Instagram, geçtiğimiz ay yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek adına “yalan bilgi uyarısı” olarak adlandırılabilecek bir araç sunacağını açıklamıştı. Şirket, bu özellik için bağımsız bilgi doğrulama kuruluşlarıyla çalışılacağını da belirtmişti. Ne var ki, bu aracın işleyişinde beklenmeyen bazı sorunlarla karşılaşılmış gibi görünüyor.
Instagram’ın yeni özelliği, dijital ortamda manipüle edilmiş bazı görselleri de engelliyor. Bu da dijital sanatçılar tarafından hazırlanan eserlerin Keşfet ve etiket sayfalarında görüntülenememesine yol açıyor.
PetaPixel’de yer alan bir habere göre, bu durumu ilk olarak Toby Harriman isimli bir fotoğrafçı fark etti. Harriman, gökkuşağı renklerindeki tepelerin önünde duran bir adamın gösterildiği fotoğrafta “yalan bilgi” uyarısını gördü. Fotoğrafçı, bu uyarıyla ilgili düşüncelerini şu sözlerle aktardı: “Instagram’ın gerçek ve fotoşop arasındaki farkı anlamaya yardımcı olması güzel bir şey. Ancak aynı zamanda dijital sanata büyük bir saygım var ve bunları görmek için tıklama bariyerlerini aşmak istemiyorum.”
Instagram sadece “yalan” olarak etiketlenen fotoğrafları engelliyor
Toby Harriman’in bahsettiği fotoğraf, Christopher Hainey isimli fotoğrafçı tarafından çekilmişti. Dijital sanatçı Ramzy Masri‘nin yaptığı işlem ise fotoğrafın dünya genelinde “viral” hâle gelmesini sağlamıştı. Ancak fotoğraf viral hâle gelirken, bir yandan da gerçek olduğu şeklinde bir algı oluşmuştu. Pek çok internet sitesinde fotoğraf “Ölüm Vadisi Milli Parkı” etiketiyle paylaşılır hâle gelmişti. Instagram’da Ramzy Masri’nin aşağıda gördüğünüz orijinal paylaşımında bir engel bulunmuyor. Ancak başka sayfalarda aynı fotoğrafın engellendiği belirtiliyor.
Instagram’ın yeni aracının fotoğraflarını dijital olarak manipüle eden tüm fotoğrafçı ve sanatçıları etkilemeyeceğini belirtmekte fayda var. Söz konusu araç, sadece bilgi doğrulama siteleri tarafından “yalan” olarak etiketlenen fotoğrafların gösterimini engelliyor. Bu araç yalan haberlerin yayılmasını önlemek konusunda işe yarayacak olsa da, sanatçıların görünürlüğünü kısıtlama potansiyeli de taşıyor.