Instagram‘ın kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger, geçtiğimiz eylül ayında Facebook’tan istifa ettikten sonra pek fazla ortada görünmemişlerdi. İkili, SXSW 2019 kapsamında düzenlenen bir panelle sessizliklerini bozdu. Systrom ve Krieger Instagram, Instagram’ın yükselişi, Snapchat gibi rakip platformlar ve devletlerin Facebook’u parçalara ayırması gibi konular hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.
Instagram’ı 2010’da kuran ikili, şirketi 2012’de 1 milyar dolar karşılığında Facebook’a satmıştı. Günümüzde Facebook’un en değerli varlıklarından biri hâline gelen Instagram’ın aylık aktif kullanıcı sayısı 1 milyara ulaşmış durumda. Bu sayının her geçen gün arttığını hatırlatmakta fayda var.
Günümüzde Instagram’dan bahsederken, Hikayeler özelliğinden bahsetmemek mümkün değil. 2016’da kullanıma sunulan özellik, Instagram’ın en güçlü ayaklarından biri hâline gelmiş durumda. Her gün 500 milyondan fazla kişi Instagram’ın Hikayeler özelliğini kullanıyor. Her geçen gün daha fazla kullanıcının kaybolan paylaşımlara yönelmesi, bu sayının gelecekte daha da artacağını gösteriyor. Systrom ve Krieger, bu özelliği Snapchat’ten aldıklarını açık bir şekilde söylemeseler de; Instagram Hikayeler özelliğinin çıkışında Snapchat’in önemli bir rol oynadığını kabul ettiler.
Instagram’daki kullanıcı profillerinde uzun süre boyunca Snapchat bağlantıları gördüklerini söyleyen Systrom, insanların iki platformu bağlamaya çalıştığını gördüklerini ve hikayeleri Instagram’a getirerek insanlara aradıklarını verdiklerini ifade etti. Instagram’ın rakip bir uygulamanın kendisinden kullanıcı çalmasını istememesi için böyle bir hamle yapması doğal görünüyor. Bu noktada insanların hikaye özelliğini Snapchat yerine Instagram’da kullanmayı seçmesinin de Instagram’ın suçu olmadığını belirtmekte fayda var.
Instagram fotoğrafçılara özel bir uygulama olarak kalabilirdi
Facebook tarafından satın alındıktan sonra bağımsızlığını kaybeden Instagram, bu sayede bir fotoğraf paylaşımı uygulamasından daha fazlasına dönüşmüş gibi görünüyor. Systrom, bunun olumsuz bir hamle olmadığına inanıyor. Bazı açılardan daha az özerk olmanın Instagram’ın kazandığı bir işlev olduğunu söyleyen eski CEO, eğer Facebook satın almasaydı Instagram’ın fotoğrafçılara yönelik niş bir uygulama olarak kalabileceğini belirtti. Facebook ile Instagram’ın her geçen gün daha iyiye gittiğini ifade eden Systrom, bunun şirket için anlamlı bir noktaya eriştiğinin altını çizdi.
Eski Instagram CEO’su; Facebook, Google ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketlerinin parçalara ayrılması konusundaki talepler hakkında da açıklamalarda bulundu. Systrom, 2020’deki ABD başkanlık seçimleri öncesi bunun daha sık gündeme geleceğini ve politikacıların neyi kastettikleri konusunda daha açık olmaları gerektiğini ifade etti. Bu konudaki teklifilerin daha somut çözümler sunması gerektiğini söyleyen Instagram kurucusu, “Bu şirketler çok güçlü ve bu yüzden bölünmeleri gerekiyor” gibi tezlerden daha somut iddiaların olması gerektiğini ifade etti.