ManşetlerTeknoloji

Instagram yapay zeka ile gelişiyor: Meta’nın yeni AI Studio araçları tanıtıldı

instagram yapay zeka

Meta, ABD’deki kullanıcılar için Instagram ve web üzerinde yapay zekâ (AI) tabanlı versiyonlar oluşturma imkanı sunan AI Studio adlı yeni bir araç tanıttı. Bu yenilik, içerik üreticileri ve işletme sahiplerinin takipçileriyle etkileşimde bulunma biçimlerini değiştirmeyi hedefliyor.

Meta’nın sunduğu bu araç, kullanıcıların yapay zekâ destekli profiller oluşturarak, takipçileriyle daha etkili ve verimli bir şekilde iletişim kurmalarını sağlıyor. Yapay zekâ profilleri, sahiplerinin adına sohbetlerde bulunabiliyor ve yorumlara yanıt verebiliyor. ABD’deki Instagram kullanıcıları, AI Studio’ya Meta’nın web sitesi üzerinden veya doğrudan Instagram’da yeni bir “AI sohbeti” başlatarak erişebiliyor.

Meta, bu yeniliği duyurduğu blog yazısında, içerik üreticilerinin yapay zekâlarını Instagram içeriklerine, kaçınmak istedikleri konulara ve paylaşmak istedikleri bağlantılara göre özelleştirebileceklerini belirtiyor. Bunun yanı sıra, kullanıcılar yapay zekâ profillerinin hangi hesaplarla etkileşime girebileceğini ve otomatik yanıt özelliklerini ayarlayabiliyor.

AI Studio, sadece mevcut profillerin yapay zekâ versiyonlarını oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda tamamen yeni yapay zeka karakterlerinin yaratılmasına da olanak tanıyor. Meta, bu alanda Character.AI ve Replika gibi şirketlerle rekabet etmeyi planlıyor. Kullanıcılar, Meta’nın uygulamaları üzerinden bu yeni yapay zeka karakterleriyle etkileşime girebilecekler. Ayrıca, OpenAI’nın özel GPT mağazası gibi, Meta da kullanıcıların oluşturduğu yapay zeka karakterlerini diğer kullanıcıların denemesi için sunacak.

instagram yapay zeka

Meta, bu konsepti ilk kez ünlülerin yapay zeka versiyonlarını oluşturarak denemişti. Ünlüler, gerçek isimleri yerine farklı isimler ve kişiliklerle yapay zekâ profilleri oluşturmuşlardı. Meta, bu yaklaşımı, ünlülerin adlarına yapay zekâ versiyonlarının problemli şeyler söyleme olasılığı nedeniyle tercih etmişti. AI Studio’nun içerdiği kontrollerle bile, bu tür durumların yaşanması kaçınılmaz görünüyor çünkü bu, üretilen yapay zeka ile ilgili bir durum gibi görünüyor.

Meta, bu yeni teknolojinin hassas bir alanda bulunduğunu kabul ediyor. Şirket, yapay zekâ profillerinin göründüğü her yerde açıkça etiketlendiğini belirtiyor. Yapay zekâ oluşturma süreci hakkında daha fazla detay veren bir rehber yayınlayan Meta, içerik üreticilerinin yapay zekâlarının hangi konularda yanıt vermeyeceğini belirtmesi gerektiğini vurguluyor. Örneğin, yapay zekâya “Kriptoya yatırım yapmalı mıyım?” gibi bir soruya yanıt vermemesi söylenebiliyor.

Meta, AI Studio ile içerik üreticileri ve işletmelerin takipçileriyle daha derin ve kişiselleştirilmiş bağlar kurmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Ancak, bu teknolojinin kullanımında dikkatli olunması gerektiği ve etik konuların göz önünde bulundurulması gerektiği de açıkça görülüyor.