Intel 10 nanometre tabanlı işlemcileri pazara getirmekte neden zorlandığına yönelik bazı açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda üreticinin 7nm tabanlı yongalarını da 2021’e kadar göremeyeceğimiz itiraf etti.
Bu arada Intel’in en büyük rakibi AMD, yakın zamanda 7nm yongalarını çıkarmaya başladı. AMD Ryzen 9 3900X ilk örneklerden bir tanesi oldu.
Intel CEO’su Bob Swan, ABD’nin Colorado eyaletinde bulunan Aspen şehrinde düzenlenen Fortune Brainstorm Tech konferansında konuştu. Intel’in 10 nm yongalarında hedefinin, mevcut 14 nm yongaları için çok iddialı olan 2.7 kat transistör hedefine erişmek olduğunu kaydetti.
“Zamanında işler giderek zorlaşırken, agresif bir hedef belirlemiştik. Bu nedenle işler biraz zaman aldı.” dedi Swan.
Bu nedenle Intel’in 14 nm mimarisinden ilerlemesi yavaş oldu. Bu durum birçok insan için, ya da en azından Intel için Moore Kanunu’nun öldüğü düşüncesine yol açtı.
Intel’in kurucularından ve eski CEO’su olan Gordon Moore, bilgisayar yongalarındaki transistörlerin yoğunluğunun her iki yılda bir iki katına çıktığını ortaya koymuştu. Bu kanun Intel’in işlemci stratejisinin arkasındaki prensibi teşkil ediyordu. Birçok insan, geçmişte gördüğümüz hızlı teknolojik gelişmelerin kaynağı olarak Moore Kanunu’nu gösteriyor.
Intel’inn 10nm mimarisiyle ilgili yaşadığı gecikmeler nedeniyle, bu kanunun getirdiği takvimin gerisine düşmüş oldu. Ne var ki, bu yıl çıkacak 10nm ve 2021’de çıkacak 7nm tabanlı işlemcilerle Intel Moore Kanunu’na yeniden ayak uyduracağına inanıyor.
Swan, 10nm için 2.7 kat ölçeklemenin çok iddialı ve karmaşık olduğunu kabul ediyor. Ayrıca Intel’in öngörülebilirliğin gerçekten önemli olduğu bir zamanda performansa öncelik vererek hata yaptığını da kabul ediyor.
Ne var ki Swan, “Uzun lafın kısası, bundan ders çıkardık, bu yıl 10nm düğümümüzü çıkaracağız. 7nm düğümümüz iki yıl sonra çıkacak ve 2 kat ölçekleme olacak. Bu sayede tarihi Moore Yasası eğrisine geri döneceğiz.” dedi.
Sonuç olarak en sonunda bu yıl içinde Intel’den 10nm yongaları göreceğiz. 7nm yongaların ise 2021 yılını beklemesi gerekecek. AMD ve Qualcomm’un 7nm yongalarının piyasada olduğunu dikkate alırsak, aradaki süre epey uzun sayılır. Acaba Intel bu kadar uzun süre boyunca rakiplerinin 7nm mimarisiyle performans avantajı sağlayacak olmasından rahatsızlık duymuyor mu?