Twitter’ın bu yılın başında devreye soktuğu Vine ile sosyal medyadaki görsel paylaşımlara yeni bir boyut eklenmişti. Kullanıcıları video paylaşımına teşvik eden Vine’ın yakaladığı ivme Twitter’ın en büyük rakiplerinden Facebook’u da harekete geçirdi ve sosyal ağ geçtiğimiz yıl satın aldığı popüler fotoğraf servisi Instagram’ı 15 saniyelik kısa videolarla güçlendirdi. Facebook ve Twitter’ın paralel bir boyutta daha karşı karşıya gelmesini sağlayan Instagram video ve Vine arasındaki farkları yazının devamında bulabilirsiniz.
- Video uzunluğu: Instagram’da kullanıcılar maksimum 15 saniyelik videolar kaydedebiliyor. Vine’da ise bu süre sadece 6 saniye.
- Filtreler: Instagram’da kullanıcılara kaydettikleri görüntüyü geliştirme veya değiştirme imkanı veren 13 filtre bulunuyor. Vine’da ise filtre yok.
- Son klibi silme/ düzenleme: Her iki servis de kullanıcılarına bir seferde çok sayıda kısa klip kaydetme imkanı sağlıyor. Instagram’da kullanıcılar serinin son klibini silme şansına sahip. Vine’da ise bu tarz bir özellik bulunmuyor.
- Sabitleme: Instagram’da videoların sabitlenmesinde kullanılan bir Sinema modu bulunuyor. Vine’da böyle bir destek mevcut değil.
- Ön kamera: Her iki serviste de ön kamera kullanılabiliyor.
- Kapak fotoğrafı: Kayıt, düzenleme ve filtreleme işleminin tamamlanmasının ardından Instagram kullanıcıları akışta görülecek kareyi seçebiliyor. Vine’da oluşturulan videoların ilk karesi akışta otomatik olarak gösteriliyor.
- Film Rulosu’na kaydet: Her iki serviste de oluşturulan videolar Film Rulosu’na kaydediliyor.
- Otomatik yürütme: Her iki serviste de videolar için otomatik yürütme özelliği bulunuyor. Ancak Instagram videoyu oynatmadan önce iki saniye bekliyor. Vine’da ise videolar vakit kaybetmeden oynatılıyor.
- Döngüleme: Vine videoları sürekli bir döngü içinde. Bu da kullanıcılara bir GIF animasyonuna bakıyormuş hissi veriyor. Instagram videolarındaysa döngüleme söz konusu değil. Videoyu tekrar izlemek için ekrana dokunmak gerekiyor.
- Ses kısma: Vine videolarının sesi videonun üzerine dokununca tamamen kısılıyor. Instagram videolarındaysa ses kısma işlemini telefondan gerçekleştirilebiliyor.
- Paylaşım: Vine videoları Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabiliyor. Instagram videolarıysa Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr, Foursquare ve e-posta üzerinden paylaşılabiliyor.
- Yerleştirme: Vine videoları vine.com adresi üzerinden diğer sitelere yerleştirilebiliyor. Instagram için şimdilik böyle bir hizmet yok.
- Konum etiketleme: Her iki serviste de konum etiketleme özelliği mevcut.
- Fotoğraf Haritası: Instagram daha önce fotoğraflar için sunduğu harita sisteminin kapsamını videoları da içine alacak biçimde genişletti. Vine’da ise böyle bir özellik bulunmuyor.
- Keşif: Her iki serviste de kullanıcılara yeni videoları keşfetmeleri için çeşitli yollar sunuluyor. İki uygulamada da bu işe özel olarak hazırlanan bir Keşfet sekmesi yer alıyor.
- Platformlar: İki servis de hem iOS hem de Android platformlarında mevcut.
Facebook ve Twitter’ın ”yavruları” olarak nitelendirilebilecek bu iki servis arasındaki rekabeti izlemenin oldukça ilgi çekici olacağı bir gerçek. Mücadeleden kimin galip çıkacağını ise zaman gösterecek.