Selfie çekerken bir türlü uygun açıyı bulamamaktan yakınanların kendilerini NASA‘nın InSight uzay aracının yerine koyup haline şükretmesinde fayda var. Uzay aracı, Mars’ın yüzeyinde olduğunu gösteren selfie’yi çekmek için robotik koluna monte edilen kamerayla 11 ayrı kare çekti. Ardından bu kareleri birleştiren uzay aracı, ilk selfie’sini ortaya çıkardı.
InSight’ın Mars yüzeyinde selfie çekme konusunda kızıl gezegende kendisinden daha kıdemli olan bir diğer uzay aracı Curiosity’den ilham aldığını söylemek yanlış olmayacaktır. 6 Aralık tarihinde çekilen 11 karenin birleşimiyle oluşan selfie’de Insight’ın güneş panellerini ve diğer bilimsel araçlarını görmek mümkün oluyor.
Uzay aracı, yaklaşık 6 aylık bir yolculuğun sonunda 26 Kasım itibarıyla Mars’ın yüzeyine iniş yapmıştı. NASA’nın 2012’den bu yana Mars’a indirdiği ilk uzay aracı olan InSight, inişinin ardından hem fotoğraf paylaşmaya hem de asıl gidiş amacı olan zemin çalışmalarını yapmaya başlamıştı.
InSight’ın Dünya’daki kontrol ekibi, bilimsel ekipmanın iniş bölgesinde nerelerde ve nasıl kullanılacağına önümüzdeki haftalar içinde karar verecek. Seçilen iniş alanının beklenilenden daha iyi çıkması nedeniyle mutlu olmuş gibi görünen ekip; alanda büyük kaya, tepe ve deliklerin olmamasının işleri kolaylaştırdığına dikkat çekiyor.
Uzay aracında üç ana ekipman bulunuyor. Sismograf hem gezegendeki depremlerin kaydedilmesinde hem de meteor etkisinin ve toz fırtınalarının ölçümünde kullanılıyor. Buna ek olarak, InSight’ta Mars’ta yerin altındaki sıcaklığı ölçmekte kullanılan bir sondaj aracı da bulunuyor. InSight taşıdığı iki anteniyle de kızıl gezegenin kuzey kutbundaki titreşimleri takip ediyor. Bu üç bilimsel ekipman sayesinde Mars’ın içinde neler olduğu hakkında daha fazla bilgiye ulaşılması ve böylelikle benzer gezegenlerin oluşumu hakkında daha fazla fikir edinilebilmesi amaçlanıyor.