Teknoloji

Instagram gençleri cinsel içerikli şantaja karşı korumak için yeni önlemleri hayata geçiriyor

instagram reels

Instagram, gençleri cinsel içerikli şantaj dolandırıcılıklarından korumaya yönelik bir dizi yeni özelliği devreye sokuyor. Cinsel içerikli şantaj dolandırıcılığı, dolandırıcıların mağdurlardan para veya daha fazla fotoğraf talep etmek için özel ve hassas görüntülerini yaymakla tehdit ettiği durumlar olarak biliniyor. Bu tür tehlikelere karşı alınan önlemler, platformun genç kullanıcıları hedef alan kötü niyetli faaliyetlere karşı daha güvenli bir ortam sunmayı amaçlıyor.

Yakın zamanda hayata geçecek bir güvenlik önlemi, özel mesajlarda gönderilen kaybolan fotoğraf veya videoların ekran görüntüsü alınmasını ya da ekran kaydının yapılmasını engelleyecek. Gönderen, bu görüntülerin yeniden oynatılmasına izin vermiş olsa bile, Instagram bu içeriklerin web tarayıcı üzerinden açılmasını engelleyecek. Ancak bu özellik, dolandırıcıların başka bir cihazla görüntü veya videoyu kaydetmesini tam anlamıyla önlemiyor.

Instagram ayrıca dolandırıcılık belirtilerini tespit etmek için bazı yeni yöntemler kullanacak. Örneğin, bir hesabın ne kadar yeni olduğu gibi göstergelere dayanarak şüpheli davranışları algılayacak. Platform, bu tür hesapların gençlere takip isteği göndermesini engelleyecek ya da bu istekleri genç kullanıcının spam klasörüne yönlendirecek.

Instagram, cinsel içerikli şantaj dolandırıcılarının sıkça kullandığı taktiklerden biri olan sahte konum beyanına karşı da yeni bir bildirim sistemi test ediyor. Artık Instagram ve Messenger, genç kullanıcılara konuştuğu kişinin farklı bir ülkede bulunduğunu bildiren bir uyarı gösterecek. Bu özellik, dolandırıcıların konumları hakkında yalan söyleme girişimlerini daha erken fark etmeye yardımcı olacak.

instagram

Buna ek olarak, Instagram, şüpheli hesapların mağdurların takipçi veya takip edilen listelerine erişimini kısıtlayacak. Cinsel içerikli şantaj dolandırıcıları, mağdurlarının sosyal çevresini öğrenmek için bu listeleri kullanabiliyor. Instagram ayrıca şüpheli hesapların hedef kişilerin beğenilen gönderilerine, etiketlendiği fotoğraflara ve bu fotoğraflardaki diğer kullanıcılara erişimini de engelleyecek.

Gençlerin müstehcen içeriklerden korunması için Instagram, çıplak görüntüleri otomatik olarak bulanıklaştıracak yeni bir özellik başlatıyor. Nisan ayında test edilmeye başlanan bu filtre, 18 yaş altı kullanıcılar için dünya genelinde varsayılan olarak etkinleştirilecek. Bu önlem, gençlerin rahatsız edici içeriklerle karşılaşma olasılığını en aza indirmeyi hedefliyor.

Platform ayrıca cinsel içerikli şantaj veya çocuk güvenliği sorunları bildirildiğinde kullanıcıların ABD’deki Crisis Text Line ile iletişime geçmesine olanak tanıyan bir seçenek sunacak. Buna ek olarak, ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’daki gençlere sextortion dolandırıcılıkları hakkında farkındalık yaratmak amacıyla eğitici videolar gösterilecek. FBI’ın verilerine göre, Ekim 2022 ile Mart 2023 arasında cinsel içerikli şantaj vakalarında en az yüzde 20 oranında bir artış yaşandı.

Meta, bu dolandırıcılıklarla mücadele etmek için geçtiğimiz aylarda 800 Facebook grubunu ve 820 hesabı platformlarından kaldırdı. Bu hesaplar, özellikle Nijeryalı bir siber suç çetesi olan Yahoo Boys ile ilişkilendirilen cinsel içerikli şantaj dolandırıcılığı faaliyetlerinde bulunuyordu. Temmuz ayında ise Meta 63 binden fazla Nijerya merkezli Instagram hesabını kapattı.

instagram

Cinsel içerikli şantaj dolandırıcılığına karşı önlem alan sadece Instagram değil; Snapchat gibi diğer platformlar da, kullanıcıların şikayet ettiği veya engellediği hesaplardan mesaj alındığında gençleri uyaran sistemler geliştirdi.

Instagram genç kullanıcıların güvende hissetmesi için başka adımlar da atıyor

Bu önlemler, Meta’nın platformlarını çocuklar için daha güvenli hale getirme çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz ay Instagram, tüm genç kullanıcıların daha gizli hesap ayarlarına sahip olacağını ve gece saatlerinde bildirimleri susturmak için Sleep Mode gibi güvenlik özelliklerinin varsayılan olarak etkinleştirileceğini duyurdu.