ManşetlerTeknoloji

Instagram en popüler videolarda en iyi görüntü kalitesini sunuyor

instagram erişim engeli

Instagram’da bazı videoların neden bulanık, diğerlerinin ise net olduğunu merak etmiş olabilirsiniz. Platformun başındaki isim olan Adam Mosseri, bir video soru-cevap etkinliğinde bu farklılığın arkasında yatan sebebi açıkladı. Mosseri’ye göre, Instagram videolarının kalitesi izlenme oranlarına göre değişiyor.

Mosseri’nin Threads platformunda paylaşılan açıklamasına göre, Instagram ilk aşamada videoları en yüksek kalitede göstermeye çalışıyor. Ancak, bir video çok fazla izlenmiyorsa, sistem otomatik olarak video kalitesini düşürüyor. Fakat izlenme oranları tekrar artarsa, video yeniden yüksek kalitede işleniyor. Mosseri bu stratejiyi, platformun “kullanıcılara mümkün olan en iyi görüntü kalitesini sunma” hedefinin bir parçası olarak nitelendiriyor.

Mosseri ayrıca, Instagram’ın daha fazla izlenme getiren içerik oluşturuculara daha fazla kaynak ayırdığını belirtti. Bu durum, özellikle platformda yüksek takipçi sayısına sahip içerik üreticilerin içeriklerinin daha iyi görüntü kalitesinde sunulmasına neden oluyor. Buna ek olarak Mosseri, kalite değişikliklerinin çok büyük olmadığını ve kullanıcıların videolarla etkileşiminde içeriğin kalitesinden ziyade içeriğin kendisinin belirleyici olduğunu ifade etti.

Bu yaklaşım aslında Meta’nın daha önce açıkladığı stratejisiyle uyumlu görünüyor. Meta, 2021 yılında, artan video yüklemeleri karşısında platformun kaynaklarını en çok izlenen videolara yönlendireceğini duyurmuştu. Meta’nın tahminlerine göre, geçen yıl Facebook’ta günlük 4 milyar video akışı yapılıyordu. Bu yoğun talep karşısında platform, yeni yüklenen videolar için en hızlı ve temel kodlamayı uygularken, yüksek izlenme süresi alan videolar için daha kapsamlı bir işleme geçiyor. Video popüler hale geldikçe en gelişmiş, ancak en fazla işlem gücü gerektiren işleme tekniği devreye sokuluyor.

Instagram yoğun işlem yükünü dengelemeyi amaçlıyor

Bu sistem, popüler içerik üreticilerinin içeriklerinin daha kaliteli görünmesine olanak tanırken, daha az takipçiye sahip veya izlenme sayısı düşük içeriklerde aynı kaliteyi sağlamıyor. Bu strateji özellikle, Instagram gibi dev bir platformda her gün milyarlarca video akışının yapılmasının getirdiği yoğun işlem yükünü dengelemeyi amaçlıyor.

Instagram’ın bu kalite önceliklendirme sistemi, platformdaki küçük içerik üreticiler arasında bazı endişelere yol açabilir. Ne var ki Mosseri, video kalitesindeki bu farkın minimal olduğunu ve Instagram kullanıcılarının videolarla kurduğu etkileşimde, görüntü kalitesinden çok videonun içeriğinin etkili olduğunu belirtiyor.