Instagram, 2013’ün aralık ayında Instagram Direct adını verdiği mesajlaşma özelliğini duyurmuş ve abonelerinin birbirlerine özel olarak fotoğraf veya video göndermelerini mümkün kılmıştı. Uygulamanın üst kısmında yer alan küçük bir posta kutusu ikonu aracılığıyla erişilebilen Instagram Direct, uygulamanın içinde ıssız bir ada gibi kalmıştı. Kullanıcıların Instagram Direct aracılığıyla akışlarındaki görüntüleri paylaşamaması, fotoğrafa fotoğrafla karşılık verememesi veya sadece yazılı bir mesajla diyalog başlatamaması Instagram Direct’in önemli eksiklikleri olarak dikkat çekmişti. Ancak Instagram için yayınlanan son güncelleme, söz konusu üç eksiği de kapatıyor ve Instagram Direct’i daha çekici bir mesajlaşma aracına dönüştürüyor.
Instagram’ın 300 milyon abonesinin sadece 85 milyonluk bir kısmı Instagram Direct’i her ay düzenli olarak kullanıyor. Bu durumun özelliğin uygulama içindeki izole konumundan kaynaklandığını söylemek mümkün. İnsanların arkadaşlarıyla görüntü paylaşmak istediği ise oldukça açık. Instagram’dan yapılan açıklamaya göre, paylaşımlara yapılan yorumların yüzde 40’ında kullanıcılar arkadaşlarından “@rumuz” şeklinde bahsediyor ve arkadaşlarının dikkatini paylaşıma çekmeye çalışıyor. Şirket, son güncellemeyle birlikte bu yorumların yerine Instagram Direct’in kullanılmasını amaçlıyor.
Güncellemeyle birlikte Instagram Direct ile sadece fotoğraf göndermekten daha fazlası yapılabilecek. Konum, etiket sayfaları ve profiller Instagram Direct aracılığıyla gönderilebilecek. Buna ek olarak, gönderilen mesajlara 15 alıcı eklenebilecek.
Instagram Direct içindeki yazılı sohbetler de artık daha geleneksel bir mesajlaşma deneyimi yaşatacak biçimde gösterilecek. Gelen mesajlara yazılı olarak, emojiler kullanarak veya kalp ikonu göndererek cevap vermek mümkün olacak. Kullanıcılar diledikleri takdirde o anda bir fotoğraflarını çekerek de mesaja karşılık verebilecek.
Instagram Direct’in gizlilik modelinde ise herhangi bir değişiklik yok. Tüm Instagram kullanıcılarının birbirine mesaj göndermesi mümkün. Ancak alıcı göndereni takip etmiyorsa mesaj “bekliyor” olarak işaretleniyor ve karşı tarafa bir “mesaj talebi” olarak iletiliyor. Mesaja izin verip vermemek alıcının insiyatifine bırakılıyor ve mesaj reddedildiği takdirde aynı kişi bir daha alıcıya mesaj gönderemiyor. Grup mesajlarında ise gruba katılmak için oluşturan kişiyle arkadaş olmak gerekiyor. Buna ek olarak, gruplardaki gizli hesap sahiplerinin mesajlarını sadece o kişiyi takip edenler görebiliyor.
Instagram Direct ile gönderilen mesajların kaydedilemediğini de belirtmekte fayda var. Yenilenen Instagram Direct’in dağıtımına iOS ve Android’de başlanırken, henüz Türkiye mağazalarında güncellemeye rastlanmaması kademeli bir dağıtım süreci gerçekleştirilmesi ihtimalini akıllara getiriyor.