Teknoloji

Instagram çok yakında doğum tarihi bilgisini zorunlu kılacak

instagram koleksiyon

Instagram’a henüz doğum günü bilginizi vermediyseniz, bu sosyal ağ daha fazlasını istemeye başlamak üzeredir. En sonunda ise bu bilgi uygulamayı kullanmanız için gerekli hâle gelecektir.

Instagram, 2019’da yeni kullanıcıların doğum tarihlerini eklemesini istemeye başladı, ancak daha önceden açılmış bir hesabınız varsa, bu bilgiyi sağlamadan da uygulamayı kullanmanız mümkündü. Şimdiyse bu giderek daha zor hâle gelecek gibi görünüyor.

Yayınladığı basın açıklamasına göre Instagram, henüz profilinize eklemediyseniz uygulamayı açtığınızda size doğum gününüzü soracak. Bunu görmezden gelebileceksiniz, ancak yalnızca belirli bir noktaya kadar bu durum geçerli olacak. Instagram, uygulamayı kullanmaya devam etmek istiyorsanız en sonunda doğum gününüzü eklemeniz gerektiğini söylüyor. Ayrıca Instagram doğum günü bilginiz yoksa hassas olarak işaretlenmiş gönderileri size göstermeden önce bunu isteyeceğini söylüyor. Uygulama yıllardır hassas içeriği bulanıklaştırıyor, ancak şimdi onu görmek istiyorsanız doğum gününüzün Instagram’da kayıtlı olması gerekiyor.

Şirket, bu çabalarının platformu gençler için daha güvenli hâle getirme çalışmalarının bir parçası olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz ilkbaharda ayında şirket, 13 yaşından küçükler için Instagram’ın özel bir sürümü üzerinde çalıştığını resmen duyurmuştu. Bu, platformun insanların yaşlarını bilmesini gerektirecek bir özellik olarak nitelendirilebilir. Ayrıca, yetişkinlerin kendilerini takip etmeyen reşit olmayan kişilere direkt mesaj atmaması veya varsayılan olarak 16 yaşından küçük kişilerin hesaplarını gizli hale getirmek gibi diğer yaş korumaları üzerinde de çalışıyor. Instagram’ın doğum günü destek sayfası, bu bilgiyi reklamları denetlemek için de kullandığını söylüyor.

Şirket, gelecekte yaşları hakkında yanıltıcı bilgi veren insanları tespit etmek için yaş algılama odaklı yapay zekâsını kullanacağını söylüyor. Temmuz ayında Facebook, bu teknolojiyle ilgili bir blog yazısı yayınlamıştı ve bunun doğum günü paylaşımları altındaki yorumları analiz ettiğini söylemişti. Basın açıklamasına göre, birisi 13 veya 18 gibi belirli bir yaşın üzerinde olduğunu söylerse, ancak yapay zekâ bunun aksini söylüyorsa, Instagram çeşitli yöntemler kullanarak kullanıcıların yaşlarını doğrulamalarını sağlayacak.

Sosyal ağlar uzun zamandır kullanıcılardan doğum günü bilgilerini istiyor. Ancak bunları gerekli kılmak, çocukların internet ortamında güvende olduğundan emin olma ihtiyacına ve bununla birlikte gelebilecek istilacılığa işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER