Eğlence

Instagram canlı yayınlarda müzik kullanımı ile ilgili kuralları basitleştirdi

instagram müzik bildirim

Instagram canlı yayınlarda, hikâyelerde ve platformdaki diğer içeriklerde telifli müzik kullanımına dair yönergelerini paylaştı. Duyurunun bir parçası da kullanıcılara gösterilen ve kurallarını ihlâl eden şekilde lisanslanmamış sanat eseri kullandıkları konusunda uyaran bildirim de bulunuyor.

Bildirimde yapılan değişiklikler kullanıcılara Instagram’ın otomatik olarak uyguladığı ses kısma veya tamamen engelleme gibi yolları önleme imkanı sunuyor. Eğer telifli bir müzik parçasının bir bölümü canlı yayının ön veya arka planında çok fazla kalırsa, sözü edilen tedbir mekanizmaları devreye giriyor.

Canlı yayınlardan hemen önce gösterilen bir bildirim kullanıcılara ses parçasını kaldırmak için daha fazla zaman tanıyor. Böylelikle canlı yayınları kesintiye uğramayacak ya da tamamen sonlandırılmayacaktır. Ayrıca Instagram lisanslanmamış bir müzik nedeniyle, bir canlı yayın akışının sesinin otomatik olarak kısıldığı ya da engellendiği durumların yaşanmaması için de yönergeleri açık bir şekilde ortaya koyacak.

Instagram’ın konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, “Bu bildirimler sistemlerimiz, canlı yayın veya yüklenen videonuzun lisanslama sözleşmelerimize uymayacak bir şekilde müzik içerebileceğini algıladığında sizi uyarmayı amaçlar.” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir ifade yer alıyor. “Güncellemeler, insanlara akışlarını ayarlamaları için zaman vermek ve sınırlamalarımıza yaklaştıklarını tespit edersek kesintileri önlemek için bildirimleri daha net hale getirme ve canlı yayıncılara daha erken bildirimleri içerir.”

Ayrıca Instagram, Hikayeler içinde veya kaydedilen ve daha sonra akışta yayınlanan konser performans kayıtlarıyla ilgili müzik kullanım politikasını tekrarlıyor. Ancak canlı yayında veya önceden kaydedilip akışta paylaşılmış videolarda müzik kullanmanın bazı kısıtlamaları var ve Instagram, genel olarak daha kısa parçaların kullanılmasını, bir video içinde farklı parça bölümlerinin paylaşılmamasını tavsiye ediyor. Aynı zamanda görsel bir unsurdan yararlanarak müzik yayınının videonun ana hedefi olmasının önüne geçilmesi gerektiğini de hatırlatıyor.

Blog yazısında, “Bu yönergeler hem Facebook hem de Instagram’daki canlı ve kaydedilmiş videolarda ve tüm hesap türlerinde (ör. Sayfalar, profiller, doğrulanmış ve doğrulanmamış hesaplar) geçerlidir.” deniliyor. Ve 90’dan fazla ülkedeki platformlarımızda müzik yayınlansa da, henüz mevcut olmadığı yerler var. Videonuzda kayıtlı müzik varsa, bu konumlarda kullanılamayabilir.”

Facebook Türkiye’de, Instagram ve diğer platformlarında müzik kullanımının alanını genişletmiş ve birkaç hafta önce hikâyelerde müzik kullanma imkanını sunmaya başlamıştı.