Teknoloji

Instagram, genç kullanıcılar için daha özel ve sınırlı hesap sistemine geçiyor

instagram

Instagram, bu haftadan itibaren 18 yaş altı yeni ve mevcut kullanıcıları daha özel ve kısıtlayıcı “Genç Hesaplar” sistemine dahil etmeye başlıyor. Bu yeni hesap türü, dünya çapında milyonlarca gencin platformla etkileşim biçimini değiştirecek. 16 yaş ve üzeri kullanıcılar, belirli ayarları esnetebilecek olsa da, tüm genç kullanıcılar için belirli korumalar otomatik olarak devreye girecek.

Yeni sistemle birlikte Instagram’daki tüm gençlerin hesapları, varsayılan olarak gizli olacak. Bu durum sadece 16 yaş altı kullanıcılarla sınırlı kalmayacak, tüm 18 yaş altı gençler için geçerli olacak. Ayrıca, yabancıların doğrudan mesaj göndermesini engelleyen mevcut kısıtlamalar da uygulanmaya devam edecek. Bunun yanı sıra, yeni özellikler de devreye girecek; örneğin, 22:00 ile 07:00 arasında bildirimleri kapatan bir Uyku Modu kullanılacak.

Meta’nın küresel güvenlik sorumlusu Antigone Davis, The Verge ile yaptığı bir röportajda, “Bu, yaptığımız çalışmaların büyük bir bölümünü standartlaştırıyor, basitleştiriyor ve tüm gençler için uygulanabilir hale getiriyor. Bu sayede genç kullanıcılar için kapsamlı bir koruma seti sunmuş oluyoruz,” dedi.

Instagram, gençler için yeni içerik öneri sistemini devreye sokuyor

Instagram, genç kullanıcıların görebileceği içerikleri de yaşa uygun hale getiriyor. Gençler, önerilen içeriklerde görmek istedikleri konuları seçebilecek, örneğin “spor,” “hayvanlar,” veya “seyahat” gibi başlıkları tercih edebilecekler. Ayrıca, Reels veya Keşfet sayfasındaki içerik türleri de genç kullanıcılar için sınırlı olacak. Uygulama, gençlere ara vermelerini hatırlatan uyarılar da gönderecek.

Bu değişikliklerin yanı sıra, Instagram ebeveyn kontrol özelliklerini de güncelliyor. Ebeveynler, çocuklarının son yedi gün içinde kimlerle mesajlaştığını (mesajların içeriğini görmeden) izleyebilecek. Ayrıca, çocuklarının en sık görüntülediği konu başlıklarını da görebilecekler.

16 yaşından büyük gençler bu ayarları değiştirebilecek olsa da, 16 yaş altındaki gençlerin hesaplarını halka açık yapabilmeleri için ebeveyn izni gerekecek. Ebeveynlerin, bu değişikliği onaylayabilmek için Instagram’ın denetim araçlarını etkinleştirmeleri gerekecek.

Genç Hesaplar ilk olarak ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada’daki kullanıcılar için aşamalı olarak devreye alınacak. Yeni hesap açan gençler bu değişikliği hemen görecekken, mevcut kullanıcılar yaklaşık bir hafta içinde bu güncellemeleri alacak. Meta, bu özellikleri Avrupa Birliği’ne yıl sonuna kadar getirmeyi ve 2025’te diğer platformlarına genişletmeyi planlıyor.

Ancak bu korumalara rağmen, Meta’nın bu ayarları ne kadar etkin bir şekilde uygulayabileceği konusunda soru işaretleri var. Antigone Davis, “Bazı gençlerin bu korumalardan kaçmak için yaşlarını yanlış beyan etmeye çalışacağını biliyoruz. Bu nedenle, gençlerin yaşlarını doğrulamak için yeni fırsatlar geliştiriyoruz” dedi. Kullanıcılar yaşlarını 18’den büyük olarak değiştirmeye çalıştıklarında, video selfie çekmeleri, kimliklerini yüklemeleri veya diğer kullanıcıların yaşlarını doğrulamaları gibi adımlar zaten uygulanıyor, ancak Instagram bu sistemleri daha da ileriye taşıyor.

Platform, artık yapay zeka kullanarak bir kullanıcının 18 yaşından küçük olduğunu tespit edebilecek. Örneğin, bir kullanıcı hesap açarken 18 yaşında olduğunu beyan ederse, ancak başka bir kullanıcı ona “14. doğum günün kutlu olsun” derse, Instagram bu bilgiyi kullanıcının gerçek yaşını belirlemek için kullanabilecek. Davis, “Yaş tespit etmek genellikle zor bir süreç. Bu nedenle, çok katmanlı bir yaklaşım benimsememiz gerekiyor, çünkü bunun için kusursuz bir yöntem yok” dedi.

2021’de Facebook muhbiri Frances Haugen’ın şirketin gençlerin ruh sağlığı üzerine yaptığı araştırmaları sızdırmasından bu yana, yasama organları sosyal medya platformlarına karşı daha sert bir duruş sergiliyor. Instagram, son birkaç yıl içinde bir dizi çocuk güvenliği özelliği sundu ve 2022’de ebeveyn kontrollerini devreye aldı. Platform ayrıca, gençler ve genç yetişkinler üzerinde ruh sağlığına olan etkilerini inceleyecek araştırmacılara yardım etmeyi kabul etti.

Bu gelişmelere rağmen, yasama organları hâlâ endişeli. ABD’de yaklaşık 40 eyalet, genel cerrahın sosyal medya platformlarına uyarı etiketleri ekleme önerisini destekliyor. Ayrıca, temmuz ayında Senato, çevrimiçi çocuk güvenliğini artıran tarihi bir yasayı kabul etti.