedefliyor. Intel, tek iş parçacıklı durumlar için, yeni Verimlilik çekirdeklerinden birinin, bir Skylake çekirdeğiyle aynı güçte (veya gücün yüzde 40’ını kullanırken benzer performansta) yüzde 40 daha fazla performansa ulaştığını iddia ediyor. Bu iyileştirmeler, dört iş parçacığı çalıştıran dört Verimlilik çekirdeğini dört iş parçacığı çalıştıran iki Skylake çekirdeğiyle karşılaştırırken iki katına çıkıyor.
Performans çekirdekleri genellikle Intel’in daha güçlü Core sınıfı işlemcilerinde bulunur. Verimlilik çekirdekleri ise daha düşük güçlü cihazlarda bulunur ve bunlar Atom sınıfı işlemcilere benzer. Intel, bu sonbaharda çıkacak olan Alder Lake yongalarından başlayarak, bu ikisini hibrit bir mimaride birleştirmeyi planlıyor.
Aslında Intel, geçen yıl Lakefield yongalarıyla hibrit mimariler sunmaya odaklanmıştı. Ancak bu modeller, yalnızca tek bir Sunny Cove performans çekirdeğiyle dört düşük güçlü Tremont verimlilik çekirdeğine sahipti. ThinkPad X1 Fold gibi yalnızca birkaç düşük güçlü cihazla sınırlı kalmıştı. Ayrıca Lakefield çiplerinin Surface Neo gibi daha fazla çift ekranlı Windows 10X cihazına güç vermesi bekleniyordu. Ancak Microsoft bu planlardan Windows 11 uğruna vazgeçmişti.
Ancak yeni Alder Lake yongaları çok daha iddialı olacak. Intel, 9W’dan 125W’a kadar tam bir yonga yelpazesinin gösterimini yaptı. Bunlar yeni hibrit yaklaşımı kullanacak, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre daha geniş bir güç aralığı elde etmelerine izin verecek.
Intel’in perşembe günkü duyuruları büyük ölçüde mimarilere odaklandı, özel bir ürün duyurusu olmadı. Ancak şirket, yeni çekirdekleri kullanacak olan birkaç gelecek Alder Lake yongasının işaretlerini verdi. Bunlar arasında sekiz performans çekirdeğine, sekiz verimlilik çekirdeğine ve tümleşik bellek, grafik ve giriş-çıkışlara sahip bir masaüstü yongası; altı performans çekirdeğine, sekiz verimlilik çekirdeğine, görüntülemeye, Thunderbolt 4 desteğine, belleğe, giriş-çıkışlara ve tümü entegre edilmiş daha güçlü Xe grafiklerine sahip bir dizüstü bilgisayar yongası ve iki performans çekirdeğine ve sekiz verimlilik çekirdeğine sahip ultra mobil odaklı bir yonga yer alıyor.
Tüm bunların birlikte çalışmasını sağlamak için Intel, ihtiyaca bağlı olarak aktivitelerin performans veya verimlilik çekirdeklerine nasıl atandığını daha iyi idare etmek için tasarlanan yeni zamanlama teknolojisi Intel Thread Director’ı da sergiledi. Örneğin, Thread Director, yüksek öncelikli görevleri performans çekirdeklerine otomatik olarak atayabilirken, arka plan iş parçacıklarını verimlilik çekirdeklerine kaydırabilir. Ayrıca Intel, Thread Director’ın “Windows 11’de en iyi performans” için optimize edilmesini sağlamak için Microsoft ile özellikle iş birliği yaptığını söylüyor.
Intel, optimize edilmiş işlem performansı için performans ve verimlilik çekirdeklerinin bir kombinasyonunu kullanan ilk şirket değil. Bu konsept, on yılı aşkın bir süredir Arm’ın big.LITTLE ve DynamicIQ teknolojilerinin temel taşı olmuştur. Android telefonlar için çıkarılmış Qualcomm’un Snapdragon yongalarının, iPhone’lardaki Apple A-serisi yongaların ve belki de Intel ile karşılaştırma açısından en uygun olan Apple’ın M1 bilgisayar yongalarının (dört yüksek performanslı “Firestorm” ve dört enerji verimli “Icestorm” çekirdeği) bu konseptlere dayandığını belirtelim.
Intel’in hibrit mimari tarafındaki bu son girişiminin nasıl sonuçlar verdiğini görmek için ilk Alder Lake yongalarının önümüzdeki aylarda gelmesini beklememiz gerekiyor.